Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

AKTALIZACJA

AKORD JEST BARDZO CHORY ...MA ZROSTY W KRĘGOSŁUPIE, MYAGA CIĄGŁEJ OPIEKI, REHABILITACJI W SCHRONISKU NA TONIE MA SZANS ... TRZEBA GO SZYBKO ZABRAĆ BO W TAMTYCH WARUNKACH JEDYNYM WYBAWIENIEM JEST .... chyba nie musze pisac co .....

Akord ma szanse na normalne zycie, ale wymaga to pracy ... błagam o pomoc ...

18 grudnia 2008 rok Akord odszedł :-(:placz:

Akord ... został znaleziony na poboczu drogi, w rowie ze złamaną łapą :placz:

Przebywa w schronisku ...

Jest niewątpliwie pięknym psem :loveu: .... po wejściu do jego boksu, nie można zrobić kroku, bo skacze z radości , wie ,że będzie spacerek :loveu: ...

Na spacerze wręcz fanatycznie szuka czegoś do aportowania, kamol ...im większy tym lepszy :roll: ...
badyl ..najlepszy taki coby sie go podnieść nie dało .

Akord był uczony aportowania na 100% , grzecznie czeka az sie podniesie patyk , nie doskakuje doi niego, nie próbuje wyrywać ... chyba tylko te chwile na s0pacerach trzymają go przy normalności :-(

Akord jest starszym psem , moze miec 8,10 ... zazwyczaj ludzie w schronisku szukają młodszych psów ...

Akord , czesem moze nie stawać na przedniąłapę , niewiem od czego to zależy, ale w niczym mu to nie przeszkadza ... ma okresy gdzy chodzi na 4rechłapach ale czasem z powrotem na trzy wraca

Na psy niereaguje na spacerze , ale aportu będzie przed innymi psami bronił

pomozemy mu znaleźć dom ?

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

epe napisał(a):
Aga!
Jakie cudeńko wynalazłaś!:loveu: Myślę,że szybko domek znajdzie-przesłodki z tymi uchami!

on sam sie wynalazł ...

poszłam kiedyś po Tobinke do "szpitaliku ' a dostałam Akorda ( okazało sie że Tobia była już na ogólnych ) i przepadłam ;)

Posted

Wcale się nie dziwię,że przepadłaś,a w ogóle zostałaś przecież ONkową ciotką!:loveu:
I dobrze,bo same fajne domki im znajdujesz,choć czasem to trwa i się martwisz!

• 1 month later...
Posted

:loveu:dzis Akord , pokazał jeszcze bardziej jak jest cudnym psem :loveu:
bawilismy sie patykami i kawałek jednego patyka mocno sie zaklinował miedzy tylnymi zębami :oops:

ja mu z 10 min w mordencji grzebałam i nie mogłam wyciągnąć, więc poszliśmy do Pani wet , która dokończyła wyciąganie , Akord był cały czas bardzo grzeczny i cierpliwy :loveu: :loveu:

relacje z psami ma raczej obojętne, chyba ze cos na niego zaszceka :roll:...wtedy nie pozostaje dłuzny, ale jest doopanowania :cool1:

i taka mała niespodzianka

Posted

nie chciałabym skłamać , ale jeśli dobrze pamietam to dopiero od wiosny/lato tego roku

no i Akord juz był adoptowany... a wrócił ..... boo ....

Panstwu przeszkadzało ze kuleje :roll: :roll: :roll:

natomisat ja nie mam doswiadczenia zbyt z chorobami stawów u owczarków, ale wydaje mi sie ze tył mu siada trochu :oops: ... teraz zimno sie robi ,Akord ma bude zewnętrzna , wyściełana słomą co prawda , ale dużo to nie daje :shake:

schronisko mu pisze, ze ma 9 lat, ale hmm ... ma chyba i za ładne oczy (przejrzyste ) i za ładne zęby (wyciągając patyka sobie je pooglądałam :evil_lol: ) - są zniszczone, ale raczej starte od noszenia kamoli :roll: ..bo Akordzik musi mieć coś w pysku ... po prostu MUSI :diabloti:

on jest piękny przez te uszy :loveu: i mam nadzieje, ze te uszy (nierasowe ) i to kulenie uchroni go przed wydaniem na stróza :oops: ...osoby szukające na podwórko , chyba raczej nie zwróca na niego uwagi ...oby ...

na początku spaceru strasznie ciągnie na trawnik gdzie zazwyczaj jest zabawa , ale generalnie jest posłusznym psem :loveu:

Posted

i wszystko musiała sie ...............*&^%*(%

idac dzis do Akorda w jego boksie zastałam innego psa ...przeszłam całe schronisko i nie ma ...

zguba odnalzłasie ...NA IZOLATKACH

Akord ma spralizowany tył nie podnosi się .... na izolatki wolontariusze nie mają wstępu, ale Pani Ul a sie przemyciła tam :(
Akord tylko leżał i lizał ja po rękach

Ponoc ma on utworzone mostki w kręgosłupie ,

co robić ?!

to jest pełen zycia pies , w schronisku chyba juz rozważają uśpienie

Posted

tak,
w schronisku mają rtg

byłam dzis spytac o Niego

Akord wstał !

ale .....

ZIMNO W SCHRONISKU GO ZABIJA !

on MUSI na cito znaleźć dom inaczej może nie przetrwać zimy bo nie wiadomo ile jeszcze takich kryzysów moze znieść

sprawa jest jasna , w cieple, domu ma szanse jeszcze w spokoju i sprawności żyć ...
wróci na budy ... to następnym razem może już się nie podnieść

on ma ogromną wole zycia :-( , osoba z która dzis rozmawiałam powiedziała tak "
poszłam i powiedziałam mu : WSTAŃ BO będzie z Toba źle ... " i podszedł do niej

Posted

gusia0106 napisał(a):
Dom na cito potrzebny......

dom, dom tymczasowy ....kurcze cokolwiek byle w cieple

to jest pies z fajnym charakterm, ułozony ...

nie jest wylewny , szczególnie do obcych, ale nie jest tez agresywny ...

Posted

Akord jest bossskii...zabawy z nim to frajda:)
Dobrze,ze ma Age.Aga zadnemu owczarkowi w potrzebie nie odpusci u nas:loveu:( i nie tylko owczarkowi).
tak nikt by tu z nas nie wiedzial nawet,ze Akord cierpi:(

Posted

[quote name='gusia0106']Aga, a hotel jest jakimś rozwiązaniem?
Wiem, że marnym ,ale zawsze to lepiej niż schron....
Może Pan Tomek by znalazł miejsce u siebie dla Akorda?
myslałam o tym, ale... (no własnie,,,najgorsze sa te ale ... )
hmm ...
jak juz to jakos po nowym roku dopiero ..swieta i Sylwester budynek zajęty :shake: fulll domowymi psami , , wiec Akord teraz wylądowałby na zewnątrz ... co mu nie pomoze w zaden sposób ...:-(

na razie jeszcze jest na izolatkach,ale ... niewiem ile czasu go tam beda trzymac

Posted

gusia0106 napisał(a):
A do innych psów?

do psów ... raczej bojowo, szczególnie jak pies na niego warknie, to nie zastanowi sie dwa razy , ale po chwili reaguje na nie wolno ...

natomiast z sunią był na szpitalu w wakacje, i było ok wszystko , dopiero na spacerze jak miał patyka, to ja odgonił od siebie, broni.ac tego patyka

w ogóle ma silny instynkt pilnowania . Człowiekowi odda wszystko, zabawke, patyka, kamyka, ale inne psy w momencie jak on sie bawi, raczej nie moga podchodzić

Posted

Ja wiem...ale trzeba zacząć zbierać kasę...
W schronie zostać nie może.

Może jakiś płatny dt się znajdzie - albo hotel wewnętrzy ...cokolwiek cholera

Będę dziś się uczyć wystawiać allegro cegiełkowoe to wystawie i dla Akorda...

Posted

:modla::modla::modla:

będe bardzo wdzięczna

ja sie postaram wybadac, kiedy bedzie cos wolnego w budynku ...choc hotel wolałabymnn traktowac jako ostatecznośc, nie tylko ze względu na finanse (choć to tez... ja na jednego Axela nie moge sie dozbierac ..a dwa :placz: )
, ale tez na to ze to jednak nie ten rodzaj opieki, jakiej w momencie gorszego czasu Akord potrzebuje :-(

PS. niewiem czy zauwazyłas ze odpisałam o jego zachowaniu do psów :oops: