Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

cyrk na kółkach z tym moim psem.. zjadł większość śniadania, ale w sumie bez większego przekonania. Resztę zjadł, jak rozrzucilam karmę po podłodze i mógł urzadzić sobie na nią polowanie :P no ale może jesteśmy na dobrej drodze, bo to pierwszy od dwóch dni posilek zjedzony w całości :)

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Może trochę mu zmniejsz dawkę dzienną ,bo to wygląda tak, jak by był nasycony ,a lepiej niech będzie troszkę głodniejszy ,a zjada cały posiłek ,bez kombinacji .

Posted

A ja sobie obmysliłam mały fortel na psich grymaśników.

Wkładasz trochę granulek karmy ( tak żeby zjadł wszystko i był jeszcze trochę głodny ) po czym do pustej już miski wrzucasz coś extra, kawalątek kurczaczka, serka, szyneczki ( malutki ). Jak pies zrozumie że za zjedzenie karmy i wyczyszczenie michy jest dodatkowy smakołyk powinien przestac grymasić. U mnie podziałało.

Posted

Chciałabym się podzielić moimi spostrzeżeniami, po podaniu karmy PROFORMANCE. Moja yorkshire terierka od ponad tygodnia je PROFOR. Przestało jej nieprzyjemnie pachnieć z pyska:multi: TO bardzo ważne , ponieważ ta rasa ma problem z osadzaniem się nadmiaru kamienia nazębnego. York wystawowy i każdy inny powinien conajmnie raz na 1,5 roku ( a niektóre yorki co rok) mieć zdejmowany kamień nazębny.. w narkozie:shake:. Karma sucha i czyści zęby -wiadomo, i neutralizuje zapachy - tu ważny jest jeden ze składników -yucca. Poza tym w PROFOR są algi , które powodują lepsze wysycenie pigmentu. Dodam, że przez 3 miesiące moje psy były na BRAFie - świetnie się czuły, nie śmierdziało im z pyska, kupy też były ok. Jednak, że mam yorki wystawowe i musiałam zaniechać podawania takiej diety, bo... przy okazji zjadania kości, zjadały sobie... wąsy, mimo papilotowania. Karmę Proformance podaje też szczeniaczkom papillonom - bardzo im smakuje.

Posted

Witam Wszystkich.Widzę że karma ProF...ma coraz więcej zwolenników,czyli że się sprawdziła nie tylko w moim przypadku.Powiem wam więcej znacie karmy weterynaryjne np.typu intestinal,które są bardzo drogie.To są karmy dla psów ze[SIZE=-1] wskazaniami: biegunka, infekcyjne schorzenia jelit, zaburzenia trawienia, zaburzenia wchłaniania, zapalenie okrężnicy, rekonwalescencja, nadmierny wzrost bakterii.Mojej znajomej piesek jadł karmę pewnej znanej firmy i nie za bardzo mu pomogła,więc zakupiła duuuuuuużo tańszego PROF.... Lamb&Rice na efekty nie trzeba było długo czekać były rewelacyjne.Dziękuję w imieniu koleżanki i życzę powodzenia tej karmie na rynku Polskim.;)

Posted

Super ,że pieskowi pomaga ,bo faktycznie diety są bardzo drogie .W moim przypadku zanjomych pies miał chorą trzustkę i też PROF.. idealnie się sprawdziła.Pies je karmę tańszą niż diety weterynaryjne i nie ma problemów z trawieniem ,oczywiście do końca życia będzie musiał dostawać enzymy ,ale przynajmniej PROF.. lepiej się sprawdza niż gotowane jedzenie czy takie drogie diety .
Ciekawa jestem jak KATRIN Twoje wyglądają ,czy okres lnienia był szybki i jak dalej z pigmentem ,bo pamiętam ,że masz coś czarnego .Na zimę moje ONki potrafiły mieć odbarwienia nosów ,a teraz tego nie ma ,noski czarne jak węgielki .

Posted

U mojego znajomego (tym razem z astką) karma nie sprawdziła się.
Wrócił do Nutra Nugets. Cena chyba nawet troszkę niższa, a sunia je chętniej i ładniej wygląda.

