Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='betty_labrador']psy na wolności nie myja kości i mięsa :D jędza to upaprane nawet w ziemi :P[/QUOTE]
oj weź, no co Ty ;)

a tak na serio - moje często jedzą na podwórku gdzie za "porcelanę" służy im trawa czy klepisko z ziemi.

Posted

[quote name='panbazyl']najfajniej jaby ktos z firmy bezpośrednio to wytlumaczył, bo sami tylko możemy gdybać.[/QUOTE]
Tzn. rozmawiałam telefonicznie z właścicielem Primexu - "gdybam", że jest prawdomówny :)
Ale o szczegółach - gdzie te hodowle, czy wszystkich zwierzaków, które wchodzą w skład ich produktów - to nie rozmawialiśmy.
Natomiast szczerze powiedział, że z wołowiny wyjmuje się te najcenniejsze kawałki - polędwice i coś tam jeszcze - i to idzie dla ludzi. W przeciwnym razie produkty byłyby zbyt drogie. Dla mnie logiczne, szczególne że pies polędwicy wsuwać nie musi.

A ja tam myję kości - zawsze jest ryzyko, że ktoś je wcześniej wypłukał w płynie "ludwik" ;)

Posted

[quote name='filodendron']Tzn. rozmawiałam telefonicznie z właścicielem Primexu - "gdybam", że jest prawdomówny :)
Ale o szczegółach - gdzie te hodowle, czy wszystkich zwierzaków, które wchodzą w skład ich produktów - to nie rozmawialiśmy.
Natomiast szczerze powiedział, że z wołowiny wyjmuje się te najcenniejsze kawałki - polędwice i coś tam jeszcze - i to idzie dla ludzi. W przeciwnym razie produkty byłyby zbyt drogie. Dla mnie logiczne, szczególne że pies polędwicy wsuwać nie musi.

A ja tam myję kości - zawsze jest ryzyko, że ktoś je wcześniej wypłukał w płynie "ludwik" ;)[/QUOTE]

ja kiedyś na etykiecie spotkałam informację: "mięso pochodzi z chowu ekologicznego" ale tylko raz, dlatego pytam, a na stronie jest napisane tylko że pochodzi od sprawdzonych polskich gospodarzy. A temat mnei interesuje. Pisałam do nich zapytanie, ale odpowiedzi nie uzyskałam

Posted

U nas wreszcie koniec diety. Pies siedział rano w progu kuchni, ogromnie mnie to ucieszyło. Chętnie chrupał kosteczki, ale resztki musiałam zaraz posprzątać, bo labka zrobiłaby to za mnie, a raczej nie powinna jeszcze jeść kości.

Posted

[quote name='Helga&Ares']ja kiedyś na etykiecie spotkałam informację: "mięso pochodzi z chowu ekologicznego" ale tylko raz, dlatego pytam, a na stronie jest napisane tylko że pochodzi od sprawdzonych polskich gospodarzy. A temat mnei interesuje. Pisałam do nich zapytanie, ale odpowiedzi nie uzyskałam[/QUOTE]
Może zadzwoń do dystrybutora i jego monituj o informacje. Sądzę, że dostawcy się zmieniają - jak wszędzie. Firma się rozwija, barf robi "karierę", więc zapewne dostawców też przybywa.
Wiesz, ja sobie szczególnych złudzeń nie robię. Nigdy nie będzie tak, żeby jedzenie dla psów podlegało bardziej restrykcyjnym kontrolom niż jedzenie dla ludzi.

Posted

[quote name='filodendron']Tzn. rozmawiałam telefonicznie z właścicielem Primexu - "gdybam", że jest prawdomówny :)

A ja tam myję kości - zawsze jest ryzyko, że ktoś je wcześniej wypłukał w płynie "ludwik" ;)[/QUOTE]
no normalne, ze pies szynki czy schabu jeść nie musi, z resztą barf na tym się nie opiera przecież.
a o tym "ludwiku" nie pomyślałam....

Posted

Przepraszam, ze byc moze wbijam sie w dyskusje ale mam takie pytanie. A mianowicie, czy jezeli psy zra sucha karme i cztery razy w tygodniu ryz z marchewka i kurczakiem, to moge im wprowadzic taki jakby "dzien surowego miesa"? Chodzi mi o to ze raz w tygodniu, dostawalaby normalnie 2 posilki dziennie, tyle ze byloby to s urowe mieso, np. Drobiowe czy Cielece.

Posted

Witam
Mam pytanie dotyczace krolika. Udalo mi sie dzisiaj kupic tusze z krolika i zastanawiam sie czy sa w niej jakies kosci niebezpieczne dla psa. Mam 9 miesiecznego bernenczyka. Pamietam, ze gdzies juz w tym watku czytalem o kroliku i pamietam ze ktos pisal ze jakies kosci w kroliku sa zbyt kruche i lamia sie nie fajnie ale nie moge doszukac sie tego postu wiec prosze doswiadczonych barfiarzy o odpowiedz.
A przy okazji chcialem zdac relacjie z jedzenia ryby przez mojego psa. Dostal makrele surowa i stwierdzil ze to nie zjadliwe i sie w niej wytarzal. Makrele zmielilem i dopiero wtedy byla zjadliwa.

Posted

[quote name='kris2682']Witam
Mam pytanie dotyczace krolika. Udalo mi sie dzisiaj kupic tusze z krolika i zastanawiam sie czy sa w niej jakies kosci niebezpieczne dla psa. Mam 9 miesiecznego bernenczyka. Pamietam, ze gdzies juz w tym watku czytalem o kroliku i pamietam ze ktos pisal ze jakies kosci w kroliku sa zbyt kruche i lamia sie nie fajnie ale nie moge doszukac sie tego postu wiec prosze doswiadczonych barfiarzy o odpowiedz.
A przy okazji chcialem zdac relacjie z jedzenia ryby przez mojego psa. Dostal makrele surowa i stwierdzil ze to nie zjadliwe i sie w niej wytarzal. Makrele zmielilem i dopiero wtedy byla zjadliwa.[/QUOTE]

Witam
Groźne mogą być te twarde kości w nóg. Wyjmij je dla spokoju ducha i zdrowia psa, reszta jest spoko:)

Posted

[quote name='panbazyl']mam wrażenie, ze część postów wcięło.....[/QUOTE]
No :D Ja nawet w pewnym momencie dostałam komunikat, że mnie zbanowano z niepodanych powodów - for ever :D A ponieważ nikomu nie naubliżałam, doszłam do wniosku, że chyba jest awaria :D

Posted

[quote name='filodendron']No :D Ja nawet w pewnym momencie dostałam komunikat, że mnie zbanowano z niepodanych powodów - for ever :D A ponieważ nikomu nie naubliżałam, doszłam do wniosku, że chyba jest awaria :D[/QUOTE]
oj to ja tez to dostalam.... na dogo też chyba nikomu niezbyt nawciskałam a jesli tak było - przepraszam.

Posted

5 dni temu pisałam, że się ruszyło... niestety...
cholery dostanę z tym psem... nie je. po prostu nie chce... zjada dziennie 1%mc. czyli za mało bo powinien koło 2... a on jak zje 1% to jest dobrze ! (85g!!!!!!! pies który waży 8,5kg i jest aktywny!!) Do tej pory chociaż skrzydła, udka i podroby kurze jadł ze smakiem... a teraz? skrzydełko nie..... leżało pół dnia to zjadł pół skrzydełka!! udko nie... konina nie.... cielęcina nie... szyjka z indyka nie.... żołądki kurze nieeeeeee! Jabłka nie zje.. jak daje banana to patrzy na mnie jak na idiotkę, a jednocześnie żebrze na potęgę! łazi za każdym kto tylko pojawi się w kuchni i piszczy, skomle i płacze... ale jak już dostanie coś co może to nie chce... nawet na jogurt się wypiął... i łazi i płacze i piszczy, trąca łapą każdego kto coś je - nie dostaje nic, po za tym co może, ale nawet z ręki kawałki mięsa z kurczaka nie chce jeść.. a jak brat zostawił wczoraj trochę jajecznicy na stole to wlazł na stół i zjadł mimo że wie, że nie wolno mu tak robić i już bardzo bardzo długo tak nie robił! zachowuje się jakbym go głodziła, tymczasem to on nie chce jeść... już mu nawet mięso z kurczaka ugotowałam - też nie zjadł! surowe jajko - a zapomnij nawet, nie powącha a co tu mówić o jedzeniu... zacznę go karmić przez rurkę chyba

i to już się ciągnie 2tydzień... już nie wiem co mam robić.. ręce opadają... odrobaczony był miesiąc temu... kupy ładne, ale małe... zachowuje się normalnie - lata po domu z zabawkami i molestuje wszystkich, żeby się z nim barwić... nawet bąki puszcza! nie mam pojęcia co on trawi , jak prawie nic nie je...

Posted

ale patrząc na jego zachciewajki powinnam go karmić non stop czekoladowymi drażami, michałkami, jajecznicą na boczku i lodami o.O a przecież nie o to chodzi...

