Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No wlasnie moje psy tez karmie nutra i sie zastanawialam na pro jest doslownie 6 zl drozsa od nutry ktora kupuje wiec to nie duza roznica, a z ciekawosci chyba wrto sie skusic. Mam nadzieje ze L&R nie bedzie uczulalo moja suke ktora ma moze jest wlasnie tylko takie bo na drob jets uczulona :/

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja karmiłam moją sukę Nutrą i na pewien czas (jeden worek 3 kg, nie cały właściwie) zmieniłam Nutrę na proformance...niestety, dla Mufki nie była to dobra karma i odbiło się to na jej włosach strasznie :shake: zrobiły się matowe i w trzech miejscach powstały takie łyse plamy... więc wróciłyśmy do Nutry i wszystko powraca do normy.
pozdrawiam!

Posted

Teraz jak mam trochę więcej informacji mogę odpowiedzieć.Zawsze trzeba dobierać karmę do psa .Podstawą jest dobranie odpowiedniej formuły pod względem zapotrzebowania -ilość białka i tłuszczu.W momencie gdy pies mocno trenuje nie powinien jeść formuły dla normalnie aktywnych psów ,ale dla trenujących .Odwrotność też jest konieczna,czyli dla spokojnego psa ,mało aktywnego nie powinno się dawać karmy wysoko białkowej i tłuszczowej.Jeśli zachowa się taką zasadę ,to nie powinny występować problemy ,ani z sierścią ,ani z kondycją psa. Jeszcze raz napiszę PROF jrest bogatą karmą i przez seqestering wszystkie minerały są przyswajalne ,nie tak jak przy chelatowaniu.
Pozdrawiam.

Posted

SAWA napisał(a):
PROF jrest bogatą karmą i przez seqestering wszystkie minerały są przyswajalne ,nie tak jak przy chelatowaniu.
Pozdrawiam.

przez co i przy czym?:evil_lol: nie rozumiem tych dwóch słów:evil_lol:
Myśmy też niestety musiały odstawić Prof - suka ma prawie 9 miesiecy - więc była na LBP, po jakiś 4 miesiącach zastrajkowała i przestała jeść karmę. Różnych sposbów próbowałam...przy okazji jakiejś tam wizyty u weta, wet zwrócił uwagę, że sierść jest nie za fajna, matowa. Daję jej siemię i zółtko, czasem dolewam oliwy z oliwek, ale nie poprawiło to stanu futra....teraz przeszłyśmy jakieś 2 miesiące temu na Nutre i moim zdaniem jest poprawa. Nie wiem jaki jest tego powód...? W każdym razie futro mogłabym podratować jakimiś witaminami, ale przeważył fakt, że sucz Nutre je z chęcią. Mam jeszcze pare kilo PROFA na składzie, czeka, aż się psu Nutra znudzi...i może wrócimy. Ale nie wiem jak to jest z tym futrem - czy to może być spodowane faktem, że był okres lnienia, a teraz jest okres obrastania na zimię i stąd ta poprawa??

Posted

Dokładnie tak .W trakcie lnienia stary włos robi się martwy ,bo wypada i optycznie i w dotyku sierść jest szorstka i bardziej matowa .Nowy ,młody zdrowy włos lśni i jest miękki w dotyku. Zawsze twierdzę ,żeby sprawdzić karme trzeba ją podawać przez długi czas ,tak ,żeby był okres lnienia i porastania. Moje ONki zawsze w trakcie lnienia były szare i matowe ,a na PROF zdecydowanie lepiej to lnienie i porastanie przebiega.Włos się świeci i nie ma problemów. Czasem kilka składników wpływa na stan sierści ,między innymi okres lnienia i letniego słońca (jak pies jest na dworze) morskich słonych kąpieli i wiele innych czynników.
Co do seqesteringu ,to jest specjalne wiązanie minerałów i one powoli uwalniają się w przewodzie pokarmowym ,powodując idealne przyswajanie tych minerałów.Jest to patent amerykański i tylko oni mają seqestering .W innych karmach dla psów nie spotkałam się z tą techniką wiązania minerałów ,bo jest to drogie i lepsze od chelatowania.W USA nawet wodę mineralną robią stosując seqestering .
Pozdrawiam.

Posted

dzięki za odpowiedź - tak myślałam, że lnienie ma tu jakiś związek. Ja wcześniej miałam, kundelka spudlonego więc mam małe doświadczenie z psami długowłosymi, a widomo, że po goldenie łatwiej ocenić stan sierściuchy. No nic - PROF jest i czeka na lepsze czasy:)
Pozdrawiam:)

Posted

Jak już wcześniej pisałam hoduję briardy i od jakiegoś czasu mam też długowłosą rasę Lhasa apso .U mnie wymiana włosa na PROFORMANCE przebiega bardzo ładnie moja briardka która właśnie niedawno wymieniała włos bo ma w tej chwili nie całe 3 lata mimo że nie dodawałam żadnych dodatkowych preparatów wybarwiła się pięknie,włos jest długi i w dobrej kondycji-myślę żę najlepszym tego dowodem jest zdobycie przez nią tytuły ZWYCIĘZCY KLUBU BRIARDA 06.Dodam jeszcze że sunia też należała do wielkich niejadków -tą karmę je dużo chętniej -owszem zdażają się dni że robi strajk -ale jest on góra jednodniowy .

Posted

Arizona ,czy ty jakaś podpadnięta jesteś ,że co byś nie napisała ,to zostaje usunięte?
Bożena gratulacje dla tak pięknej suczki .Tytuł Zwycięzcy Klubu ,to ogromny sukces ,ale faktycznie suczka powalająca .Jeszcze raz gratulacje.:multi:

Posted

[quote name='SAWA']Arizona ,czy ty jakaś podpadnięta jesteś ,że co byś nie napisała ,to zostaje usunięte?

SAWO jesli na 3 wypowiedzi Arizony na forum dogomania 2 z nich dotyczą karmy z formułkami reklamującymi zaczerpniętymi ze stron internetowych PROFORMACE to takiego posta usuwam...

[MOD]

Posted

Ja myślę ,że wszyscy mogą się wypowiadać ,ale oczywiście momenty reklamujące powinny być wycinane. Nie chcę tłumaczyć arizony ,ale ja jak pisałam pierwsze posty na dogo ,nie wiedziałam jak tu jest i dokładnie tak samo popełniałam błędy .Myślę ,że sprawiedliwie jest wycinać ,lub przenosić do odpowiednich działów takie reklamy ,ale wywalać cały post ?

Posted

SAWA,

Przypomnij sobie jak ok. tydzień temu zgłaszałaś mi pewien post jako reklamowy - był podobnej treści tylko dotyczył innej karmy. Chyba nie byłoby fair jednemu usunąć a drugiemu zostawić...

[MOD]

Posted

A był usunięty ? czy tylko uwaga ,aby pisać na PW?
Wiesz ,ja nie śledzę postów ,a sądzę ,że twoja wypowiedź oficjalnie na forum jako AM jest nie na miejscu.Jeśli masz do mnie jakieś prywatne tematy ,to proszę na PW.

arizona ,napisz jakie masz psy i jak karma sprawdza się w przypadku twoich psów (tylko bez reklam )

Wszyscy początkujący muszą poznać działanie tego forum ,a jest to doskonałe forum ,dające sporo wolnosci w wypowiedziach .Choć w temacie papillonków Wind zniszczyła całkowicie udzielanie się forumowiczów.

Posted

[quote name='SAWA']A był usunięty ? czy tylko uwaga ,aby pisać na PW?
Wiesz ,ja nie śledzę postów ,a sądzę ,że twoja wypowiedź oficjalnie na forum jako AM jest nie na miejscu.Jeśli masz do mnie jakieś prywatne tematy ,to proszę na PW.

arizona ,napisz jakie masz psy i jak karma sprawdza się w przypadku twoich psów (tylko bez reklam )

Wszyscy początkujący muszą poznać działanie tego forum ,a jest to doskonałe forum ,dające sporo wolnosci w wypowiedziach .Choć w temacie papillonków Wind zniszczyła całkowicie udzielanie się forumowiczów.

SAWA,
Po pierwsze, nie napisałam nigdzie, której karmy to dotyczyło i kiedy to było, przez kogo był to napisany post itd., więc nie widze co tu jest nie na miejscu?
Po drugie piszesz, że nie śledzisz postów a jednak tamten, który zgłaszałaś wyśledziłaś ;)
Po trzecie post został usunięty.
Po czwarte - początkujących zachęcam do przeczytania REGULAMINU, a potem do udzielania się na forum, żeby potem nie było nieporozumień.
Po piąte - KONIEC TEMATU bo ten wątek dotyczy karmy.

