wani Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 [quote name='Charly']tu jest troszke cos na temat. http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=118375 wlasnie ;) dzieki Quote
Charly Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 wani napisał(a):Domyslam sie, ze w watku ponizej znajde odpowiedzi na moje pytania... Wstyd mi, ze nie poszukalam wczesniej :oops: pozdrawiam :) ale tam tylko ja sie wlączylam do wątku. moze ktos inny tutaj tez odpowie. ja przeszlam na BARFa i juz:;). Potem odeszlam. TEraz znow jestem, ale nie wylacznie. pies dostaje tez gotowane jedzenie. tzn gotowanego krolika. raz tak raz siak. Quote
wani Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Przeczytalam, ale nie znalazlam odpowiedzi. Tak jak juz pisalam - probowalam przejsc i skonczylo sie to katastrofalnym hmm zasr***m domem... Chcialabym sprobowac raz jeszcze, ale sie obawiam... Quote
Charly Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 wani napisał(a):Przeczytalam, ale nie znalazlam odpowiedzi. Tak jak juz pisalam - probowalam przejsc i skonczylo sie to katastrofalnym hmm zasr***m domem... Chcialabym sprobowac raz jeszcze, ale sie obawiam... w sensie ze on mial biegunkę? Quote
Charly Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 AngelsDream napisał(a):Numer z erekcją w stylu Baaja :) zapomnialam tego slowa:oops: Ano Baaj jak je widzialam- łyk łyk i juz znikło udko słonia:lol: Quote
AngelsDream Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 No on tak je, coraz wolniej, ale jednak wciąż łapczywie. Przynajmniej warzywa chłepcze normalnie. Quote
Charly Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 to ja nie wiem, bo moje tak nie mialy. ani dalmat rodzicow ani moj Filip. W sumie nie wydaje mi sie to takie dziwne, ale z drugiej strony nie jest zdrowe dla psa. nie mam pojecia co w tym wypadku zrobic, a nie chce zaszkodzic. Ja na wlasna odpowiedzialnosc zrobilabym tak, ze ugtowalabym ryzu bialego zwyklego (tzn przegotowala, musi byc bardzo napecznialy, bardziej niz dla ludzi)i z tym ryzem zmieszala kawalki surowego miesa. Obserwowalabym psa. dodawala wiecej mieska dzien w dzien i usuwala powoli ryzyku. Wiem ze nie dobrze jest mieszac surowe z gotowany, ale w tym wypadku tak bym zrobila. choc nie mam zielonego pojecia czy to pomoze. Wiem tylko, ze ryz przy biegunkach ladnie trzyma.Acha i ugotowana na bardzo bardzo miekko (tak ze mozesz ja w papke zgniesc) w malej ilosci wody marchewke tez bym dodala do tego. tez jest dobre na biegunke A co mu dalas dokladnie jak mial wtedy ta biegunke? Biegunke mogl miec takze z nadmiaru kosci. czasem psy maja zaparcie inne biegunke Quote
wani Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 kosci wolowe kuliste... oraz lapki kurze :roll: Quote
Charly Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 wani napisał(a):kosci wolowe kuliste... oraz lapki kurze :roll: to sie raczej wogole nie dziwie;)Tzn nie wiem czy to akurat jest powodem biegunki ale z pewnoscia nie nadaje sie na poczatek. Łapki nie mam pojecia. natomiast kosci wolowe na sam poczatek raczej sie nie nadaja. Oczywiscie sa psy, ktore moga (np. moj dalmat) ale nie poleca "się";) tego na początek. na poczatek dalabym kurze szyjki. Potem skrzydelka. Potem cala reszte. tydzien po tygodniu np. Quote
wani Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Hmm to moze dlatego stalo sie jak sie stalo... po jakim czasie moge sprobowac dawac cos innego jak skrzydelka/szyjki/lapki? I wlasciwie co pozniej... podroby, czy co? Moja psina wazy 22 kg. ile powinnam dawac miesa a ile warzyw do tego i jakich? Kiedys chcialam ja nakarmic brokulami, ale odmowila :D Jaki stosunek miesa do kosci? Kurcze... poprosze o jakies wskazowki :D Quote
Charly Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 [quote name='wani']Hmm to moze dlatego stalo sie jak sie stalo... po jakim czasie moge sprobowac dawac cos innego jak skrzydelka/szyjki/lapki? I wlasciwie co pozniej... podroby, czy co? Moja psina wazy 22 kg. ile powinnam dawac miesa a ile warzyw do tego i jakich? Kiedys chcialam ja nakarmic brokulami, ale odmowila :D Jaki stosunek miesa do kosci? Kurcze... poprosze o jakies wskazowki :D istnieją rozne szkoły na ten temat. poczytaj tu na watku.od poczatku (tzn. gdzies od 7 postu) są to te same pytania i odpowiedzi. tylko musisz troche poszperac. Podroby rzadko. gdzies czytalam ze 2 razy w tygodniu. ale wczytaj sie w watek. wagowo powinnien dostawac minimum 440 gramow jedzenia. Tzn jesli zobaczysz ze chudnie daj wiecej. to jest 22kg razy 0, 02 = 0, 44 kg= 440 gram. ja karmilam, karmie psa troche inaczej niz na forum. stosunek miesa do kosci jest wiekszy. wypisalam tu gdzies caly tygodniowy menu (sprawdz wpisy gdzies od kwietnia;). A jesli chodzi o stosunek miesa do kosci...to ostatnio cos przetlumaczylam ( http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=10673447&postcount=24) Ale uprzedzam to inna szkola niz propagowana na forum. Quote
AngelsDream Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Baaj na szczęście przeszedł bez problemów, wręcz z dużą poprawą. Jedynie ryby jeść nie chce. Quote
wani Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Poszperam... jak wroce z wakacji to sprobuje raz jeszcze. Dziekuje :) Quote
Russellka Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Chyba się zdecyduję na tą dietę :) Tylko mam jeszcze pytanie ;-) Ile korpusów, szyj łapek itp dawać dziennie? Quote
Charly Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Russellka napisał(a):Chyba się zdecyduję na tą dietę :) Tylko mam jeszcze pytanie ;-) Ile korpusów, szyj łapek itp dawać dziennie? to zalezy od wagi psa i wagi tego co chcesz dawac:) poczytaj watek Quote
Russellka Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Ależ to tylko jedno pytanie, czas jest cenny a tu jest 228 stron :-o Suniek jak w avatarze i bannerze, prawie Parson Russell Terrier 12kg ;-) Quote
Charly Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Alez to jest bardzo dluga odpowiedz:)Ja zwyczajnie nie rozumiem jak mozna chciec karmic BARFem i nie poinformowac się. BARF to troche wiecej niz tylko surowe mieso i kosci. W sumie prosta sprawa, ale jest duzo informacji, ktore uwazam trzeba wiedziec. Watek rzeczywiscie przydlugi, ale najwazniejsze informacje sa na poczatku. Na to musi byc czas- tak twierdze. Istnieje takze masa anglo lub niemieckojęzycznych stron na temat. Zreszta kilka postow wyzej podalam link do mojego postu gdzie tlumaczylam cos z jezyka niemieckiego. wystarczy spojrzec.Ale to tylko wycinek, bez waznych informacji, dodatkow itd itd. ale moze ktos inny ulozy Tobie plan menu dla 12 kg pieska uwzględniajac wymienione "korpusy, kurze szyjki, lapki i itp"......... Quote
Martens Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 Ja zgłaszam sie na ochotnika ;) Mogę pomóc dziewczynom sklecić jadłospis. Proszę wagę, wiek i aktywność psiaka na PW ;) Plus ew. jakies zastrzeżenia, alergie, itp. Quote
Charly Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 hallo hallo :scream_3: ciotka Martens robi jadlospisy na ochotnika:lol::cool3: Quote
Russellka Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 Dzisiaj sobie sporo poczytałam na ten temat :loveu: Wyszło mi, że dzienna dawka dla suńki to 0.24kg. Tylko co dawaliście pieskom na początek? Koda dostawała teraz zupkę z, przełyków, flaczków, płatków owsianych i warzyw, jednak wszystko było gotowane, czasem dostawała też suche kulki. Czy mam teraz to mięsko powoli 'niedogotowywać' czy od razu mogę przejść na 'normalnego' BARFa? :) Quote
krooffcia Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 a ja chciałam podzielić się m oją szczęśliwością : Dakar na nowo wrócił do barfu :multi: miał przerwe jakieś pół roku..poprostu nagle powiedział stanowcze : " NIE ! " surowemu..a teraz na nowo zjada chętnie !! :multi::multi::multi:już jakieś 2 tygodnie :loveu: Quote
Recommended Posts