Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

nie wystarczy isc z ta mala karteczka cac narodni vitez itd. do sekratariatu badz punktu gdzie wydaja medale i puchary.

Ja rowniez bylam i sedziowal nas sedzia ktory bije wszystkich na glowe;) Pan Adlt... polecam omijać szerokim łukiem jezeli sie jest Polakiem, jezeli twoj pies jest wykapany i przygotowany i zgodny z wzorcem i nie daj boze zblizony do amerykanskiego typu. No ale ubaw był:evil_lol: a jakie cuda wygraly..a fe:shake:

Posted

flashka-g napisał(a):
nie wystarczy isc z ta mala karteczka cac narodni vitez itd. do sekratariatu badz punktu gdzie wydaja medale i puchary.

Ja rowniez bylam i sedziowal nas sedzia ktory bije wszystkich na glowe;) Pan Adlt... polecam omijać szerokim łukiem jezeli sie jest Polakiem, jezeli twoj pies jest wykapany i przygotowany i zgodny z wzorcem i nie daj boze zblizony do amerykanskiego typu. No ale ubaw był:evil_lol: a jakie cuda wygraly..a fe:shake:

Eeee tam - wszystko zależy od tego czy się wygra, czy nie :cool3:

Ja do tego Pana pojechałam drugi raz (rok temu też tam sędziował moją rasę) i powtórzyłyśmy sukces, tym razem z córą, bo Frania wygrała CAC i Narodni Vitez :loveu::loveu:
I w Bernardynach ten sędzia jest akurat bardzo dobry - wygrywało wszystko to, co powinno.

W katalogu pisze, że miały być "Pokale" czyli jak na moje oko "puchary", a my dostałyśmy tylko 2 medale.

Posted

No akurat na nowofunlandach to byla jakas tragedia, znaczy sie nie wiem moze ta rasa tam tak wyglada.
No wiesz w niufach tez wygralo pewnie to co powinno dla pana sędziego bo asystentka byla nieźle zdziwiona jego wyborami;):) Każdy zwykły amator myśle że by tak stwierdził:)

Posted

OGÓLNIE TRAGEDIA!!POMIJAJĄC HALE W KTÓREJ PSY I LUDZIE STALI JEDNO NA DRUGIM TO SEDZIA WYBIERAŁ TAK ZE NIE WIADOMO BYŁO CZY SIE SMIAC CZY PŁAKAC....
NP.SUCZKA Z KLASY SZCZENIAT Z PRZODOZGRYZEM O KTÓRYM NA GŁOS WSPOMNIAŁ PRZY OCENIE SEDZIA NA 8 SUCZEK MIAŁA 2 LOKATE..
POWIEDZIAŁ ZE SCIETE USZY I SZYJA PRZYCZYNIAJA SIE DO TEGO ZE SUKA MA OPADNIETE POWIEKI:lying:
DLA MNIE TO BYŁA MASAKRA NIE SEDZIOWANIE ..
NIGDY NIE POJADE DO TEGO SEDZIEGO I CIESZE SIE ZE TERAZ PSA NIE WYSTAWIAŁAM

Posted

A Nufcia była 2 na 2 :) ale WO.

No to w niufach nie trafił, chociaż mnie sędziowanie dogów i bernardynów bardzo pasowało. I nie dlatego, że moja suka wygrała. Nie byłam tylko zgodna z wynikiem jednej klasy w psach, ale to się zdarza. Reszta była jak najbardziej OK.
Na plus dla tego sędziego, że nie obawia się przyznać lokaty 1 bez tytułu, nie jest to u neigo z automatu, tylko tytuł CAJC, CAC, czy NV, daje psom, które na prawdę na to według niego zasługują. I się nie pomylił w wielu wyborach.

W każdym razie uważam, że psy, które wystawiała Flashka były najlepiej przygotowane do wystawy :cool3:

Posted

Dla mnie tragedie bo mega ciasno było...Jak pisano wyżej.Pies na ludziu,ludz na ludziu i wszyscy si eprzepychali,popychali i deptali...

U nas chyba jest tak ze w klasie młodzieży za 3 pierwsze miejsca sa medale..Wiec było mi smutno ze za 3 nie dostaliśmy nic..:( I byłam sie nawet pytac o to w sekretariacie(a co?chcę mieć jakąs ładną pamiątkę),ale ona pytała czy mamy jakiś certyfikat..i w końcu si enie dogadaliśmy w żadnym języku....;/
Czy ktoś sie orientuje jak to jest?

Posted

A szkoda...Chociaz za ta ciasnotę mogli by dać :D

czy ktoś może mi wyjaśnic co znaczy ocena VD,D,NV,absent..
bo V tosie domyslam ze doskonała..ale reszta,to nie chce wymyslać, ale chce wiedzieć:D

Posted

W Czechach możesz dostać medal/puchar za:
CAJC, CAC, Narodni Vitez, CACIB, BOB

RudaPaskuda napisał(a):
A szkoda...Chociaz za ta ciasnotę mogli by dać :D

czy ktoś może mi wyjaśnic co znaczy ocena VD,D,NV,absent..
bo V tosie domyslam ze doskonała..ale reszta,to nie chce wymyslać, ale chce wiedzieć:D

VD-velmi dobry=bardzo dobry
D-dobry=dobry
NV-Narodni Vitez=Coś jak Najlepsza Suka/Pies w Rasie, Zw. Czech tłumaczone dosłownie
absent-nieobecny

Posted

W każdym razie uważam, że psy, które wystawiała Flashka były najlepiej przygotowane do wystawy :cool3:

i to był mój błąd do tego sędziego:) powinnam wyciagnać psa z budy, walnąć mu loki i... za duzo wymieniac;)

Szkoda ze ta wytawa nie odbywa sie latem bo ten park co tam jest to nawet fajna wystawa mogła by być.:roll:

Posted

Najlepsze było to ze w inetrnecie na planie sędziowania była 1 suczka w szczeniaczkach w niufach ( nawet numer na to wkazywaly- do dnia przed wystawa), a na wystawie w katalogu było ich 10:cool3:

• 2 months later...