Posted

[quote name='sachma']ale patrząc na jego zachciewajki powinnam go karmić non stop czekoladowymi drażami, michałkami, jajecznicą na boczku i lodami o.O a przecież nie o to chodzi...[/QUOTE]

ciut nie jak kobieta w ciąży :D spory rozrzut - czekolada i boczek :)

Posted

[quote name='sachma']ale patrząc na jego zachciewajki powinnam go karmić non stop czekoladowymi drażami, michałkami, jajecznicą na boczku i lodami o.O a przecież nie o to chodzi...[/QUOTE]
No nie, pewnie że nie. Ale to ktoś musiał psa nauczyć jeść takie rzeczy :razz: Mój nie ruszyłby żadnej z nich - no może próbowałby wybrać boczek z jajecznicy :D

Posted

dobra, przyznaje się - nauczyłam... mój pies wie jak smakuje każda jadalna rzecz w domu, po lodach wylizuje miseczki, jajecznicy od czasu do czasu trochę dostaje, jak za dużo zrobimy ;) draże jak wsuwamy z TŻ to pies też ma swoją działkę - wiem moja wina, ale uważamy że nie można wariować i tak jak my od czasu do czasu chodzimy do KFC tak i pies od czasu do czasu dostaje coś nie zdrowego, w małych ilościach. Nie zmienia to faktu, że nigdy nie było takich kłopotów z jedzeniem normalnego zdrowego jedzenia...

Posted

Masz wagę łazienkową - taką dokładną? Jeśli tak, to zważ psa i pozwól mu jeść ten 1%. Po tygodniu sprawdzisz, czy schudł. Może po prostu wiosna idzie, ciepło się zrobiło, zapotrzebowanie na energię spadło, może ma jakiś "zapasik". Może to minie.
Mój jak ma takie "zawiechy" to nie dostaje śniadania - pierwszy posiłek ok. 14 po długim, męczącym spacerze (nie tak od razu) - wtedy wchodzi najlepiej.

Posted

Rino miał taką fazę, że nie jadł. Pisałam o tym. Wystarczyło, że przyszła nasza dzienna podopieczna i wszamała jego śniadanie, potem podkradła mu kość, którą "zostawił na później" i mu minęło. Wczoraj zjadł całą porcję, dzisiaj nie wybrzydzał przy śniadaniu. Tylko on nie "żebrał" o jedzenie. Nie dostaje od nas właściwie nic (daję mu wylizać kubek po śmietanie, jogurcie, koglu-moglu). Nie chciał jeść i już.

Posted

no my na drugiego psa w domu jeszcze trochę poczekamy :P a jak zaproszę Aresa to w domu będzie jedno wielkie pobojowisko (niby lab, ale tak się ślini i brudzi przy jedzeniu że całą kuchnie trzeba sprzątać włącznie z blatami i ścianami...) więc chyba wolę żeby Lenny przez jakiś czas jadł mniej niż sprzątać cały dzień po wizycie cielaka :P

Posted

któregoś dnia znalazlam przez przypadek wątek na forum pewnej rasy psów dotyczacy barfu. Poczytalam go trochę. I powiem Wam tyle - te informacje jakie tu są spokojnie mozna spisać w jedną wielką porządną księgę dotczącą barfu, bo to co na tamtym forum było nawypisywane to żenada.... tak niski poziom wiedzy a przy tym taka pewność, ze ta "wiedza" jest jedyna i słuszna, ze się nie dziwię, ze ludzie do barfu tak podchodzą....

Posted

U nas karmy starczy jeszcze na góra dwa dni , zamówienie w As-polu złożone ( żwacze, warzywka, cielęcina, indyk i wołowina z chrząstką - dzięki Bogu, że można zamawiać od 5 kg , a nie od 10 jak było wcześniej) i zaczynamy. Trochę na partyzanta bo ostatnio jeden posiłek to suche a kolejny surowe. Wiem, ze nie można mieszać, ale wszystko fajnie suczydło przyswaja więc mam nadzieję, że nie zaszkodzę jak się rzucimy na głęboką wodę.

Posted

Drogie dziewczyny, jakieś pomysły na - pardon - sraczkę oprócz węgla i jakiegoś lacidofilu czy innego lakcidu? :cool3: Dla Zuza oczywiście. Na razie odstawiamy duże kości, kefiry, podroby. Może to jakiś wirus czy co? :niewiem: Do weta nie bardzo mam jakiego iść, bo oczywiście winny będzie BARF (bo przecież mówili, że pies zginie marnie!!!) :roll:

Posted

[quote name='evel']Drogie dziewczyny, jakieś pomysły na - pardon - sraczkę oprócz węgla i jakiegoś lacidofilu czy innego lakcidu? :cool3: Dla Zuza oczywiście. Na razie odstawiamy duże kości, kefiry, podroby. Może to jakiś wirus czy co? :niewiem: Do weta nie bardzo mam jakiego iść, bo oczywiście winny będzie BARF (bo przecież mówili, że pies zginie marnie!!!) :roll:[/QUOTE]

brak zarcia przez 1 dzień. Jak mój ma ja się zaczynam martwić jak trwa dłużej niż 2 dni, ale mój jest miłośnikiem sznorkow i ziemi wiięc zazwyczaj spodziewam co " wyjdzie":) więc na zapas nie przejmuje się

pochwałę się Jun dostał pierwszy raz kość cieleca. Najpierw nie wiedział co to jest a później jak się przykleil to nie mogłam go odcinać.:)