Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja sunia ON Kora zawsze lubiała coś podgryzać i obgryzać - w końcu to pies- ale ostatnio coś jej odbiło, gryzie róg kanapy. Na kanapie wiadomo leży jakaś tam narzuta i to ją najbardziej kręci, ostatno doszedł przód kanapy + boki foteli, wogóle uwielbia koce i wszelkie misiowate zabawki, zaraz zaczyna skubać. Ostatnio ją obserwowałam, to wyglądało to mniej więcej tak jak iskanie "szczypanie" przednimi zębami,jest to trochę wkurzające bo nie mam pojęcia czemu tak robi.Jest psem uwielbianym i kochanym przez wszystkich domowników, ma już 6 lat.

Posted

Sama nie wiem, dzień u nas wygląda mniej więcej tak-rano krótkie bieganie na pierwsze potrzeby póżniej przed moim wyjściem do pracy jeszcze idziemy na łąke pobiegać i porzucać patolami,owszem do naszego powrotu z pracy i dzieci ze szkoły jest sama w domu jak jest zimno to w środku jak ciepło to leży na tarasie.po południu oczywiście podwórko uwielbia patole i szukanie różnych przedmiotów w trawie, jest niezastąpiona przy grabaniu liści, co byśmy nie robili w domu kora zawsze nam towarzyszy zresztą my bardzo lubimy spędzać z nią czas. Wczoraj kupiłam jej kocyk taki fajny w psie łapki i specjalnie go zostawiłam w miejscu którym zawsze leży i nic, powąchała próbowała poszczypać i zaraz zostawiła-widocznie jej nie smakował, aha kocyk jest z polaru a narzuta na kanapie misiowata,wybredna suńka pozdrawiam

Posted

A czy zaszły ostatnio jakieś zmiany w domu, sąsiedztwie, ktoś się wyprowadził lub wprowadził, jakieś nowe zwierzę, goście, cokolwiek co mogło zakłócić w mniemaniu psa porządek?
Bo takie "iskanie" zębami to bardzo często objaw rozładowywania stresu; moja suka np. iska sobie przednie łapy, kiedy jest zdenerwowana lub gdy są jakieś zmiany w otoczeniu (np. gdy zostaje na 2-3 dni u rodziny). To jest zachowanie stresowe, tak jak u ludzi np. obgryzanie paznokci.
Jeśli jest to zachowanie nerwowe, na pewno nie należy jej karcić, bo to może nasilić problem albo przekierować go na co innego, np. obgryzanie łap. Są w sprzedaży psie feromony uspokajające - D.A.P., takie jak w mleku matki, w sprayu lub jako wkład do kontaktu, jak np brise. Najtaniej wychodzi popsikanie sprayem bandamki i założenie na szyję.

Ale możliwe, że sunia po prostu to lubi. Może znaleźć jej zabawkę podobną do tego co sobie upatrzyła? Spryskać te maltretowane przez nią przedmioty sprayem odstraszającym od gryzienia? Takim jak do kabli, mebli. Są chyba też specjalne do materiału, nie zostawiające plam.

Możliwe też, że mimo poświęcania jej sporo uwagi, ona potrzebuje jeszcze wiecej - nawet nie chodzi o większą ilość czasu, tylko inny sposób jego spędzania - więcej wysiłku umysłowego. Polecam szkolenie klikerowe, świetna zabawa:
http://www.dogs.gd.pl/kliker
Może pomóc również jeśli to zachowanie ma podłoże stresowe.

Posted

Martens a co powiesz na teorię że to zachowanie samonagradzające się - bo rozładowuje jakiś tam stres, więc po prostu jest powtażane? Ewentualnie skupia uwagę ludzi na psie więc też jest wzmacniane;)

Posted

Moja Hexolina liże poduszki dla przyjemności i rozładowania napięcia- przyjście do domu kogoś z rodziny, jak się nakręci za bardzo, jak się skończymy bawić, itp. Wszystkie emocje ze śliną lądują na poduszkach :evil_lol:. Dla mnie nie jest to bardzo uciążliwe o ile mam kawałek czegoś suchego żeby głowę położyć ;). Hexa jest psem lekko autystycznym, do tego strachliwym, więc jej się dużo wybacza :roll:.