Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

malawaszka napisał(a):
ale fajne a moje zarosło wszystkim możliwym :oops:

dziekuje;) chociaz...u mnie tez nie jest tak pieknie jakby sie moglo wydawac - mam glony - nitki, krasnorosty...gdyby nie to, ze wkladam reke co 3 dni i wyjmuje liscie w najogrszym stanie to...nic by nie bylo widac pewnie:roll:
Caly czas mysle o wywaleniu wszystkiego i zrobieniu restartu, tylko co mi to da...glony i tak moga wrocic, a ja nadal nie bede umiala z nimi walczyc:roll:

A najbardziej mnie bawi Aza ktora "poluje" na glonojada, albo kiryski plywajace na dnie - siedzi i nosem "uderza" w szybe jak tylko zobaczy ktoras z w/w ryb:lol: obled

Posted

Tyle roślin, rosnących :mdleje: a u mnie 8 w tym 3 gnijące, a to i tak najwięcej ile do tej pory mieliśmy :evil_lol:
slycznie :loveu: i rybki fajne, kolorowe ;)
[SIZE="1"]Wpuściliśmy rybki i zaczęło się tarło po 2 dniach :mdleje:

Posted

Tinka:) napisał(a):
Tyle roślin, rosnących :mdleje: a u mnie 8 w tym 3 gnijące, a to i tak najwięcej ile do tej pory mieliśmy :evil_lol:

u mnie zeby rosly...hmmm to kilka lat nauki:lol: chyba nie jestem najlepszym akwarysta:evil_lol: ciezko powiedziec co rosnie a co utknelo:eviltong: za miesiac bede wiedziala ile faktycznie:lol:

Tinka:) napisał(a):
Wpuściliśmy rybki i zaczęło się tarło po 2 dniach :mdleje:

nigdy wiecej maluchow:diabloti: nie ma potem co z tym robic:evil_lol:
ale gratuluje :multi:

Posted

Agnes napisał(a):
u mnie zeby rosly...hmmm to kilka lat nauki:lol: chyba nie jestem najlepszym akwarysta:evil_lol: ciezko powiedziec co rosnie a co utknelo:eviltong: za miesiac bede wiedziala ile faktycznie:lol:

nigdy wiecej maluchow:diabloti: nie ma potem co z tym robic:evil_lol:
ale gratuluje :multi:

u mnie narazie jeden listek zaczął się rozwijać, w jednej roślince :evil_lol:

tylko pewnie, jak zwykle, zaraz wszystko zjedzą bo ja mam 15 brzanek(docelowo koło 30) dwie bocje i glonojada- a żadne z tych rybek do delikatnych nie należą :cool3:

Posted

[quote name='anetta']:multi::loveu::multi::multi:
Co to za rybeńki :evil_lol: z pionowym paskiem?

Barwieniec czarny, Fantom czarny (Hyphessobrycon megalopterus) :eviltong:

[quote name='anetta']Masz tylko dwie odmiany? rybek?

nie;) mam neony innesa, bystrzyki ozdobne i fantomy czarne, ktore sa na zdjeciach. Oprocz tego kiryski pstre, zbrojnik niebieski (zwany glonojadem;) ), neony czarne. Z czasem "wycofam" te gatunki, a sprobuje z pielegnicami...

Posted

piękne i bardzo zadbane akwarium!:razz: jaki masz aparat,że tak ładnie wychodzą "rybie zdj."?:eviltong:(moim aparatem nigdy nie wyszły z bliska tak ładnie),naprawdę robi wrażenie!:loveu:

Posted

dziekuje:oops: dobrze ze tych glonow nie widac na zdjeciach:diabloti: chyba sie z nimi zaprzyjaznie:roll:

Lazy teraz to ja juz gonie Aze, bo niestety jak stuknie w 112 l to nie chcialabym miec wszystkiego na podlodze:roll: A niedawno - 2 tygodnie temu - "znajomemu" szlag trafilo 450l...nikogo nie bylo kilka godzin w domu to mozna sobie wyobrazic co zastal:-( I ja sie tego panicznie boje, tym bardziej ze on mieszkal na parterze, a ja pod soba mam sasiadow...112 to nie 450, ale troche wody jest

[quote name='anetta']To sporo ich masz.

sie tak wydaje - neony maja mala przemiane materii i je mozna miec w duuuzych ilosciach, a reszta to tez male rybki - oprocz glonojada, alejak urosnie zbyt duzy to znajde mu lepszy domek:loveu::lol:

[quote name='anetta']To ja poproszę o więcej rybek, bo jak na razie to dyskryminację widzę :diabloti:

toz wszystkie takie same to po co ich tyle dawac:diabloti: ale dam dam:evil_lol: pozniej:eviltong:

[quote name='Arietis']piękne i bardzo zadbane akwarium!:razz:

dziekuje, chociaz z tym zadbanym to sie nie zgodze:oops:

[quote name='Arietis']jaki masz aparat,że tak ładnie wychodzą "rybie zdj."?:eviltong:(moim aparatem nigdy nie wyszły z bliska tak ładnie),naprawdę robi wrażenie!:loveu:

em..."dziadek" Nikon d50 + Nikkor 50 1.8 (ktory uzywam min do ryb) + refleks:lol: trzeba szybko ustawic ostrosc i odrazu cykac, bo ryba zaraz ucieknie i po zdjeciu:eviltong: I zdjecia robie zawsze jak juz jest ciemno na zewnatrz + gorne sztuczne swiatlo

Posted

jest zadbane-wygląda jak z zoologa!jak nówka sztuka;) nie mam się czym chwalić:oops:ale moje jest zarośnięte strasznie:angryy: no i mój aparat pomijając to że zdechł...to takich zdjęć nie robi:eviltong: zdjęcia w ruchu(np. psie tez robi koszmarne-strasznie długo "myśli" i jak on się namyśli do cyknięcia,to zwierza już dawno nie ma w polu widzenia...)
przeglądnełam pare str wstecz i zobaczyłam coś niezykłego na co chyba będę zbierać od dziś!ten cały trymer-cudo!marze oczymś takim,bo moja psica ma podobny włos i mimo,że się sypie,to trudno z niej to wyciągnąć własnoręcznie:mad: miałaś może w ręku ten mniejszy trymer z 2 pokazanych w linkach?bo wygląda inaczej-ten cały 'grzebyk',ciekawe,czy tez tak dobrze działa...

ajjj!nie zaśmiecam już tematu:loveu::oops: piechu świetnie się prezentuje na fotach-tarmochy dla niej;)

Posted

szlag by to:mad::mad::mad::angryy::angryy::angryy:

nasz niedzielny spacer trwal 20 minut, a zakonczyl sie tak

wizyta u weta:roll:

Bylysmy z Muminem na spacerze, mialysmy isc do lasu...po drodze mijalysmy row z woda - woda swieza, z ostatnich opadow i roztopow - wczoraj tam biegala i nic sie nie dzialo. Dzisiaj tez biegala...i wybiegla:roll: z rozcieta lapa - isc nie chciala, lapa krwawila, ludzie za mna krzyczeli, ze mojemu psu lapa krwawi - swietnie:roll: Pojechalam do weta po 30 minutach, bo lecialo i lecialo, a do tego wszystkiego srodkowy palec sie "wydluzyl", tzn byl prosty, a nie zgiety...Okazalo sie, ze Aza ma dziure, wiec szyc nie ma jak, ale dali jeden szew, zeby chociaz tak nie lecialo...palcem mam sie nie przejmowac. Opatrunek jak widac, na cala lape - ale to chyba dlatego, ze zrobilam "odpowiednia" reklame:lol: Powiedzialam, ze nie wytrzyma jej to nawet jednej nocy, no to zrobili tak, zeby wytrzymalo ze 3:evil_lol: 10 dni wylaczone z zycia - dopiero po takim czasie mamy zdjac ta jedna nitke...

Arietis to moje to furminator firmy Vivog tu poczytaj o nim wiecej http://www.dogomania.pl/forum/f75/furminator-72586/

Posted

:sad: współczuje,taka 'niespodzianka' :angryy: ale chwila moment i nie będzie śladu na pewno ;)

dzięki za linka :modla: coś czuję,że musze zainwestować :evil_lol:

Posted

biedna azulka .. ale szybko sie zagoi!! jak na psie ;)

do czego jeszcze uzywasz nikkora 50 1.8 ??
zastanawiam sie nad tym, bo widze ze w domu piekne zdjecia z neigo wychodza, ale do czego on głownie sie nadaje? :>

Posted

Ja mam co prawda Canona 50mm ze światłem 1.8 i nie wiem jak z optyką u Nikkora, ale generalnie 50-ątki mogę śmiało polecać. Nadają się wspaniale do portretów, zarówno w plenerze, jak i w domu, bo są stosunkowo jasne (no chyba, że masz 1 tys. i chcesz jaśniejszy obiektyw - jeszcze lepiej, w domu trzeba doświetlać nieco lampą). Zaletą 1.8 jest jeszcze przystępna cena. ;)

To co piszę odnosi się głównie do Canona, w Nikonach nie orientuję się za dobrze.
Ale polecam tę stronę, są bardzo dobre testy obiektywów: Optyczne.pl - testy aparatów

Posted

dzięki, poczytam później ;)
kasa nie jest az tak wazna, jesli ceny nie sa zabojcze, ale fakt przyciagneła mnie ona do tego obiektywu :lol:
kiedys o nim czytałam, ale aparatu juz sporo czasu nie uzywalam takze moja wiedza lekko wywietrzała :/

czy da się na tym obiektywnie zrobic efekt, rozplywajacej się wody???

Posted

dziekuje w imieniu Azy:-( ona juz nie raz miala rozcieta lape, ale nigdy tak mocno...to nawet nie rozciecie a dziura - obstawiam gwozdzia:angryy: No i Aza nie chce w ogole chodzic - to tez nie zdarzalo sie przy poprzednich ranach, a teraz ledwo....po schodach to myslalam, ze szybciej poleci na pysk niz zejdzie, a nawet nie ma jak jej znosic:shake: A trzeba 4 razy dziennie...

zaba14 to co pisze Bonsai to jest prawda oprocz tego, ze nie masz zooma, wiec trzeba sie nalatac i w malym pomieszczeniu nie sposob zrobic zdjecie - ja robie tylko w duzym pokoju a i tak czesto jestem na balkonie, bo sie nie da inaczej. Jest dobry do krajobrazow rowniez. No i wiadomo co jasny obiektyw to jasny - ten Nikkor 1.8 ma jedna zalete - kosztuje juz 400 zl w PL, wiec malutko, a sa to bardzo polecane szkla wsrod nikkorowcow. Ja mam ten obiektyw zamiast standardu 18-55mm 3.5-5.6, ktory sprzedalam dosc szybko, a musze miec cos mniejszego niz tele 70-300mm

Dzisiaj udalo mi sie zrobic kilka zdjec zanim to sie stalo...lecimy od poczatku

Muminowo Azowe

Posted

Marysia_i_gończy napisał(a):
O rany, biedna Aza :-(

A czy ten prosty palec to przypadkiem nie jest przecięte ścięgno???

widzisz...ja pytalam 5 razy o ten palec u weta..macali, patrzyli i powiedzieli oboje, ze z palcem nic sie nie stalo - mam nadzieje, ze wiedza co mowia:roll:

A z tym sciegnem to dobre pytanie, bo sie nasluchalam, ze w tym miejscu sciegien nie ma - Juuusta pomoz:lol:

Posted

Dziiiwne... Tzn. ja wiem, że jak jest przecięte ścięgno, to palec robi się taki "luźny". Wiem to z doświadczenia moich przyjaciół, a dokładniej ich psów...

Aczkolwiek nie wiem dokładnie gdzie pies ma ścięgna, gdzie Aza ma tę dziurę etc...

Pozdrawiam cieplutko!

Posted

Agnes napisał(a):
widzisz...ja pytalam 5 razy o ten palec u weta..macali, patrzyli i powiedzieli oboje, ze z palcem nic sie nie stalo - mam nadzieje, ze wiedza co mowia:roll:

A z tym sciegnem to dobre pytanie, bo sie nasluchalam, ze w tym miejscu sciegien nie ma - Juuusta pomoz:lol:

Że ścięgien nie ma na łapie? Przecież ścięgna sięgają aż do paliczka dystalnego - inaczej pies nie mógłby prostować i zginać palców! Przynajmniej z tego co pamiętam.. Kurcze, a za 2 miesiące sesja :diabloti:

Mój tato miał naderwane ściągno w palcu i właśnie miał non tops wyprostowany palec, przez 2 miesiące chodził w ortezie i jakoś się zrosło, później rehabilitacja i jest już ok.

No to pokaż Azulcową z bliska w tym komplecie szalonym :loveu: Kurcze i mnie teraz wzięło na róż przez Ciebie :diabloti: