Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

asher,proszę zmniejsz minimalnie ilość dawanej karmy ,bo to co się dzieje z twoimi psami wygląda mi na zbyt dużą ilość jedzenia .Nie chcę być wyrocznią ,ale takie problemy bywały tylko jak psy zbyt dużo dostawały .
Postaraj się przez chociaż kilka dni zmniejszyć o 1/4 porcji ,a zobaczymy ,czy coś się poprawi .Mam nadzieje ,że tak i czekam na następne wiadomości od Ciebie .
Pozdrawiam SAWA.

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

SAWA, a Ty jesteś wyłącznym przedstawicielem tej karmy na Polskę?
Chciałabym się zorientować, ile kosztują karmy w Stanach, niekoniecznie PROFORMANCE, ale porównywalne.

Posted

Nie ,nie jestem ,ani dystrybutorem ,ani importerem .Firma WICKO sprowadza PROFormance do polski .
Zobacz w internecie na stronach amerykańskich producentów ,lub sklepów internetowych i tam są ceny karm .
Pozdrawiam SAWA.

Posted

SAWA napisał(a):
Zobacz w internecie na stronach amerykańskich producentów ,lub sklepów internetowych i tam są ceny karm .

Dzięki, sama mogłam na to wpaść:lol: Nie wiem dlaczego mi się ubzdurało, że jesteś przedstawicielem.:roll:

Posted

Kurczę, SAWO, Taka ilość karmy, jaką jedzą teraz, to i tak trochę mało na ich apetyty... Są wiecznie głodne :shock: :lol: Namaczam im karmę, bo po pierwsze wsysają ją z prędkościa światła i się krztuszą, a po drugie namoczona jest bardziej sycąca... Ale im i tak mało, mało, mało!!!
Boję się, że jak im jeszcze zminiejsze dawkę, to mi się wezmą za sprzęty domowe, albo co... ;)
Ale ok, zmniejszę i poobserwuję. O ile zmniejszyć? 100 gramów?

Posted

Cholera, znowu wyższa matematyka :roll: :lol: Jak dobrze, że mam kalkulator i nie muszę w pocie czoła wyliczać ile to jest jedna czwarta z 370 gramów :lol:

Posted

wielu hodowcow nie konczy podawania L.B. Puppy w wieku 12 miesiecy - podają trochę dluzej ( w zaleznosci od psa ) przy ONach przechodzą albo na Adulta albo Pro Powera

takie pytanie juz kiedys padło w tym temacie i ktos sie dopytywał dlaczego i gdzie to jest napisane ze mozna podawac dluzej - nigdzie to nie jest napisane - robią tak z doswiadczenia i obserwacji swoich psów ;)

pozdrawiam

Posted

Dokładnie Marcino wyjaśnił .ja podaję aż prześwietlę psy w kierunku dysplazji ,a potem w zależności od zapotrzebowania ,albo Adult ,albo Pro Power.
Pozdrawiam SAWA.

• 3 weeks later...
Posted

niewiarygodne, ale przebrnęłam przez całe 51 stron Waszych postów :) no i sporo się dzięki temu dowiedziałam (przynajmniej tak mi się wydaje...)

Prawdopodobnie będe przestawiać swojego psiaka na PROF...
jest to mały, czteromiesięczny beagle( na imię ma Batiar). Do tej pory był na jedzonku gotowanym (ryż z mięsem i warzywami, ostatnio gł z kurczakiem), a wcześniej - w hodowli- wcinał eukanubę dla szczeniąt. Odkąd zaczął jadac "domowe" wzgardził eukanubą i zjada ją tylko podawaną z ręki- w misce traktuje ją jako coś zupełnie niejadalnego. A przydało by się, żeby jednak jadł suche- będziemy pewnie sporo wyjeżdżać, nie ma mowy o gotowaniu.

I z tad moje pytanie- jak przestawiać go na PROF? Bo boję się, że podawanie mu stopniowo (np najpierw jeden "suchy" posiłek dziennie) będzie skutkowac tym, ze po prostu odmówi jedzenia, czekając na lepszy, jego zdaniem, ryżyk. A nie chciałabym marudy zmuszać do głodówki i zjedzeniu karmy po dwóch dniach niejedzenia niczego... z resztą, nagła zmiana diety też pewnie mu nie posłuży.

