Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest Mrzewinska
Posted

Kontakt z dobrym psim trenerem, tak, konieczny, i to z takim, ktory wytlumaczy calej rodzinie, jak rozumuje pies, bo bez elementarnej znajomosci psiej psychiki wlasciciel nie będzie umial na co dzien pracować z psem - a trudno, aby trener siedzial tam 24 godziny na dobę.

Zofia

• Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No i zacznij od kastracji. Jest szansa ze minimum 30 procent zmniejszy swoje agresywne zachowanie.
A po kastracji od wyszukaj dobrego szkoleniowca. Sam i tak nie dasz rade wiec nie zwlekaj. Internetowe porady w takich sytuacjach mało pomagaja.

Posted

joanika napisał(a):
A ja się zastanawiam ile osób piszących na tym wątku posty jest szkoleniowcem ,pracuje z agresywnymi psami lub chociaż miało lub ma doświadczenie z agresją u psów?

Nie chwale się i sie nie wymądrzam ale udalo mi sie "ujarzmic" kaukaza. Ale do rzeczy. Nikt z chyba tu doradzających nie ma wątpliwości ze w tym wypadku nie mozna mówic o agresji. Patryk i jego rodzina po prostu nie rozumie psich zachowań i nie potrafi porozumiewac się z psem i w tym jest problem.

Posted

Zbójini napisał(a):
Nie chwale się i sie nie wymądrzam ale udalo mi sie "ujarzmic" kaukaza. Ale do rzeczy. Nikt z chyba tu doradzających nie ma wątpliwości ze w tym wypadku nie mozna mówic o agresji. Patryk i jego rodzina po prostu nie rozumie psich zachowań i nie potrafi porozumiewac się z psem i w tym jest problem.

Nieumiejętne stosowanie pewnych metod może doprowadzić do agresji.

Posted

Berek prawda zawsze jest brutalna :diabloti: i ona (że słuchała rad "znawców") i ja (że dopuściałam do tego że pies został uśpiony, a teraz plujemy obydwoje z TZ z powodu tego że po prostu psa od niej nie wzięliśmy i nie poszliśmy z nim do szkoleniowca) byłysmy nienormalne.
AngelsDream zapomniałaś dodać J.Fennell

Posted

Tak... Piekne metody - co zrobić, jak pies ucieknie na spacerze? Wsiąśc w samochód i powoli odjechać - niech cie goni. To bodajże Fenellowy pomysł, czy się mylę? Zawsze się śmiałam, że z Baajem dojechałabym na Hel. [Wilczaki mają taką próbę pracy, że biegną 100 km, część z nich mogłaby biec i dużo więcej...]

Posted

AngelsDream napisał(a):
Tak... Piekne metody - co zrobić, jak pies ucieknie na spacerze? Wsiąśc w samochód i powoli odjechać - niech cie goni. To bodajże Fenellowy pomysł, czy się mylę? Zawsze się śmiałam, że z Baajem dojechałabym na Hel. [Wilczaki mają taką próbę pracy, że biegną 100 km, część z nich mogłaby biec i dużo więcej...]

Tylko że przewodnik też musi biec, wzgędnie jechać rowerkiem :diabloti: a w teście VZ3 to i pływanie (1 km, bodajże) wchodzi :razz:

Posted

Samochodem można jechać powoli ;)

A tak poważnie, to ja wymiękłam przy tych wszystkich książkach o TD - części nie przeczytałam w całości, bo do mnie te metody nie przemawiały, choć psa czasem uspokajam kładąc go na podłodze i przytrzymując - z tą różnicą, że na boku i bez chwytów za gardło. Na boku się wycisza. Na plecach był stres, nerwy, walka i szczerzenie zębów.

• 1 year later...
Posted

Patryk, mieliśmy potencjalnie ten sam problem. Ja sobie poradziłam ze specyficznymi zachowaniami w ten sposób:
cała rodzina została poinformowana o odpowiednim zachowaniu, o braku krzyku, o braku nerwowych ruchów i przede wszystkim braku wykorzystywania siły wobec psa. Popieram pomysł łapania za kark i kładzenia (nie rzucania) na podłodze, jednak takie coś mogę robić tylko ja i tylko mój TŻ. Jak młody miał 3 miesiące poszliśmy do szkoły Pastel. Fajni ludzie, kontaktowi, jednak mój stwór miał w wielkim poszanowaniu kliker i takowe szkolenie. Świetnie natomiast sprawdziło się przedszkole w Progresji w Zabrzu. Co prawda do czasu, bo potem wyszła poważna dysplazja, ale czas spędzony ze szkoleniowcami z Progresji sporo nas nauczył.
Jeśli pies zaczyna się nakręcać, co prowadzi do gryzienia, odwróć się i odejdź, albo ustaw się tyłem do psa. Nasze bydle po kilku dniach załapało, że coś robi źle. Tak samo robisz jak pies skacze na Ciebie. Kolejna: w domu nie ma nic za darmo! Owczarki są psiakami pracującymi i taką mają naturę. Coś Ci się nie podoba w zachowaniu psa. Mówisz spokojnie, ale stanowczo "fee" i odchodzisz. Zabawa, spacer, owszem, ale zawsze na Twoich warunkach. Bądź bardziej interesujący dla swojego psa niż wszystkie zapachy tego świata. Co nie znaczy, że masz się oblepić schaboszczakami :) Jeśli chcesz, żeby zwrócił na Ciebie uwagę, wypowiadaj jego imię w przyjemny sposób - może być tonem wyższym niż normalnie mówisz, jeśli chcesz mu coś powiedzieć (a robisz to głownie dla siebie - pies rozumie dźwięki a nie słowa) to mów również wyżej niż zazwyczaj.
Zaznaczam, żaden ze mnie charakterolog psów, jednak, podobnie jak Ty mam psiaka z "problemami emocjonalnymi". Praca z owczarkiem i innymi psami nie kończy się na 15 minutach dziennie. To praca na 14 lat jak nie więcej :). Ja pracowałam z Mańkiem przez 3 miesiące z przerwami (na operację i rehabilitację) i wiem, że mogę swojemu psu zaufać, że ZAWSZE przyjdzie na komendę, że odda to co ma w pysku, że zareaguje tak, jak tego nie przewiduję (dzisiaj skończył 7 miesięcy). Polecam Ci ciekawą książkę: "Sygnały uspokajające" zrozum najpierw co Twój pies Ci komunikuje a potem działaj. Konsekwencja Twoja i Twojej famili jest najbardziej wskazana. Powodzenia:) Jak masz jakieś pytania czy mogłabym w jakis sposób pomóc to dawaj na prv. Pozdrowienia

• 1 year later...
Posted

"Agresja budzi agresje"
mozliwe ze podłoze genetyczne twojego psa nie jest najlepsze lub tez byl zle ustawiony na pomoce. Pies to jak kon i pierwsze siodlo na grzbiecie. Wszystko zalezy od czlowieka i jego postawy wobec zwierzaka. To czlowiek ksztaltuje psychike psiaka. Czasami rodza sie pieski adhd ale to wyjatki co do rasy owczarka niemieckiego. polecam pokazac pieskowi kto tu naprawde rzadzi i nie dac sie złapac za reke. odwracac jego uwage, za dobre nagradzac a zle karcic. moj owczarek ma 7 miesiecy i czesto łapie i gryzie mnie za reke lecz bardzo wspołpracuje ze mna i rozumie moje polecenia typu np [niewolno].