Emiś Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Do znajomego przyplątał się psiak (a właściwie do jego suki). Średni, zadbany. Ma obrożę, a do niej przypiętą okrągłą blaszką z trzema cyframi i dwoma literkami (123AA, albo AA123 - numer i literki przykładowe, bo nie zapisałam). No i tylko tyle jest na niej. Czy ktoś orientuje się co to za oznaczenie może być? Gdzie szukać właściciela? Quote
Vectra Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Nie wiem jak teraz , ale kiedyś , to dawali takie blaszki jak się za psa podatek płaciło. Quote
Emiś Posted October 27, 2008 Author Posted October 27, 2008 Takie bez roku, bez nazwy miasta? W takim razie wyślę go jutro do urzędu, żeby tam sprawdził. Quote
Greven Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 Nie wiem, jak u was, ale np. w Szczecinie podatek za psa płaci się w placówce TOZu. Jeśli jest tak samo, to trzeba przedzwonić do TOZu, może oni wyjaśnią, o co chodzi. Tylko u nas nie dają żadnych blaszek. Niektóre gabinety dają tzw. lysetki psom szczepionym przeciwko wściekliźnie. Jest nazwa gabinetu itd. a pod spodem kilkucyfrowy nr. Może to jakaś skrócona forma? Quote
eria Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 a czy to nie czasem numerek schroniskowy ?? Może dowiedzieć się jak oznaczają psiaki w Sosnowieckim schronisku, czy jakimś innym pobliskim ?? Quote
Emiś Posted October 28, 2008 Author Posted October 28, 2008 Dziękuję za podpowiedzi, sprawdzimy wszystkie te opcje. Schronisko jest, nawet dosyć blisko... Quote
zaba14 Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 wydaje mi sie ze to nr schroniskowy, pies mogl zwiac z schroniska, lub od wlasciciela ktory dla bezpieczenstwa zostawil blaszke. kilka lat temu w Zabrzu jak jeszcze przy szczepieniu dostawalo sie blaszki, nie pamietam jak to wygladala czy byl jakis numer czy nie, ale na pewno byla tam nazwa miejscowosci. Quote
Rinuś Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 Kiedyś chyba jeszcze takie blaszki były dawane do szczepienia na wściekliznę? Quote
Rybc!a Posted November 2, 2008 Posted November 2, 2008 Mi się wydaje, że to blaszka ze schroniska. U nas swojego czasu też psiaki takie miały i dostawały go nawet przy adopcji. Moja Zuza nosiła ten numerek do czasu, kiedy zmieniliśmy go w adresówkę i zaświadczenie o szczepieniu ( takie małe, niebieskie gówienko ) . Pozdrawiam . Quote
Recommended Posts