Charly Posted May 22, 2008 Posted May 22, 2008 :placz::placz::placz: sama sie zakreciłam:placz::placz::placz: kosc miesna to taka kosc na ktorej jest mieso:cool1: Quote
WŁADCZYNI Posted May 22, 2008 Posted May 22, 2008 Charly napisał(a)::placz::placz::placz: sama sie zakreciłam:placz::placz::placz: kosc miesna to taka kosc na ktorej jest mieso:cool1: a pies może ją zjeść czy nie?:cool3: Quote
Charly Posted May 22, 2008 Posted May 22, 2008 ja sie nie wypowiadam:evil_lol::evil_lol::evil_lol: niech je ze smakiem:) niech je..po prostu na zdrowie:). Byle kosci nie gotowac Quote
Śnieżynka Posted May 22, 2008 Posted May 22, 2008 No właśnie :) jakie kości z mięsem można podawać.. żeby były to kości mięsne liczące się do jadłospisu... bo mój nie może jeść kury a indyka nie tyka... jakie kości z końskie, wołowe z królika można podawać żeby psu się nic nie stało... Quote
Eriu Posted May 22, 2008 Posted May 22, 2008 Wołowe, to chyba szponder, o ile dobrze pamiętam. Z reszty niestety się nie znam ;(. Generalnie uważać na kości podłużne, a wybierać płaskie. Czyli na mój koński rozum: te od nóg są be, a te inne są ok. Ale mówię, to tak po mojemu, a dawno BARFem nie karmiłam :). Quote
Cimi Posted May 22, 2008 Posted May 22, 2008 Śnieżynka napisał(a): bo mój nie może jeść kury a indyka nie tyka... A kaczka albo geś ? Ja np. wieprzowe dawałam z karku albo schabu, tylko tam nie było za dużo mięska. Czasem mojej mamie udało się dostać jakieś płaskie kości z woła nawet dużo miały mięska, ale nie wiem jakie to były :roll: Quote
Śnieżynka Posted May 22, 2008 Posted May 22, 2008 yyyy ja się spotkałam tylko z gęsią ale już niestety przyprawioną i zamrożoną... innych nie spotkałam...a kaczki wogóle nie widziałam... Quote
Charly Posted May 22, 2008 Posted May 22, 2008 wół: miesnie, serce, sledziona,nerki, zwacze, płaty zoładka, watroba, gardziel, głowa. kosci woła: w szczegolnosci te miekksze, ale mozna podawac wszystkie (nie wiem jakie to miękksze:roll:) owca/koza/kon/dziczyzna : tak jak wołowina kura: całe kury (czyli nogi i skrzydelka tez:), szyje, plecy: kurczaki cale (tzn. z koscmi) tylko surowe !!! ryba: cała ryba tylko surowa jajo: ze skorupka : surowe wnętrznosci tylko raz, dwa razy na tydzien wątroba ok. 200-300g na psa 30 kg Zwacze/ płaty zoladka 2-3 razy na tydzien -mięso swinskie tylko ugotowane. Na zachodzie ten wirus, ktorego nazwy znow zapomnialam (nieszkodliwy dla ludzi, zabijajacy psa) podobno jest wyeliminowany. w Polsce nie. Ale tak czy siak moi "nauczyciele" z zachodu:evil_lol: nie podawaja swinskiego. Ale jesli juz to przegotowane. Quote
Cimi Posted May 22, 2008 Posted May 22, 2008 Śnieżynka napisał(a):yyyy ja się spotkałam tylko z gęsią ale już niestety przyprawioną i zamrożoną... innych nie spotkałam...a kaczki wogóle nie widziałam... W Tesco na tackach mogą być :). Przynajmniej u mnie, ale z tego co przeglądałam listę to nie tylko u mnie ;). Quote
bonsai_88 Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 Charly napisał(a):Mnie chodzi o to, ze wdg. "mojej szkoly" wagowo czyste kosci w tych miesnych kosciach:evil_lol: nie powinny przekraczac 30% z tych 70% dania miesnego. chodzi o proporcje... No to wcale nie jest tak, że procenty są odwrotne. W "naszej" szkole barfowej w mięsnych kościach jest ok 40% kości, ale dodaje się też do diety 10% surowego mięsa. Dlatego wychodzi to tak, jak pisałam w poprzednim poście - 30-40% kości i 40-50% mięsa [łącznie 80%] w diecie :cool3:.... Po prostu ty podajesz ile jest samego mięsa, a ile kości, a my podajemy ile jest mięsnych kości + odrobiny mięsa. Quote
