Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeden z chłopaków jadących na tą wystawę znalazł się w sobotę wieczorem w szpitalu .Bardzo poważna sprawa ,więc nie mogli pojechać .Sama jak się dowiedziałam ,to byłam w szoku .Widocznie tak musiało być ,bo od początku mieli problemy z tą wystawą . Lepiej ,że to w Warszawie się stało niż na wyjeżdzie.
W ich imieniu przepraszam wszystkich ,co czekali na spotkanie z nimi w Katowicach .Proszę zainteresowanych o kontakt z firmą WICKO .
Pozdrawiam .

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam

Mam od dwóch dni psiaka ze schroniska. Dla jego zdrowia (jak i mojej wygody ;)) chciałbym przestawić go na karme suchą. W sklepie Pan bardzo zachwalał karme Bento ale po przeczytaniu tego tematu pomyślałem że lepiej zwrócić się do fachowców :).
Zatem co polecacie? Bento czy Proformance?
Psina to kundelek, waży 19 kg.
Mam jeszcze pytanie co do różnic pomiędzy karmą z kurczaka, a jagnięciny z ryżem. Mój psiak na razie nie wykazuje jakiś alergii ale może lepiej od razu podawać łagodniejszą karme?

Napisałem w tym wątku bo licze też na odpowiedź osób które z jakiś powodów przeszły z Bento na Proformance.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź

Posted

Jeśli to jest psina ze schroniska i i tak jak bedziesz wprowadzać nowa karme moga pojawić sie problemy zołądkowe.
JA akurat nie karmie żądna z tych karm także pod tym względem za bardoz nie pomogę.

Posted

Jeśli jest to piesek po przejściach ,to polecam na początek dać karmę delikatną PROFormance - Lamb&Rice .Jest to taka delicja w karmach .
Ja mogę coś powiedzieć ,bo przez jakiś czas karmiłam swoje psy Bento i jest to dobra karma .Od ponad 1.5 roku moje psy jedzą PROFormance i o tej karmie mogę powiedzieć ,że jest super. Jagnięcina jest droższa od kurczaka ,ale moje psy doskonale trawią jedną i drugą .Sam musisz zdecydować co kupić dla swojego pieska .W PROFormance jest dodatkowo glukozamina i chondroityna ,oraz kelp (algi) poprawiają doskonale pigment i zawierają mnustwo minerałów,aminokwasów,witamin ,doskonale przyswajalnych.Dodatkowo algi wspomagają produkcję enzymów.
Karma ta konserwowana jest naturalnymi konserwantami - tokoferolami i rozmarynem .Nie zawiera chemicznych dodatków.
Pozdrawiam.

Posted

Dzięki wielkie za opowiedź!
Mam jeszcze 2 pytanka odnośnie dawkowania karmy. Na stronie eukanuby i royal canin są informacje ile gramów względem wagi psa podawać. Niestety na proformance i bento takiej informacji nie ma.
Mój psiak waży 19 kg.

Jaka jest różnica pomiędzy rodzajami karm :Premium Adult, a Maintenance ?

Pozdrawiam

Posted

nie znam karmy Bento Kronnen, ale PROFormance Lamb&Rice polecam ci z czystym sumieniem :D moja suka zjadla 3 worki 15kg i zmienilam jej na inna, poniewaz smak jej sie znudzil, a ona ze wzgledow zdrowotnych moze jesc tylko jagniecine badz rybke :(

Po PROFormance siersc byla ladna i blyszczaca, sunia nabrala masy, kupki byly w porzadku :)

Posted

Witam!
Ja zdecydowanie polecam Proformance, mój ONek ma 9 m-cy, i je już czwarty worek Large Breed Puppy - ta karma jest na jagnięcinie i naprawdę mogę tą karmę polecić każdemu właścicielowi, którego psiur ma jakie kolwiek problemy żołądkowe. Po za tym pies pięknie rośnie, ma ładną sierść i zapomniałem o jego problemach jelitowych. Gorąco polecam Ci tą karmę!

Posted

[quote name='robak']Dzięki wielkie za opowiedź!
Mam jeszcze 2 pytanka odnośnie dawkowania karmy. Na stronie eukanuby i royal canin są informacje ile gramów względem wagi psa podawać. Niestety na proformance i bento takiej informacji nie ma.
Mój psiak waży 19 kg.

Jaka jest różnica pomiędzy rodzajami karm :Premium Adult, a Maintenance ?

Pozdrawiam

Witam,
my też od miesiąca jemy Proformance LBP i służy nam świetnie. Polecam.
Robak - na stonce firmy wicco która jest dystrybutorem tej karmy jest zamieszczona informacja dotycząca dawkowania karmy. (mam ulotkę przed nosem z której wynika że twój piesek powinien jeść ok 215g PA lub ok. 230 MF). Z tego co jest napisane na ulotce wynika, że karma Premium Adult jest bardziej kaloryczna niz Maintenace

..................Premium Adult...................Maitenance
białko:............26%.................................21%
tłuszcz...........18%.................................12%
fosfor.............0.9%................................0,8%
wit A.............12000 IU...........................10000IU
wit D3...........750 IU...............................900 IU
wartość en....4190kcal/kg........................3900 kcal/kg

Posted

Dorosłe psy ,małych ras jedzą wysoko energetyczną karmę i polecana jest dla takich miniaturek Puppy.Ta formuła ma małe granulki okrągłe kuleczki .PROFormance nie ma wielkich kulek w żadnej formule ,więc spokojnie mogą ją jeść małe i duże psy.Dla dużych psów zaleca się namaczanie karmy i wtedy wielkość granuli nie ma znaczenia ,a małe pieski mogą chrupać na sucho ,wtedy czyszczą sobie ząbki .

Posted

Pisząc małe rasy miałam na myśli jamnika standarda. Jamniczka nie dawała sobie rady z kulkami Belcando Premium, ani z Arionem Lamb&rice. Czy można kulki PRO porównać jakoś do tych któe wymieniłam ? Nie wiem czy wskazane jest podawanie jamnikowi ( skłonności do tycia) karmy dla szczeniąt. Mam jeszcze jedno pytanie czy można kupić karmę PRO w opakowaniu 1 kg ? Czy dostepne są tylko 3, 7,5 i 15 kg opakowania ?

Posted

Mojej suńce np nie bardzo przypasowal rozmiar kulek PRO LBP - chyba były dla niej za małe. Royal na ktorym byłyśmy wcześnie chrupała radośnie a PRO jakoś chwycic na poczatku nie umiała i z mordki jej sie turlały. Ale faktycznie w PRO LBP kulki są naprawdę małe. Nie wiem jak w karmie dla dorosłych psów. W sprzedarzy sa tylko chyba 3 i 15 kg porcje.....my zaryzykowaliśmy, że pies się wypnie po pierwszej kulce na cały zapas....na szczeście grzecznie wsuwa i nie grymasi:lol:

Posted

Najmniejsze jest 3 kilo .Oczywiście jamniczek z tendencją do tycia powinien jeść mniej kaloryczne jedzenie .Nie mam odnośnika do tych karm ,bo ich nie dawałam ,ale w PROF...granulki nie są duże .

Posted

Ja raz skusilam sie na wystawie na worek tej karmy i moja suka airedalka bardzo chętnie ją jadła, na wystwie przy stoisku rozmawiał ze mną ten dystrybutor i bardzo tę karmę chwalił, nawet prezentował psa swojego ONa który od maleńkości był na tej karmie, szczupły z błyszczącą sierścią. To że własne psy tym karmi przemówiło do mnie i wzięlam, ale jestem z tych mało zdecydowanych i potem przeszłam na domowe jedzonko, teraz sunię wysterylizowałam i muszę trochę przystopować z jedzonkiem, poza tym mam drugiego psiolka moloska (4 m-ce) i 3 kg mięska wołowego to na 1,5 dnia mi starczają:crazyeye: wiec coś sie zdaje że ekonomicznej chyba bedzie na suchej...