Posted

Proponuje mieszac mu sukcesywnie suchego PROF'a z gotowanym jedzonkiem, w pierwszych dwóch dniach 1/3 suchego i 2/3 gotowanego. potem przez kolejne dwa dni 1/2 do 1/2, nastepne dwa dni 2/3 suchej i 1/3 gotowanego. PROF naprawde pieskom smakuje wiec nie powiino byc wiekszego problemu!!

Posted

Najlepszym sposobem jest stopniowe dodawanie karmy do gotowanego .Na początku dodaj parę namoczonych ziarenek i z czasem zwiększaj ,aż przejdzie na suche .Możesz sprawdzić jak mu będzie sama karma smakować i nasyp do miski kilka ziaren karmy ,zobaczymy jak podejdzie do tego .
Pozdrawiam i pisz pytania i swoje obserwacje ,a postaramy się odpowiedzieć i ewentualnie doradzić .

Posted

spróbuję tak robić, ale jak próbowałam w ten sposób z eukanbuą, to gotowane zjadał, a ziarenka eukanyby starannie wylizywał i odkładał obok miski ;) prawdopodobnie zaczniemy jakoś w tym tygodniu.

Posted

No to dziś zaczeliśmy od obiadu. :)
Dostawca powiedział, żeby nie bawić sie w żadne mieszanie karm tylko przestawić Batiara na PROF... od razu i tak tez robię.

Obiadek zjadł grzecznie, całą michę suchej karmy (co dla niego baaardzo nietypowe) ale z kolacją już trochę grymasił i nie chciał zjeść wszystkiego. Jak na razie bez żadnych sensacji żołądkowych, zobaczymy, co będzie dalej....

Posted

Moje psiuty powoli wykańczją worek L&R. Sensacji żołądkowych na szczęście brak, kupalony chyba się unormowały, choć nadal jest ich ok. 3 dziennie, czyli jednak sporo, psy jedzą chętnie (ale Boogie tylko w wersji namaczanej, tak jest zresztą z każdą inna karmą, ja nie wiem, może mu się nie chce gryźć? :lol: )

Kupię pewnie jeszcze jeden worek, bo jednak 15 kg na dwa spore psy to za mało, żeby zyskać pewność jak karma jest przyswajana.
A potem na jakiś czas wrócimy do Acany L&R.
Wydaje mi się, że na Acanie miały ciut lepszą sierśc, ale chyba zaczynają własnie linieć, więc to może być przyczyną lekkiego pogorszenia sierści. Za to kupy chyba są lepsze na PF, przynajmniej u mojej suki...
Muszę to sobie spokojnie porównać, bo Acanę z jagnięcina jadły ostatnio dośc dawno...

Posted

Ja już interesowałam się tą karmą , ale teraz Ozzy jeszcze dostał Purine Pro Plan L&R / jedynie to bez marudzenia je/ale na PROFORMANCE chcę wskoczyć jak zje zapasik ;), czyli za ok 1,5 miesiaca .

Posted

Batiar dostaje large bread puppy, bo tak nam zalecił dystrybutor.

Wszystko w sumie jesty dobrze, tylko rano wymiotował żółtą pianą(żółć??) ale poza tym kupki ma ładne i czuje się też chyba nieźle :) Zobaczymy jeszcze 2 dni.
Tylko musze mu dawać namoczonbe, suchego niebardzo chciał jeść. Natomiast namoczone zjada, co prawda bez entuzjazmu, ale wszystko :)

Posted

No właśnie Large Breed Puppy ma jagnięcinę, a Puppy ma kurczaka i to jest powodem mojego pytania . W momencie gdy piesek jest uczulony na mięso z kurczaka ,to nie może jeść karmy z kurczakiem .Jeśli jest OK ,to nie wiem czemu dla pieska małej rasy została zaproponowana karma dla ras dużych.

Posted

z tego co wiem, to na kurczaka nie ma uczulenia, bo do tej pory zjadał gotowane żarcie i głownie kurczaka :)
ale jak sprawdzałam zawartość białka i tłuszczu w eukanubie dla szczeniąt ras średnich, to są to takie same proporcje jak w PROF dla ras dużych. No i definicja rasy large i medium jest inna
eukanuba medium jest do 25kg, a
PROF large jest od 20 kg w górę.
Więc może źle na tym nei wyjdzie. :)
I nadal żadnych sensacji, więc mam nadzieję, ze dobrze przyjął nową karmę. Ciekawe tylko, czy rano znów będzie wymiotował :/