lilk_a Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 wg mnie dobrze ją karmisz aż za dobrze :) ... a zwiększony poziom alp występuje w czasie wzrostu kośćca :) a co to za psiur ? bo 8 kg na 8 tygodni to na dużego się zapowiada :) Quote
Bertaon Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 no własnie zastanawiam się czy przypadkiem nie za dużo jej daję jedzenia, szybki wzrost z tego co wiem nie ejst wskazany a ona rośnie jak szalona. To jest Golden Retriever, zresztą już drugi :lol: jedna ma 5 lat druga 8 tygodni. A może ktoś może mi polecić specjalistę od żywienia w Warszawie? Quote
bachar Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 A lekarz na leukocyty i hemoglobinę zwrócił uwagę? Quote
Bertaon Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 o leukocytach mówiła, żeby się nie przejmować bo tydzień temu było szczepienie i mogą być podwyższone po tym. Quote
gryf80 Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 lilka dobrze prawi-jeśli byś porobiła ap dużej populacji szczeniąt w intensywnym okresie wzrostu to 90% będzie miało podwyższone ap.zawartość wapnia w karmie u dużych ras 0,8 do 0,9%,a fosforu 0,6 -0,8%.na wadze nie powinien przybierać więcej niż 2-4 g dziennie.stosunek wapnia do fosforu mogę ci poszukać jesli chcesz.wiedzy w barfowaniu szceniąt niestety nie posiadam,gdzyż dopiero dorosłe są na pół barfie,a szczenniory(rasy duże i olbrzymia)karmiłam rc maxi junior(wyniki wzorowe) Quote
Bertaon Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 U mnie dorosła goldenka i owczarek niemiecki są an barfie i mają się wyśmienicie i tak też chciałam prowadzić malucha, a od weta usłyszałam, że w sumie najlepiej bedzie przejść na hillsa...a ja nie chce...ale nie chcę też żeby przez mój upór miała później psina problemy z nogami. Wkurza mnie ta niewiedza u lekarza, kurcze przecież żywienie jest bardzo ważne bo wpływa na funkcjonowanie całego organizmu :angryy: Quote
lilk_a Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Bertaon napisał(a):U mnie dorosła goldenka i owczarek niemiecki są an barfie i mają się wyśmienicie i tak też chciałam prowadzić malucha, a od weta usłyszałam, że w sumie najlepiej bedzie przejść na hillsa...a ja nie chce...ale nie chcę też żeby przez mój upór miała później psina problemy z nogami. Wkurza mnie ta niewiedza u lekarza, kurcze przecież żywienie jest bardzo ważne bo wpływa na funkcjonowanie całego organizmu :angryy:ale możesz jej spokojnie zamiast tego środkowego posiłku z 2-3 razy w tygodniu dawać wywar z łapek kurzych , bardzo dobrze działąją jako wzmocnienie w czasie wzrostu kośćca Quote
Bertaon Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Mialam problem ze zdobyciem kurzych lapek, ale gotuje im taka galarete z wieprzowych nog i golonki to jedyne wieprzowe mieso jakie daje. Udalo mi sie ostatnio namierzyc goscia ktory hoduje owce i bede brala od niego jagniecine z czego bardzo sie ciesze :-) Quote
gryf80 Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 hmmm to masz farta.spożywanie chrząstek w okresie wzrostu i starzenia sie psa wpływa korzystnie na maż stawową Quote
*Magda* Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Bertaon napisz do panbazyle ;) Ona udziela się w tym wątku i odchowała miot na barfie. Może będzie mogła Ci pomóc ;) Quote
gryf80 Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 dokładnie,żeby nie było za póżno"bo czym skorupka za młodu nasiąknie..." Quote
panbazyl Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Bertaon napisał(a):U mnie dorosła goldenka i owczarek niemiecki są an barfie i mają się wyśmienicie i tak też chciałam prowadzić malucha, a od weta usłyszałam, że w sumie najlepiej bedzie przejść na hillsa...a ja nie chce...ale nie chcę też żeby przez mój upór miała później psina problemy z nogami. Wkurza mnie ta niewiedza u lekarza, kurcze przecież żywienie jest bardzo ważne bo wpływa na funkcjonowanie całego organizmu :angryy: zmen weta :) :) :) a tak na serio - ja mialam az jeden miot w swojej hodowli, kiedy drugi - nie wiem. Ale ten jeden miot odchowalam na barfie - z wielu przyczyn. Mialam wtedy też spory dołek finansowy i nie stać mnie było na jakieś "startery" firmowe. A mialam spore zapasy mięsa i gnatów mrożonych dla dorosłych psów. Mam labki. A że rodzice maluchów żywieni barfem to naturalne było dla mnie że tez maluchy na tym bedą. Nie konsultowałam tego z żadnym wetem ( z resztą wet nas widzi przy okazji szczepienia i jakiś badań co sobie ubzduram ze należy je robić). Mluchy jak tylko skończyły 2 tygodnie zycia PIERWSZĄ obca karme jaką dostały było to mielone mięso z indyka (jakoś indyk wydawał mi się wtedy najbardziej "czysty" od hormonów i antybiotyków). Do tego ścieralam im w moździerzu na proszek skorupki z jaj - tez z surowych, tylko wysuszonych. Moje male urodziły sie prawie 2 lata temu - na poczatku lutego, było tez tak zimno jak teraz. Pierwsze pól kilo indyka wystarczylo im na długo :) ale potem to już pół kilo na jednego szczonka a potem to i 1,5 kg na jednego :) Piły też mleko od suki (żadnego krowiego im nie dawałam!). Przed pójściem do nowych dopmów niestety ale nauczylam je tez jeśc suche i gotowane - bo NIGDY nie wiadomo co ich właściciele beda im dawać - choc się zaklinali, ze na barfie beda maluchy to różnie z tym wyszło. A ja chcialam miec pewność, że psy które wychodzą z mojej hodowli nie będa miały problemów żywieniowych. A co dalej? Mineło prawie 2 lata od chwili ich urodzin. ten co został u mnie ma HD A i ED 0/0 (dla niewtajemniczonych - bez dysplazji biodrowej i łokciowej) z wipsem w rodowód. jego siostra z miotu identycznie, druga siostra i trzecia też, ale bez wpisów. o bracie nie wiem, ale pewnie tez ok, bo jakby sie coś złego działo - od razu przeciez znajduje się hodowcę, co nie? Poogladaj zdjęcia w mojej galerii - ten czarnuch to właśnie moje barfowe dziecko. On od poczatku mial zostac u mnie i od początku jest na barfie (nie katowałam go suchym czy gotowanym przed wydaniem do nowego domu). w razie problemów pisz na pv czy maila - mail ten sam co login na dogo a dalej @wp.pl Quote
filodendron Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Bertaon napisał(a):Mialam problem ze zdobyciem kurzych lapek Całkiem przyzwoita galaretka wychodzi też ze skrzydeł, tylko przed gotowaniem trzeba je poprzecinać we wszystkich spojeniach stawowych - no i dużo skrzydeł, mało wody :) Quote
panbazyl Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 filodendron napisał(a):Całkiem przyzwoita galaretka wychodzi też ze skrzydeł, tylko przed gotowaniem trzeba je poprzecinać we wszystkich spojeniach stawowych - no i dużo skrzydeł, mało wody :) rewelacyjnie też wychodzi z kolanek indyczych. z 6 sztuk kiedyś ugorowałam zupę (dla ludzi) i odstawiłam na noc w chłodne miejsce - rano miałam lekką galaretkę :) Quote
Monia85 Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 U mnie moje pierwsze maluszki, tak jak mama są na barfie - choć mamuśka miała opory do jedzenia surowego w ciązy i na początku karmienia. Teraz już jest tylko na surowym (czasem kocią jej sie uda dopaść). Od trzeciego tygodnia maluchy dostawały odrobinę zmielonej wołowiny, teraz zmielona pierś z indyka. Czasem zrobię im papkę:mleko dla szczeniąt, zmielona pierś z indyka i żółtko+zmielone skorupki jaj. Choć już mam tak odwazne maluchy, że dobierają się matce do miski i muszę na nie uważać. Wczoraj wieczorem zauważyłam, że mamusia sama im przyniosła korpus kurzy i zaczęły go cmokać (mają 4 tygodnie). Ze względu, że ja mam małą rasę (5kg) nie wiem, kiedy mogę im zacząć podawać produkty z primexu, wiem, że żołądki dopiero jak skończą 6 tygodni. Kiedy można szczeniakom zacząć podawać kości? Quote
panbazyl Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 rób to co robi suka - dawaj im kość do zabawy. Korpus kurzy jest miękki - sama w ręku nawet możesz przy odrobinie chęci zgnieśc jakieś kości z korpusu (zwlaszcza te z żeber). Mielone gnatki możesz im podawać - oczywiście w maluśkich porcjach najpierw zmieszane z mielonym mięsem. Ja bym tak zrobila (tzn tak robilam - ale ja pancerne psy mam, więc i ich dieta jest pancerna, więc nasladownictwo dla odważnych). Quote
bachar Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Ja kostki z Primex'u dla szczeniąt podawałam już w czwartym tygodniu. Kości praktycznie się nie wyczuwa. Są bardzo drobno zmielone, a przynajmniej były półtora roku temu ;) Quote
panbazyl Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 bachar napisał(a):Ja kostki z Primex'u dla szczeniąt podawałam już w czwartym tygodniu. Kości praktycznie się nie wyczuwa. Są bardzo drobno zmielone, a przynajmniej były półtora roku temu ;) pól roku temu tez :) Quote
Ewa&Duffel Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 panbazyl napisał(a):pól roku temu tez :) Obecnie też ;) :lol: Quote
Bertaon Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Bardzo Wam dziekuje za pomoc, bede dalej barfowac ze szczeniakiem tylko mu troszke zmniejsze ilosc pokormow. W sumie to byloby fajnie rozpoczac jakis osobny temat o barfie szczeniat, moze wiecej osob by sie odwazylo na barfowanie gdyby bylo wiecej informacji o tym jak postepowac z maluchami. Info dla osob z Warszawy .... bede miala dostep do baraniny ale nie potrzebuje dla siebie tak duzej ilosci a musze kupic cala owce, wiec jesli ktos jest zainteresowany to poprosze info na priv. Odstapie po cenie za jaka bede kupowac tylko trzeba do mnie podjechac po to. Baranina b/k 12zl 1 kg Baranina z/k 10 zl 1 kg Bedzie tam chyba tez zoladek i podroby ale nie jestem pewna, musze dopytac. Quote
panbazyl Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 bachar napisał(a):Ja kostki z Primex'u dla szczeniąt podawałam już w czwartym tygodniu. Kości praktycznie się nie wyczuwa. Są bardzo drobno zmielone, a przynajmniej były półtora roku temu ;) panbazyl napisał(a):pól roku temu tez :) Ewa&Duffel napisał(a):Obecnie też ;) :lol: czyli jakość trzymają :) :) :) Quote
zmora0 Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Co jest najbardziej tuczącego, co mogę podawać Zmo bez obaw o wątrobę? :) Quote
lilk_a Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 jeżeli chcesz lekko utuczyć psa t będącego na barfie to dawaj mu po prostu większe porcje , nie musi być tłuste wystarczy więcej ,i niech mniej się rusza a po posiłku odpoczywa z pustych kalorii to ja znam tylko cukier i alkohol Quote
Recommended Posts