Charly Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 hehe. wszystko mi sie pokręciło. Ale jak będę miała troche czasu i natchnienia:evil_lol: wylicze ile to wagowo wszystko wynosi w jednym i drugim przypadku. Tak na oko wydaje mi sie ze to jednak nie to samo. Ale wylicze. Jako podstawe wezme, ze taka kosc miesna powinna byc 50% na 50%. Quote
bonsai_88 Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 Ale kość mięsna to NIE JEST pół na pół mięsa i kości. Z tego co czytałam w tym wątku wyraźnie pisało, że kości nie powinno być więcej niż 40%, więc twoje wyliczenia będą wtedy złe. No i 1 kg kości mięsnej to nie jest 0,4 kg kości i 0,6 mięsa, bo te rzeczy mają różną wagę [wiesz o co mi chodzi... właśnie mi słowo uciekło]. Do tego w naszej diecie dochodzi 10% mięsa ekstra. Podałam ci przybliżone wyliczenia i wyszło mi, że różnica między barfem, a ulepszonym barfem [tak nazwę twoją dietę] wynosi ok 10% w kościach. Może mniej [waga]. Quote
Charly Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 hehe. ja wlasnie mam taka informacje z tym 50 na 50. choc to juz jest dyskusja prawie akademicka, bo podejrzwam, ze nie wszyscy to dokladnie waza i tna. to jakas paranoja by byla, hihi. Ci, ktorzy maja duze i ciezkie psy moga sobie pozwolic karmic psiaka np. calym kurczakiem. znam kobite, ktora karmi swojego cala kura...cala tzn. z piorami i cala reszta.....zwierz jest zdrowy, a tez nikt nie liczy ile itd. ale tak generalnie wiemy teraz, ze sa co najmniej dwa kierunki, ktore wcale takie rozne nie sa.. Quote
bonsai_88 Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 Kierunków jest duuużo więcej... słyszałam już o barfie, w którym pies jada kości mięsne i trawę... Co do stosunku kości/mięso to napiszę jeszcze raz - tutaj na forum [przeczytałam cały temat] pisało, żeby dawać kości mięsne, w których jest ok 40% czystych kości i 60% mięsa. Quote
Charly Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 no widzisz ja mam dane, ze 50 na 50. i na pewno ktos inny tez ma jeszcze zupelnie inne dane. I ok. niech kazdy wybiera. tylko nie jest tak, ze jest ta jedna prawda. czegos takiego nie ma w zywieniu. a propos trawy- moj pies je trawe namietnie. kiedys jadl i wymiotowal, teraz po prostu tylko je. zreszta i tak daje do jedzenie mlecze, babke itd. Quote
bonsai_88 Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 Ale dajesz też jakieś owoce prawda? A nie wypuszczasz psa na łączkę i niech się pasie :razz:... A co do tego, że są różne rodzaje BARFu to się zgodzę. Ale jak chcesz podliczać procentowo czym różni się "nasz" barf od "twojego" to musisz uwzględnić, że tutaj w kościach mięsnych są inne procenty, bo ci źle wyjdzie :roll:. Quote
Charly Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 bonsai_88 napisał(a):Ale dajesz też jakieś owoce prawda? A nie wypuszczasz psa na łączkę i niech się pasie :razz:... A co do tego, że są różne rodzaje BARFu to się zgodzę. Ale jak chcesz podliczać procentowo czym różni się "nasz" barf od "twojego" to musisz uwzględnić, że tutaj w kościach mięsnych są inne procenty, bo ci źle wyjdzie :roll:. nie licze tego juz, nie chce mi się:evil_lol:. Owocow szczeze mowiac nie daje mu...jeszcze. Tzn. powolutku wprowadzam. Ale on po owocach ma wzdecia i żoładek cała noc gra jak orkiestra. tylko po bananie nie. Takze daje mu banana ale nie za duzo. Nie no. Filip sie nie pasie- nie ma czasu. Ale dalmatka (na suchym u rodzicow- ale do czasu- wybieram sie tam wlasnie:cool3:) pasie sie jak najbardziej. tyle ze ona zre trawe, wymiotuje, zre trawe wymiotuje. Rodzice sie dziwia co to kto to za co? no wiec bedziemy rozmawiac. A zeby nie bylo, ze ja szkodze psu, bedzie dostawac zarcie mieszczace sie gdzies pomiedzy jedna a druga szkola:). Zreszta juz teraz tak robie, bo niemowliwym jest mnie dawac malemu tak male ilosci kosci. Quote
