bonsai_88 Posted August 20, 2008 Posted August 20, 2008 Ale ostrzegam... pies się robi co raz aktywniejszy - więcej je, bo może za szkielet robić - robi się jeszcze aktywniejszy... moja suka biega tyle, że jak mamy codzienne treningi [po za paroma godzinami spacerków dochodzi ponad godzina jazdy na rowerze i zabawy z psami] to zamiast 05 kg je cały kilogram ;) Quote
Charly Posted August 20, 2008 Posted August 20, 2008 bonsai_88 napisał(a):Ale ostrzegam... pies się robi co raz aktywniejszy - więcej je, bo może za szkielet robić - robi się jeszcze aktywniejszy... moja suka biega tyle, że jak mamy codzienne treningi [po za paroma godzinami spacerków dochodzi ponad godzina jazdy na rowerze i zabawy z psami] to zamiast 05 kg je cały kilogram ;) to fakt...choc u nas nie trwalo to wiecej niz 2 miesiące...potem maly przystopowal....Uff jednak....mialam go do rozpoczęcia barfowania juz 3 miesiące. byl zywy, zdrowy i silny, jednak nadal nie na tyle by wchodzic po schodach...Juz chcielismy z wetem RTG robic......Wierzyc sie nie chce, ale tydzien po zaczeciu BARFa maly zacząl wchodzic po schodach....I następne Uffff:evil_lol::multi:. Bo targac 7 kg na 3 piętro w kamienicy 5 razy na dzien to na moje plery za duzo.... Quote
betty_labrador Posted August 20, 2008 Posted August 20, 2008 hej! przeczytalam zaleglosci :) najlepsze to z królikiem i reakcja na jego smak :evil_lol: hehe to niezle! tzn ze stawy sie umocnily przez obrost w tkanke mięśniową? wow :-o Tosca ostatnio odyzwia sie dosc monotonnie, bo nie mam glownie kasy by dokupic jakies przelyki, czy podroby ... narazie je to co kupilam na poczatku sierpnia czyli korpusy, kosci schabowe z miesem, lapki kurze i szyje indycze. A warzyw narazie niet bo sokowirowka sie spsuła i czekam na nową :roll: czy taka monotonność narazie jej nie zaszkodzi? :roll: tzn do konca sierpnia ;) Quote
Charly Posted August 20, 2008 Posted August 20, 2008 betty_labrador napisał(a):hej! przeczytalam zaleglosci :) najlepsze to z królikiem i reakcja na jego smak :evil_lol: hehe to niezle! tzn ze stawy sie umocnily przez obrost w tkanke mięśniową? wow :-o Tosca ostatnio odyzwia sie dosc monotonnie, bo nie mam glownie kasy by dokupic jakies przelyki, czy podroby ... narazie je to co kupilam na poczatku sierpnia czyli korpusy, kosci schabowe z miesem, lapki kurze i szyje indycze. A warzyw narazie niet bo sokowirowka sie spsuła i czekam na nową :roll: czy taka monotonność narazie jej nie zaszkodzi? :roll: tzn do konca sierpnia ;) jak na moje oko to wcale nie monotonnie:) a widzisz nie myslalam o tych stawach. Alez oczywiscie ze pewnie o to biegalo. maly jak go wzięłam ze schronu wazyl 4 kg. kilka tygodni pozniej wazyl juz 6, 8. Teraz wazy 7kg i nie jest absolutnie gruby. I mysle ze odpowiednie zarcie plus fura energi odbudowala to co sie wczesniej samo zeżarło...hm.. Quote
furciaczek Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Myslalam ze czasy mitow i sredniowiecza juz sa za nami, tymbradziej ze BARF dosc popularny sie zrobil. Przywieziono mi dzisiaj psa na tymczas, pytam sie wiec znajomej u ktorej pies byl przez ostatnie dni co je itd... pytam sie czy dawala mu kosci itp... nie tylko gotowane z warzywkami. Mowie ze moje na surowym bo zdrowsze.. "A to one nie robia sie agresywne od miesa?? bo slyszalam ze nie wolno bo pies jak czuje krew to robi sie niebezpieczny"... o dziwo dosc latwo udalo mi sie wyprowadzic ja z bledu:evil_lol: Jakie rodzaje ryb dajecie?? Przyznam ze moje jesli chodzi o ta czesc diety nie maja zabytniego urozmaicenia praktycznie:oops: Quote
