Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bardzo ładne zdjęcia :)
dziś dzwoniła do mnie pani z pod Lublina w sprawie drugiego szczeniaczka. Ma się jeszcze odezwać. Nie mówiłam nic o pani z Mielca, najwyżej powie się jak zadzwoni jeszcze. Chciałam porównać te dwa domy. Trochę mieszane uczucia miałam podczas rozmowy. Powiedziałam z grubej rury o umowie i sterylce.

Evl prześlij mi prosze zdjęcia na masza4@wp.pl
Postaram się je gdzieś jeszcze wstawić

• Replies 539
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Masza4']Evl prześlij mi prosze zdjęcia na masza4@wp.pl
Postaram się je gdzieś jeszcze wstawić

niestety obawiam się, że nie mogę :oops: ale powiem TŻtowi, żeby wysłał jak będzie miał chwilę, bo to dzięki Jego uprzejmości je dziś gościmy na dogomanii ;) mój komputer się nie poddaje i walczy zawzięcie niczym ranna lwica ze wszelkimi serwerami zdjęciowymi a nawet z tym z poczty :stupid:

Posted

Sunia moze u mnie dluzej zostac, nie ma problemu. Nie chcialabym ja spowrotem oddawac na wies, bo wiadomo, ze znowu powroca jej dawne nawyki. A z zaakceptowaniem mieszkania w domku jest narazie ciezko. Ninka najchetniej caly czas by spedzala na dworze, nie bardzo chce wracac do domu po spacerze. Jej ulubionym miejscem w domu jest podloga przed drzwiamy wyjsciowymi. Mysle ze to jest jeszcze wynikiem tego, ze ona nigdy nie mieszkala w normalnym domu. Zanim zje, patrzy i proboje, czy ktos jej za to nie zbije. Je ukradkiem albo zabiera jedzenie z miski do poslanka. Czasami przykro na to patrzec, wydaje mi sie ze to jest jeszcze lek po tym, jak byla bita i uciekala z jedzeniem. Jest spieta, gdy lezy obok, dopiero po pewnym czasie, z glaskaniem i lagodnym mowieniem nabiera pewnosci. Z wlasnej woli rzadko choc na szczescie coraz czesciej przychodzi do czlowieka. Na wolanie reaguje. Trzeba przy niej uwazac na gwaltowne ruchy, szeleszczace i straszne przedmioty. Ostatnio, gdy klasnelam, zupelnie nie do niej i nie w jej strone, uciekla z pokoju i jeszcze po drodze uderzyla sie o sciane:-( Przy suni nawet najmniejszy ostrzejszy czy gwaltowniejszy ruch sie liczy. Czas woli spedzac sama, ale to kwestia czasu, dluzszego czasu, kiedy bedzie mogla poczuc sie bardziej pewna i bezpieczna w domu. To dla niej cos nowego. W domu....siusia tylko i wylacznie na moj ulubiony zielony dywan:evil_lol: Nigdzie indziej, czasem jedynie z radosci potrafi popuscic gdy ktos przyjdzie znajomy. Tak to ladnie trzyma do momentu wyjscia na spacer. Na specerkach to zupelnie inna Ninka. Czasami biega, chce sie bawic. Musze jej po zdjeciu szwow wykombinowac mala towarzyszke do zabaw. Ma swoje zabawki ale nie interesuje sie nimi. Mysle ze jeszcze za wczesnie. Uwielbia lizac, szczegolnie po twarzy ale ja tego oduczam. Lize palce, a czesto nawet je leciutko przytrzymuje zabkami. To jednak nie jest objaw zadnej agresji, lecz uleglosci. Boi sie jeszcze czlowieka, choc poprawa jest, ale jedyne rozwiazanie to czas i duzo dobroci wobec niej.
Nie uwazam, zeby zabieranie sunki na wies bylo dobrym pomyslem. Caly ten czas i przyzwyczajanie sie do czlowieka,do domku napewno wiele ja kosztuje, to szansa na to, ze lepiej bedzie sie zachowywac w nowym domku. Jesli wroci, powroca jej dawne zwyczaje, moze znow stracic zaufanie. Wkoncu nie wiemy kogo moze spotkac. W dodatku moment rozstania ze szczeniakami tez przezyla, jesli wroci, a po pewnym czasie maly znajdzie dom, jeszcze raz bedzie za nim tesknic.
We wtorek nie moge, mam czas jedynie po 14.00 do 19.00. Mam na 7.30 :roll: A nie pasuje Ci ta sobota?

Posted

Mandragora, to cudownie, że suczka może troszkę pobyć jeszcze w DT :loveu: :Rose:

ja się martwię o Nancy, bo jak p. Dagmara zabierze Molkę to szczeniak będzie się czuł bardzo zagubiony sam na wsi a i temperatura za oknem jest powalająca po prostu :-(

w ciągu weekendu ma spaść do 20 cm śniegu!!! :( :( :(

Posted

w ta sobote odwoze puchatka do p. Dagmary
mysle ze moze zgarnac tez moja pupilke ale nie wiem po co
chyba zeby nie zostala sama..
wiem ze Nina bardzo by sie ucieszyla ze spotkania z malymi
jesli teraz nie znajdzie sie dom dla krotkowlosej to trzeba bedzie ja na dt gdzies dac

zabiore ja w sobote chyba ze soba na wyjazd jak bede druga wiezc moze bym je spotkala z mamuska ta krotkowlosa bo puchatek bedzie w Lublinie i ma byc odebrany spod tesco
jejku no jak ja mam pupilke zostawic tam kiedy snieg ma spasc :shake:
pupilka spalaby w budynku gospodarczym w sianku, zawsze to lepiej niz na dworze w stogu ale to tylko na dzien
i tak zabieram swojego psa wiec calej psiarni nie moge wozic ze soba ale jak ma zostac sama to nad tym rozmyslam

Posted

w sobote bede po poludniu ok.16 przydalaby mi sie klateczka na krotkowlosa jesli bede ja brac powrot na wies tylko jesli konieczny a jesli juz to domek z ogrodkiem i dobrym ogrodzeniem zeby mogla dlugo byc na dworze, biegac wolno wiem ze teraz ma jak w niebie jest podejrzenie ze zbyt dobrze pilnowala terenu przed intruzami typu zlodziej i dlatego byla polamana, bo to bardzo niewygodnie krasc jak pies szczeka a ostatnio tam sie to zdarzalo..........

Posted

male juz nocowaly w budynku gospodarczym
dalam im juz kiedys siano
teraz juz mialy zrobione wejscie mogly wchodzic i wychodzic kiedy chca i z tego korzystaly
nie oddalaly sie od domu wcale bez mamuski
byc moze ze 1 mglaby zostac po sterylce sa bardzo czujne
puchatka 20 min trzesla sie na legowisku w ds byla w szoku
zwymiotowala nam w samochodzie chyba bylo jej za cieplo i to jej pierwsza podroz...

Posted

Dobrze, że można udotępnić budynek gospodarczy. Na śniegu, czy w stogu siana teraz będzie maluchowi za zimno.
A druga sunia jest teraz u ciebie, zaginiona_saro?
Dasz radę zrobić tę budkę, żeby nawet w budynku gosp. wstawić? Zawsze to trochę cieplej jak się słomą wyłoży (słoma lepsza-cieplejsza od siana).

Wczoraj pisała do mnie p. Dagmara. Pytała czy można kąpać malucha, czy lepiej dac mu na razie spokój. Czy wyprowadzać go od razu na dwór, czy pozwalać na razie sikać na gazety. Widać, że jest zainteresowana.
Może dostanę zdjęcia małej na maila :)

Mandragora, zdjęłaś szwy Nince?

Posted

suczka jest tam na wsi
w tej chwili jest zamieszkane(nie wiem jak dlugo bedzie)
jak przyjechalam okazalo sie ze juz kilka dni maja wejscie
wybite w murze i uszczelnione styropianem wejscie/wyjscie 24h
po prostu sie tam przeniosly
budynek jest duzy, siana wlozylam juz wczesniej mysle ze jest jej tam cieplo ale jeszcze postaram sie cos zrobic
mala duzo siedzi w budynku
nie gryza zadnych kabli etc. zupelnie nic

wg mnie siano cieplejsze od slomy :) i miekkie
slomy nie mam ani grama
dam jej jakies ciuchy pod siano
sunia jest bardzo czujna i dobrze pilnuje

Posted

ja tam nie mieszkam
to jakies 10km ode mnie
bardzo sie ciesze ze mala ma ds
wlasciciele podobaja mi sie
dostalam relacje wczoraj jak sie zachowywala

mam umowe oddam ja komus jeszcze jej nie podpisalam ja trzeba zrobic xero i oddac p. Dagmarze moze sie jej przyda
kto che byc strona w umowie?

Posted

Umowa niech będzie na ciebie, ty sprawujesz opiekę nad psiakami.
Jeden egzemplarz zawsze jest dla osoby adoptującej, a drugi dla osoby wydającej psa, także p. Dagmara musi dostać papier, podpisany przez ciebie zaginiona_saro.

Małe u p. Dagary na razie czuje się nieswojo i trochę pokichuje. Na pewno przeżywa duży stres. P. Dagmara prawdopodobnie jutro pójdzie na 'przegląd' do weta z maluchem.

Dostałam kilka zdjęć, ale mam problem z obrobieniem ich. Wstawię pewnie poźniej.

Posted

Julie napisał(a):
jak tam małe pieski?

jeden w nowym domu, jeden na dworze :-(, mamusia w DT. a czemu pytasz, może masz coś w zanadrzu? :cool3: