Ag@tA Posted September 1, 2004 Posted September 1, 2004 Chcialabym Was zapytać o pielęgnację spanielkowych uszków. Co ile powinno się je myć? Ja myję Sabie uszy co tydzień i cały czas ma brudne i smierdzące (!!). Często też drapie uszy i potrząsa głową. Czy to są objawy choroby? Weterynarz powiedział, żeby nie myć za często uszów psa, tzn tak co tydziń czy nawet co 2 tygodnie. Na jakiejś stronie internetowej dotyczącej cockerków wyczytałam to samo co mi wet powiedział. Naprawdę trudno mi się w tym połapać. Czy Wasze spanielki też mają non stop brudne i smierdzące uszy? co ile myjecie im uszki? I jakie są objawy choroby? Quote
cockermanka Posted September 1, 2004 Posted September 1, 2004 Jeśli z cockerkowych uszu brzydko pachnie,a pies drapie sie po uszach i potrząsa głową - to koniecznie trzeba iść do weta,bo wskazywałoby to na jakąś infekcję. Ja staram się sprawdzać stan moich 12 psich ucholi mniej-więcej raz w tygodniu - i zaleznie od potrzeby,alebo nic nie robię,albo tylko na sucho wycieram nadmiar woskowiny,ewentualnie czyszczę "otosolem" (lub rozcieńczonym wyciągiem z nagietka,który jest wtedy łagodniejszy niz otosol). Nie jestem zwolenniczką "obowiązkowego" pucowania uszu co tydzień...jeśli jest OK,to nie ma sensu grzebać... :wink: W każdym razie z uszu nie może śmierdzieć,bo to oznaka,że coś jest nie tak.... :roll: Quote
Szarcia Posted September 1, 2004 Posted September 1, 2004 Chyba wiele psów drapie sie w ucho, nie wiem czy robiąto dla przyjemności :lol: Jednak cockermanka ma rację, jeśli uszy psa dość mocno "pachną" to trzeba iśc do weterynarza. Sara miała kiedyś zapalenie uszu, wtedy właśnie miały one nieprzyjemny zapach, a ona drapała sie ciagle i nawet popiskiwała :( Na szczęście coś takiego można wyleczyć, tylko wtedy przez jakiś czas trzeba się tymi uszami zajmowac codziennie ( i to nie jest chyba rpzyjemne ani dla psa, ani dla właściciela) Sandra & Sara Quote
cockermanka Posted September 1, 2004 Posted September 1, 2004 Na szczęście coś takiego można wyleczyć, tylko wtedy przez jakiś czas trzeba się tymi uszami zajmowac codziennie ( i to nie jest chyba rpzyjemne ani dla psa, ani dla właściciela)Sandra & Sara Eh..bez przesady....jeśli masz świadomość,że przynosisz psu ulgę... :D Myślę,że i pies wie,że np.mniej go boli po zkropnienu ucha.... :roll: Moje piesy,choć generalnie są rozpuszczone (mam tego świadomość :wink: ) to jednak zabiegi kosmetyczno-pielęgnacyjne znoszą cierpliwie,a nawet stoją w kolejce :lol: a czasem przepychają się bez kolejki.... :lol: :lol: :lol: Quote
Szarcia Posted September 1, 2004 Posted September 1, 2004 Wiem,że przynoszę psu ulgę, ale z drugiej strony np. bałam się, żeby jej nie zabolało nic :( Sandra & Sara Quote
Ag@tA Posted September 2, 2004 Author Posted September 2, 2004 W takim razie powiedzcie mi jak powinni wyglądać takie zdrowe uszy. Quote
Szarcia Posted September 4, 2004 Posted September 4, 2004 Tak właściwie to nie jestem pewna, ale napewno wiem, ze uszy nie powinny być zaczerwienione, bo to moze być zły znak. Nie mam pojęcia, jak jeszcze określić wygląd "zdrowego ucha" :D Jak dla mnie jest po prostu... normalne :D Sandra & Sara Quote
Ag@tA Posted September 6, 2004 Author Posted September 6, 2004 normalnie aha :-? ... a tak na marginesie ile powinien mierzyc-ważyć 7 spaniel? Quote
Szarcia Posted September 7, 2004 Posted September 7, 2004 Co do wymiarów spaniela, to są pewne granice, zaden nie musi być co do centymetra takiej same wysokości :D Poszukaj na necie najlepiej, na praktycznie każdej stronie o spanielach są te liczby (ja w tej chwili nei pamiętam ile to ma być, są inne wymiary dla psa i dla suki). Ale z tego co wiem chyba jeszcze masz czas, zaczekaj aż Twoja Saba urośnie :D Teraz jeszcze chyba za wcześnie żeby ja porównywac do wzorcowych miar. Na razie nie masz się co o to martwić :wink: Sandra & Sara Quote
Szarcia Posted September 9, 2004 Posted September 9, 2004 Ja też byłam strasznie przewrażliwiona, znam to :wink: Kiedy Sara była szczeniakiem przez długi czas zastanawiałam sie kiedy w końcu wyrośnie jej ta długa, bujna sierść :lol: :lol: :lol: A jak w końcu wyrosła, to wolałam, żeby znowu miała krótką :lol: - wiesz, chodzi o to czesanie, to, ze sie szybciej brudziła, itp :D Sandra & Sara Quote
Ag@tA Posted September 12, 2004 Author Posted September 12, 2004 No wiesz mi raczej chodzi o to, ze Saba już nie urośnie ogólnie. Że bedzie taka mala. Bo skoro do tej pory nie urosła to ja wiem :roll: Quote
Szarcia Posted September 13, 2004 Posted September 13, 2004 Wiesz Agata, żadko zauważa się ze coś sie zmienia jak ma się z tym do czynienia na codzień. Może nie zauważyłaś, że Saba urosła, bo widzisz ją codziennie. Poza tym zacząc sie martwić możesz zacząć dopiero po roku :D A teraz się nie przejmuj. Mi się Sara zawsze wydawała malutka, do tej pory tak jest (zwłaszcza przy innych spanielach), ale ją mierzyłam i niby te 38 cm ma - czyli jest na dolnej granicy :wink: Sandra & Sara Quote
Recommended Posts