Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Odkopałam tabelkę i wysłałam Wam mailem. Jak wpiszecie wage Morisa, to Wam automatycznie wyskoczy ile czego na 1 dzień ma zjeść :) (obliczone dla dorosłego psa, dla takiego Morisa już też, ale nie dla małego szczeniaka). Ja daję Rosie 2% jej masy, czyli ta dolna granica tego, co wychodzi w tabeli, bo dostaje jeszcze nagródki oprócz tego.

Posted

A czy ja moglabym tez prosic o ta tabelke? :oops:

Znalazlam taka przykladowa i sama sobie wyliczylam wedlug procentow, ale moze sie jeszcze przydac ta czarodziejska :)

A czy ktos ma moze jakis prosty sposob na ulozenie jadlospisu? czy moze to nie jest takie istotne jesli sie pilnuje proporcji?

Posted

a, i jeszcze jedno:
czy role warzyw moga rowniez spelniac takie, nazwjmy to "odpadki" typu nac z marchewki, liscie z burakow, obierki z jarzyn, ogryzki lub skorki jablek?

Moja Gaga na przyklad nie da mi spokoju kiedy jem jablko, musi dostac koniecznie ogryzek :) zostawia tylko ogonek (jesli jest) :eviltong:

PS. Widze ze jest problem z miesem kroliczym, znalazlam taka stronke, chyba firma miesci sie gdzies kolo Poznania?
http://www.polnutr.com/index.htm
Nutria ponoc tez jest niezla :)

I tak sie zastanawiam, co fermy strusie robia z resztkami miesa? :)
W Katowicach można nabyć "miesko kl III", szyje i podroby w ilości min 10 kg:
http://www.strusiakraina.pl/pl/index.htm
Gdyby sie znalazlo pare osob do podzialu, to chetnie bym sprobowala, w koncu mam afrykanskiego psa ;)

Posted

ma-ja napisał(a):
a, i jeszcze jedno:
czy role warzyw moga rowniez spelniac takie, nazwjmy to "odpadki" typu nac z marchewki, liscie z burakow, obierki z jarzyn, ogryzki lub skorki jablek?

Myślę że bez problemu. Oczywiście najlepiej przyswajalne są zmiksowane. Wika uwielbia skórki od warzyw, najbardziej lubi gotowane, więc dostaje czasem takie czasem takie :-)

Posted

Marta i Wika napisał(a):
Myślę że bez problemu. Oczywiście najlepiej przyswajalne są zmiksowane.

No jasne, ze zmiksowane :) juz zdazylam sie na tyle doedukowac.

Teraz mam nowa zagadke, bo moja suka wazy 10 - 11 kg i wychodzi z tabelki, ze powinna dostawac ok 0,22 kg calosci. Ale to strasznie malo przeciez! Wiem ile to jest 30 dag wedliny :p to potrafie sobie wyobrazic, ze to mniej wiecej 2 nieduze skrzydelka. Jak ona ma sie tym najesc, a do tego jeszcze te warzywa?? :crazyeye:
I chyba zrobie tak, ze bede jej dawac na zmiane, jeden dzien kosci z miesem, a drugi papke z podrobami. Bo nie ma sensu jej dzielic takiej malej ilosci na 2 posilki :roll:

Posted

ma-ja napisał(a):
Teraz mam nowa zagadke, bo moja suka wazy 10 - 11 kg i wychodzi z tabelki, ze powinna dostawac ok 0,22 kg calosci. Ale to strasznie malo przeciez! Wiem ile to jest 30 dag wedliny :p to potrafie sobie wyobrazic, ze to mniej wiecej 2 nieduze skrzydelka. Jak ona ma sie tym najesc, a do tego jeszcze te warzywa?? :crazyeye:

No bo BARFa się generalnie daje mało, bo jest dobrze przyswajalny :-) Wika waży 8,5 kg i właśnie dostaje tak ok. 2 skrzydełka dziennie, czasem 3, czasem jedno i warzywa, czasem trochę więcej, czasem mniej, to nie jest jakaś regularnie odmierzona dzienna ilość. No i smakołyki. Dostaje dwa posiłki dziennie.
W sumie ja nigdy tego z żadnej tabelki nie liczyłam, patrzę po prostu przy jakiej ilości ona tyje, przy jakiej jest wyraźnie głodna i jakoś tak dobieram.

Posted

:)

Widze ze nie nalezy sie tak przejmowac proporcjami i bilansem. Bardzo mnie to cieszy :razz:
Wlasnie wyliczylam, ze moj pies w ciagu miesiaca zje od 25 do 37 kg kompletnego pokarmu :shake: (ile dokladnie, to sie okaze w praktyce)
I jak to sie ma do tych 15 kg przemyslowej karmy ktora mu teraz schodzi na miesiac! i w dodatku cala wychodzi druga strona :roll: Zobaczcie jaka roznica w ilosci!

Posted

No dokładnie, pies na BARFie generalnie mało pije :-)
Ale jest też tak, że jeśli uznamy BARF za dietę ewolucyjną, biologiczną, naturalną, to psowate w naturze nie jedza regularnych porcji, tylko raz się najedzą do oporu, raz poszczą itp. Czasem Wika dostanie wielki cielęcy gnat, a raz warzywka :-)
Ja wychodzę z założenia, że tabelki tabelkami, ale trzeba słuchać psa :-)

Posted

No i to mi sie najbardziej podoba :multi:

Bu wlasnie skonczyl swoj worek karmy, ale Gaga ma jeszcze pol worka swojej jagnieciny, to schowam na czarna godzine :eviltong: dzis jeszcze dostana suche a jutro ide na zakupy ;)
Tak sobie pomyslalam, ze Bu jako duzy pies ktory powinien jesc 2 razy dziennie, moze dostawac normalna dzienna porcje kosci i papki (rano i wieczorem) a Gagulec, poniewac te jej porcyjki sa malutkie, moze jesc na zmiane jednego dnia kosci, a drugiego papke? bo bez sensu jest mrozic papke w porcjach po 6 czy 9 deko ;)

Posted

ma-ja napisał(a):
Bu wlasnie skonczyl swoj worek karmy, ale Gaga ma jeszcze pol worka swojej jagnieciny, to schowam na czarna godzine :eviltong: dzis jeszcze dostana suche a jutro ide na zakupy ;)

Suche można też zużyć jako nagrody :-)

Tak sobie pomyslalam, ze Bu jako duzy pies ktory powinien jesc 2 razy dziennie, moze dostawac normalna dzienna porcje kosci i papki (rano i wieczorem) a Gagulec, poniewac te jej porcyjki sa malutkie, moze jesc na zmiane jednego dnia kosci, a drugiego papke? bo bez sensu jest mrozic papke w porcjach po 6 czy 9 deko ;)

Wika je głównie kości, a warzywka tylko czasami, raz w tygodniu albo dwa razy. W międzyczasie też kefirek, rybkę, jajeczko, podroby i takie tam. Podroby zresztą zwykle podgotowuję, kroję i idą na nagrody. Chyba w ogóle lepiej dawac osobno kości i papkę, bo to są rzeczy które trawią się inaczej, w różnym czasie.

Posted

Ajeczka rano je kości a wieczorem mix warzywny/podroby/mięsko. A czasem suche, ale wylacznie jak zapomne jej cos rozmrozic. I tylko karma z gornej polki. Mam kilogram na wrazie wu :) i jak zapomne to uzywam. A na barfie juz 5 latek...

Posted

Dzis zrobie psiutom pierwsza papke :) jesli uda mi sie jeszcze kupic jakies podroby.
Znalazlam w zamrazalniku kilka sliwek i posiekana botwinke :razz:
Acha, no i karpia z Wigilii :lol:
Myslicie ze mozna tego karpia im dac? i w jakiej postaci? w koncu to bydle ma dosc twarde osci.
No i moglabym dodac kapustke pekinska z dzisiejszego obiadu, ale tez nie jestem pewna co do niej, poradzcie cos :oops:

Posted

ma-ja napisał(a):
Dzis zrobie psiutom pierwsza papke :) jesli uda mi sie jeszcze kupic jakies podroby.
Znalazlam w zamrazalniku kilka sliwek i posiekana botwinke :razz:
Acha, no i karpia z Wigilii :lol:
Myslicie ze mozna tego karpia im dac? i w jakiej postaci? w koncu to bydle ma dosc twarde osci.

Tych długich ości z karpia to ja bym się bała, szczególnie nieprzyzwyczajonym psom.

No i moglabym dodac kapustke pekinska z dzisiejszego obiadu, ale tez nie jestem pewna co do niej, poradzcie cos :oops:

Jeśli nie za dużo, to spoko.
To Ty przestawiasz psy na BARF czy sprzątasz lodówkę :-)

Posted

Haha, powiedzmy ze zmiana diety mnie zmotywowala do przejrzenia lodowki :evil_lol:
Zanim wyszlam do sklepu wzielam pod uwage ze moge nie dostac niektorych rzeczy, wiec zobaczylam co mam :)

Niestety zoladki ktore kupilam maja zabojczy zapach :roll: przeplukalam i mam nadzieje ze jak sie przemroza, to bedzie OK. Nie zeby byly nieswieze, no ale wiecie o co mi chodzi :)

Teraz sie zastanawiam czy moje psy docenia ten wysilek i zjedza papke, ktora swoja droga wyglada dosc makabrycznie (krwistoczerwona za sprawa burakow) Bleeee :roll:

Posted

zarejestrowałam sie na forum własnie dzisiaj .Od miesięcy podgladam juz wasze wypowiedzi nt barfa. jesteśmy z jumbem na barfie od jego 4 miesiąca . Jumbo to w tej chwili 8 miesięczny dog niemiecki. Barf poleciła mi wetka, bo jumbek sie garbił troszkę. Mam pytanie ile taki 50 kg szczeniak powiennien jeść. czytałam juz chyba wszystko nt barfa w necie ...Nie wyobrażam sobie żeby był w stanie zjeść 5 kg dziennie.

Posted

Pytanie następne czy ktoś mieli kości dla swoich psów. Jumbek jest wyjątkowo leniwą bestią i nie chce mu sie gryżć. Kości drobiowe i wieprzowe....... latam z siekierą i rąbię:diabloti: , ale wołowych już nie da rady...a przydałaby się jakas odmiana

Posted

Musze przyznac, ze podziwiam Twoja odwage :razz: takiego psa od tak mlodego wieku! Gratulacje :) no i wetka jaka fajna, slyszalam ze wielu wetow sie puka w czolo na samo wspomnienie BARFa :roll:
Nic nie doradze, sama dopiero dzis zaczynam, ale powodzenia :multi: