Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

no wlasnie. Husky dostaja 1% zdaje sie.

Bonsai zaraz lece sprawdzic bład:-o

Edit: juz poprawilam, ale to nie był ten bład. chodzi mi o ilosci wagowe zarcia. np. miesne kosci na samej gorze a potem w tej dzienne tabelce. oboje dotyczą dawki dziennej 30 kg psa, a są inne.

Edit: juz wiem o co biega, pytania stawiam ze az wstyd... Ilosci dzienne tak rozliczone zeby pasowalo na caly tydzien. chyba..;)

Posted

Charly:lol!: Gratulacje ;)
Ja zeczne mojej sucz podawać 700g dziennie i będe co jakis czas chodzic ja ważyć, żeby kontrolować wage i ewentualnie zwiększyc lub zmniejszyc porcje dzienna.

Posted

Talia napisał(a):
Charly:lol!: Gratulacje ;)
Ja zeczne mojej sucz podawać 700g dziennie i będe co jakis czas chodzic ja ważyć, żeby kontrolować wage i ewentualnie zwiększyc lub zmniejszyc porcje dzienna.

dziekuje:evil_lol:.

Co do ważenia..ja patrze czy mu sie boki za bardzo nie zaokrąglają i tyle. Jak znika wcięcie to daję mniej i za dwa dni pies ma znow forme

ach- zebym tylko siebie tez tak kontrolowala:evil_lol:

Posted

[quote name='Charly']Co do ważenia..ja patrze czy mu sie boki za bardzo nie zaokrąglają i tyle. Jak znika wcięcie to daję mniej i za dwa dni pies ma znow forme

I to w zupełności wystarczy... ja młodą na początku ważyłam, bo miała niedowagę [nawet jak na swoją chartowatą sylwetkę] i chciałam wiedzieć jak przybiera [była wtedy ścięta na lewka, więc żebra dokładnie zasłonięte :cool3:].... Nie, żeby teraz ważyła tak dużo :evil_lol:

ach- zebym tylko siebie tez tak kontrolowala:evil_lol:

Rozmawiałam raz z pewnym panem na temat żywienia psów. Pan jest właścicielem niufka, więc psa o dość szerokiej budowie. Jak stwierdziłam, że mi się bardziej podobają szczupłe psy w typie Birmy [co nie znaczy, że Miśka jest brzydka... też jest piękna i przekochana :loveu:] spytał się, czy sobie sama też tak wagę pilnuję jak psu... odpowiedziałam, że JA UMIEM OTWIERAĆ LODÓWKĘ :evil_lol:

Posted

[quote name='bonsai_88']Rozmawiałam raz z pewnym panem na temat żywienia psów. Pan jest właścicielem niufka, więc psa o dość szerokiej budowie. Jak stwierdziłam, że mi się bardziej podobają szczupłe psy w typie Birmy [co nie znaczy, że Miśka jest brzydka... też jest piękna i przekochana :loveu:] spytał się, czy sobie sama też tak wagę pilnuję jak psu... odpowiedziałam, że JA UMIEM OTWIERAĆ LODÓWKĘ :evil_lol:
:lol!::lol!::lol!:
Czyli jak nauczę Tine otwierać lodówke to tez bedzie gruba? ;)

Posted

Baaj lodówki nie otwiera i nigdy się nie nauczy - zła budowa drzwiczek, złe ustawienie :diabloti:

Baaj jest zbyt szczupły, w związku z tym trochę go podkarmiamy. Z 27,5 życzymy sobie 30 kg :)

A jeszcze co do BARFa - dowiedziałam się wczoraj, że pies na pewno rzuci się na mnie, gdy się zranię, ponieważ poczuje krew. Kiedy spytałam o miesiączkę zostałam obrażona ;)

Posted

AngelsDream napisał(a):

A jeszcze co do BARFa - dowiedziałam się wczoraj, że pies na pewno rzuci się na mnie, gdy się zranię, ponieważ poczuje krew. Kiedy spytałam o miesiączkę zostałam obrażona ;)

:roll::evil_lol::evil_lol::evil_lol::roll:

co do BARFa i zabijania kur sąsiada np. czytalam ze jesli ktos podaja BARFa w formie bardzo barfowej tzn. cale zwierzęta (np. cala opierzoną kurę..) to rzeczywiscie moze byc ze psiak zbuduje sobie relacje miedzy opierzonym niezywym i opierzonym biegającym po podwórzu sąsiada.

Tyle, ze u naszej dalmatki ciezko byloby to sprawdzic. Ona jedząc suche polowala na kury. I zyja tylko dlatego, bo nie potrafi wspinac się po płotach...

Posted

Ale już tyle misiączek było i nic nie zrobił, to myśałam, że już będzie ok :(

Moim zdaniem, to mało ma wspólnego z surowizną, ale z łańcuchem łowczym na pewno.

A teraz ciekawostka - jedzenie w misce pies broni, jedzenie znalezione/ukradzione oddaje i tylko czekam aż ktoś to też BARFem uzasadni ;)

Posted

No to moja mama z kolei twierdzi, że lepiej nie podawać psom całych jaj ( razem ze skorupką) bo psy znaczą same wybierać z kurnika.
Nie wiem w czym tu filozofia, podejrzewam, że gdyby tak bardzo chciały to i pomijając skorupkę wyczułyby jajko i dla samego "wnętrza" by je zjadły.
Mi to w sumie ryba czy dać im ze skorupką czy też bez.

Jestem tylko ciekawa dlaczego razem ze skorupką zaleca BRAF? ma coś ona pożywnego?

Posted

Ja w ogóle nie podaję skorupek od jajka i jakąś Birma żyje, i wyniki ma dobre ;). BTW jak wet dowiedział się, że karmię młodą BARFem to powiedział... że to dobre dla ras pierwotnych, ale nie dla takiego domowego pupila :D. Na szczęście po zrobieniu wyników powiedział uczciwie, że nie jest do tego 100% przekonany, ale wyniki są ładne :)

Posted

Charly napisał(a):
wapno myśle. Podajecie jajko w calosci? Nie rozdrabniacie, mielicie skorupek?

Co Ty,ja dopiero dzisiaj zakupiłam brafowe produkty po raz pierwszy:cool3:
Póki co nie podawałam jajka w całości,wiem że trzeba skorupkę rozgnieść, z tym,ze wg mamy to i tak bez różnicy.
Moim zdaniem przesadza. Tak czy siak, będę zmuszona podawać samo białko z żółtkiem

Posted

AngelsDream napisał(a):
Ja daję całe jajko, tylko myję dokładnie przed wrzuceniem do 'zmielarki'.

"zmielarka" to rozumiem Baaj?:hmmmm:

Bonsaj ja tez nie podaje jajka..

Posted

Patisa napisał(a):
Ale wogóle? Dlaczego nie?

moj pies ma allergie to raz. (Jajko oprocz miesa wolowego i oczywiscie mleka jest jednym z pokarmow o najwiekszej allergennosci - czy jak to się mowi:oops:)

a dwa nie zjadlby jajka. Ale to ten maly piesek. Natomiast dalmat u rodzicow dostaje jajko. ale bez skorupki, bo nie bylam pewna jak sie to podaje. ale skoro dziewczyny mowia ze w calosci, to tez bedzie dostawal cale:)

Posted

Ja może tez zacznę podawać skorupkę... Tylko nie wiem czy razem z białkiem. Kiedyś wet nam odradził białko i powiedział, że może to mieć negatywny wpływ na florę jelitową (czy jakos tak..), a moja Tina jest wrażliwym psiakiem.

Posted

Talia. napisał(a):
Ja może tez zacznę podawać skorupkę... Tylko nie wiem czy razem z białkiem. Kiedyś wet nam odradził białko i powiedział, że może to mieć negatywny wpływ na florę jelitową (czy jakos tak..), a moja Tina jest wrażliwym psiakiem.

:) wlasnie czytalam artykul o tym bialku tzn nie artykul ale informacje (napisane przez tą babke tego genialnego planu ktory wpisalam wczesniej, hehe)

wlasnie wiem ze sa rozne opinie. Ona natomiast pisze ze nie ma powodów nie podawac bialka i zoltka. zaraz poszukam dlaczego i ...oczywiscie wstawie:evil_lol: