SAWA Posted March 26, 2006 Posted March 26, 2006 Jeden z chłopaków jadących na tą wystawę znalazł się w sobotę wieczorem w szpitalu .Bardzo poważna sprawa ,więc nie mogli pojechać .Sama jak się dowiedziałam ,to byłam w szoku .Widocznie tak musiało być ,bo od początku mieli problemy z tą wystawą . Lepiej ,że to w Warszawie się stało niż na wyjeżdzie. W ich imieniu przepraszam wszystkich ,co czekali na spotkanie z nimi w Katowicach .Proszę zainteresowanych o kontakt z firmą WICKO . Pozdrawiam . Quote
Alicja Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Dziękuję za odpowiedź ;). Życzę powrotu do zdrowia poszkodowanemu . Quote
robak Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 Witam Mam od dwóch dni psiaka ze schroniska. Dla jego zdrowia (jak i mojej wygody ;)) chciałbym przestawić go na karme suchą. W sklepie Pan bardzo zachwalał karme Bento ale po przeczytaniu tego tematu pomyślałem że lepiej zwrócić się do fachowców :). Zatem co polecacie? Bento czy Proformance? Psina to kundelek, waży 19 kg. Mam jeszcze pytanie co do różnic pomiędzy karmą z kurczaka, a jagnięciny z ryżem. Mój psiak na razie nie wykazuje jakiś alergii ale może lepiej od razu podawać łagodniejszą karme? Napisałem w tym wątku bo licze też na odpowiedź osób które z jakiś powodów przeszły z Bento na Proformance. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź Quote
sylrwia Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 Jeśli to jest psina ze schroniska i i tak jak bedziesz wprowadzać nowa karme moga pojawić sie problemy zołądkowe. JA akurat nie karmie żądna z tych karm także pod tym względem za bardoz nie pomogę. Quote
SAWA Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 Jeśli jest to piesek po przejściach ,to polecam na początek dać karmę delikatną PROFormance - Lamb&Rice .Jest to taka delicja w karmach . Ja mogę coś powiedzieć ,bo przez jakiś czas karmiłam swoje psy Bento i jest to dobra karma .Od ponad 1.5 roku moje psy jedzą PROFormance i o tej karmie mogę powiedzieć ,że jest super. Jagnięcina jest droższa od kurczaka ,ale moje psy doskonale trawią jedną i drugą .Sam musisz zdecydować co kupić dla swojego pieska .W PROFormance jest dodatkowo glukozamina i chondroityna ,oraz kelp (algi) poprawiają doskonale pigment i zawierają mnustwo minerałów,aminokwasów,witamin ,doskonale przyswajalnych.Dodatkowo algi wspomagają produkcję enzymów. Karma ta konserwowana jest naturalnymi konserwantami - tokoferolami i rozmarynem .Nie zawiera chemicznych dodatków. Pozdrawiam. Quote
robak Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 Dzięki wielkie za opowiedź! Mam jeszcze 2 pytanka odnośnie dawkowania karmy. Na stronie eukanuby i royal canin są informacje ile gramów względem wagi psa podawać. Niestety na proformance i bento takiej informacji nie ma. Mój psiak waży 19 kg. Jaka jest różnica pomiędzy rodzajami karm :Premium Adult, a Maintenance ? Pozdrawiam Quote
Aten@ Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 nie znam karmy Bento Kronnen, ale PROFormance Lamb&Rice polecam ci z czystym sumieniem :D moja suka zjadla 3 worki 15kg i zmienilam jej na inna, poniewaz smak jej sie znudzil, a ona ze wzgledow zdrowotnych moze jesc tylko jagniecine badz rybke :( Po PROFormance siersc byla ladna i blyszczaca, sunia nabrala masy, kupki byly w porzadku :) Quote
rpolar Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 Witam! Ja zdecydowanie polecam Proformance, mój ONek ma 9 m-cy, i je już czwarty worek Large Breed Puppy - ta karma jest na jagnięcinie i naprawdę mogę tą karmę polecić każdemu właścicielowi, którego psiur ma jakie kolwiek problemy żołądkowe. Po za tym pies pięknie rośnie, ma ładną sierść i zapomniałem o jego problemach jelitowych. Gorąco polecam Ci tą karmę! Quote
URIA Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 [quote name='robak']Dzięki wielkie za opowiedź! Mam jeszcze 2 pytanka odnośnie dawkowania karmy. Na stronie eukanuby i royal canin są informacje ile gramów względem wagi psa podawać. Niestety na proformance i bento takiej informacji nie ma. Mój psiak waży 19 kg. Jaka jest różnica pomiędzy rodzajami karm :Premium Adult, a Maintenance ? Pozdrawiam Witam, my też od miesiąca jemy Proformance LBP i służy nam świetnie. Polecam. Robak - na stonce firmy wicco która jest dystrybutorem tej karmy jest zamieszczona informacja dotycząca dawkowania karmy. (mam ulotkę przed nosem z której wynika że twój piesek powinien jeść ok 215g PA lub ok. 230 MF). Z tego co jest napisane na ulotce wynika, że karma Premium Adult jest bardziej kaloryczna niz Maintenace ..................Premium Adult...................Maitenance białko:............26%.................................21% tłuszcz...........18%.................................12% fosfor.............0.9%................................0,8% wit A.............12000 IU...........................10000IU wit D3...........750 IU...............................900 IU wartość en....4190kcal/kg........................3900 kcal/kg Quote
Marcino1978 Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 Maintenancejest przeznaczona dla psów o niskiej/przeciętnej aktywności - jeśli jednak psiak ma normalną ilość ruchu lepiej podać Premium Adult albo Lamb and Rice Quote
souris Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 A jak z wielkością kulek karmy w karmach Adult i Maintenance ? Bo PRO nie ma chyba linii dla doroslych psów małych ras ? Quote
SAWA Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 Dorosłe psy ,małych ras jedzą wysoko energetyczną karmę i polecana jest dla takich miniaturek Puppy.Ta formuła ma małe granulki okrągłe kuleczki .PROFormance nie ma wielkich kulek w żadnej formule ,więc spokojnie mogą ją jeść małe i duże psy.Dla dużych psów zaleca się namaczanie karmy i wtedy wielkość granuli nie ma znaczenia ,a małe pieski mogą chrupać na sucho ,wtedy czyszczą sobie ząbki . Quote
souris Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 Pisząc małe rasy miałam na myśli jamnika standarda. Jamniczka nie dawała sobie rady z kulkami Belcando Premium, ani z Arionem Lamb&rice. Czy można kulki PRO porównać jakoś do tych któe wymieniłam ? Nie wiem czy wskazane jest podawanie jamnikowi ( skłonności do tycia) karmy dla szczeniąt. Mam jeszcze jedno pytanie czy można kupić karmę PRO w opakowaniu 1 kg ? Czy dostepne są tylko 3, 7,5 i 15 kg opakowania ? Quote
URIA Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 Mojej suńce np nie bardzo przypasowal rozmiar kulek PRO LBP - chyba były dla niej za małe. Royal na ktorym byłyśmy wcześnie chrupała radośnie a PRO jakoś chwycic na poczatku nie umiała i z mordki jej sie turlały. Ale faktycznie w PRO LBP kulki są naprawdę małe. Nie wiem jak w karmie dla dorosłych psów. W sprzedarzy sa tylko chyba 3 i 15 kg porcje.....my zaryzykowaliśmy, że pies się wypnie po pierwszej kulce na cały zapas....na szczeście grzecznie wsuwa i nie grymasi:lol: Quote
SAWA Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 Najmniejsze jest 3 kilo .Oczywiście jamniczek z tendencją do tycia powinien jeść mniej kaloryczne jedzenie .Nie mam odnośnika do tych karm ,bo ich nie dawałam ,ale w PROF...granulki nie są duże . Quote
kasia&jaga Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 Ja raz skusilam sie na wystawie na worek tej karmy i moja suka airedalka bardzo chętnie ją jadła, na wystwie przy stoisku rozmawiał ze mną ten dystrybutor i bardzo tę karmę chwalił, nawet prezentował psa swojego ONa który od maleńkości był na tej karmie, szczupły z błyszczącą sierścią. To że własne psy tym karmi przemówiło do mnie i wzięlam, ale jestem z tych mało zdecydowanych i potem przeszłam na domowe jedzonko, teraz sunię wysterylizowałam i muszę trochę przystopować z jedzonkiem, poza tym mam drugiego psiolka moloska (4 m-ce) i 3 kg mięska wołowego to na 1,5 dnia mi starczają:crazyeye: wiec coś sie zdaje że ekonomicznej chyba bedzie na suchej... Quote
Alicja Posted March 31, 2006 Posted March 31, 2006 Ozzy od jutra zaczyna jeść Proformance L&R .Będziemy na bieżaco informować jak mu słuzy ;) Quote
Kika Posted April 2, 2006 Author Posted April 2, 2006 [quote name='Alicjarydzewska']Ozzy od jutra zaczyna jeść Proformance L&R .Będziemy na bieżaco informować jak mu słuzy ;) Sądzę,że będzie zadowolony, jak wiele psów, które są na tej karmie.:p Quote
Alicja Posted April 6, 2006 Posted April 6, 2006 Ozzy od soboty je Proformance L&R , zjada porcję dzieloną na 2 porcje , mniejszą rano większą wieczorem .Do karmy wrzucam mu kilka wiórków masełka , no i zjada pięknie .Koopale bardzo zwarte i nie było żadnych kłopotów jelitowych a przeszłam praktycznie od razu na prof.... Co do efektów to za szybko cokolwiek mówić tym bardziej ze zanim zaczęłam mu podawać karmę to znowu go obsypało / wyglada na to że to jednak kontaktówka na kurz i bród z otoczenia , biegał po suchych trawskach / Quote
Kika Posted April 6, 2006 Author Posted April 6, 2006 [quote name='Alicjarydzewska']Ozzy od soboty je Proformance L&R , zjada porcję dzieloną na 2 porcje , mniejszą rano większą wieczorem .Do karmy wrzucam mu kilka wiórków masełka , no i zjada pięknie .Koopale bardzo zwarte i nie było żadnych kłopotów jelitowych a przeszłam praktycznie od razu na prof.... Co do efektów to za szybko cokolwiek mówić tym bardziej ze zanim zaczęłam mu podawać karmę to znowu go obsypało / wyglada na to że to jednak kontaktówka na kurz i bród z otoczenia , biegał po suchych trawskach / A jak się to objawia -uczulenie, czy wypadanie sierści? Zobaczysz,że jak dłużej bedziesz stosowała karmę sierś sie zdecydowanie poprawi.Moja sunia ma super sierśc - gęsta , błyszczaca i taka milusia :) Ja tez podobnie robię jak Ty - tez dzielę dzienną dawkę na dwie porcje. Quote
Alicja Posted April 6, 2006 Posted April 6, 2006 [quote name='Kika']A jak się to objawia -uczulenie, czy wypadanie sierści? Zobaczysz,że jak dłużej bedziesz stosowała karmę sierś sie zdecydowanie poprawi.Moja sunia ma super sierśc - gęsta , błyszczaca i taka milusia :) Ja tez podobnie robię jak Ty - tez dzielę dzienną dawkę na dwie porcje.Ozzyemu wyskakują na głowie guleczki .Sierść na nich sterczy .W ubiegłe lato walczyliśmy z gronkowcem złocistym więc mam już wyczulone oko i rękę na wszelkie nieprawidłowości na skórze :cool3: Co do karmy zjada całą odmierzoną porcję dzienną , wcześniej zawsze coś zostawiał ;) Quote
Kika Posted April 6, 2006 Author Posted April 6, 2006 Pytałam o to uczulenie, bo mam podobne doświadczenia z Bafiśką i po dwu latach obserwacji ( okres lata u nas z kolei ) doszłam do wniosku,ze to uczulenie kontaktowe właśnie.Jej też się pojawiały guzki i potem w tych miejscach wypadała sierść.u niej to najprawdopodobniej uczulenie na pyłek krasnokwiatu, który stał na parapecie nad jej posłaniem i sypał tym swoim pyłkiem na lewo i prawo.Kwiatek wylądował w kuble na śmieci.Zobaczymy co przyniesie najbliższe lato???? A to ,że Twoj psiak zjada wszystko z miski wcale mnie nie dziwi :) Bafiśka na ostatniej wystawie dostała worek innej karmy - z rybą- robiłam takie doświadczenia: sypałam pół porcji Proformance L&R i połowę tej z rybą .Najpierw wybierała sobie znaną , a potem zjadała bez entuzjazmu resztę.A ona jest strasznym żarłowkiem - jak się zastanawia nad jedzeniem, to nam też się trzeba zastanowić :):) Quote
niki_ill Posted April 13, 2006 Posted April 13, 2006 Witam Czy ktos moze podac namiary na jakis sklep internetowy z ta karma? Wet mi polecila dla Nery karme dla psow aktywnych i chcielibysmy sprawdzic te. Z gory dzieki Quote
URIA Posted April 13, 2006 Posted April 13, 2006 Proszę bardzo - oto str dystrybutora: link usunięty przez moderatora. Link znajduje się w LINKOWNI Quote
niki_ill Posted April 20, 2006 Posted April 20, 2006 Witam Jestesmy od kilku dni na karmie PROF. Pro Power. Jeszcze za wczesnie na jakies daleko idace wnoski, ale skora NEry wyglada juz teraz lepiej. Zniknal lupiez :D, poza tym przyswaja ja dobrze. Zobaczymy jak bedzie dalej :D Pozdrawiam Quote
Recommended Posts