Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś z Was miał - ma suczkę z tym problemem? Interesuje mnie jak ta choroba rozwijała się w miarę wzrostu suczki.
U jednej z moich suczek do przerostu pochwy dochodzi w czasie cieczki: był w trakcie pierwszej i pojawił się obecnie - aktualnie "guz" widoczny jest po rozchyleniu sromu.
Jedyne informacje w necie znalazłam na stronie- Klinika Weterynaryjna THERIOS - porady

Czy ktoś się z tym spotkał i podzieli się ze mną swoimi doświadczeniami?

Posted

niektore suki tak maja....prawdopodobnie bedzie sie to powtarzalo przy kazde cieczce...mozna zrobic operacje,wykonuje sie ja w trakcie cieczki i polega na wycieciu wlasnie przerosnietej czesci pochwy...ale moze to nic nie dac...wszystko zalezy czy chcesz aby suka byla jeszcze mamą czy tez nie..jesli nie to polecam sterylizacje,ona rozwiaze ten problem..

Posted

kasiase napisał(a):
niektore suki tak maja....prawdopodobnie bedzie sie to powtarzalo przy kazde cieczce...

To samo usłyszałam wczoraj od znajomego hodowcy - "taka jest jej uroda". Przerost jest minimalny- w trakcie cieczki po rozchyleniu sromu widać różowego "guzka", który znika pod koniec cieczki. Suczce nie przeszkadza, guz nie "wystaje" poza, więc na dzień dzisiejszy nie planuję sterylizacji.

Dziękuję za zainteresowanie problemem!

Posted

Ta cieczka już za nami, ale Twoja informacja mnie zmartwiła... Znajoma wyjaśniła mi przyczynę "pojawiania się" przerostu, ale nic nie mówiła, że to będzie się pogłębiało.