piston Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 witam mam problem z moim yorkiem ma 8 miesiecy, chlopiec jak na yorka jest spory, nie jest to mieszaniec, ma rodowod poprostu urosl troche wiekszy :) od maleg lubil dobrze zjesc i tak juz mu zostalo wyglada na zdrowego, nie ma jakis problemow zdrowotnych problemem sa tylko czeste wymioty jest bardzo łakomy gdy dostanie cos co mu wyjatkowo smakuje polyka wszystko nie gryzac i zaraz wymiotuje ostatnio wymiotuje nawet po zjedzeniu suchej karmy podchodzi do miski, zje i po krotkiej chwili wymiotuje nie wyglada to na objaw jakiejs choroby, wymioty to pogryziony, lub nie, pokarm nie w nich krwi, piany, czy czegos dziwnego ostatnio wymioty zdarzaja sie bardzo czesto, codziennie, czasami 2-3 razy dziennie jedzenie ma caly czas, caly czas ma 2 miski z 2 rodzajami suchej karmy - royal dla yorkow i royal dla szczeniakow o wrazliwym przewodzie pokarmowym do tego ma ciasteczka eukanuby i raz lub dwa razy dziennie dostaje inne jedzenie, np kurczaka lub wolowine z ryzem i marchewka, karme z saszetki pedigree itp wiec kiedy ma ochote to idzie i takie smakolyki jak ryz z miesem to pewne wymioty nawet jak dostaje bardzo malo porcje to wymiotuje nie wiem czy to jakis problem chorobowy, czy tylko wina sposobu jedzenia (szybko, ile sie w brzuszku zmiesci, albo i wiecej) po wymiotach nie wyglada na chorego potrafi zwymiotowac i za chwile idzie znowu jesc ... moze ktos spotkal sie z podobnym problemem i wie jak temu zaradzic i czy to normalne u yorka Quote
patkatychy Posted October 25, 2008 Posted October 25, 2008 piston napisał(a):witam mam problem z moim yorkiem ma 8 miesiecy, chlopiec jak na yorka jest spory, nie jest to mieszaniec, ma rodowod poprostu urosl troche wiekszy :) od maleg lubil dobrze zjesc i tak juz mu zostalo wyglada na zdrowego, nie ma jakis problemow zdrowotnych problemem sa tylko czeste wymioty jest bardzo łakomy gdy dostanie cos co mu wyjatkowo smakuje polyka wszystko nie gryzac i zaraz wymiotuje ostatnio wymiotuje nawet po zjedzeniu suchej karmy podchodzi do miski, zje i po krotkiej chwili wymiotuje nie wyglada to na objaw jakiejs choroby, wymioty to pogryziony, lub nie, pokarm nie w nich krwi, piany, czy czegos dziwnego ostatnio wymioty zdarzaja sie bardzo czesto, codziennie, czasami 2-3 razy dziennie jedzenie ma caly czas, caly czas ma 2 miski z 2 rodzajami suchej karmy - royal dla yorkow i royal dla szczeniakow o wrazliwym przewodzie pokarmowym do tego ma ciasteczka eukanuby i raz lub dwa razy dziennie dostaje inne jedzenie, np kurczaka lub wolowine z ryzem i marchewka, karme z saszetki pedigree itp wiec kiedy ma ochote to idzie i takie smakolyki jak ryz z miesem to pewne wymioty nawet jak dostaje bardzo malo porcje to wymiotuje nie wiem czy to jakis problem chorobowy, czy tylko wina sposobu jedzenia (szybko, ile sie w brzuszku zmiesci, albo i wiecej) po wymiotach nie wyglada na chorego potrafi zwymiotowac i za chwile idzie znowu jesc ... moze ktos spotkal sie z podobnym problemem i wie jak temu zaradzic i czy to normalne u yorka Natychmiast idz z nim do weta, tak częste wymioty nie są normalne. Mam nadzieje że to nie są chore nerki, wymioty bardzo często pojawiają się przy chorych nerkach- mocznicy. Najlepiej jak zaraz pójdziesz z nim do weta, niech zrobi mu badanie krwi. Piesek jest bardzo młody i napewno silny nie martw się, ale koniecznie śmigaj z nim do weterynarza, żeby nie było za późno. Quote
patkatychy Posted October 25, 2008 Posted October 25, 2008 patkatychy napisał(a):Natychmiast idz z nim do weta, tak częste wymioty nie są normalne. Mam nadzieje że to nie są chore nerki, wymioty bardzo często pojawiają się przy chorych nerkach- mocznicy. Najlepiej jak zaraz pójdziesz z nim do weta, niech zrobi mu badanie krwi. Piesek jest bardzo młody i napewno silny nie martw się, ale koniecznie śmigaj z nim do weterynarza, żeby nie było za późno. Natychmiast idz z nim do weta, tak częste wymioty nie są normalne. Mam nadzieje że to nie są chore nerki, wymioty bardzo często pojawiają się przy chorych nerkach- mocznicy. Najlepiej jak zaraz pójdziesz z nim do weta, niech zrobi mu badanie krwi. Piesek jest bardzo młody i napewno silny nie martw się, ale koniecznie śmigaj z nim do weterynarza, żeby nie było za późno. Quote
Natalia&Lola Posted October 26, 2008 Posted October 26, 2008 Wg mnie to ten pies ma ma za dużo jedzenia. Dwie miski jedzenia suchego non stop dostepne? Jak dla mnie to nie dobrze. Może te wymioty są z przejedzenia? Jeżeli ma suche, je kiedy chce, no i dostaje jeszcze co innego do jedzenia. To za dużo dla takiego malucha. Ale moge się mylić..... Quote
piston Posted October 26, 2008 Author Posted October 26, 2008 tak, caly czas ma 2 miski z sucha karma 1- royal dla szczeniakow york 2- royal dla szczeniakow z wrazliwym przewodem pokarmowym do tego ma ciasteczka eukanuby i 1-2 dziennie dostaje jakies mieso, mieso z ryzem i warzywami itp sucha karma nie objada sie jakos szczegolnie nie wyglada na chorego, nie wydaje mi sie, zeby to byla mocznica Quote
g@l@xy Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 ja bym jednak udała sie na konsultację weterynaryjną. Niepokojące jest że wymiotuje po małych porcjach jedzenia. Możesz najpierw spróbować zmienić mu dietę. Piesek nie chudnie? Quote
agasc Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Jeżeli pies wymiotuje po jedzeniu to może oznaczać achalazję przełyku. Aby to wykluczyć należy wykonać USG z kontrastem. Napewno nie jest to normalnym objawem i nawet miski ze stałym dostępem do karmy nie są tego powodem. Quote
Recommended Posts