Posted

Chciałabym dołączyć do dyskusji o PROFORMANCE. Mój labek ma obecnie 4 miesiące, do tej pory karmiony był Purina Dog Chow Large Breed, a od ok. tygodnia otrzymuje PROFORMANCE Large Breed Puppy. Przez pierwsze 3-4 dni mieszałam obie karmy, teraz jest karmiony 4 razy dziennie wyłącznie Prof. Pewnie za szybko na jakakolwiek wiążącą opinię, ale pierwsze obserwacje są pozytywne. Zmiana karmy odbyła się bezproblemowo - bez sensacji żołądkowych itp. Kupki jakby mniejsze i już tak nie wonieją. Co do sierści trudno powiedzieć, bo to jeszcze szczeniak przed linieniem i w dodatku biszkopt, więc nic nadzwyczajnego nie zaobserwowałam. Jeżeli nie wystąpią jakieś niepokojące objawy zamierzam pozostać przy Prof. na dłużej.

Posted

Ja zakupiłam na razie karme Proformance dla kota. Kot mój jak i rodziców zawisaja nad miską i nie chcą tego jeść:shake: . Na razie biore je na przetrzymanie bo może akurat ta karma jest mało wabiąca zapachowo. Jest to wersja dla futrzaków z tendencja do tycia. Po poprzednich karmach mój kot i rodziców się z lekka roztyły a to kastraty. Zobaczymy co przyniesie czas. Jedyny minus to krótki termin ważności bo tylko miesiąć o którym nie wiedziałam. A że wziełam 10 kg to chyba część karmy spróbuje podrzucić wioskowym kotom u dziadków, jeśli wogóle będą chciały jeść suche.;)

Posted

Oj, tak krótki termin ważności? Nie sprawdziłam, nie mam już worka. Może dla psiaków jest trochę dłuższy? Mam 15 kg, a według obliczeń powinno starczyć na prawie 2 miesiące. Nie chcę z niej rezygnować, bo psiak nareszcie przestał się drapać i robi tylko 2 kupki dziennie (wcześniej 4-5). Wie ktoś więcej na temat ważności Prof. large breed puppy?

Posted

Karma psia jest zawsze bardzo świeża ,z długim terminem ważności. Kontenery przychodzą jeden za drugim i zazębiają się tak ,ze karma nie leży.Kocia była dawno i moze dlatego tak mało czasu jest ważna .Wiem ,że ze względu na krótki termin ważności kocia jest w promocyjnej cenie .

Posted

No jedne kot je :lol: ale drugi nie chce tego ruszyć :( Mam nadzieje, że się przełamie.
Wiesz SAWA ja nie wiedziałam, że termin jest tak krótki bo nie było takiej informacji. Jeśli by była to bym albo nie wzieła albo znalazła kogoś kto weżmie ze mna na pół te 10 kg.

Posted

sylrwia,wysłałam ci wiadomość .W takiej sytuacji klient zawsze powinien być powiadomiony o krótkim terminie ważności ,nie mam pojęcia czemu sprzedawca nie poinformował ciebie o tym.Dowiem się i coś na to poradzimy.
Pozdrawiam.

Posted

A my z szelcikami przyłaczamy się do pozytywnych opinii o karmie Proformance. Odkrylismy ją około 1,5 roku gdzieś za granicą i okazało się, że to jedna z niewielu karm, którą nasz szelcik z problemami żywieniowymi jadł chętnie. Nasz piesek ma wadę zgryzu i ta karme bez rozmaczania jadł sam.
Kondycja i wygląs bardzo pozytywne.
A co do kotów i kocich karm? moje, które generalnie sa wszystkożerne do jednego rodzaju karmy danej firmy podchodzą jak do lekko przeterminowanego jajka, a inną tego samego producenta jedzą, trzęsąc uszami.

Posted

Witam!
Mam pytanie do jakiego wieku psiurowi mozna podawać Large Breed Puppy. Mój sierściuch ma juz prawie 15 miesięcy. Ten temat na pewno jest poruszony w tym wątku, ale przyznam szczerze nie bardzo mi się chce szukać. Chce mu podawać do 24 miesiąca, bo tak coś kojarze, że do takiego wieku można podawać. A jeżeli nie to poproszę o wskazówke jaką karmę mu ewentualnie zacząć podawać, ale to i tak dopiero za miesiąc bo właśnie otworzyłem kolejny worek.