Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ale ostrzegam... pies się robi co raz aktywniejszy - więcej je, bo może za szkielet robić - robi się jeszcze aktywniejszy... moja suka biega tyle, że jak mamy codzienne treningi [po za paroma godzinami spacerków dochodzi ponad godzina jazdy na rowerze i zabawy z psami] to zamiast 05 kg je cały kilogram ;)

Posted

bonsai_88 napisał(a):
Ale ostrzegam... pies się robi co raz aktywniejszy - więcej je, bo może za szkielet robić - robi się jeszcze aktywniejszy... moja suka biega tyle, że jak mamy codzienne treningi [po za paroma godzinami spacerków dochodzi ponad godzina jazdy na rowerze i zabawy z psami] to zamiast 05 kg je cały kilogram ;)

to fakt...choc u nas nie trwalo to wiecej niz 2 miesiące...potem maly przystopowal....Uff

jednak....mialam go do rozpoczęcia barfowania juz 3 miesiące. byl zywy, zdrowy i silny, jednak nadal nie na tyle by wchodzic po schodach...Juz chcielismy z wetem RTG robic......Wierzyc sie nie chce, ale tydzien po zaczeciu BARFa maly zacząl wchodzic po schodach....I następne Uffff:evil_lol::multi:. Bo targac 7 kg na 3 piętro w kamienicy 5 razy na dzien to na moje plery za duzo....

Posted

hej! przeczytalam zaleglosci :) najlepsze to z królikiem i reakcja na jego smak :evil_lol:

hehe to niezle! tzn ze stawy sie umocnily przez obrost w tkanke mięśniową? wow :-o

Tosca ostatnio odyzwia sie dosc monotonnie, bo nie mam glownie kasy by dokupic jakies przelyki, czy podroby ... narazie je to co kupilam na poczatku sierpnia czyli korpusy, kosci schabowe z miesem, lapki kurze i szyje indycze. A warzyw narazie niet bo sokowirowka sie spsuła i czekam na nową :roll:

czy taka monotonność narazie jej nie zaszkodzi? :roll: tzn do konca sierpnia ;)

Posted

betty_labrador napisał(a):
hej! przeczytalam zaleglosci :) najlepsze to z królikiem i reakcja na jego smak :evil_lol:

hehe to niezle! tzn ze stawy sie umocnily przez obrost w tkanke mięśniową? wow :-o

Tosca ostatnio odyzwia sie dosc monotonnie, bo nie mam glownie kasy by dokupic jakies przelyki, czy podroby ... narazie je to co kupilam na poczatku sierpnia czyli korpusy, kosci schabowe z miesem, lapki kurze i szyje indycze. A warzyw narazie niet bo sokowirowka sie spsuła i czekam na nową :roll:

czy taka monotonność narazie jej nie zaszkodzi? :roll: tzn do konca sierpnia ;)

jak na moje oko to wcale nie monotonnie:)

a widzisz nie myslalam o tych stawach. Alez oczywiscie ze pewnie o to biegalo. maly jak go wzięłam ze schronu wazyl 4 kg. kilka tygodni pozniej wazyl juz 6, 8. Teraz wazy 7kg i nie jest absolutnie gruby. I mysle ze odpowiednie zarcie plus fura energi odbudowala to co sie wczesniej samo zeżarło...hm..

Posted

Myslalam ze czasy mitow i sredniowiecza juz sa za nami, tymbradziej ze BARF dosc popularny sie zrobil.
Przywieziono mi dzisiaj psa na tymczas, pytam sie wiec znajomej u ktorej pies byl przez ostatnie dni co je itd... pytam sie czy dawala mu kosci itp... nie tylko gotowane z warzywkami. Mowie ze moje na surowym bo zdrowsze..
"A to one nie robia sie agresywne od miesa?? bo slyszalam ze nie wolno bo pies jak czuje krew to robi sie niebezpieczny"... o dziwo dosc latwo udalo mi sie wyprowadzic ja z bledu:evil_lol:

Jakie rodzaje ryb dajecie?? Przyznam ze moje jesli chodzi o ta czesc diety nie maja zabytniego urozmaicenia praktycznie:oops:

Posted

furciaczek napisał(a):
Myslalam ze czasy mitow i sredniowiecza juz sa za nami, tymbradziej ze BARF dosc popularny sie zrobil.
Przywieziono mi dzisiaj psa na tymczas, pytam sie wiec znajomej u ktorej pies byl przez ostatnie dni co je itd... pytam sie czy dawala mu kosci itp... nie tylko gotowane z warzywkami. Mowie ze moje na surowym bo zdrowsze..
"A to one nie robia sie agresywne od miesa?? bo slyszalam ze nie wolno bo pies jak czuje krew to robi sie niebezpieczny"... o dziwo dosc latwo udalo mi sie wyprowadzic ja z bledu:evil_lol:

Jakie rodzaje ryb dajecie?? Przyznam ze moje jesli chodzi o ta czesc diety nie maja zabytniego urozmaicenia praktycznie:oops:

sluchaj tu na dogo tez czytalam takie kwiatki. i to raczej osoba o ktorej myslalam ze raczej takich rzeczy pisac nie bedzie:evil_lol:

moj filip jadl wszystkie ryby swego czasu. morskie, slodkowodne. najchetniej z naszego elblaskiego kanalu od rybakow:)
ale juz nie: raz bo je tylko krolikaz powodu alergi, a dwa bo TZ kategorycznie zabronil karmienia rybami..Ma bardzo dobry węch i jeszcze wrazliwszy zoładek...

Posted

Mnie ostatnio przekonywano, że w czasie wakacji moja suka stała się agresywna z powodu BARFowania... niestety a) była agresywna [nerwy] od dnia wyjazdu do dnia powrotu, w domu z powrotem była dużo spokojniejsza, b) na wakacjach była karmiona zwykłą karmą ;).... no i c) BARFujemy od dawna, a poziom agresji jej sie zmniejsza :D

Posted

tak myslalam :-(

czy nie mozna miec czasem wątpliwosci?

czemu placzesz? To chyba dobrze ze nie o Tobie czy nie?

watpliwosci jak najbardziej. jestem wielka chodzącą ucielesniona watpliwoscia, ale....nie lubie jak ktos mi na watku piszse, ze BARF to jest glupi wymysl, ze psy i tak tego nie lubia a oprocz tego sa od barfu agresywne...;)

Posted

Charly napisał(a):
czemu placzesz? To chyba dobrze ze nie o Tobie czy nie?

watpliwosci jak najbardziej. jestem wielka chodzącą ucielesniona watpliwoscia, ale....nie lubie jak ktos mi na watku piszse, ze BARF to jest glupi wymysl, ze psy i tak tego nie lubia a oprocz tego sa od barfu agresywne...;)

nie placze ale nie wiem czemu zaraz gadacie ze niespodziewalyscie sie tego po mnie ze bede takie kwiatki pisac :cool1:

a gdzież ja napisalam ze BARF to glupi pomysl albo psy tego nie lubia lub co gorsza ze sa agresywne ? ;)

ja tylko spytalam o moja wątpliwosc czy jej obecny jadłospis nie jest za mało urozmaicony :diabloti: a tu od razu mowienie ze ja kwiatki wypisuje

a ze o mnie gadacie to sie tylko cieszyc :P ale tak bezosobowo to bylo :eviltong:

Posted

nie placze ale nie wiem czemu zaraz gadacie ze niespodziewalyscie sie tego po mnie ze bede takie kwiatki pisac :cool1:

a gdzież ja napisalam ze BARF to glupi pomysl albo psy tego nie lubia lub co gorsza ze sa agresywne ? ;)

ja tylko spytalam o moja wątpliwosc czy jej obecny jadłospis nie jest za mało urozmaicony :diabloti: a tu od razu mowienie ze ja kwiatki wypisuje

a ze o mnie gadacie to sie tylko cieszyc :P ale tak bezosobowo to bylo :eviltong:

acha...o to chodziło:lol::loveu:. Ojej Betty piszesz tak jakos skomplikowanie dla mnie.

