Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Widzę, że z forum dowiem się najwięcej. Dzisiaj spróbuję jej podać wołowinę z kością (mielone) + olej lniany i zobaczymy jak zareaguje. Tzn. w to, że zje z apetytem nie wątpię;), bo wcina, aż jej się uszy trzęsą;).

Posted

Czyli dla mojej 10-cio latki najlepiej drób, tak? I podroby (serca może).
A ryby też kupujecie, np. mrożone i po rozmrożeniu na surowo podajecie? Jakie ryby są w tym przypadku najzdrowsze dla psa?

Posted

Lekkostrawne są drób (kurczak, indyk), ale też królik, nutria. Ale nie rezygnuj całkowicie z wołowiny. Może lepiej będzie jej wchodziła (i wychodziła :razz:) cielęcinka? Z wieprzowiną uważaj jeszcze z jednego powodu: choroba Aujeszki'ego, w Polsce ponoć się nie bada świń na tę chorobę, a jest bardzo niebezpieczna dla psów (zazwyczaj kończy się śmiercią). Podobno jednak obecnie zagrożenie jest znikome, ale ja i tak chucham na zimne i nie podaję psu w ogóle wieprzowiny. Ale są osoby na forum, które dają i jest wszystko ok...
Ja robiłam wiele podchodów do ryb, ale mój pies prędzej zrobi sobie głodówkę niż tknie rybę, więc za bardzo nie doradzę w tej kwestii. Ogólnie wybieraj takie ryby, by mogła je zjeść w całości - wtedy najwięcej z nich zyska. Ale znów nie przesadzaj, by karmić wyłącznie rybą, bo wtedy sunia będzie miała niedobór witaminy E.
Podroby jak najbardziej tak, ale znów - byle nie codziennie. :)
Ogólnie to niemal wszystko jest dobre, tylko nic w nadmiarze - dieta musi być zróżnicowana. :)

Posted

Rozumiem. Rozumiem. Już coraz więcej rozumiem:) :)
Akurat moja sunia za rybę by się dała pokroić, tyle, że dotychczas jadła gotowaną;) No raz dostała kawałek surowego łososia - aż się trzęsła z radości i łakomstwa jak go połykała;)

Posted

zakupilam dzis 2,5kg tchawic cielecych. Wieczorem kurczaki jakies . Na dwa psy to malutko. hehe.

To co z tymi nutriami?

ale w sumie jakbym dostala calego obranego zwierzaka ze skory to ja nie wiem czy uśmiechałoby mi sie go dzielic na kawalki...:/

Posted

betty_labrador napisał(a):
zakupilam dzis 2,5kg tchawic cielecych. Wieczorem kurczaki jakies . Na dwa psy to malutko. hehe.

To co z tymi nutriami?

ale w sumie jakbym dostala calego obranego zwierzaka ze skory to ja nie wiem czy uśmiechałoby mi sie go dzielic na kawalki...:/

Ja też mam obiekcje. Kurczę, zazdroszczę Poznaniowi, że może kupować to detalicznie.

Posted

Co do ryb to ja najczęściej podaję psom (bo wybitnie rybożerne są ) głowy i tzw. kręgosłupy z łososia. Głowy daję całe, a kręgosłupy (mięso z ośćmi) mielę w maszynce do mięsa. Wychodzi taniutko (2 zł/kg), a pokarm bardzo wartościowy. Czasem dla urozmaicenia kupię śledzie całe (oczywiście surowe, nie solone), tuszkę z dorsza (też mielę w całości), a raz udało mi się kupić sardynki, ale tu już ceny wychodzą powyżej 10 zł/kg, a dla mnie to za drogo ;) Generalnie jeśli się stosuje od czasu do czasu to można spokojnie podać filet z jakiejś ryby morskiej, słodkowodnej nie polecam - nie jest tak wartościowa, a ponadto pies może zarazić się różnymi pasożytami wewnętrznymi.

Posted

Postanowiłam zaryzykować i kupiłam psom mrożonki Aspol na spróbowanie (wołowinę i koninę). Nie było tych do podania na surowo, więc wzięłam te do gotowania ale że psy były akurat jakieś wygłodzone to tylko rozmroziłam i wrzuciłam do misek (akurat koninę). Zachwycona nie jestem, więcej żył i podrobów niż mięsa na moje laickie zupełnie niedoświadczone oko :roll: (moim zdaniem mięsa znikoma ilość). A zapach TZ trafnie określił "śmierdzi końskim zadem" :evil_lol:, ale psy szamały aż michy latały :cool3:. Raz na jakiś czas może być takie jedzonko, ale nie nadają się te mrożonki do żywienia na co dzień. Jeszcze wołowinę któregoś dnia sprawdzimy i o niej też się wypowiem ;)

Posted

witam
jestem z psem na barfie od ładnych paru miesiecy , psinka wyglada i czuje sie swietnie , jego siersc nigdy nie była w tak doskonałym stanie;D
Mam pytanie dotyczace kupek na barfie otóz u mojego psa sa sredniej wielkosci , dosc twarde i takie sypkie "piaskowate" czy taki stan rzeczy jest prawidłowy ?

Posted

Jak są takie sypiące, to oznaka że może zjada za dużo kości. Moja suka robi takie, po nogach świńskich i po gnatach, wtedy daję je coś "miękkiego" typu żołądki, serca i przechodzi.

Posted

annber napisał(a):
witam
jestem z psem na barfie od ładnych paru miesiecy , psinka wyglada i czuje sie swietnie , jego siersc nigdy nie była w tak doskonałym stanie;D
Mam pytanie dotyczace kupek na barfie otóz u mojego psa sa sredniej wielkosci , dosc twarde i takie sypkie "piaskowate" czy taki stan rzeczy jest prawidłowy ?

Normalne :)

Jeżeli pies ma problemy z wypróżnianiem, widać, że jest mu bardzo ciężko się załatwić, to dawaj więcej oleju i warzyw. Ale jeśli kupki są takie jak piszesz i pies wydala je normalnie, to wszystko w porządku :)

Posted

te twardawe kupiszony mają też jedną wielką zaletę - oczyszczają gruczoły okołoodbytnicze. Pies sam ich nie oczyści, musi to robić albo właściciel (wlasnymi łapkami albo płacąc wetowi za usługę) albo właśnie te twardawe kupiszony. Same zalety :)

Posted

ano - fakt! Takie kompaktowe! A w lecie jak jest słońce to po 3 dniach można na nie skakać - rozsypują się jak purchawki ;) No i świetnie się dopasowują do kosiarki do trawy - nie jakieś tam maziaje co się kółka czepiają a super nawóz (mam pół hektara trawnika przed chałupą i 3 psy na barfie)

Posted

panbazyl napisał(a):
ano - fakt! Takie kompaktowe! A w lecie jak jest słońce to po 3 dniach można na nie skakać - rozsypują się jak purchawki ;) No i świetnie się dopasowują do kosiarki do trawy - nie jakieś tam maziaje co się kółka czepiają a super nawóz (mam pół hektara trawnika przed chałupą i 3 psy na barfie)

:roflt::roflt::roflt: Hahahaha ja jeszcze nie skakałam !!!

Posted

yuki napisał(a):
:roflt::roflt::roflt: Hahahaha ja jeszcze nie skakałam !!!

poczekaj do lata - sama rozkosz :) U mnie dzieciaki robia "zawody" w tej dyscyplinie sportu. Chyba że wcześniej przekoszę kosiarą wszystko. :)

emilka napisał(a):
Czego może brakować psu w diecie jeśli skubie trawę ?

trawy :)
A czym żywisz psa?

Posted

yuki napisał(a):
A skuszę się skuszę Paniebazylu, choć już dzieckiem nie jestem , ale co mi tam ;)

tylko poczekaj do lata, muszą być suche - rozsypują się wtedy tak fajnie (też dzieckiem już nie jestem..... a szkoda :) mam nawet dyplom doktora w szufladzie)

Posted

Poczekam zatem. Się nie mogę doczekać jutrzejszego wieczora. Udało mi się upolować gnaty cielęce i jutro niunia będzie miała na kolację :D Jamiiiii !!!

Posted

to smacznego życzymy!
U mnie jedzą to co zawsze czyli surowe mrożonki kostno-mięsne. choć czasem też trochę Josery festival - nie wiem czemu, ale kochają jej smak. Dostają to jako smaczki.

Posted

Przykładowy jadłospis tygodniowy moich psów:
pn
mięso wołowe + papka warzywna
skrzydła z kaczki + olej z łososia
wt
konina mięso i podroby +papka warzywna
kości cielęce + kefir
śr
korpus z kurczaka + jajko
serce wołowe
czw