Posted

My wlasnie sie zastanawiamy nad ta karmą. Dzis dzwonil do nas pan, zajmujacy sie ta karma i wszystko opowiedzial. Przeczytalam tez caly ten temat (ale mi zeszło czasu hehe :lol: ). Szkoda tylko, ze sprzedawana jest po 15 i 5 kg, nam by sie przydalo moze 0,5 - 1 kg, a zadnych próbek nie ma :-(

Posted

A ja mam pytanko , czy może przedstawiciel Firmy zajmującej się dystrybucją karmy będzie może na wystawie w Katowicach , tak jak robią to przedstawiciele zajmujący się rozprowadzaniem róznych karm ?

Posted

Mój Oskar je PROFormance od około tygodnia i chyba mu smakuje :lol: Zostało mi jeszcze trochę Royal Canin Hepatic i mu mieszałam to wybierał PROFormance a Royala zjadał, ale na końcu i trochę zostawiał :cool3:

Moja Tora na razie je Acanę, ale widzę, że coś słabo jej idzie, więc jak skończymy worek to też chyba spróbuję z PROFormance :lol:

Posted

Aha no i nie wiem do końca jak to jest z tym Royalem i dlaczego on tak wybierał, ale może ma znaczenie to, że to jest weterynaryjna karma i nie ma takiego smaku jak zwykła. Podobno psy niechętnie jedzą te karmy lecznicze :roll: Oskar jadł Royala normalnie, dopóki nie dostał PROFormance :lol:

Posted

Psy bardzo lubią nowe ,ale jak przez długi czas jedzą jedną karmę i nie ma problemu ,to znaczy ,że im smakuje .Ja czasem dla odmiany daję na zmianę jeden worek jagnięcinę ,a potem kurczaczka .Jest to dla nich atrakcja ,bo nowy smak .PROFormance ma ciekawą propozycję ,że można zmieniać smaki ,a nie firmę .

Posted

Dla ras małych i średnich - kurczak ,a dla dużych - jagnięcinka .Ja czasem swoim szczeniaczkom ONkom daję na zmianę smaczku z kurczaczkiem ,a na codzień jedzą jagnięcinkę .Jest super i nie ma problemu z apetytem .

Posted

a ja dalej toczę bój z beaglem-niejadkiem ;)
zrobiłam mu półtora dnia głodówki i nawet na jakiś czas pomogło- ze 3 poziłki zjadł bez szemrania. a teraz już widocznie zapomniał, ze był głodny i medytuje nad miską. W efekcie nie zawsze zjada wszystko :/
Ale poza tym chyba wszystko jest ok, tylko nie wiem, czy kupki trochę nie za duże i czy ich nie za dużo ( tak ze 4-5 dziennie i to takie konkretne:roll: )

Posted

Wiesz ,coś mam takie przeczucie ,że on nie spala tego co zjada i jego dawka dzienna powinna być mniejsza .Postaraj się troszkę zmniejszyć posiłki i zobaczymy co z tego będzie .Czy on jest szczupły ? Czy bardziej okrągły?

Posted

jest chudziutki i ma zapadnięte boczki :/ (albo dramatyzuję?)
dlatego się martwię, bo jak by wyglądał trochę lepiej, to ok, niech sobe nie je... ale moim zdaniem jest ciut za chudy.

Posted

Może do karmy dodawaj łyżeczkę Actimela ,albo jogurtu naturalnego .Może to go troszkę pobudzi (praca jelit) .Zobaczymy jak mu zasmakuje karma z tymi dodatkami . Ilość ruchu też ma ogromne znaczenie na apetyt i jak spacerki będą intensywne ,to i apetyt powinien być większy.

Posted

no na spacerki chodzimy, a jakże (spróbowałabym nie wyjść.. z pokoju zostały by strzępki, nawet ni ebuyłoby co zbierać- a niby mały piesek)
w każdym razie w lesie spędzamy 1,5h na dwóch spacerach plus kilka (5-7?) spacerków krótszych, od 5 do 20 min po ogrodzie na "odsikanie" ;)

może haczyk jest w tym, ze podaję mu large breed puppy? czy dawkowanie odnośnie do wagi dla dużych szczeniaków jest inne? bo ja mu dawałam tak około 200g dziennie (tzn próbowałam dawać, bo zazwyczaj nie zjadał)
ma4,5 miesiąca i waży 10kg ( z kawałkiem)

a no i przy całym swoim niejadkowaniu tego, co ma we własnej misce rzuca się np na kocie ciasteczka albo na jedzonko innych psów.