olusia06022 Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 Witam! Mamy ostatnio taki problem... Mój pies, gdy jadł suchą karmę Puriny miał nadwagę jakieś 2kg, bo ważył 17-18kg, a powinien 15. Teraz, gdy od dłuższego czasu jesteśmy na BARFie, mamy zupełnie odwrotny efekt... Na początku cieszyłam się że Argo schudł, przez jakiś czas trzymał wagę ok, ale teraz wydaje mi się zbyt szczupły... :roll: Argo jej cockerem, więc przez sierść nie widać tak dokładnie, ale pod palcami jestem w stanie wyczuć mu żeberka i kręgosłup, kiedyś miał dużo tkanki tłuszczowej na klatce piersiowej, teraz jest jej odrobinka... Nie wiem czy jest zbyt chudy. Powiedzcie, jak mam to najlepiej sprawdzić i co bardziej tuczącego mogę dodać do jadłospisu? Aktualnie jemy drób, wieprzowinę oraz ryby, przed porcją mięsa i kości mamy tartą marchewkę czasem z mlekiem, jogurt, warzywka i owoce które się "nawiną"... Dodam tylko że kondycja super, energii też ma pod dostatkiem... Quote
taks Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 olusia06022 napisał(a):co bardziej tuczącego mogę dodać do jadłospisu? tłuszcz bardziej tłuste mięcho i ryby albo/i po prostu dodawaj łyżkę oleju do jedzenia Quote
Martens Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 Generalnie jeśli żebra czuć, a ich nie widać to jest dobrze. Możesz po prostu zwiększyć mu ogólną porcję. Quote
olusia06022 Posted October 24, 2008 Author Posted October 24, 2008 Hmm... Z tym tłuszczem to jest tak, że Argo czasem dostanie np. świńską racicę, z tą skórą, więc tu nie powinno być problemu. Mięso i kości też nie są jakieś chude specjalnie, no może jedynie rybka. Poza tym, to chyba oki... Łyżeczkę oleju dostaje, siemię, orzechy, łyżeczkę smalcu... jakiś miesiąc temu miał zatkane zatoki okołoodbytowe i wet kazał nam dawać parafinę więc całą buteleczkę zjadł. Co do widoczności tych żeberek, to u nas z tym gorzej, bo Argo ma dłuższy włos i niezbyt widać. Na naszym dogu było widać każde zmiany, nawet pół kg w jedną czy w drugą stronę... A tu już trochę gorzej. Ogólnie to jest tak, że chyba nie powinniśmy się martwić dopóki pies jest żywy, ma energię i nie siedzi osowiały... No, ale wolę spytać. A Wasze psy też tak chudły po zmianie na BARFa? Quote
Martens Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 Moja suka schudła sporo (miała trochę nadwagi), potem odrobinę przytyła, i teraz stoi w miejscu :) Jeśli pies jest zdrowy i dobrze się czuje, to znaczy, że jest ok. Lepszy trochę za szczupły, niż za gruby, zwłaszcza w Twojej rasie, która ma skłonności do tycia. Quote
sowik1-s1 Posted November 5, 2008 Posted November 5, 2008 po barfie to pies nie chudnie tylko nabiera masy mięśniowej i ty tego nie zobaczysz ale pies jest zwinniejszy i na pewno lepiej się tak czuje jak mój pies Quote
olusia06022 Posted November 10, 2008 Author Posted November 10, 2008 Nie no, stwierdziłam że jak na razie schudł i stoi w miejscu z wagą, więc chyba oki jest. Mięśnie to on miał zawsze, bo dużo biega przy rowerze, skacze, ćwiczy... Więc trudno mi było jednoznacznie stwierdzić. Ale chyba już dobrze... W każdym razie- dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam. :) Quote
Recommended Posts