Charly Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 furciaczek napisał(a):Myslalam ze czasy mitow i sredniowiecza juz sa za nami, tymbradziej ze BARF dosc popularny sie zrobil. Przywieziono mi dzisiaj psa na tymczas, pytam sie wiec znajomej u ktorej pies byl przez ostatnie dni co je itd... pytam sie czy dawala mu kosci itp... nie tylko gotowane z warzywkami. Mowie ze moje na surowym bo zdrowsze.. "A to one nie robia sie agresywne od miesa?? bo slyszalam ze nie wolno bo pies jak czuje krew to robi sie niebezpieczny"... o dziwo dosc latwo udalo mi sie wyprowadzic ja z bledu:evil_lol: Jakie rodzaje ryb dajecie?? Przyznam ze moje jesli chodzi o ta czesc diety nie maja zabytniego urozmaicenia praktycznie:oops: sluchaj tu na dogo tez czytalam takie kwiatki. i to raczej osoba o ktorej myslalam ze raczej takich rzeczy pisac nie bedzie:evil_lol: moj filip jadl wszystkie ryby swego czasu. morskie, slodkowodne. najchetniej z naszego elblaskiego kanalu od rybakow:) ale juz nie: raz bo je tylko krolikaz powodu alergi, a dwa bo TZ kategorycznie zabronil karmienia rybami..Ma bardzo dobry węch i jeszcze wrazliwszy zoładek... Quote
betty_labrador Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 przepraszam o jakiej osobie mowicie? Quote
bonsai_88 Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Mnie ostatnio przekonywano, że w czasie wakacji moja suka stała się agresywna z powodu BARFowania... niestety a) była agresywna [nerwy] od dnia wyjazdu do dnia powrotu, w domu z powrotem była dużo spokojniejsza, b) na wakacjach była karmiona zwykłą karmą ;).... no i c) BARFujemy od dawna, a poziom agresji jej sie zmniejsza :D Quote
Charly Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 betty_labrador napisał(a):przepraszam o jakiej osobie mowicie? o Tobie nie:loveu: Quote
betty_labrador Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Charly napisał(a):o Tobie nie:loveu: tak myslalam :-( czy nie mozna miec czasem wątpliwosci? Quote
Charly Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 betty_labrador napisał(a):tak myslalam :-( czy nie mozna miec czasem wątpliwosci? czemu placzesz? To chyba dobrze ze nie o Tobie czy nie? watpliwosci jak najbardziej. jestem wielka chodzącą ucielesniona watpliwoscia, ale....nie lubie jak ktos mi na watku piszse, ze BARF to jest glupi wymysl, ze psy i tak tego nie lubia a oprocz tego sa od barfu agresywne...;) Quote
betty_labrador Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Charly napisał(a):czemu placzesz? To chyba dobrze ze nie o Tobie czy nie? watpliwosci jak najbardziej. jestem wielka chodzącą ucielesniona watpliwoscia, ale....nie lubie jak ktos mi na watku piszse, ze BARF to jest glupi wymysl, ze psy i tak tego nie lubia a oprocz tego sa od barfu agresywne...;) nie placze ale nie wiem czemu zaraz gadacie ze niespodziewalyscie sie tego po mnie ze bede takie kwiatki pisac :cool1: a gdzież ja napisalam ze BARF to glupi pomysl albo psy tego nie lubia lub co gorsza ze sa agresywne ? ;) ja tylko spytalam o moja wątpliwosc czy jej obecny jadłospis nie jest za mało urozmaicony :diabloti: a tu od razu mowienie ze ja kwiatki wypisuje a ze o mnie gadacie to sie tylko cieszyc :P ale tak bezosobowo to bylo :eviltong: Quote
Charly Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 betty_labrador napisał(a):nie placze ale nie wiem czemu zaraz gadacie ze niespodziewalyscie sie tego po mnie ze bede takie kwiatki pisac :cool1: a gdzież ja napisalam ze BARF to glupi pomysl albo psy tego nie lubia lub co gorsza ze sa agresywne ? ;) ja tylko spytalam o moja wątpliwosc czy jej obecny jadłospis nie jest za mało urozmaicony :diabloti: a tu od razu mowienie ze ja kwiatki wypisuje a ze o mnie gadacie to sie tylko cieszyc :P ale tak bezosobowo to bylo :eviltong: acha...o to chodziło:lol::loveu:. Ojej Betty piszesz tak jakos skomplikowanie dla mnie. ps. a propos czy wiesz cos na temat Matusza i banerka dla miss. czy on zniknął?:lol: Quote
betty_labrador Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Charly napisał(a):acha...o to chodziło:lol::loveu:. Ojej Betty piszesz tak jakos skomplikowanie dla mnie. ps. a propos czy wiesz cos na temat Matusza i banerka dla miss. czy on zniknął?:lol: ja skomplikowanie!!!? nie gadaj :eviltong::diabloti: grunt ze zrozumialas juz moj przekaz :multi: apropos- wiem ze Mateusz zyje i ma sie dobrze, ale co z bannerkiem? nie wiem. Przed chwila byl na n-k, ale zniknal. Ma swoje zajecia pewnie i zapomnial juz o konkursie ktory sam zalozyl ;) Quote
furciaczek Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Betty ja nie mialam na mysli Ciebie ani nawet nikogo z dogo:p dziwi mnie po prostu to ze ludzie wciaz wierza w zabobony ot co;) Quote
Talia Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Tinka dziś rano dostała 2 porcje surowego kurczaka. O dziwo nie było rozwolnienia- kupki miodzio ;) Tylko ja nie mam pojęcia ile jej czego dawać... Jakie niedrogie mięska polecacie z wyjątkiem wieprzowiny? Ja patrzałam w sklepie na kurze udka, skrzydełka, ćwiartki tylnie, piersi, pałki, indycze szyje i gulaszowe wołowe. Nie wiem co jeszcze. Chciałabym sie tak zmieścić w stówie na miesiąc. Quote
bonsai_88 Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 A ile waży Tinka? Bo od tego dużo zależy ;) Quote
betty_labrador Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 [quote name='furciaczek']Betty ja nie mialam na mysli Ciebie ani nawet nikogo z dogo:p dziwi mnie po prostu to ze ludzie wciaz wierza w zabobony ot co;) aha rozumiem juz! bo jakos wzielam to do siebie :P a ze Charly jeszcze potwierdzila :] no sa zabobonni, tak jak facet w rozmowie o prace na moja odpowiedz czym karmie psa, skomentowal ze tym sposobem nigdy nie wyzywie dobrze psa, kazdy weterynarz mi to powie... :roll: Taila podaj maila wysle Ci tabelki obliczajace ile jedzenia sie powinno dawac dziennie psu na "x" kg wagi. Quote
bonsai_88 Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Taila jeszcze jedna ważna rzecz - pamiętam, że Tabliczka wagowa to nie świętość, czasami trzba dane troszkę zmienić... moja suka, które wg. tabliczki powinna jeść ok 600 g dziennie je pełen kilogram, bo prowadzi bardzo aktywny tryb życia [inaczej bardzo chudła i wyglądała jak piesek z Etiopii ;)], za to pies głównie leżący tej samej wagi będzie tył juz przy 500 g dziennie Quote
Charly Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 no wlasnie.moj filip powinien jesc 90 gram miesa z koscmi, czy kosci miesnych jak kto woli.....Je 250:) Quote
furciaczek Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Betty moglabys wyslac mi tez ta tabelke?? Ja daje na oko... Quote
Talia Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 [quote name='bonsai_88']A ile waży Tinka? Bo od tego dużo zależy ;) Całe 27kg [quote name='bonsai_88']Taila jeszcze jedna ważna rzecz - pamiętam, że Tabliczka wagowa to nie świętość, czasami trzba dane troszkę zmienić... moja suka, które wg. tabliczki powinna jeść ok 600 g dziennie je pełen kilogram, bo prowadzi bardzo aktywny tryb życia [inaczej bardzo chudła i wyglądała jak piesek z Etiopii ;)], za to pies głównie leżący tej samej wagi będzie tył juz przy 500 g dziennie Dobrze będę pamiętać ;) [quote name='betty_labrador'] Taila podaj maila wysle Ci tabelki obliczajace ile jedzenia sie powinno dawac dziennie psu na "x" kg wagi. nataliiaparadowska@wp.pl nataliia przez 2 'i'! Dziękuje wszystkim;) Jeszcze ponawiam pytanie jakie mięso? Jestem w tym kompletnie zielona i nie wiem ile mięsa, a ile kości. Quote
Recommended Posts