niki_ill Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 Witam Karmie sucze ProFormance Pro Power od okolo miesiaca. Jak na tak krotki okres jestem bardzo zadowolona. Sucza je chetnie, siersc blyszczy jak po polerowaniu, jest mila w dotyku. :razz: Kupki tylko 2 razy dziennie, brazowe. Sucza w koncu troszke przytyla, jest pelna energii. Zobaczymy jak bedzie dalej, poki co polecam :) Pozdrawiam Quote
asher Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 SAWA, ja efekty zmiany zawsze dostrzegałam po około miesiącu karmienia. Góra ;) Najdłużej w sumie karmiłam Acaną, parę ładnych miesięcy ją Sabina, a potem i Boogie jedli. Byłam bardzo zadowolona, zarówno z jagnięciny, jak i Large Breed, sierśc ok, badania ok, kupy w miarę ok. PF burki jadły ok. 2 miesięcy, najpierw seniora, potem jagnięcinkę, ale to w sumie na jedno wychodzi, bo obie wersje mają prawie identyczne składy, różnią się pewnie minimalnie proporcjami składników. Było ok, poza kupkami - strasznie często się załatwiały. Myśle, że dwa miesiące to aż nadto na ustabilizowanie się trawwienia u psa ;) Potem wróciłam do Acany, w sumie ze trzy worki wszamały Large Breed'a, a teraz postanowiłam spróbować czegoś nowego, głównie dlatego, że mi się działania marketingowe Acany nie spodobały ;) :lol: Ale jak Brit psom nie posłuży, to się pewnie odbrażę na Acanę ;) I żeby nie było, uważam, że PF to dobra karma, polecam ją znajomym. Ale, jak już niejednokrotnie pisałam, Acana jest moim zdaniem równie dobra, wersja z jagnięciną nawet lepsza od PF (chodzi mi zarówno o skład jako taki, jak i o subiektywne odczucia), a tańsza jest i to sporo ;) Quote
SAWA Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 Ja pisałam ogólnie o karmach ,bez porównania ich ze sobą. Moje psy dopiero po kilku miesiacach zaczęły robić dwa razy dziennie ,a wcześniej po trzy ,a nawet częściej .Nazywam taki proces -oczyszczaniem organizmu .Nie dawałam Acany ,więc nie wypowiadam się na jej temat ,ale jest uboższa w składzie od PROF .. i wcale nie taka tańsza . W PROF ..hodowcy mają zawsze taniej ,wiec pewnie te karmy są cenowo porównywalne. Quote
asher Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 Oj, tańsza, tańsza ;) Można ją kupić w naprawdę dobrej cenie - 135 zł za 15 kg Lamb&Rice ;) I widac moje psy szybciej się "oczyszczają". Nawet kiedy zaczęłam je BARFem karmić nie trwało to paru miesięcy, a to jednak o wiele bardziej rewolucyjna zmiana, niż przejście z karmy na karmę... SAWA, a czym karmiłaś przed PF i czemu zdecydowałaś się na zmianę? Quote
SAWA Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 W 99% były to karmy amerykańskie ,ale przez 2 miesiace dawałam Bento. Zawsze miałam zaufanie właśnie do amerykańskich karm ,moze przez znajomych co całe życie karmili swoje psy tylko suchą karmą i były to świetne ,zdrowe psy. Jak hodowałam amerykanskie cocker spaniele ,to wtedy była osiągalna tylko Eukanuba (ale oryginalna ze stanów ,teraz robiona jest w UE) Potem Nutra przez kilka lat ,ANF przez kilka miesiecy i jeszcze Sir Jon's. Teraz jestem bardzo zadowolona z PROFormance . Juz kiedyś pisałam czemu PROFormance ,a nie inna karma i jest to bardzo długie opowiadanie ,tak naprawdę ,to było bardzo przemyślane i przeanalizowane ,jaką karmę sprowadzać dla własnych psów .PROFormance testowałam dzięki Czechom ,bo tam była wcześniej ,więc jeszcze bardziej upewniłam się co do jakości jak zobaczyłam rezultaty na własnych i znajomych psach. Tak jak pisałam w PROF..jest bardzo podobna cena dla hodowców. Quote
asher Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 A napiszesz coś więcej o klubie hodowców? Ja się na Acane "obraziłam" właśnie dlatego, że w kulki lecą z tym swoim klubem :roll: Nie opłaca się zupełnie, a zobowiązania - ho ho! :roll: Quote
SAWA Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 WICKO ,nie stosuje przymusu i nie ma zamiaru robić Klubu Hodowców. Zasada jest prosta :trzeba pokazać że pies jest zarejestrowany w ZKw P i zapisać się do zeszytu i masz karmę w cenie dla hodowców. Jedynym mankamentem jest to ,że trzeba po tą karmę samemu przyjechać do firmy i kupić na miejscu. Quote
Alicja Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 :shake:to do bani , bo mnie podróż wiecej wyniesie niż sama karma :cool3: Quote
calessandra Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 Ja karmię już 1,5 roku tą karmą i NIE MAM ZAMIARU ZMIENIAĆ, ponieważ psy mam od zawsze, to przetestowałam wszystko co było dostępne. Niektóre karmy odpadały prawie z marszu - psy nie chciały jeść, inne po miesiącu do trzech miesięcy, przerobiłam również gotowanie. Obecnie jestem na ProFormance i jestem bardzo zadowolona ze zdrowia, kondycji i wyglądu mojej suki. Pisałam już o tym wielokrotnie i nadal nie zmieniam zdania. Obecnie mam sukę w ciąży i jak narazie, lekarz jest zachwycony rozwojem płodów i kondycją suki. Ale karma ma feler !!!!! Już kolejny raz miałam problem z zamówieniem mojego rodzaju karmy, okazało się, że nie dopłyneła, a ponieważ zamawiam trochę większe ilości, to pojawił się problem czym mam karmić jeśli karmy nie ma .......... Będąc hodowcą, nie podoba mi się taka sytuacja, nie stać mnie na zamówienie 20 worków, tylko dla tego, że karmy może zabraknąć ..... I tu moje pytanie, jak radzicie sobie z takimi sytuacjami ?? Quote
niki_ill Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 Acana jest moze i tansza, z tym ze dzienne dawkowanie jest wieksze jak w przypadku ProFormance. Worek 15 kg Prof., starcza mi na prawie 2 miesiace, a Acany na miesiac. Wiec, tansza wydaje mi sie wlasnie ProF.:razz: Pozdrawiam Quote
URIA Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 calessandra napisał(a): Ale karma ma feler !!!!! Już kolejny raz miałam problem z zamówieniem mojego rodzaju karmy, okazało się, że nie dopłyneła, a ponieważ zamawiam trochę większe ilości, to pojawił się problem czym mam karmić jeśli karmy nie ma .......... Będąc hodowcą, nie podoba mi się taka sytuacja, nie stać mnie na zamówienie 20 worków, tylko dla tego, że karmy może zabraknąć ..... I tu moje pytanie, jak radzicie sobie z takimi sytuacjami ?? A długo musiałaś czekać? Sa dwa wyjścia chyba - jak widzisz, że kończy się karma np na jakies 2-3 tyg przed - myślę, że mozna zadzwonić i zamówić - na zakładkę, tak żeby mieć trochę czasu na wszelki wypadek. Mi się raz zdarzyła taka sytuacja i kupiłam mały worek RC - sucz miała urozmaicenie, choć trochę się bałam, że będą jakieś rewelacje żołądkowe - ale na szczęście nic takiego nie wystąpiło - jak doszła dostawa Prof. znów wróciłyśmy do starej karmy. Quote
Cimi Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 niki_ill napisał(a):Acana jest moze i tansza, z tym ze dzienne dawkowanie jest wieksze jak w przypadku ProFormance. Niekoniecznie. Ja karmiłam PROF Adult prze około 4 miesiące a teraz Acana Premium Delux i dawkowanie w przypadku mojej suki jest takie same i starczałoby na tak samo długo na 1,5 miesiąca. Quote
niki_ill Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 Cimi, widac zalezy jaka typ karmy. Nera Acany musialaby zjesc 500gram, a ProF. dostaje 280. :evil_lol: Quote
asher Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 niki_ill napisał(a):Acana jest moze i tansza, z tym ze dzienne dawkowanie jest wieksze jak w przypadku ProFormance. Worek 15 kg Prof., starcza mi na prawie 2 miesiace, a Acany na miesiac. Wiec, tansza wydaje mi sie wlasnie ProF.:razz: Pozdrawiam Dzienna dawka Acany L&R dla moich psów to ok. 380 - 390 g. Cena dziennej porcji ok. 3,60 zł (135 zł za 15 kg) Dzienna dawka PF L&R to 340 g. Koszt dziennej porcji ok. 3,80 zł (165 zł za 15 kg). ;) Quote
niki_ill Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 Tak jak wyzej pisalam, ja o polowe mniej ProF. daje, ale tyle moj pies potrzebuje. Zalezne jest to od typu karmy. Moj Malec tez je mniej Nutry od Acany i tez mi taniej wychodzi :);) Quote
Kika Posted May 12, 2006 Author Posted May 12, 2006 calessandra napisał(a):...Ale karma ma feler !!!!! Już kolejny raz miałam problem z zamówieniem mojego rodzaju karmy, okazało się, że nie dopłyneła, a ponieważ zamawiam trochę większe ilości, to pojawił się problem czym mam karmić jeśli karmy nie ma .......... Będąc hodowcą, nie podoba mi się taka sytuacja, nie stać mnie na zamówienie 20 worków, tylko dla tego, że karmy może zabraknąć ..... I tu moje pytanie, jak radzicie sobie z takimi sytuacjami ?? Nie musisz zamawiac 20 worków. Są przecież różni dystrybutorzy tej karmy i zawsze u kogoś potrzebny Ci rodzaj się znajdzie.Nie trzeba inwestowac na wyrost:lol: Quote
Lulka Posted May 13, 2006 Posted May 13, 2006 mi facet polecił zamiast nutry, gdy tej nie było. sunia wciagneła dwa worki po 15kg i byłoby wszystko ok, gdyby nie ostatnia dostawa. karma smierdzi zjełczałym olejem :crazyeye: i tak zostałam w sobote bez jedzonka dla psa :shake: sama juz nie wiem czym karmic psiura nutra zagrzybiona, ta zepsuta jakas...ehhh..... Quote
Kika Posted May 14, 2006 Author Posted May 14, 2006 Lulka napisał(a):mi facet polecił zamiast nutry, gdy tej nie było. sunia wciagneła dwa worki po 15kg i byłoby wszystko ok, gdyby nie ostatnia dostawa. karma smierdzi zjełczałym olejem :crazyeye: i tak zostałam w sobote bez jedzonka dla psa :shake: sama juz nie wiem czym karmic psiura nutra zagrzybiona, ta zepsuta jakas...ehhh..... Dziwne zjawisko - nigdy sie z czymś podobnym nie sptkałam :roll: Quote
Lulka Posted May 14, 2006 Posted May 14, 2006 na szybko kupiłam royal canin selection croc i teraz sama nie wiem co o tych karmach sądzić, rc jest robiona z mięsa, pr z mączki, ale rc trzeba dawac wiecej niz pr. Na opakowaniu pr mam 410 gr na dzien a na rc miedzy 595 a 715gr. Zawsze mi sie wydawało, ze czym lepsza karma tym dawki jej sa mniejsze, bo lepiej zbilansowana (moze sie myle), ale z drugiej strony karma robiona z mięsa jest lepsza od karm robionych z mączki. Nic z tego nie rozumiem. I dlaczego pr jest super premium jak jest z mączki a nie mięsa? czy ktos sie na tym wyznaje, bo ja sie pogubiłam :roll: Quote
SAWA Posted May 15, 2006 Posted May 15, 2006 Lulka,jak miałaś problem z PROF ,to szybko dzwoń do dostawcy ,albo ci wymieni worek na inny ,albo zwrot kasy.Koniecznie tą sprawę wyjaśnij .Jeszcze nie było nigdy zjałczałej karmy ,więc to bardzo dziwne. Może żle przechowany worek ,ale tak czy siak skontaktuj się ze sprzedawcą. Co do nazwy super premium ,kiedyś już pisałam ,że nie ma instytucji określającej klasyfikację karmy ,ale wszystkie karmy super premium są przez producenta robione z najlepszych produktów i to nie tylko maczki ,ale wszystko co w karmie jest.Dawkowanie karm super premium jest mniejsze niż innych ,bo strawnośc produktów jest lepsza. Mało jest firm produkujących karmy super premium ,bo i jakość karmy wtedy jest wysoka i nie wszystkie firmy mogą się poszczycić tą jakością . Są firmy robiące zwykłą bytową karmę i lepszą właśnie super premium. Quote
asher Posted May 15, 2006 Posted May 15, 2006 Lulka, RC Selesction Croc na pewno nie jest klasy super premium ;) To byle jaka karma, linia ekonomczna. To, że karma jest robiona z mięsa wcale nie oznacza, że jest lepsza, przecież to mieso podczas obróbki tak, czy siak zamienia się w mączkę... Jak masz na opakowaniu napisane, że jest mączka, to przynajmnej możesz sobie mniej więcej wyliczyć ile tego w karmie faktycznie jest. Przy mięsie sprawa jest trudniejsza, bo podczas obróbki mięso bardzo traci na objętości i może się okazać, że tak naprawdę karma składa się głównie z wypełniaczy, a mięsa jest ilośc śladowa... Jesli masz wątpliwośc co do jakości PF to zareklamuj ją u sprzedawcy, albo skontaktuj się z dystrybutorem. Jak mnie się wydawało, że L&R śmierdzi grzybkiem, to sprzedawca do mnie następnego dnia przyjechał, powąchał i przywiózł inny worek, zebym mogła sobie porównać zapach ;) Było ok ;) Quote
Lulka Posted May 15, 2006 Posted May 15, 2006 asher - to masz dobrego dostawce. Mi kazali przywiezc do firmy i to z wielka łachą, przez telefon i juz na miejscu facet stwierdził, ze on to moze zabrac, ale i tak tego nie wymienią, bo tak :crazyeye: bo termin jest dobry i takie tam bla bla bla a w ogole to ta karma została wykupiona i pewnie nie będa mieli na co zamienic, wiec po poł godzinnej przepychanek, powiedział, ze jutro da znac. a co do rc to niestety kit mi wcisnela baba juz w innym miejscu. nie mialam w sobote karmy i tak bez głowy kupiłam to cuś. Baba twierdziła oczywiscie, ze to super jedzonko i lepsze od nutry. Ja niewiele myslac wzielam worek, no bo pani polecała i pomyslałam, ze to rc. (och ta reklama robi swoje) no trudno, nie umrze od jednego worka....mam nadzieje....:eviltong: a jak mi dadzą pro to najwyzej będę mieszać, albo nie wiem co :shake: na 100% zmienię dostwce, bo to lepszy cwaniak dzięki za rady :p Quote
Recommended Posts