Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja niby też sobie ufam, a tym razem zamówiłam Purinę Pro Plan z łososiem... bo puszkę na karme gratis dawali :cunao: A najsmieszniejsze jest to, że przysłali mi karme... bez puszki :lol: Ja im kurna dam!!! :evilbat:

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Z tą jakościa chodzi tylko o to, że mięso musi spełniac ludzkie normy żywieniowe, że dana karma nie zawiera przemielonych na mączke padłych zwierząt (np. zebranych z poboczy dróg zabitych psów i kotów, czy uśmierconych krów wściekłych, itp.), tylko odpady przemysłowe tych zwierząt, które są przeznaczone do spożycia dla ludzi.

Przed chwila chodzilo Ci o piora i pazury :roll: ktore moim zdaniem w karmach jak najbardziej moga sie znajdowac - podobnie jak w ludzkich pasztetach (tez mi sie zdarza jesc).

Jesli chodzi o padle zwierzeta, to jednak sadze, ze szanujace sie firmy nie ryzykowalyby takich numerow - jedna wpadka i szlag trafia lata pracy nad marka, nie warto.

Posted

A jednak ryzykują :evilbat: ! Przypomnij sobie Constar, afery marketowe z mięskiem i jego odświeżaniem :evilbat: .
A ludziska nadal robią zakupy, bo każdy myśli, że jego to akurat nie dotyczy :D .

Posted

golden_owner napisał(a):
Z tą jakościa chodzi tylko o to, że mięso musi spełniac ludzkie normy żywieniowe, że dana karma nie zawiera przemielonych na mączke padłych zwierząt (np. zebranych z poboczy dróg zabitych psów i kotów, czy uśmierconych krów wściekłych, itp.), tylko odpady przemysłowe tych zwierząt, które są przeznaczone do spożycia dla ludzi.

Przed chwila chodzilo Ci o piora i pazury :roll: ktore moim zdaniem w karmach jak najbardziej moga sie znajdowac - podobnie jak w ludzkich pasztetach (tez mi sie zdarza jesc).
Chodzi mi i o jedno i o drugie. Jakośc mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego to jedno, zawartość mięsa, a zawartość produktów pochodzenia zwierzęcego to drugie. Naprawdę tak trudno to pojąć? Jasniej nie umiem wytłumaczyć :roll:

Posted

asher napisał(a):

PROFormance L&R
mączka z jagnięciny, ryż, mączka ryżowa, kukurydza i mączka kukurydziana, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszanina tokoferoli i ekstraktem z rozmarynu), wysłodki buraczane, gluten kukurydziany, itd...

:

:o To mnie zdziwiło też, bo znowu na karmie którą je Emisia ( za mało sie rusza,żeby jeść to co reszta ) jest napisane tak
PRO PAC Lamb Meal&Rice nie zawiera zwykle stosowanych składników mięsnych (takich jak wołowina, ryby lub drób) oraz zbożowych (kukurydza, pszenica lub soja). Wyżej wymienione pokarmy są często przyczyną alergii mogącej się objawiać jako kłopoty z trawieniem; łuszczenie skóry, świerzb lub problemy z sierścią. Proteiny z mięsa i ze zbóż w PRO PAC Lamb Meal&Rice pochodzą głownie z mięsa jagniąt, ryżu i produktów ryżowych.
Składniki: jagnięcina, mączka ryżowa, tłuszcz z kurczaka (konserwowany tokoferolem, źródłem naturalnej witaminy E), siemię lniane, kultury bakterii, sól, chlorek potasu, chlorek choliny, DL-metionina, lizyna, witamina E, aktywowany zwierzęcy sterol (źródło witaminy D3), witamina A, niacyna, D- pantotenian wapnia, biotyna, witamina B12, ryboflawina, tiamina, kwas askorbinowy, chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), kwas foliowy, tlenek manganu, siarczan żelaza, siarczan miedzi, tlenek cynku, jodek.

