Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Lantash']Moje futerko z kolei całe życie jest suche - ostatnio nawet schudło mu się ze względu na mrozy i nadal taką samą ilość biegania - aż poszliśmy do wetów żeby obadać i zważyć i... zdziwko. Pies w porównaniu do jesiennej wagi utył 1,5 kilo. A patrząc na tłuszczyk i boczki, schudł. Poszło w mięśnie???
Nie ma innego wyjścia ;) A'propos wcześniej poruszanego tematu odchudzania przypomniał mi się modny niegdyś system ćwiczeń pt. Canaletics - jego autorka na początek kazała wywalić wagę z domu i sugerować się wyłącznie pomiarami obwodu - bo właśnie w niektórych przypadkach waga mogła pójść w górę ze względu na przyrost masy mięśniowej. Ale nie wiem, czy faktycznie, nie sprawdzałam :)

Posted

filodendron napisał(a):
Nie ma innego wyjścia ;) A'propos wcześniej poruszanego tematu odchudzania przypomniał mi się modny niegdyś system ćwiczeń pt. Canaletics - jego autorka na początek kazała wywalić wagę z domu i sugerować się wyłącznie pomiarami obwodu - bo właśnie w niektórych przypadkach waga mogła pójść w górę ze względu na przyrost masy mięśniowej. Ale nie wiem, czy faktycznie, nie sprawdzałam :)

haha jak bylam mała moja mama to ćwiczyła-ale zupelnie nie mam pojęcia co zrobiła czy nie zrobiła z wagą :D

Posted

[quote name='filodendron']Nie ma innego wyjścia ;) A'propos wcześniej poruszanego tematu odchudzania przypomniał mi się modny niegdyś system ćwiczeń pt. Canaletics - jego autorka na początek kazała wywalić wagę z domu i sugerować się wyłącznie pomiarami obwodu - bo właśnie w niektórych przypadkach waga mogła pójść w górę ze względu na przyrost masy mięśniowej. Ale nie wiem, czy faktycznie, nie sprawdzałam :)

i słusznie. https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/554343_335350533205330_1365354974_n.jpg ;)

Posted

filodendron napisał(a):

Dokładnie tak jest:) mówi to mgr fizjoterapii;)
Mięśnie ważą więcej niż tłuszcz, więc podczas odchudzania przez stosowanie wysiłku fizycznego, ćwiczeń itp. nie warto sugerować się wagą, bo ona na pewno będzie rosła:).

Co do Barfa:
dzisiaj kolejny dzień podrobowo-warzywny. Ponieważ futra ostatnio się wycfaniły i wybrały z misek podroby, a warzyw trochę zostawiły, odkurzyłam swoją maszynkę do mięsa i podroby zmieliłam:diabloti:, a potem wymieszałam z papką.
Wcinały, aż się uszy trzęsły:multi:, a miski wyczyszczone do ostatniego kęsa! Wreszcie znalazłam na nie sposób, a maszynka też się w końcu przyda, bo leżała 3 lata nieużywana:evil_lol:.

Posted

Dziś pytanie, dziś odpowiedź ;) - mam dzwonko z łososia z ośćmi, niewiele ich, ale są - czy jak to zmielę w "ruskiej" ręcznej maszynce do mięsa i dam psu, to będzie OK? Czy lepiej wybrać ości?

Posted

evel napisał(a):
Dziś pytanie, dziś odpowiedź ;) - mam dzwonko z łososia z ośćmi, niewiele ich, ale są - czy jak to zmielę w "ruskiej" ręcznej maszynce do mięsa i dam psu, to będzie OK? Czy lepiej wybrać ości?

ja bym zmieliła podwójnie na wszelki wypadek :)

Posted

motyleqq napisał(a):
ja bym zmieliła podwójnie na wszelki wypadek :)

Dziewczyny, kupiłam podudzie indyka (dobra cena była, więc nie mogłam przegapić) i teraz pytanie: dać psom i się nie martwić czy obrać mięso i dać bez kości? Nie mam zielonego pojęcia, czy kości indyka (te długie) są bezpieczne:oops:

Posted

Ja gdzieś się zetknęłam z informacją, że kości z nóg trawią się "inaczej" niż inne. Trzeba by pewnie poszperać. Jednak ja udka z kury daję normalnie, natomiast raz kupiłam coś, co się nazywało "golonka z indyka" i pies mi się po tym zatkał strasznie, no ale moja waży 11 kg ;) Więc rób jak uważasz. Ja bym osobiście obrała mięso, chrząstki, ścięgna i skóry, a z kości wypchnęła szpik i dała to psom, ale może większe psy by sobie dały radę?