ps. a propos czy wiesz cos na temat Matusza i banerka dla miss. czy on zniknął?:lol:

Posted

Charly napisał(a):
acha...o to chodziło:lol::loveu:. Ojej Betty piszesz tak jakos skomplikowanie dla mnie.

ps. a propos czy wiesz cos na temat Matusza i banerka dla miss. czy on zniknął?:lol:

ja skomplikowanie!!!? nie gadaj :eviltong::diabloti: grunt ze zrozumialas juz moj przekaz :multi:

apropos- wiem ze Mateusz zyje i ma sie dobrze, ale co z bannerkiem? nie wiem. Przed chwila byl na n-k, ale zniknal. Ma swoje zajecia pewnie i zapomnial juz o konkursie ktory sam zalozyl ;)

Posted

Tinka dziś rano dostała 2 porcje surowego kurczaka. O dziwo nie było rozwolnienia- kupki miodzio ;)
Tylko ja nie mam pojęcia ile jej czego dawać...
Jakie niedrogie mięska polecacie z wyjątkiem wieprzowiny?
Ja patrzałam w sklepie na kurze udka, skrzydełka, ćwiartki tylnie, piersi, pałki, indycze szyje i gulaszowe wołowe. Nie wiem co jeszcze. Chciałabym sie tak zmieścić w stówie na miesiąc.

Posted

[quote name='furciaczek']Betty ja nie mialam na mysli Ciebie ani nawet nikogo z dogo:p
dziwi mnie po prostu to ze ludzie wciaz wierza w zabobony ot co;)

aha rozumiem juz! bo jakos wzielam to do siebie :P a ze Charly jeszcze potwierdzila :]

no sa zabobonni, tak jak facet w rozmowie o prace na moja odpowiedz czym karmie psa, skomentowal ze tym sposobem nigdy nie wyzywie dobrze psa, kazdy weterynarz mi to powie... :roll:

Taila podaj maila wysle Ci tabelki obliczajace ile jedzenia sie powinno dawac dziennie psu na "x" kg wagi.

Posted

Taila jeszcze jedna ważna rzecz - pamiętam, że Tabliczka wagowa to nie świętość, czasami trzba dane troszkę zmienić... moja suka, które wg. tabliczki powinna jeść ok 600 g dziennie je pełen kilogram, bo prowadzi bardzo aktywny tryb życia [inaczej bardzo chudła i wyglądała jak piesek z Etiopii ;)], za to pies głównie leżący tej samej wagi będzie tył juz przy 500 g dziennie

Posted

[quote name='bonsai_88']A ile waży Tinka? Bo od tego dużo zależy ;) Całe 27kg

[quote name='bonsai_88']Taila jeszcze jedna ważna rzecz - pamiętam, że Tabliczka wagowa to nie świętość, czasami trzba dane troszkę zmienić... moja suka, które wg. tabliczki powinna jeść ok 600 g dziennie je pełen kilogram, bo prowadzi bardzo aktywny tryb życia [inaczej bardzo chudła i wyglądała jak piesek z Etiopii ;)], za to pies głównie leżący tej samej wagi będzie tył juz przy 500 g dziennie Dobrze będę pamiętać ;)

[quote name='betty_labrador']
Taila podaj maila wysle Ci tabelki obliczajace ile jedzenia sie powinno dawac dziennie psu na "x" kg wagi.
nataliiaparadowska@wp.pl nataliia przez 2 'i'!
Dziękuje wszystkim;)
Jeszcze ponawiam pytanie jakie mięso? Jestem w tym kompletnie zielona i nie wiem ile mięsa, a ile kości.