Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich,posiadam 3 psy i 3 dni temu przygarnęłam bernardyna,któremu groziło schronisko,niestety nie posiadam kojca ani budy dla niego. Prosze o pomoc wszystkich ,którzy maja jakies pomysły jak taki kojec zrobic i ską załatwić materiał,czesc juz posiadam tylko zupełnie nie wiem jak sie do tego zabrac.pozdrawiam Asia

• 2 weeks later...
Posted

No to musisz mieć: (kojec)
Słupki
Siatke
Jakiś mocny,gruby drut
Cement
Belki
Blache
Gwoździe
I nie wiem czy cos jeszcze;]
1. wykopujesz dołki i wstawiasz słupki, potem zalewasz to cementem i czekasz kilka dn,i aż zaschnie...xD
2.Następnie naciągasz siatke i bierzesz drutem aby była mocna na 2 wysokościach starczy
3.W zależności co chcesz mieć jako ,,podłoga" wylewasz albo cement i wyrownujesz albo kladziesz deski, lub zosatwoasz sam piach:)
4.Teraz musisz zrobić wejscie (tego to nie wiem jak ci wytlumaczyc) Musisz jakoś zespawać, zrobić zawiasy i wstawić i zrobic takie coś do zamykania:)
5.Dach też musi być jakoś na słupkach Potem bierzesz belki , łączysz je na to blacha i montujesz to
Wykonanie drzwi i dachu jest trudne do wytlumaczenia:)

Co do budy:
No to zamawiasz deski odpowiedniej długości , blache, tak zwane łaczniki, gwozdzie, mlotek i do roboty. Noi powoli lącznikami musisz wszystko pozlaczac. Naprawde trudno takie rzeczy napisać ale jak coś to pisz.
Myślę , że troszeczke pomogłam a jak nie to trudno:] życze miłej roboty:evil_lol::eviltong:

Posted

Duzo zalezy od "zdolności" Twoich podopiecznych ale lepiej przeinwestować niż niedoinwestować. Zalezy tez od lokalizacji kojca ( wybiegu) i wymaganego efektu wizualnego. Gdybym robil jeszcze raz to nie szedłbym w siatkę a raczej w panele stalowe i ewentualnie z jedną, 2 ściany z paneli betonowych. Najlepiej od wschodniej i południowej strony, Będą dawały cień w najcieplejszych godzinach. Dodatkowo oczywiście jakiś daszek jak napisała przedmówczyni. Myślę ze plyty onduline by sie nadały a konstrukcja oparta na ogrodzeniu. Zrób lepiej podmurówkę z obrzeży betonowych( takie jak do chodników) zalanych betonem między słupkami. W duzym stopniu zabezpieczy to przed podkopem.Albo wypas i normalny szalowany murek. Gdzies wyczytyłem ze radzą też zakopac , poziomo siatkę w ziemi dokoła ogrodzenia. To chyba też jest jakiś pomysł.

Jesli będziesz robic beton na podłożu to porób spadki i jakies odpływy coby łatwiej było sprzatać ale jak powierzchni jest wiecej to ja bym nie robił. Będzie sobie rosła trawka.
Furtkę możesz kupić gotową i obsadzić ją miedzy 2 słupkami
berneńczyk14 siatke naciąga się na naciągnięty napinaczami drut i lepiej na conajmniej 3 wysokościach;) .

W obrzeżach wiecisz otwory i mocujesz dolny drut dodatkowo do obrzezy jak juz ma byc siatka.
Generalnie sama tego nie zrobisz więc jak nie masz kogo do zatrudnienia z rodzinki to zwróć sie do jakiejś firmy od stawiania ogrodzeń.

Buda koniecznie ocieplana z podwójną scianką, otwieranym dachem do sprzątania i przedsionkiem. Niektrorzy stolarze się specjalizują nawet. Na Allegro chyba nawet znajdziesz cos fajnego.