Posted

evel napisał(a):
Ja gdzieś się zetknęłam z informacją, że kości z nóg trawią się "inaczej" niż inne. Trzeba by pewnie poszperać. Jednak ja udka z kury daję normalnie, natomiast raz kupiłam coś, co się nazywało "golonka z indyka" i pies mi się po tym zatkał strasznie, no ale moja waży 11 kg ;) Więc rób jak uważasz. Ja bym osobiście obrała mięso, chrząstki, ścięgna i skóry, a z kości wypchnęła szpik i dała to psom, ale może większe psy by sobie dały radę?

No właśnie Wy chyba też gdzieś pisałyście, że trzeba uważać, stąd moje pytanie. W takim razie zrobię tak jak mówisz - dodatkowo może zmielę i dorzucę po jajku:)
Co do udek kurzych - ostatnio dostały całe ćwiartki i wsio było ok, bez żadnych rewolucji.

Posted

Czekunia napisał(a):
No właśnie Wy chyba też gdzieś pisałyście, że trzeba uważać, stąd moje pytanie. W takim razie zrobię tak jak mówisz - dodatkowo może zmielę i dorzucę po jajku:)
Co do udek kurzych - ostatnio dostały całe ćwiartki i wsio było ok, bez żadnych rewolucji.

Dla moich psów wszelkie kości z indyka poza szyją kończą się wymiotowaniem. :( Wtedy w wymiocinach widać rozłupane, ostre kawałki kości... Więc ich nie podaję.

Posted

Bonsai napisał(a):
Dla moich psów wszelkie kości z indyka poza szyją kończą się wymiotowaniem. :( Wtedy w wymiocinach widać rozłupane, ostre kawałki kości... Więc ich nie podaję.

Olu, ja też nie ryzykuję... Obrałam kości z mięsa i ścięgien i to dostaną na pierwszy rzut (pałki indycze mają w sobie kilka kości cienkich jak szpilka - takich jak pałka kurza, nie wiem, czy rozumiecie, o co mi chodzi) i tego się obawiałam. Wieczorem dostaną pod nadzorem do obgryzienia tylko końce kości.
No i z indyka będę podawać tylko szyje - chyba z 40mnut grzebałam się z obieraniem tego ustrojstwa.

Posted

ja jej wszystko daję ... kiedyś jak kupiła okazyjnie całego indyka, to dostała każdą jego część ;-) Nic się nie zmarnowało, i generalnie jej nic nie obieram, oddzielam, miele ;-) Na początku to jej trzymałam żeby powoli jadła, czy walnęłam młotkiem, żeby taki rozpackało sie, bo nie wiedziała jak taki kawał mięsa ugryść :-) Ale już teraz nie ma takich problemów. Wszystko ładnie gryzie, póki co nigdy nic nie zwymiotowała z łakomstwa.

Posted

Moje też bardzo ładnie gryzą, nie spieszą się z jedzeniem, Piegus barfuje od ponad 3 lat. Jednak w naszym przypadku podanie np. skrzydła z indyka zawsze kończyło się zwymiotowaniem ostrych odprysków kości. Wiem, że Tosca betty_labrador miała ten sam problem. Dlatego z indyka moje dostają tylko szyję - ona wchodzi ładnie.

Posted

To pewnie wszystko zalezy od konkretnego psa ... Wega tfu tfu nie miała żadnych niemiłych przygód ale dwa znajome psy miały problemy po szyjce indyczej - mojej mamy pies podrażnił sobie jelita, że załatwiał się krwią, a ast koleżanki tak zaczopował, że też mwylądowal u weta ...

.... a ja w końcu zmobilizowąłam się i zrobiłam Wedze papkę warzywno-owocową, chyba juz ponad miesiąc nie jadła warzyw, bo miałam lenia ale teraz porobiłam na zapas to troche będzie jadła te warzywka :-)
Chyba sama się za nimi stęskniła, bo dziś zjadła całą miskę :-) A na zachęte miała tak tylko ze dwa serca kurczakowe i trochę oleju :-)

Posted

Czekunia napisał(a):
(pałki indycze mają w sobie kilka kości cienkich jak szpilka - takich jak pałka kurza, nie wiem, czy rozumiecie, o co mi chodzi)

To nie są kości. Tzn. cieniutka kość jest chyba tylko jedna, tak jak u kurczaka. A reszta to są tzw. fiszbiny - ale fakt, są twarde.

Posted

Ewa&Duffel napisał(a):
Ja podaję normalnie w całości indyczne podudzia, pies za nimi przepada i nigdy żadnych problemów po nich nie było.

magdabroy napisał(a):
U mnie indyk idzie cały, jak leci ;) Nic nie wycinam i (odpukać) do dnia dzisiejszego jest ok :)

czyli podudzia indycze sa ok. Ja chcialam nieraz kupic skrzydła indycze ale ciagle mam wrazenie, że te kości sa za "ostre" dla moich piesow:roll: moze w koncu sie przekonam.