bonsai_88 Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 No właśnie :). Tak chyba jest najlepiej, bo jedna szkoła będzie świetna dla jednych psów, inne dla innych... w sumie żeby dobrać idealnego barfa trzeba obserwować psa i dostosować się do jego potrzeb :) Ps. za niedługo czekają nas pierwsze badania krwi, żeby sprawdzić jak nam [tzn. Birmie :D] służy dietka ;) Quote
Bura Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 bonsai_88 napisał(a):Ps. za niedługo czekają nas pierwsze badania krwi, żeby sprawdzić jak nam [tzn. Birmie :D] służy dietka ;) Badania mogą Ci niewiele powiedzieć. Można zmierzyć potas i fosfor ale np wapnia nie podadzą Ci dokładnego pomiaru bo organizm jak ma za mało go w diecie to sciąga z kości. A w krwii go jest zawsze tyle ile należy. Chyba, że jest to jakaś straszna dieta oparta na samym mięsie że fosfor blokuje wapń to wtedy dopiero Ci wyjdzie. Po prostu badania nie są miarodajne na tyle, aby na nich opierać dietę. Można by spróbować zrobić rtg ale nie wiem na ile to też Ci powie prawdę czy pies ściąga z kości czy nie. Mojej suce jak ostatnio robiliśmy rtg czyli w ub. roku bodajże w marcu (była na 100% barfu 70/10/10/10 ) to jak poszły do konsultacji do Siembiedy i do Lublina (nie znam nazwiska lekarza ortopedy który je oglądał) to nie wierzyli, że tem pies jest aż taki stary, zacytuję dr Siembieda powiedział "co mi tu wciskacie to jest 2 letni pies". Tak wskazuje podobno gęstość kości. Ortopedą nie jestem, nie znam się. W każdym razie, moja wetka któa zawsze była za moim barfem, powiedziała wtedy, że to najlepszy dowód na poprawnośc mojego sposobu żywienia mojej suki. U każdego psa to może być inny procent, ale co ważne, to aby pilnować fosforu i wapnia bo na tym tle można zrobić psu straszną krzywdę. Np. zjechać mu nery nadmierną ilością potasu/fosforu. Znam takich co dalmatyńczykom dawali dużo podrobów a potem zdziwko skąd niewydolnośc nerek. A to, że w nich związki purynowe to ooops. A to pech. Więc jak dla mnie to jak już napisałam, pies może jeść i trociny, byle był zdrowy, miał dobre wyniki, i nie był młodzikiem. Choć z drugiej strony, znam fantastyczne psy mojej ukochanej rasy od szczeniaka wychowywane na Pedigree... Obecnie nadal na tym czymś i wygrywające w kraju i za granicą... Tego fenomenu nie pojmę za nic w świecie, ale cóż... Na barfie może Ci wyjść większy Astpat/alat oraz BUN czy lekko podwyższona kreatynina (do 10% więcej policz za normę) tu dla ciekawych skąd mam dane polecam lekturę artykułów dr Jean Dodds z Hemopetu. Propaguje barfa i zaniechanie szczepień, jest guru od tarczycy i konsultuje moją prywatną sukę :eviltong: A co do kości i procentów, też miałam taki czas gdy sucz musiała nie mieć kości bo ich nie trawiła i wtedy po prostu na każdy "cup" mięsa no powiedzmy dobrą garść dostawała łyżeczkę mielonych skorupek. Bo ważne jest żeby wapń był w równowadze z fosforem. I było fajnie. A potem znów mogła jeść kości. Kości długie nie mogą być liczone jako mięsne kości bo mają inną strukturę, nie trawią się w całości i nie dostarczają wapnia/minerałów. Quote
bonsai_88 Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 Bura badania krwi będę teraz robić bardziej po to, żeby wiedzieć czy wszystko w normie [Birma miesiąc temu wyszła ze schroniska, wcześniej też żyła w kiepskich warunkach, nie ma roku, a już jest po szczeniakach itp.], ponieważ moja sunia może mieć pewne ogólne braki... no i tak po za tym będę wtedy mogła kontrolować w jakikolwiek sposób czy dieta jej służy. Na razie chyba tak, bo robi bardzo małe kupki i ma już po paru dniach więcej energii :) Ps. Jutro wraca do Polski mój kolega, który karmił psa dość długo barfem.... będę miała nad kim się znęcać przy każdej wątpliwości :diabloti: Quote
