Aziza Posted November 3, 2008 Posted November 3, 2008 Czy ktoś z Was miał - ma suczkę z tym problemem? Interesuje mnie jak ta choroba rozwijała się w miarę wzrostu suczki. U jednej z moich suczek do przerostu pochwy dochodzi w czasie cieczki: był w trakcie pierwszej i pojawił się obecnie - aktualnie "guz" widoczny jest po rozchyleniu sromu. Jedyne informacje w necie znalazłam na stronie- Klinika Weterynaryjna THERIOS - porady Czy ktoś się z tym spotkał i podzieli się ze mną swoimi doświadczeniami? Quote
sylrwia Posted November 3, 2008 Posted November 3, 2008 Znam sukę, którą to dopadało. Za pierwszym razem wykonano zabieg podwiązania, ale jak sie powtórzyło to ją wysterylizowano. Quote
kasiase Posted November 5, 2008 Posted November 5, 2008 niektore suki tak maja....prawdopodobnie bedzie sie to powtarzalo przy kazde cieczce...mozna zrobic operacje,wykonuje sie ja w trakcie cieczki i polega na wycieciu wlasnie przerosnietej czesci pochwy...ale moze to nic nie dac...wszystko zalezy czy chcesz aby suka byla jeszcze mamą czy tez nie..jesli nie to polecam sterylizacje,ona rozwiaze ten problem.. Quote
lolka75 Posted November 5, 2008 Posted November 5, 2008 chyba Furia Goski z Anglii miala ten klopot watek http://www.dogomania.pl/forum/f80/prezes-furia-terror-kidzia-moje-zwariowane-siersciuchy-otwarte-33836/ mozna ja zapytac Quote
Aziza Posted November 5, 2008 Author Posted November 5, 2008 kasiase napisał(a):niektore suki tak maja....prawdopodobnie bedzie sie to powtarzalo przy kazde cieczce... To samo usłyszałam wczoraj od znajomego hodowcy - "taka jest jej uroda". Przerost jest minimalny- w trakcie cieczki po rozchyleniu sromu widać różowego "guzka", który znika pod koniec cieczki. Suczce nie przeszkadza, guz nie "wystaje" poza, więc na dzień dzisiejszy nie planuję sterylizacji. Dziękuję za zainteresowanie problemem! Quote
kasiase Posted November 12, 2008 Posted November 12, 2008 ale musisz liczyc sie z tym ze przy nastepnej cieczce bedzie wiekszy przerost i wieksza czesc pochwy bedzie wystawala,to zalezy od hormonow Quote
Aziza Posted November 12, 2008 Author Posted November 12, 2008 Ta cieczka już za nami, ale Twoja informacja mnie zmartwiła... Znajoma wyjaśniła mi przyczynę "pojawiania się" przerostu, ale nic nie mówiła, że to będzie się pogłębiało. Quote
Recommended Posts