la_pegaza Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Niedługo będę robiła mu badanie krwi :) Nie wiem czy u niego to nie wynik stresu :roll: Quote
moli1111 Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 Hey:p Chcemy przejsc na Barfa ,Moris wazy 32 kg. Ile musial by dostawac kosci,w jakich proporcjach:eviltong: Pozdrawiam Quote
JinnyAl Posted March 23, 2007 Posted March 23, 2007 Gdzieś była taka magiczna tabelka, która liczyła sam... Ktos wie gdzie? (ten Moris od Agaty i Ani??) Quote
JinnyAl Posted March 23, 2007 Posted March 23, 2007 Odkopałam tabelkę i wysłałam Wam mailem. Jak wpiszecie wage Morisa, to Wam automatycznie wyskoczy ile czego na 1 dzień ma zjeść :) (obliczone dla dorosłego psa, dla takiego Morisa już też, ale nie dla małego szczeniaka). Ja daję Rosie 2% jej masy, czyli ta dolna granica tego, co wychodzi w tabeli, bo dostaje jeszcze nagródki oprócz tego. Quote
sisay Posted March 24, 2007 Posted March 24, 2007 A czy ja moglabym tez prosic o ta tabelke? :oops: Znalazlam taka przykladowa i sama sobie wyliczylam wedlug procentow, ale moze sie jeszcze przydac ta czarodziejska :) A czy ktos ma moze jakis prosty sposob na ulozenie jadlospisu? czy moze to nie jest takie istotne jesli sie pilnuje proporcji? Quote
sisay Posted March 24, 2007 Posted March 24, 2007 a, i jeszcze jedno: czy role warzyw moga rowniez spelniac takie, nazwjmy to "odpadki" typu nac z marchewki, liscie z burakow, obierki z jarzyn, ogryzki lub skorki jablek? Moja Gaga na przyklad nie da mi spokoju kiedy jem jablko, musi dostac koniecznie ogryzek :) zostawia tylko ogonek (jesli jest) :eviltong: PS. Widze ze jest problem z miesem kroliczym, znalazlam taka stronke, chyba firma miesci sie gdzies kolo Poznania? http://www.polnutr.com/index.htm Nutria ponoc tez jest niezla :) I tak sie zastanawiam, co fermy strusie robia z resztkami miesa? :) W Katowicach można nabyć "miesko kl III", szyje i podroby w ilości min 10 kg: http://www.strusiakraina.pl/pl/index.htm Gdyby sie znalazlo pare osob do podzialu, to chetnie bym sprobowala, w koncu mam afrykanskiego psa ;) Quote
Marta i Wika Posted March 24, 2007 Posted March 24, 2007 ma-ja napisał(a):a, i jeszcze jedno: czy role warzyw moga rowniez spelniac takie, nazwjmy to "odpadki" typu nac z marchewki, liscie z burakow, obierki z jarzyn, ogryzki lub skorki jablek? Myślę że bez problemu. Oczywiście najlepiej przyswajalne są zmiksowane. Wika uwielbia skórki od warzyw, najbardziej lubi gotowane, więc dostaje czasem takie czasem takie :-) Quote
sisay Posted March 24, 2007 Posted March 24, 2007 Marta i Wika napisał(a):Myślę że bez problemu. Oczywiście najlepiej przyswajalne są zmiksowane. No jasne, ze zmiksowane :) juz zdazylam sie na tyle doedukowac. Teraz mam nowa zagadke, bo moja suka wazy 10 - 11 kg i wychodzi z tabelki, ze powinna dostawac ok 0,22 kg calosci. Ale to strasznie malo przeciez! Wiem ile to jest 30 dag wedliny :p to potrafie sobie wyobrazic, ze to mniej wiecej 2 nieduze skrzydelka. Jak ona ma sie tym najesc, a do tego jeszcze te warzywa?? :crazyeye: I chyba zrobie tak, ze bede jej dawac na zmiane, jeden dzien kosci z miesem, a drugi papke z podrobami. Bo nie ma sensu jej dzielic takiej malej ilosci na 2 posilki :roll: Quote
Marta i Wika Posted March 24, 2007 Posted March 24, 2007 ma-ja napisał(a):Teraz mam nowa zagadke, bo moja suka wazy 10 - 11 kg i wychodzi z tabelki, ze powinna dostawac ok 0,22 kg calosci. Ale to strasznie malo przeciez! Wiem ile to jest 30 dag wedliny :p to potrafie sobie wyobrazic, ze to mniej wiecej 2 nieduze skrzydelka. Jak ona ma sie tym najesc, a do tego jeszcze te warzywa?? :crazyeye: No bo BARFa się generalnie daje mało, bo jest dobrze przyswajalny :-) Wika waży 8,5 kg i właśnie dostaje tak ok. 2 skrzydełka dziennie, czasem 3, czasem jedno i warzywa, czasem trochę więcej, czasem mniej, to nie jest jakaś regularnie odmierzona dzienna ilość. No i smakołyki. Dostaje dwa posiłki dziennie. W sumie ja nigdy tego z żadnej tabelki nie liczyłam, patrzę po prostu przy jakiej ilości ona tyje, przy jakiej jest wyraźnie głodna i jakoś tak dobieram. Quote
sisay Posted March 24, 2007 Posted March 24, 2007 :) Widze ze nie nalezy sie tak przejmowac proporcjami i bilansem. Bardzo mnie to cieszy :razz: Wlasnie wyliczylam, ze moj pies w ciagu miesiaca zje od 25 do 37 kg kompletnego pokarmu :shake: (ile dokladnie, to sie okaze w praktyce) I jak to sie ma do tych 15 kg przemyslowej karmy ktora mu teraz schodzi na miesiac! i w dodatku cala wychodzi druga strona :roll: Zobaczcie jaka roznica w ilosci! Quote
UTAAP Posted March 24, 2007 Posted March 24, 2007 Tak ma-ja, ale wez pod uwage, ze w barfie jest duzo wody, bez porownania wiecej niz w suchej karmie, i ona tez sie wlicza w te kilogramy ;) Quote
Marta i Wika Posted March 24, 2007 Posted March 24, 2007 No dokładnie, pies na BARFie generalnie mało pije :-) Ale jest też tak, że jeśli uznamy BARF za dietę ewolucyjną, biologiczną, naturalną, to psowate w naturze nie jedza regularnych porcji, tylko raz się najedzą do oporu, raz poszczą itp. Czasem Wika dostanie wielki cielęcy gnat, a raz warzywka :-) Ja wychodzę z założenia, że tabelki tabelkami, ale trzeba słuchać psa :-) Quote
sisay Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 No i to mi sie najbardziej podoba :multi: Bu wlasnie skonczyl swoj worek karmy, ale Gaga ma jeszcze pol worka swojej jagnieciny, to schowam na czarna godzine :eviltong: dzis jeszcze dostana suche a jutro ide na zakupy ;) Tak sobie pomyslalam, ze Bu jako duzy pies ktory powinien jesc 2 razy dziennie, moze dostawac normalna dzienna porcje kosci i papki (rano i wieczorem) a Gagulec, poniewac te jej porcyjki sa malutkie, moze jesc na zmiane jednego dnia kosci, a drugiego papke? bo bez sensu jest mrozic papke w porcjach po 6 czy 9 deko ;) Quote
Marta i Wika Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 ma-ja napisał(a):Bu wlasnie skonczyl swoj worek karmy, ale Gaga ma jeszcze pol worka swojej jagnieciny, to schowam na czarna godzine :eviltong: dzis jeszcze dostana suche a jutro ide na zakupy ;) Suche można też zużyć jako nagrody :-) Tak sobie pomyslalam, ze Bu jako duzy pies ktory powinien jesc 2 razy dziennie, moze dostawac normalna dzienna porcje kosci i papki (rano i wieczorem) a Gagulec, poniewac te jej porcyjki sa malutkie, moze jesc na zmiane jednego dnia kosci, a drugiego papke? bo bez sensu jest mrozic papke w porcjach po 6 czy 9 deko ;) Wika je głównie kości, a warzywka tylko czasami, raz w tygodniu albo dwa razy. W międzyczasie też kefirek, rybkę, jajeczko, podroby i takie tam. Podroby zresztą zwykle podgotowuję, kroję i idą na nagrody. Chyba w ogóle lepiej dawac osobno kości i papkę, bo to są rzeczy które trawią się inaczej, w różnym czasie. Quote
Bura Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Ajeczka rano je kości a wieczorem mix warzywny/podroby/mięsko. A czasem suche, ale wylacznie jak zapomne jej cos rozmrozic. I tylko karma z gornej polki. Mam kilogram na wrazie wu :) i jak zapomne to uzywam. A na barfie juz 5 latek... Quote
sisay Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Dzis zrobie psiutom pierwsza papke :) jesli uda mi sie jeszcze kupic jakies podroby. Znalazlam w zamrazalniku kilka sliwek i posiekana botwinke :razz: Acha, no i karpia z Wigilii :lol: Myslicie ze mozna tego karpia im dac? i w jakiej postaci? w koncu to bydle ma dosc twarde osci. No i moglabym dodac kapustke pekinska z dzisiejszego obiadu, ale tez nie jestem pewna co do niej, poradzcie cos :oops: Quote
Marta i Wika Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 ma-ja napisał(a):Dzis zrobie psiutom pierwsza papke :) jesli uda mi sie jeszcze kupic jakies podroby. Znalazlam w zamrazalniku kilka sliwek i posiekana botwinke :razz: Acha, no i karpia z Wigilii :lol: Myslicie ze mozna tego karpia im dac? i w jakiej postaci? w koncu to bydle ma dosc twarde osci. Tych długich ości z karpia to ja bym się bała, szczególnie nieprzyzwyczajonym psom. No i moglabym dodac kapustke pekinska z dzisiejszego obiadu, ale tez nie jestem pewna co do niej, poradzcie cos :oops: Jeśli nie za dużo, to spoko. To Ty przestawiasz psy na BARF czy sprzątasz lodówkę :-) Quote
sisay Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Haha, powiedzmy ze zmiana diety mnie zmotywowala do przejrzenia lodowki :evil_lol: Zanim wyszlam do sklepu wzielam pod uwage ze moge nie dostac niektorych rzeczy, wiec zobaczylam co mam :) Niestety zoladki ktore kupilam maja zabojczy zapach :roll: przeplukalam i mam nadzieje ze jak sie przemroza, to bedzie OK. Nie zeby byly nieswieze, no ale wiecie o co mi chodzi :) Teraz sie zastanawiam czy moje psy docenia ten wysilek i zjedza papke, ktora swoja droga wyglada dosc makabrycznie (krwistoczerwona za sprawa burakow) Bleeee :roll: Quote
jumbolot Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 zarejestrowałam sie na forum własnie dzisiaj .Od miesięcy podgladam juz wasze wypowiedzi nt barfa. jesteśmy z jumbem na barfie od jego 4 miesiąca . Jumbo to w tej chwili 8 miesięczny dog niemiecki. Barf poleciła mi wetka, bo jumbek sie garbił troszkę. Mam pytanie ile taki 50 kg szczeniak powiennien jeść. czytałam juz chyba wszystko nt barfa w necie ...Nie wyobrażam sobie żeby był w stanie zjeść 5 kg dziennie. Quote
la_pegaza Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 te 10% to chyba max dzienne w przypadku szczeniąt. U starszego psa 2-3%, czyli ok. 2 kg? jakoś tak :roll: Quote
jumbolot Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Pytanie następne czy ktoś mieli kości dla swoich psów. Jumbek jest wyjątkowo leniwą bestią i nie chce mu sie gryżć. Kości drobiowe i wieprzowe....... latam z siekierą i rąbię:diabloti: , ale wołowych już nie da rady...a przydałaby się jakas odmiana Quote
jumbolot Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 słyszałam że niektórzy kupują kościarki ....dajcie jakiś namiar....bo zakładach miesnych nikt tego juz nie ma Quote
sisay Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Musze przyznac, ze podziwiam Twoja odwage :razz: takiego psa od tak mlodego wieku! Gratulacje :) no i wetka jaka fajna, slyszalam ze wielu wetow sie puka w czolo na samo wspomnienie BARFa :roll: Nic nie doradze, sama dopiero dzis zaczynam, ale powodzenia :multi: Quote
la_pegaza Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 a skąd jesteś ?? w Poznaniu kupuję nutrię, wołowinę mielone z kością w sklepie ;) Quote
Recommended Posts