Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Do znajomego przyplątał się psiak (a właściwie do jego suki). Średni, zadbany. Ma obrożę, a do niej przypiętą okrągłą blaszką z trzema cyframi i dwoma literkami (123AA, albo AA123 - numer i literki przykładowe, bo nie zapisałam). No i tylko tyle jest na niej.

Czy ktoś orientuje się co to za oznaczenie może być? Gdzie szukać właściciela?

Posted

Nie wiem, jak u was, ale np. w Szczecinie podatek za psa płaci się w placówce TOZu. Jeśli jest tak samo, to trzeba przedzwonić do TOZu, może oni wyjaśnią, o co chodzi. Tylko u nas nie dają żadnych blaszek.

Niektóre gabinety dają tzw. lysetki psom szczepionym przeciwko wściekliźnie. Jest nazwa gabinetu itd. a pod spodem kilkucyfrowy nr. Może to jakaś skrócona forma?

Posted

a czy to nie czasem numerek schroniskowy ?? Może dowiedzieć się jak oznaczają psiaki w Sosnowieckim schronisku, czy jakimś innym pobliskim ??

Posted

wydaje mi sie ze to nr schroniskowy, pies mogl zwiac z schroniska, lub od wlasciciela ktory dla bezpieczenstwa zostawil blaszke.

kilka lat temu w Zabrzu jak jeszcze przy szczepieniu dostawalo sie blaszki, nie pamietam jak to wygladala czy byl jakis numer czy nie, ale na pewno byla tam nazwa miejscowosci.

Posted

Mi się wydaje, że to blaszka ze schroniska. U nas swojego czasu też psiaki takie miały i dostawały go nawet przy adopcji. Moja Zuza nosiła ten numerek do czasu, kiedy zmieniliśmy go w adresówkę i zaświadczenie o szczepieniu ( takie małe, niebieskie gówienko ) .

Pozdrawiam .