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']Ozzy od jutra zaczyna jeść Proformance L&R .Będziemy na bieżaco informować jak mu słuzy ;)

Sądzę,że będzie zadowolony, jak wiele psów, które są na tej karmie.:p

Posted

Ozzy od soboty je Proformance L&R , zjada porcję dzieloną na 2 porcje , mniejszą rano większą wieczorem .Do karmy wrzucam mu kilka wiórków masełka , no i zjada pięknie .Koopale bardzo zwarte i nie było żadnych kłopotów jelitowych a przeszłam praktycznie od razu na prof....
Co do efektów to za szybko cokolwiek mówić tym bardziej ze zanim zaczęłam mu podawać karmę to znowu go obsypało / wyglada na to że to jednak kontaktówka na kurz i bród z otoczenia , biegał po suchych trawskach /

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']Ozzy od soboty je Proformance L&R , zjada porcję dzieloną na 2 porcje , mniejszą rano większą wieczorem .Do karmy wrzucam mu kilka wiórków masełka , no i zjada pięknie .Koopale bardzo zwarte i nie było żadnych kłopotów jelitowych a przeszłam praktycznie od razu na prof....
Co do efektów to za szybko cokolwiek mówić tym bardziej ze zanim zaczęłam mu podawać karmę to znowu go obsypało / wyglada na to że to jednak kontaktówka na kurz i bród z otoczenia , biegał po suchych trawskach /

A jak się to objawia -uczulenie, czy wypadanie sierści?
Zobaczysz,że jak dłużej bedziesz stosowała karmę sierś sie zdecydowanie poprawi.Moja sunia ma super sierśc - gęsta , błyszczaca i taka milusia :)

Ja tez podobnie robię jak Ty - tez dzielę dzienną dawkę na dwie porcje.

Posted

[quote name='Kika']A jak się to objawia -uczulenie, czy wypadanie sierści?
Zobaczysz,że jak dłużej bedziesz stosowała karmę sierś sie zdecydowanie poprawi.Moja sunia ma super sierśc - gęsta , błyszczaca i taka milusia :)

Ja tez podobnie robię jak Ty - tez dzielę dzienną dawkę na dwie porcje.Ozzyemu wyskakują na głowie guleczki .Sierść na nich sterczy .W ubiegłe lato walczyliśmy z gronkowcem złocistym więc mam już wyczulone oko i rękę na wszelkie nieprawidłowości na skórze :cool3:

Co do karmy zjada całą odmierzoną porcję dzienną , wcześniej zawsze coś zostawiał ;)

Posted

Pytałam o to uczulenie, bo mam podobne doświadczenia z Bafiśką i po dwu latach obserwacji ( okres lata u nas z kolei ) doszłam do wniosku,ze to uczulenie kontaktowe właśnie.Jej też się pojawiały guzki i potem w tych miejscach wypadała sierść.u niej to najprawdopodobniej uczulenie na pyłek krasnokwiatu, który stał na parapecie nad jej posłaniem i sypał tym swoim pyłkiem na lewo i prawo.Kwiatek wylądował w kuble na śmieci.Zobaczymy co przyniesie najbliższe lato????

A to ,że Twoj psiak zjada wszystko z miski wcale mnie nie dziwi :)

Bafiśka na ostatniej wystawie dostała worek innej karmy - z rybą- robiłam takie doświadczenia: sypałam pół porcji Proformance L&R i połowę tej z rybą .Najpierw wybierała sobie znaną , a potem zjadała bez entuzjazmu resztę.A ona jest strasznym żarłowkiem - jak się zastanawia nad jedzeniem, to nam też się trzeba zastanowić :):)

Posted

Witam

Jestesmy od kilku dni na karmie PROF. Pro Power. Jeszcze za wczesnie na jakies daleko idace wnoski, ale skora NEry wyglada juz teraz lepiej. Zniknal lupiez :D, poza tym przyswaja ja dobrze. Zobaczymy jak bedzie dalej :D

Pozdrawiam