Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
i mam takowe pytanie ... jak to jest z wymogiem zaświadczenia o zaszczepieniu psa przeciwko wściekliźnie wymaganego przy wejściu na teren wystawy? ... regulamin wystaw określa jedynie, że zaświadczenie musi być zgodne z wymogami służby weterynaryjnej.
Wynika więc, że książeczka zdrowia psa , w której jest umieszczona informacja o szczepieniu raczej powinna być takim uznanym zaświadczeniem. Czy być może się mylę w tej kwestii?

Dzięki z góry za odpowiedź.

Posted

Mnie też się wydawało, że wpis o szczepieniu w książeczce zdrowia psa wystarczy. Niestety jest potrzebne oddzielne zaświadczenie, które zawsze mam włożone do książeczki . Zwłaszcz na wystawach międzynarodowych to sprawdzają.

Posted

Jakiś czas temu takie zaświadczenie bywało wymagane jednak od dość dawna wystarcza książeczka, zawsze na potwierdzeniu przesyłanym przez oddział jest info o wymaganych dokumentach

• 3 months later...
Posted

Zaświadczenie jest dokumentem urzędowym, nie wpis w książeczce. Jednak rzeczywistość pokazuje, ze zależy to od dobrej woli organizatorów- jeden uzna wpis do ksiazeczki, inny bezwzgędnie będzie chciał zaświadczenie, jeszcze inni wogóle nic nie sprawdzają :eviltong:

Posted

Do tej pory spotkalam sie tylko z wymogiem zaswiadczen na MWPR w Warszawie w 2007 roku, a tak pozatym to nigdy :roll: Profilaktycznie jak jade za granice to mam takie zaswiadczenie, ale na polskie wystawy to nigdy.

Posted

Razem ze szczepieniem, wpisem do książeczki/paszportu weterynarz wydaje takie zaświadczenie - ja od 6 lat do każdego zwierzaka szczepionego takie zaświadczenie dostaję. Nie jest to żaden dodatkowy wymóg, tylko weterynarz powinien wydać zaświadczenie jednocześnie z wpisem do czegokolwiek.

Posted

Gia napisał(a):
Razem ze szczepieniem, wpisem do książeczki/paszportu weterynarz wydaje takie zaświadczenie - ja od 6 lat do każdego zwierzaka szczepionego takie zaświadczenie dostaję. Nie jest to żaden dodatkowy wymóg, tylko weterynarz powinien wydać zaświadczenie jednocześnie z wpisem do czegokolwiek.

Dokładnie.

Ja takowe dostaję od kilku lat Jest na nim wklejka numeracji szczepionki. Na dodatek zaświadczenie jest formatu książeczki. Toteż zszywkami dopinam do 3 st. okładki. Jeden ruch na wystawie , nie trzeba wertować stron.

Natomiast przy wyjeździe za granicę korzystam oczywiście z paszportu.

• 2 weeks later...
Posted

eve66 napisał(a):
Zaświadczenie jest dokumentem urzędowym, nie wpis w książeczce. Jednak rzeczywistość pokazuje, ze zależy to od dobrej woli organizatorów- jeden uzna wpis do ksiazeczki, inny bezwzgędnie będzie chciał zaświadczenie, jeszcze inni wogóle nic nie sprawdzają :eviltong:

Wpis do paszportu UE jest wpisem urzedowym!! Na wszystkie wystawy w PL i UE oraz do przekraczania granic wystarcza juz (i jest w tym drugim przypadku wymagany) paszport UE. Inne zaswiadczenia nie sa potrzebne. Wystawiam od 10 lat i w Europie nigdy nie potrzebowalem jakiegos dodatkowego zaswiadczenia a w PL z tym sie spotkalem poraz ostatni jakies 7 lat temu... Wiec info dla wszystkich: Wystarcza ksiazeczka szczepien/paszort UE (tylko uwaga: w niektorych krajach obok szcz. na wscieklizne pies musi byc takze szczepiony przeciwko nosowce, lepto, parwo, hcc oraz kaszlowi ken.)!!!

Posted

Cancun napisał(a):
Wpis do paszportu UE jest wpisem urzedowym!!!

Racja!
Ale w książeczce nie jest już urzedowym- potrzebne jest osobne zaświadczenie.

art 56 ust 4 ustawy z dn. 11.03.2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt i zwlaczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342) informuje,że po przeprowadzeniu szczepienia posiadaczowi psa wydaje się zaświadczenie lub dokonuje sie wpisu w paszporcie.
Tak jak pisałam wcześniej, praktyka rozmija sie często z teorią i bywa tak, że nic nie sprawdzają i interesuje ich tylko zgłoszenie na wystawę.
Mi chodzi o to, że z punktu widzenia prawa ( np. w sytuacji gdy sprawa jest w sądzie) wpis tylko do ksiazeczki nie jest wystarczającym dokumentem.

Posted

Granatowy paszport UE jest obowiązujący w Unii Europejskiej i nie trzeba do niego zaświadczenia... nastomiast książeczka zdrowia - zwykła, nie paszport UE, to tylko świstek papieru i do niej wymagane jest zaświadczenie.

My mamy wszystkie wpisy w paszporcie i w książeczce zdrowia - dlatego do książeczki dostajemy zaświadczenie o szczepieniu p/wściekliznie. A mym to i to z tego względu, że jak pies ma np.biegunkę, czy chore oko, czy cokolwiek innego to nie będę wpisywać tego do paszportu. Tam tylko niezbędne wpisy. Książeczka zdrowia to nasza "historia chorób" ;)