Jump to content
Dogomania

pierwsza cieczka, co i jak-help!:)

Recommended Posts

Posted

kiedy poznam ze sie zaczela cieczka? moze to glupie pytanie, ale czy przy pierwszej tez wystepuje odrazu krwawienie, jak to jest? Kiedy sie moge jej spodziewac? Sunka ma 9 m-cy i jest mieszanka ogara polskiego z czyms:)

Posted

jak sunia ma 9 miesiecy to praktycznie mozesz jej sie spodziewac w kazdej chwili, sunie zaczynaja podwachiwac pieski i zaczyna byc im przychylniejsza :wink: . U obu moich suczek krwawienie wystepowalo od poczatku cieczki i trudno bylo tego nie zauwazyc, szczegolnie jak sunia jest w mieszkaniu.

Pozdr

Monika z Cortina i Haga

Posted

Agnes, spokojnie, nie nerwowo! :lol:

Właśnie mam to za sobą, też się stresowałam, bo to moja pierwsza suka. A niepotrzebnie, bo to naprawdę żaden problem. Trochę poplamiła, trochę poganiały za nią pieski i już jest po wszystkim.

Na pewno zauważysz kiedy nadejdzie (Kreska miała 10 m-cy kiedy dostała). 8)

Posted

coztego, nie denerwowalabym sie gdyby nie fakt, ze wlasnie zaczelysmy szkolenie :cry: to bedzie straszne, jak wlasnie teraz dostanie buuu! na szkoleni chodzimy tylko miesiac, pozniej nie moge, wiec jak teraz bedzie miala cieczke to koniec szkolenia do konca - a jest tak fajnie:(

pati dziekuje bardzo - nie wiem czemu, ale nie moglam nic sensownego znalezc

ech...to jeszcze moze zapytam - co robic jak ma ta cieczke? bo w mieszkaniu jednak moze troche brudzic...potem chyba czeka nas sterylka, ale ciagle sie zastanawiam czy aby napewno - ciezko mi podjac decyzje

Posted

no to zycze wam zeby sie udalo, bo Haga miala 9-miesiecy jak dostala tez musialysmy przerwac szkolenie, ale spokojnie po tych 3 tygodniach na nie wrocilysmy, a na brudzenie najlepsze sa majteczki.

Pozdr

Monika z Cortina i Haga

Posted

cortina, ale my na nie wrocimy:( bo ten miesiac jest jedyny kiedy moge chodzic na szkolenie, potem uczelnia w weekendy i klops :cry:

a co do majteczek, to slyszalam, ze jak sunka je nosi po domku, to trzeba ja myc, bo ona sama nie moze - bo majteczki przeszkadzaja;) czy tak?

Posted
a co do majteczek, to slyszalam, ze jak sunka je nosi po domku, to trzeba ja myc, bo ona sama nie moze - bo majteczki przeszkadzaja;) czy tak?

Co masz na myśli??? Codzienny prysznic??? :lol:

Gwarantuje Ci, że pies sam bardzo dobrze poradzi sobie ze wszystkim.

Moja Pepsi urzędowała w gaciach całe trzy tygodnie, generalnie to miałam na początku dylemat czy kupić jej podpaski ze skrzydełkami czy bez :D :D :D A koniec cieczki świętowała podarciem i rozszarpaniem majtasów.

Pepsi miała pierwszą cieczkę w lutym tego roku, miała wówczas 8 miesięcy. Trwało to dokładnie 3 tygodnie i stwierdzam, że nie taki diabeł straszny.

Posted

Haga nosila gaciorki i miala podpasek do tego i nic jej to w higienie nie przeszkadzalo, to samo robila Cortina, ktora nawet potrafila sobie wyciagnac podpasek z gaci i go dokladnie rozszarpac :roll:

Pozdr

Monika z Cortina i Haga

Posted

Kreska chodziła bez majtek. Trochę plamiła, ale wystarczy mokra szmatka i już nie ma śladu. Przynajmniej się nie stresowała tymi gaciami. Wiem, że to był pierwszy i ostatni raz, więc jej odpuściłam naukę czystości ;)

Agnes, może nie dostanie przed końcem szkolenia... Znam sukę, która dostała cieczkę dopiero ok. roku. Obserwuj czy stosunek psów do niej się zmienia, to pierwsze ostrzeżenie ;)

Posted

a moja Lunka taka malutka, że nawet jak nie była w majtaskach to malutko plamiła, ale zakładałam jej w tych najgorszych dniach i wkładałam małą wkładkę tylko i to było gicior - ale na szczęście już więcej nie będziemy mieć cieczki :wink: 8) bo te psiory okropne, napalone z szlaeństwem w oczach :roll: :lol:

Posted

Mozesz sie cieszyc moja haszczaczka dostal cieczke jak miala 5 miesiecz one tak szybko dostaja. a jak poznac? na pewno psiaki ze szkolenia zaczna ja bardziej lubic :lol: a poza tym ona do nich bedzie lgnela. no powiekszone narzadz rodne i bardziej ukrwione. powodzonka

Posted

narazie cieczki nie ma...i mam nadzieje, ze jeszcze nie dostanie:) Jezeli dostanie ciazy urojonej to sie cos robi? Trzeba isc do weta? I jak dlugo mam ew odczekac od ciazy urojonej zeby isc na sterylke? bo od cieczki to chyba ze 3 tyg?

Posted

Jak będzie miała urojoną to idź do weta - ale najpierw obserwuj sutki - jak będą nabrzmiałe i to rób chłodne okłady, ale nie masuj bo to pobudza jeszcze bardziej produkcję mleka - jakbyś na którymś wyczuła twarde miejsce to do weta szybko bo to może być zapalenie sutka - jak będzie miała duże cycory i będzie ciężko to przechodziła to zapytaj weta o preparat Galastop - to zatrzyma urojoną i sunia wróci do normy - tylk oto trochę drogie jest, ale warto - bo dość szybko kończy sprawę

na sterylkę wtedy trzeba dłużej czekać - najlepiej niech zadecyduje wet - pewnie gdzieś parę tyg po ustaniu objawów ciąży urojonej

mam jednak nadzieję, że Twoja sunia tego nie zazna, bo moja Luna przechodziła to okropnie i to po każdej ze swoich trzech cieczek :-? - była wtedy naprawdę nieeedobra :lol:

Posted

podobno mozna zmniejszyć prawdopod. wystąpienia ciąży urojonej, a jak nie jej samej to zmnijeszyć jej nasilenie - poprzez zwiększenie ilości ruchu - znaczne, pochowanie zabawek, i zmniejszenie dopieszczania - mnie się to jednak nigdy nie udało :roll:

Posted

kurcze pieczone:( Aza chyba dostaje cieczki...3 psy sie na polach nia interesowaly:( wskakiwaly na nia:( czy to oznacza ze cieczka tuz tuz?:( w weekend chcialam jechac na szkolenie, czy mam nie jechac? co robic? Aza jeszcze nie brudzi, nie widze krwi...

Posted

:hmmmm: psy czasem skaczą na suki nawet bez cieczki, ale jak mówisz, że to były aż trzy psy, a wcześniej się to nie zdarzało - :hmmmm: mogą to być pewne oznaki - możesz spróbować na to szkolenie, jeżeli nie będzie krwawienia jeszcze- ale jak tylko zobaczysz, ze psy inne się rozkojarzają i interesują Twoją sunią bardziej niż zwykle to uciekaj zanim ich właściciele Cię ukamienują :wink: :lol: - to of course żarcik, ale musisz obserwować - ja jak ni byłam pewna czy Luna już ma cieczkę to sprawdzałam białą chusteczką hig. - czy zostają ślady... no a poza tym - jak zbliża się cieczka to srom suki staje się nabrzmiały i to na pewno zauważysz - bo ja jak pierwszy raz to zobaczyłam u Luny to od razu wiedziałam co się szykuje (a to moja pierwsza sunia) :wink:

Posted

no wlasnie wiem, ze cos tam ma sie powiekszyc ;) ale obserwuje ja i narazie nic nie zauwazylam...zadzwonie to trenera i zapytam - moze sprobuje pojechac w sobote, najwyzej zaraz wrocimy do domu:)