Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja dzisiaj rano dopiero mamie zakomunikowałam co pies będzie jeść... najpierw była masa argumentów przeciw, ale jak je obaliłam cytowaniem z netu, stwierdziła że ok, spróbujemy... ;) Z podrobami i warzywami kłopotu nie będzie, mięsko też się jakieś znajdzie. Kości u nas w sklepach są, ale tylko właśnie drobiowe lub też wieprzowe, cielęcych brak niestety... muszę poszukać jeszcze gdzieś dalej... Najfajniejsze jest to, że Argo uwielbia warzywka i owoce, nie mówiąz już o surowym mięsie-zawsze wymusza jak się obiad szykuje... mam nadzieję, że to załagodzi jego alergię...:roll: Aha, a czy barf nie skutkuje przebiałczeniem psa? no jednak dużo kości, podrobów, mięsa, nabiał itp...
p.s. prittstick08 gdzież są te przykładowe jadłospisy? :oops:

Posted

Mnie BARF kusi i kusi i chyba skusi w końcu - po maturze ułożę jadłospis bez drobiu i się skonsultuję z Wami. Nie wiem tylko czy uda mi się kupić nutrię i inne dziwne zwierzątka. Żeby Su miała zróżnicowaną dietę (hihi napisała wegetarianka:evil_lol:)

Posted

mnie tez tak kusił i kusił, az skusił, bo moj szczeniak nie chciał jesc suchej karmy i miałam wrazenie ze mu sie łapki krzywia:D A duzy ma problemy z jelitami i mam nadzieje, ze to jej jakos pomoze.

ja nie wiem czy to żart był, ale nutrie? a nie chcesz sprowadzac miesa kangura z australii?:evil_lol: dieta musi byc zroznicowana, ale nutria? :d Ja daje drob(kurczak, indyk,jak na razie), cielecine, niedługo dostana troche wołowego, moze z raz nozke wieprzowa, planuje zakupic nozke cieleca z kopytkiem, ale to wyzsza szkoła jazdy do pogryzienia, jakas baranine. Rybke, ale boje sie co z ośmi, chyba zaczne od fileta samego.ale to dopiero przy nastepnym rzucie pod hale Mirowska. Na razie jeszcze na weekend miesa mamy. Jak ktos jest z Warszawy to polecam tam jezdzic po mieso i warzywa. mozna sie dogadac ze sprzedawcami z budek miesnych, sprowadzaja łapki kurze i rozne dziwne rzeczy:) chciałm móżdżki zamowic, ale moja mam powiedziala, ze nie chce tego widziec w swoim domu, bo raz juz zwymiotowała jak taki móżdżek zobaczyła.
Moze nutrie beda mieli?:d

mam jeszcze takie małe własne przemyslenie co do barfu i drobiu. taka kura to szczesliwy byt. i ludzkosc ma szczęscie, ze kury mamy. Bo żyje sobie, grzebie pazurem w ziemi, "rodzi jajka", z których albo urosna nowe kurki, albo ktos je zje w formie niedojrzałej:D Potem jest ubita i nic z kury sie nie zmarnuje. Piersi- wiadomo na co, skrzydełka- w panierce, korpusik na rosól lub barf, szyjka na barf. serduszka, móżdżki, żołądeczki na podroby. nawet łapki sa rozchwytywane. a z dziub pojdzie na peedigre. wszystko czym kura jest, co z niej wyjdzie- nie zmarnuje sie. Kura to jeden wieli pozytek i dziekuje Bogu, ze kure wymyslił:)

Posted

Nutria, ewentualnie kangur jak się trafi:diabloti: Wiesz jak pies drobiu nie może to jest sporo rzeźbienia przy suchej karmie, a co dopiero przy BARFie:eviltong:
Musiałabym używać jagnięciny, baraniny, ryb,wołowiny, wieprzowiny, cielęciny i wydaje mi się mało dlatego te nutrie i może czasem drób, ale będę unikać jak się da.

Posted

to rzeczywiscie nie fajnie masz. Ja nie daje głównie drobiu, ale drob jest ulubionym rodzajem miesa moich psow i ma najlepsze według mnie kości do pogryzienia. Po cielecinie duza wymiotuje, ciezko jej sie dobrac do tego i chyba srednio jej smakuje. Mała katowała 2h :-o taka porcyjke. Ale daje, wczoraj nie zwrociła, mam andzieje ze sie ten stan utrzyma.

Posted

olusia06022 napisał(a):
A co dajesz w pozostałe dwa dni? Bo rozumiem, że jednego dnia papkę warzywną... Drugiego też? kurcze, jeszcze chyba mało wiem... ;) A wieprzowina się nadaje? Bo przyznam, iż raz czytałam że tak, a innym razem że nie... więc nie wiem już... Ja mam już przygotowany szkielecik z kurczaka, ale pewnie go przedzielę na pół, bo to solidny kurczak był... :D

do mnie to pytanie? to co napisalam, to sie odnosilo tylko do kosci. Piesa oprocz tego dostaje prawie codziennie papke warzywna-ziolowa + pare kropli oleju(ziola 2 razy w tygodniu "posiatkowaną" lyczeczke pietruszki mleczu, pokrzywy (mloda pokrzywka tylko nieklujaca, sprawdzam na wlasnej skorze:evil_lol:-wszystko starte na malenstwo ) lub w mikserze posiatkowane. Zboza, ryzu nie dostaje- biegunka. Owoce wprowadze tez pozniej. Oprocz tego dostaje wnetrznosci (zaladki, serca, watrobe). ale tylko 2 razy na tydzien

Swinskie mieso surowe sie podobno nie podaje. Ma jakiegos wirusa. Zapomnialam nazwe teraz. Ludzie sobie z tym radza. Psy nie.

ja daje np. w poniedzialek rano; mieso (kurczak, wolowe itd itd + papka warzywna+ olej)

wieczorem: szyja z kurczaka, indyka

drugi dzien: mix warzywny + watrobka, wieczorem: mieso + surowe miesne kosci (wolowe na kosci, lub skrzydelka ale te rzadko i wtedy usuwam ostre kosci)+ papke ziolowa

trzeci dzien: serce + algi/ wieczorem: szyja indycza, kurza + olej ( zmieniam miedzy roznymi olejami)+ jajo (smaruje tą szyje tym jajem albo miele wszystko i mieszam;)

4 dzien: owoce + jogurt albo warzywa/wieczorem: mieso+ miesne kosci + zioła lub alg

5 dzien: warzywna papka + mieso/wieczorem: szyje indycze/kurze+ jajko+ olej

6 dzien bede dawac zwacze rano i wieczorem

7 dni niby pies ma poscic. Moj nie bedzie. wiec dostaje warzywa ( a pozniej moze owoce + jogurt)/ wieczorem to samo i moze kiedys post...moze:)

to tylko przykladowo co ja podaje. Kazdy pies jest inny.
Mój pies dostaje ok3% wagi swojego ciala podzielone na rano i wieczor (czasem mniej, czasem wiecej zalezne od aktywnosci itd). Kosci miesne zawsze bardzo "omiesnione" tzn ok. 50% miesa w calym, zeby chronic zoładek.
surowe kosci wynosza w mojej diecie maksymalnie 20% z wagi ciała (idealnie niby jest;) 10%...). 10% to jest bardzo malutko, bo mały waży 7kg. wiec czasem dostanie 10% a czasem 20% . Wtedy to jest 140gram. to juz jest cos:)
Odkad pies jest na BARFie posiadam tasak ( a w ogole jestem wegetarianka....okropnosc..)

acha: i jeszcze dostaje rybe raz, dwa razy na tydzien.

Posted

Charly napisał(a):

Swinskie mieso surowe sie podobno nie podaje. Ma jakiegos wirusa. Zapomnialam nazwe teraz. Ludzie sobie z tym radza. Psy nie.

Pewnie chodzi o chorobę Aujeszky?

Posted

la_pegaza napisał(a):
Nutrie bez problemu można dostać w Poznaniu ;)

Szkoda, że Poznań mam tak daleko :placz:
Nutria!! Ach, marzenie :razz:
A nie wysyłają Nutrii listem poleconym :lol:
Ja mam dostęp TYLKO do drobiu, wołowiny i wieprzowiny...

Posted

prittstick08 napisał(a):
Mam wazne pytanie:
nie wiem co zorbic, moje psy maja na przemian sraczke (duzy) na przemian zatwardzenie, a maly caly czas zatwardzenie (chyba ze dzien po papce warzywnej z podrobami- wtedy kupa była normalna). nie wiem co zorbic, co dodawac, zeby zatwardzenia nie było, czy mogłabym papake warzywna rozłozyc na kilka dni i podawac np rano? na razie psy jadły kurczaka i cielecine(lub wołowine, nie jestem pewna, ale mniejsz z tym). Po kurczaku zatwardzenia nie było, tylko po cielecinie. czy moge robic tak, ze tygodniowa dawke papki z podrobami rozkładam na kilka razy i podaje tego samego dnia kiedy podaje cielecine czy wołowine? Dorosły pies niechetnie to jadł(wczoraj) dzis miała zatwardzenie, do tego zwymiotowała zołcia z kawałkami kości.
ehh, juz nie wiem co robic. jedni pisza, ze papki nie mozna podawac tego samego dnia co kosci. To co zrobic w takim przypadku?

U mnie to przeszło samo po ok. 6 tygodniach.

prittstick08 napisał(a):

moja mama mowi, ze wieprzowiny nie powinno sie psu dawac. nie wiem czemu, ale cudem, zgodziła sie na barf, teraz sama nawet ze mna komponuje:) Mysle, ze raz na jakis czas mozna dac np nozke wieprzowa. Tylko ona ma gurbe i ciekie do pogryzienia ko0sci.

Ja oprócz drobiu mam dostęp w sumie tylko do wieprzowiny; nawet wołowinę ciężko u mnie dostać... Podaje tylko kości ze schabu; raz dałam nóżkę, ale skończyło się biegunką i były problemy nawet ze zjedzeniem. Nóżki nie są specjalnie wartościowe.

olusia06022 napisał(a):
Aha, a czy barf nie skutkuje przebiałczeniem psa? no jednak dużo kości, podrobów, mięsa, nabiał itp...

Po ponad 2 miesiącach na BARFie przestałam wierzyć w przebiałczenie, bo suka je praktycznie same produkty białkowe, tylko co 5-6 dni warzywa z podrobami, więc do tej pory powinna już wyłysieć i wydrapać się do krwi ;)

Posted

Charly napisał(a):
dokladnie o tą chorobe mi chodzi:diabloti:

Ja podawałam elementy mięsno-kostne, podrobów surowych nie dawałam a jak mnie naszło- bardzo rzadko- to podroby wieprzowe gotowałam.

Posted

Ja daję mięso i podroby wieprzowe od lat, taki ze mnie beznadziejny właściciel:evil_lol: Auyeshky mnie się nie ima, takie mam dobre voodoo :eviltong:

Posted

Charly napisał(a):
a nie... no jak voodoo to nie ma w ogole o czym gadac:evil_lol:

Ty lepiej nie podskakuj, bo jak Cię zavoooodoooję to popamiętasz. Albo zarąbię tym tasakiem który mam, jak każdy szanujący się barficiel, na podorędziu. Barficiel czy barfownik?? Co wolicie?

Posted

Tak, do Ciebie Charly, przepraszam, nie podpisałam... Super, to już prawie wszystko wiem... :) a jeśli mój pies nie ma po ryżu rozwolnienia to mogę mu go podawać? Bo akurat teraz je ryż...
hm, a jeśli po zaczęciu barfa pojawi się biegunka to co powinno się zrobić?
Ja też mam właśnie dostęp prawie tylko do wieprzowiny i drobiu, z resztą-oprócz podrobów, to cienko będzie...

Posted

jak trawi ryz to super. niech sobie je. smacznego:eviltong:
Wyczytalam gdzies, ze pies z rakiem, uczuleniem oraz problemami ze stawami nie powinnien jesc zboza (czyli ryzu tez nie)

Co do wieprzowiny, jak czytałas powyzej dziewczyny podaja bez problemow. Ja nie podaje. Inni podaja tylko ugotowane mieso swinskie..

Ta biegunka moze potrwac. Sama nie wiem. Mój mały nie mial biegunki, tylko...że tak powiem cienką kupę;). Obserwuj psiaka. Non stop biegunka jednak raczej chyba nie powinna byc. Piesek sie odwodni. Non stop biegunka po rozpoczeciu BARFa moze znaczyc, ze psiak ma robaki. Wtedy kupke sprawdzic trzeba na robale.

Ale najfajniejsze bylo jak mały wydalal czarna olejista kupe. Nie dostal wtedy zadnych warzyw, ziołek, alg itd. bylam zaniepokojona,az powiedziano mi ze to złogi:multi:. Mały takze pluł w nocy flegmą.

Generalnie gdzies czytalam ze na poczatku stan psa moze sie pogorszyc. BARF to zdrowe swieze zarcie. Organizm odtruwa. To nie jest zawsze przyjemne...No cóż. Jest jeden powod dla ktorego nie polecalabym BARF; pies ma energi za dwóch..niesamowite:crazyeye::crazyeye:

Posted

Hmm... mój pies ma alergię właśnie, ale je ryż z warzywami i skrzydełkami od pewnego czasu-drapie się mniej, więc nie wiem co z tym ryżem (przez ostatni okres czasu podawania suchej drapał się mocno). taką czarną kupkę zrobił chyba trzeciego dnia po zaprzestaniu podawania suchej karmy... ;) mam nadzieję że mojemu piesiowi stan zdrowia się nie pogorszy, tym bardziej że on "wyłudza" różne owoce, warzywa, mięsko itp; więc niby coś tam z tego jadł... ;) kurcze, jak tak podsumowuję teraz, to wychodzi na to, że Argo wcale nie jadł tylko suchego, wiecznie coś podżerał... :D

Posted

i znowu mi posty skaczą..ech...

szczesciara jestes z tymi warzywami, owocami. Moj pies dobrowolnie zje tylko mieso, kosci i rybe. Nic wiecej. Nic. tylko i wylacznie. poniewaz maszynka do miesa jest stara i sie wykonczyla juz, karmie malego z reki kiedy jest warzywna potrawa. miesko w kawalek, warzywko w miesko i szybko w morde:evil_lol:

Swoja droga zastanawiam sie skoro on tak bardzo sie sprzeciwia wszystkiemu innemu moze nie potrzebuje nic innego. Ale raczej nie bardzo w to wierze. i nie ryzykuje...Tylko, ze on warzywa, owoce, nabial, ziemniaki, ryz itd traktuje jak papier..zupelnie niejadalne...nawet nie obwacha....

Posted

Mój to taka chodząca śmieciarka, ale zje tylko to, co do jedzenia- kupek, zdechlizny, itp. nie rusza... :D Mam nadzieję że barf to już będzie nasza dożywotnia dieta, bo trochę tego napróbowaliśmy i zawsze kończyło się albo rewolucjami na spacerach albo uczuleniem...