Więc jak to jest???W karmie dla alergików są świadomie składniki wywołujące alergie?? :-?

Posted

Jak pies jest alergikiem ,to nie powinno mu sie podawać karmy z alergenem .Kukurydza jest stosowana nawet w karmach holistycznych i jest doskonałym żródłem energii ,a strawność jej jest aż w 99%.
Kolejność kukurydzy w składach gwarantowanych świadczy jaka ilość jest jej w danym produkcie i tak są karmy mające na 4 pozycji kukurydzę i są takie co mają na 2 miejscu (wiadomo wtedy że jest jej sporo).
Uczulony pies na kukurydzę nie może jeść takiej karmy ,ale wcale nie tak często na nią jest alergia ,a jej dodatek w karmie bardzo wzbogaca w energię dany produkt.
Moje doświadczenie z PRO Pack było ogromną porażką i tak jak po tej karmie moje psy miały biegunki ,to po innych takich problemów nie było .
Ktoś napisał że nie ma idealnej karmy dla wszystkich i to jest prawda ,co jednemu słuzy innemu nie musi.
Mączki są bardzo ściśle kontrolowane i muszę wam powiedzieć ze jest to nawet dokładnie określone z jakich części zwierząt nie może być robiona mączka .Wszystkie karmy importowane z poza UE ,muszą dostać Certyfikaty UE i od mączki do gotowego produktu ,jest ścisła kontrola .PROFormance jest importowana przez Gdynię (wcześniej przez Niemcy) i takie kontrole jakie serwuje polska służba weterynaryjna ,nigdzie nie były ,nawet przez niemieckie służby weterynaryjne nie była karma tak rygorystycznie badana (laboratorium i inne papierkowe certyfikaty ,zezwolenia itp.)
Wszystkie praktycznie karmy uciekły i są sprowadzane przez niemcy ,bo w polsce jest taki rygor.
Oczywiście nie piszę tu o europejskich karmach ,bo one są bardzo liberalnie traktowane ,a kontroli nie ma ,bo są to karmy z UE.
Powiem tak Takie ścisłe określenia jakie ma importowana karma ,to jak czytałam byłam w szoku ,nawet myślałam że to jakaś paranoja , takie ostre i konkretne wymogi nie wiem czy są stosowane dla ludzkiego jedzenia .
Jest tego bardzo dużo i pisania ogromna ilość ,więc tego nie będę robić ,ale określenie że np. karma nie może zawierać części zwierząt z kręgosłupa ,itd ,itp ,jest tych zakazów bardzo dużo .Amerykanie i Canadyjczycy w większości mają tych samych dostawców mączek i naprawdę nie jest tak że jedna firma ma jagnięcinę z Nowej Zelandii od innego dostawcy ,nawet mączki z kurczaka są od jednych dostawców ,bo zdobycie Certyfikatów UE jest bardzo kosztowne i wymagające dostosowania (jakość mięsa ,czystość produkcji itd)
Takich producentów mączek ,spełniających wymogi jest bardzo mało i najlepsze karmy właśnie u nich zaopatrują się w towar ,mając pewność niezmiennej doskonałej jakości .
Można się spierać co do tego jaka karma ma nowości czy inny system produkcji ,ale mączki ,dodatki w większości pochodzą od tych samych dostawców .
To by było na tyle.
pozdrawiam SAWA.

Posted

Co do strawności białek to wyglada to tak.

Przybliżona strawność (nie wartosc biologiczna, ktora jest calkiem odrębnym pojeciem):

- białko jaja i białko serwatki 100%
- mięso z mięśni (kurczak troszke wiecej niz baranina jagniecina) 92%
- mięso z podrobów (serce, nerki, wątroba) 90%
- ryba, cała soja 75%,
- ryż 72%
- owies 66%
- drożdże 63%
- pszenica 60%
- kukurydza 54%

Natomiast mączki mięsno - kostne, mączki z by-products osiągają strawność między 45% a 80%, w zależności od ilości kości w nich zawartych w stosunku do częsci bardziej strawnych.

Posted

Birmanka napisał(a):
Co do strawności białek to wyglada to tak.

Przybliżona strawność (nie wartosc biologiczna, ktora jest calkiem odrębnym pojeciem):

- białko jaja i białko serwatki 100%
- mięso z mięśni (kurczak troszke wiecej niz baranina jagniecina) 92%
- mięso z podrobów (serce, nerki, wątroba) 90%
- ryba, cała soja 75%,
- ryż 72%
- owies 66%
- drożdże 63%
- pszenica 60%
- kukurydza 54%

Natomiast mączki mięsno - kostne, mączki z by-products osiągają strawność między 45% a 80%, w zależności od ilości kości w nich zawartych w stosunku do częsci bardziej strawnych.
Ale ta strawność jest podana dla ludzi, czy dla psów?

Posted

Jasniej nie umiem wytłumaczyć

szkoda :lol: 8)

Birmanka, brawa dla Ciebie za ten artykul - jest odpowiedz na nurtujacy nas problem premium i super premium :D

Many pet foods are labeled as "premium," and some now are "super premium" and even "ultra premium." Other products are touted as "gourmet" items. Products labeled as premium or gourmet are not required to contain any different or higher quality ingredients, nor are they held up to any higher nutritional standards than are any other complete and balanced products.

Posted

tam jest odpowiedź na wiele innych problemów nie tylko premium i superpremium. Caly "Dogs Food Project" w calości wart jest przeczytania. Wszystko po kolei i obowiązkowo - warto :D

Posted

Polna ,przepraszam ze nie odpisałam na Twoje zapytanie ,ale taka pasjonująca dyskusja się nawiązała .
Było o próbkach wcześniej w tym temacie ( strona 13 )proszę cofnij się ,poczytaj ,a odpowiedż znajdziesz .Nie ma sensu jeszcze raz tego samego przepisywać .
Pozdrawiam .

Posted

Sawo, ile karmy powinnien dostawać 6-o miesięczny owczarek niemiecki ważący 25 kg? czy sposób dawkowania w broszurce odpowiada dokładnie wiekowi psa i wadze, do tej pory spotkałam się z dawkowaniem wg wagi jaka pies osiągnie w wieku dojrzałym.
dziękuję za odpowiedż.

Posted

Wszystko zależy od psa ,jego przemiany materii i innych czynników .Koniecznie trzeba obserwować psa i jak będzie tyć to zmniejszyć dawkę dzienną ,a jak będzie chudy ,to trochę zwiększyć .Pamiętaj że ON w tym wieku powinien być szczupły (stawy biodrowe i cały układ kostny)
Dawka jest proponowaną dawką ,zalecaną przez producenta ,ale to Ty widzisz w jakiej kondycji jest pies i czy dostaje odpowiednią ilość pokarmu .Moje jedzą trochę mniej niż proponuje producent ,ale tak jak wcześnij pisałam są pod obserwacją i to wpływa na zmniejszenie ,lub zwiększenie ilości jedzenia .
Pozdrawiam .

Posted

No i zamiana kramy wyszło nam na złe :( Niestety...

W środę wieczorem pies zwrócił całą kolację., całą noc się drapał, chodził, drapał i chodził i tak do rana... Daliśmy jej wapno, ale dalej się drapała.
Wczoraj biegiem do weta, bo wydrapała sobie całe futro z pachwin i spod pach. Na brzuchu czerwone plamy. Diagnoza - Uczulenie pokarmowe.
Dostala cuchnącą leczniczą Eukanubę, ale przynajmniej nie wymiotowała. Dzisiaj w nocy wysoka temperatura, spała ze mną w łóżku, żeby nie chodziła i się nie drapała.
Od rana trochę lepiej już. Mazidło do smarowania brzucha i pachwin chyba trochę skutkuje, aczkolwiek cąły czas musze jej pilnować...

W środę idziemy na testy Alergologiczne. Zobaczymy na co uczulona i czego unikać trzeba w karmach.
I może jak będziemy już wiedzieć, to przejdziemy na gotowane.

:(

Posted

Napiszesz po testach, co ją uczula ? Ciekaw jestem, gdyż obydwie karmy, które dotychczas podawałaś uważam za bardzo dobre. Może wszędobylski kurczaczek ?

Posted

JUSTA jak psinka???
Droga SAWO-twój ostry ton wypowiedzi świadczy chyba o braku argumentów.Bardzo mętnie tłumaczyłaś dlaczego PRO jest super premium- tak mętnie że dalej nie wiadomo.Jeśli coś ma certyfikat to go ma na piśmie i nikt nie ma prawa tego podważać, a w tym przypadku dalej nie ma na czym się oprzeć .Dywagacje na temat mączki i niemączki są bezcelowe bo we wszystkich karmach jest mączka, tyle że w różnych -różna.Co do piór, kopyt itd to jest to masowo dodawane z tym że ja nie powiedziałam gdzie konkretnie,bo takiej wiedzy nie mam, ale są strony gdzie można to dokładnie przeczytać-przy okazji podrzucę adres www.
Ja nie ukrywam że jestem dystrybutorką i myślę ,że agitacji tu specjalnej nie czynię, natomiast Twoja postawa budzi moje zastanowienie czy Ty nie jesteś dystrybutorką PRO????-bo nikt tu z taką zaciętością nie bronił swojej karmy jak Ty-jestem przekonana że to nie wynika z braku wiedzy u ludzi,bo mądre rzeczy tu piszą.Sztuką wielką jest umiejętność szanowania czyjegoś zdania i ja może czasem nieudolnie ale staram się to robić ,Ty natomiast starłabyś w pył , każdego kto nie przyzna Ci racji
takie mam subiektywne odczucie-ale moje własne.Dalej twierdzę że każdy pies ma indywidualne potrzeby i każdemu odpowiada coś innego, nie staram się z mojej karmy zrobić jej lepszą niż jest,bo to byłoby łgarstwo ,a tego brzydzę się bardzo.Dla mnie słowo pisane jest cenne bo trwalsze i myślę że nasz młody talent prawniczy-ASHER przyzna mi w tej kwestii rację,dopóki nie przeczytam gdzieś autoryzowanego certyfikatu PRO,że jest Super Premium -dla mnie będzie Premium.Nie dajmy się zwariować chwyty ,chwytami ale gdzie miejsce na uczciwość?
Masz rację ja ACANY nie produkuję, ale czy Ty produkujesz PRO że tak za nim obstajesz.
Pozdrawiam wszystkich, przepraszam za trochę przydługą wypowiedż ale lubię klarowne sytuacje.IKA :)

Posted

Dziewczyny - nie ma o co kopii kruszyć. Obydwie karmy są bardzo dobre, obydwie mają też swoich zagorzałych zwolenników. Jeśli tylko służą naszym pociechom, to niech tak pozostanie :D .

Posted

[quote name='ika07']JUSTA jak psinka???

Trochę lepiej.
Zaczerwienienie trszokę zbladło, po tym mazidle co dostalismy do smarowania zaognionych miejsc mniej się drapie, ale cały czas jej pilnuję.
Temperatury też już nie ma.
Ale szkoda zwierzaka, jak patrzysz, że wytrzymac nie może, drpaie sie na stojąco, siedząco i leżąco :(

coco
Napiszę, napiszę, jak będę miała wyniki...
Albo kurczak, albo ryż, albo kukurydza, takie są moje typy...

A póki co eksperymentować nie będę. Je specjalną weterynaryjną Eukanube z rybą i nie wydaje się, że jest gorzej.
Pożyjemy zobaczymy. Byle do środy.