Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Historia jakich wiele...
czyli znany scenariusz:
Pańcio dalej nie może zajmować się pieskiem, ale ma odrobinę dobroci, więc wiezie go do uśpienia, a nie porzuca w lesie, na drodze lub gdziekolwiek indziej.
Godziny Dżekiego miały być policzone. Właściwie to w tej chwili powinien biegać za TM, ale...stało się inaczej. Opatrzność? Fart? Weterynarz poradził Panu, by przywiózł psa do nas, do naszego schroniska, do Gaju - Raju.
PIESEK DOSTAŁ JESZCZE JEDNĄ SZANSĘ

W Gaju traktujemy go specjalnie, tzn. nie siedzi w kojcu, tylko chodzi sobie swobodnie, u nas tzw. psiak wolno-żyjący.
Ma już 12 lat i.......chore serduszko:-( Często kaszle, nawet przy najmniejszym wysiłku. Jest otyły - a wiadomo przecież, że przy niesprawnym serduchu jest to niewskazane. Brakuje mu też specjalistycznej karmy, leków, ale i czegoś ważniejszego - Pana.. a raczej Przyjaciela. Chociaż szansę ma marne, my ciągle wierzymy, że los się do niego uśmiechnie. Bo co mu z tego życia zostało? Jest chory, samotny i smutny, zobaczcie sami

Smutek bardzo widocznie maluje się w oczkach. Nie pozwólmy mu do końca życia pozostać w takim stanie! Dajmy mu szansę!

kontakt:
Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Gaju
63-100 Śrem tel.: Kajetan 602751299 Paula 515-438-482

Posted

ale roztyli psa :crazyeye:. jak od kilku conajmniej lat jest taki otyły, to nic dziwnego, że ma ostre problemy z sercem... :shake:.

on dostaje leki, prawda? czy wtakim razie nie lepiej byłoby mu zapodawac karmę odchudzającą, a nie dla sercowców, skoro serce i tak jest wspomagane farmakologicznie? przecież ta otyłość będzie niwelowac dobre skutki specjalnej karmy...

Posted

sleepingbyday napisał(a):
ale roztyli psa :crazyeye:. jak od kilku conajmniej lat jest taki otyły, to nic dziwnego, że ma ostre problemy z sercem... :shake:.

on dostaje leki, prawda? czy wtakim razie nie lepiej byłoby mu zapodawac karmę odchudzającą, a nie dla sercowców, skoro serce i tak jest wspomagane farmakologicznie? przecież ta otyłość będzie niwelowac dobre skutki specjalnej karmy...

Z tego co zrozumiałam, to nie ma leków ani karmy dla grubasków i z tąd apel o pomoc:(

Posted

niektóre leki nasercowe nie są takie drogie... żeby z dobrej woli nie działać bez potzreby - trzeba mu ustalic leki, to po pierwsze. zaczynać od karmy dla sercowców to dość dziwny pomysł... tak od tyłu. i o wiele droższy i mniej potzrebny niż leki...

Posted

niektóre leki nasercowe nie są takie drogie... żeby z dobrej woli nie działać bez potzreby - trzeba mu ustalic leki, to po pierwsze. zaczynać od karmy dla sercowców to dość dziwny pomysł... tak od tyłu. i o wiele droższy i mniej potzrebny niż leki...

właśnie mi się przypomniało - przywiozłam do schroniska zapas leków dla sercowców, pojadę tam w weekend i sprawdzę, czy jeszcze są, ale pewnie są.

Posted

super! warto, żeby leki dobierał wet, bo różne sa sercowe schorzenia. zresztą wet nie jest niestety gwarancją - moja śp sunia dostawała na ten przykład złe leki przez jakis czas... i było nie tyle, że nie lepiej, ale zdecydowanie gorzej....

Posted

biedne psisko,moja klusia też na serce chorowała,udało nam sie na lekach przedłuzyć jej życie o pól roku,myśle że miała koło 15 lat,dokładnie nie wiem bo znaleziona,a taka była uśmiechnięta do końca,a on taki smutny:-(

Posted

no co ty, istnieje karma odchudzająca, nawet miarke i tabele do niej dodają, żeby wiedzieć, jaki ma procent nadwagi i ile może dostawać dziennie...

Prawdę mówi :lol:. Są diety odchudzające. Obesity royala, Restricted Calorie eukanuby, WRD trovetu, OM puriny, R/D hillsa. Dieta + odpowiednie leczenie serducha to podstawa.

Posted

[quote name='sleepingbyday']super! warto, żeby leki dobierał wet, bo różne sa sercowe schorzenia. zresztą wet nie jest niestety gwarancją - moja śp sunia dostawała na ten przykład złe leki przez jakis czas... i było nie tyle, że nie lepiej, ale zdecydowanie gorzej....
oczywiście.

On jest taki smutny..:shake::-(

Posted

Edi100 napisał(a):
Z tego co zrozumiałam, to nie ma leków ani karmy dla grubasków i z tąd apel o pomoc:(

Ale chodzi o to,że oni nie mają i dlatego proszą o pomoc w zakupie.
Dobrze zrozumiałam,o to chodzi?

Posted

MonikaP napisał(a):
Czy weterynarz powiedział, co dokładnie mu dolega i jakie leki powinien brać?

Nie - więc, zanim podamy mu jakiekolwiek leki będziemy musieli to z wetem skonsultować.

Posted

Helga&Ares napisał(a):
Nie - więc, zanim podamy mu jakiekolwiek leki będziemy musieli to z wetem skonsultować.

A ten lekarz, do którego przyprowadził go właściciel - wie, co psu dolega? Tzn. czy np. psiak miał EKG itp?

Posted

MonikaP napisał(a):
A ten lekarz, do którego przyprowadził go właściciel - wie, co psu dolega? Tzn. czy np. psiak miał EKG itp?

podejrzewam, że nie:shake:, ale dopytam w weekend, kiedy będę w schronisku i napiszę na wątku.