betty_labrador Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 Bura napisał(a):Choć z drugiej strony, znam fantastyczne psy mojej ukochanej rasy od szczeniaka wychowywane na Pedigree... Obecnie nadal na tym czymś i wygrywające w kraju i za granicą... Tego fenomenu nie pojmę za nic w świecie, ale cóż... w koncu psy to wszystkozercy- nawet na smieciach moga zyc, wiec czemuby nie pedigree ;) Bura napisał(a):U każdego psa to może być inny procent, ale co ważne, to aby pilnować fosforu i wapnia bo na tym tle można zrobić psu straszną krzywdę. Np. zjechać mu nery nadmierną ilością potasu/fosforu. Znam takich co dalmatyńczykom dawali dużo podrobów a potem zdziwko skąd niewydolnośc nerek. hmm w jaki sposob to kontrolowac? ta wlasciwa proporcje wapnia i fosforu? specjalnie obliczajac? Moja suka jest na BARFie juz trzeci rok, podaje jej na oko wszystko, tzn urozmaicenie. Dostaje najrozmaitsze podroby, kurze korpusy i kosci karkowe, kiedys wiecej warzyw. Czy mozna powiedziec ze dobrze czynie? Quote
Bura Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 betty_labrador napisał(a):hmm w jaki sposob to kontrolowac? ta wlasciwa proporcje wapnia i fosforu? specjalnie obliczajac? Moja suka jest na BARFie juz trzeci rok, podaje jej na oko wszystko, tzn urozmaicenie. Dostaje najrozmaitsze podroby, kurze korpusy i kosci karkowe, kiedys wiecej warzyw. Czy mozna powiedziec ze dobrze czynie? Byle tylko nie eliminować kości, chodzi o to, żeby wapnia i fosforu było na oko po równo. Oczywiście możesz liczyc do upadłego. Ale dlatego mówi się o tych procentach kości, żeby pamiętać o wapniu. Jeśli tylko nie dajesz dużych ilości mięsa a dajesz korpusy jako co najmniej 50% diety to powinno być ok. Można bez warzyw nawet. Ja swego czasu dawaam trawę, pokrzywę i inne takie. A miesiącami było bez warzyw a pies nawet próby wątrobowe miał boskie. Nadal ma, tylko teraz coś mi nadal wymiotuje. Korek niby poszedł ale zapalenie żołądka zostało, nic tylko zupeczki gotowane wchodzi. A ja tak nienawidzę gotować. Ale cóż, od wczoraj nawet surowe mięseczko które wchodziło bez zarzutu jest be... Dziś nad ranem zbierałam je z dywanu... Quote
bonsai_88 Posted May 24, 2008 Posted May 24, 2008 Dzisiaj robiłam tygodniowy zapas papkowy... Birma stała obok i żebrała, więc podawałam jej do spróbowania tego, co dodawałam do papki - banana, jabłka i szpinaku [wątróbki nie dałam :diabloti:]. Zdziwiło mnie to, że mój pies, który wcześniej nie chciał nawet spojrzeć na owoce, tym razem jadła nawet podmrożony szpinak :-o. No i papkę zjadła w tempie błyskawicznym, mimo, ze wcześniej na coś takiego nawet patrzeć nie chciała :mad:.... Quote
UTAAP Posted May 24, 2008 Posted May 24, 2008 Bura, skad te proporcje wapnia do fosforu 1:1? Ja mialam w angielskiej uczelni podane 2:1 jako idealne, w jednej polskiej ksiazce ("Biochemia zwierzat") 1,5:1 lub 1,9:1 w okresie wzrostu, ale nigdy nie slyszalam o rownych ilosciach :roll:... Quote
Bura Posted May 24, 2008 Posted May 24, 2008 [quote name='UTAAP']Bura, skad te proporcje wapnia do fosforu 1:1? Ja mialam w angielskiej uczelni podane 2:1 jako idealne, w jednej polskiej ksiazce ("Biochemia zwierzat") 1,5:1 lub 1,9:1 w okresie wzrostu, ale nigdy nie slyszalam o rownych ilosciach :roll:... Racja, z tym wapniem to literówka powinno go byc więcej niż fosforu. Czy 1,5 :1 czy 2:1 to różnie podają. Byle było go więcej od fosforu. Quote
Recommended Posts