Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='yuki']A jajeczko jest pierwsza klasa :) a słuchajcie zawsze dajecie ze skorupką , bo ja tak co drugie. Jakoś mi się wydaje , że przesadzam z wapnem.....[/QUOTE]

ja daje jajko tak co 4 dni i zawsze ze skorupka
oczywiscie staram sie skorupke zmiarzdzyc zeby sobie suka nie pokaleczyla gardla
ale raz na jakis czas daje jej cale bo lubi sie nim bawic :) podrzuca turla i dopiero jak sie rozbije to zjada

Posted

[quote name='yuki']A jajeczko jest pierwsza klasa :) a słuchajcie zawsze dajecie ze skorupką , bo ja tak co drugie. Jakoś mi się wydaje , że przesadzam z wapnem.....
Gdzieś czytałam, że dobrze jest podawać codziennie 1/2 łyżeczki zmielonych skorupek (na małego psa). Nie chodziło tam o dietę Barfową - ale podobną (mięso surowe bez kości + mączka kostna i skorupki) może dlatego tam było dużo wapna, że kości brak?
Mnie się wydaje, że trochę "przesadzam" z tymi wszystkimi dodatkami.

Posted

Nie daję siemienia, bo się wystraszyłam związków cyjanogennych. Daję olej z lnu, tłoczony na zimno, więc to w sumie i tak to, co najcenniejsze dla sierści (Omega 3). Jajka daję, ale przepiórcze - ze skorupkami. Daję oliwę z oliwek. Oleju z pestek winogron jeszcze nie miałam.

Posted

No właśnie my też tak mniej więcej co 4, 5 dni jemy jajko, wcześniej dawałam zawsze całe, tez miażdżę skorupkę. Ale ostatnio pomyślałąm , ze skoro daję tez serek biały, to nie wiem czy to nie za dużo.. Daje właśnie ser biały z jajkiem , oliwą i miodem , pachnie jak sernik :)

Posted

[quote name='yuki']No właśnie my też tak mniej więcej co 4, 5 dni jemy jajko, wcześniej dawałam zawsze całe, tez miażdżę skorupkę. Ale ostatnio pomyślałąm , ze skoro daję tez serek biały, to nie wiem czy to nie za dużo.. Daje właśnie ser biały z jajkiem , oliwą i miodem , pachnie jak sernik :)[/QUOTE]
My raz w tygodniu mamy (zawsze w niedzielę) serek biały+jajo+mód+kefir+olej z pestek winogron) czasami dodam do papki warzywnej jajeczko - nie zawsze.

Posted

A jak to jest z czosnkiem? Gdzieś kiedyś wyczytałam, że pod żadnym pozorem podawać go psu nie można. No to się wystraszyłam, kiedy wyczytałam jego obecność w składzie jakiejś karmy, kiedy jeszcze nie barfowaliśmy. Ale... ostatnio trafiłam na jakąś stronę na temat diety BARF i tam czosnek był wymieniony wśród warzyw, które można podawać psu. Jak to w końcu jest? Co może powodować czosnek?

Posted

[quote name='filodendron']Nie daję siemienia, bo się wystraszyłam związków cyjanogennych. Daję olej z lnu, tłoczony na zimno, więc to w sumie i tak to, co najcenniejsze dla sierści (Omega 3). Jajka daję, ale przepiórcze - ze skorupkami. Daję oliwę z oliwek. Oleju z pestek winogron jeszcze nie miałam.[/QUOTE]

Nie wpadłam na pomysł z jajkami przepiórczymi, muszę to wypróbować - podobać mi się. Fakt, jak dajesz olej lniany, to siemię już nie jest potrzebne.

Posted

[quote name='Mada:)']A jak to jest z czosnkiem? Gdzieś kiedyś wyczytałam, że pod żadnym pozorem podawać go psu nie można. No to się wystraszyłam, kiedy wyczytałam jego obecność w składzie jakiejś karmy, kiedy jeszcze nie barfowaliśmy. Ale... ostatnio trafiłam na jakąś stronę na temat diety BARF i tam czosnek był wymieniony wśród warzyw, które można podawać psu. Jak to w końcu jest? Co może powodować czosnek?
Też o tym czytałam i zawsze dodawałam go do papki, ale ostatnio mamy małe problemy z sierścią. Stwierdziłam, że chyba za dużo tego wszystkiego podaję.
Mam dwie suczki i kota (na brafie). Suka, która ma trzy lata zawsze miała piękną sierść - była na gotowanym + suche (bez sztucznych witamin itd.). Jak kupiliśmy młodą ONkę (najpierw była na suchym, które zalecił hodowca) później, trafiłam tutaj i zaczęłam karmić barfem.
Zaczyna się im przerzedzać sierść na brodzie. Tylko kot wygląda super !!! Kot nie chce jeść warzywek, kefiru, twarogu, a jak ma posypane mięsko CAN VITEm - to nie ruszy, czasami zje żółtko.
Dlatego stwierdziłam, że chyba przesadziłam z witaminami. Papka była codziennie mieszana z kefirem (bez podrobów) do tego skorupki mielone, olej z winogron, siemię lniane + CAN -VIT.
Chciałam im dogodzić, żeby witamin miały dużo, a chyba przegięłam ?

Posted

[quote name='Sylwia M.']Martens a jakie są objawy przy nadmiarze witamin? (oprócz tych zębów) proszę napisz. Mnie też p. weterynarz mówiła, żeby oprócz suchej nawet dobrej karmy (tu wspomniała o RC) podać codziennie witaminy (mowa jest o szczeniaku) do 16,-go miesiąca życia. Dodaję cały czas, najpierw do suchej, teraz przy barfie również. Przestraszyłaś mnie, wetka twierdziła, że: "młodego psa nie mozna przewitaminizować".
Ale przypomniało mi się, jak mój syn był mały i dostał antybiotyk, bez żadnej osłony, pytam lekarza dlaczego? A on na to: wystarczy jak da pani jedną pomarańczę na dzień, a będzie miał więcej witamin, niż w sztucznych świństwach.
Koniec z CAN-Vitem od dziś nie podaję.
Dlatego pytałam Martens o objawy przy nadmiarze witamin, ale Ona chyba ma sesję i jest zajęta.

Posted

Mi się wydaje, że karmiąc barfem nie trzeba dawac witamin w postaci jakichś dodatkowych sumpelemntów. Jak dieta urozmaicona to i dobrze zbilansowana - takie moje myślenie. Dlatego moje zwierzeta (dwa psy i kot) jedzą barfa bez jakichkolwiek dodatków typu 'coś tam' w tabletkach. Wszelkie dodatki u nas nie są dodatkami tylko składnikami barfowej diety - olej, jaja, kefir, itp. U nas, jak narazie, zauażyłam same dobre skutki karmienia surowym - sierśc piękna, błyszcząca i miękka, a zwierzaki zadowolone. No i w reszcie poradziłam sobie z ciagłym problemem biegunek, których powód nie był nigdy znany. Sara przestała sie drapac.

Posted

Wiem, wiem. :) CAN VIT jest na stawy, zęby, sierśc. Głównie zawiera wapń. Byc może w połączeniu z koścmi to faktycznie zbyt duża dawka... Skoro suka dostaje wapń w postaci naturalnej, to może można odstawic can vit? Ja tylko tak głośno myślę. Może się wypowie ktoś bardziej zaawansowany w diecie psiej. ;]

Posted

[quote name='panbazyl']Ja dałam swoim kaczkę i wiecie co - nie ruszyły jej.... Chyba z PIS-u czy co????? Kury zjedzą ale kaczek nie...[/QUOTE]
a moja jadla az milo kaczke osttanio !!
widocznie wasza z pisu jednak ;D

Posted

[quote name='Mada:)']A jak to jest z czosnkiem? Gdzieś kiedyś wyczytałam, że pod żadnym pozorem podawać go psu nie można. No to się wystraszyłam, kiedy wyczytałam jego obecność w składzie jakiejś karmy, kiedy jeszcze nie barfowaliśmy. Ale... ostatnio trafiłam na jakąś stronę na temat diety BARF i tam czosnek był wymieniony wśród warzyw, które można podawać psu. Jak to w końcu jest? Co może powodować czosnek?[/QUOTE]

ja daje, minimalnie ale daje
ponoc dobrze odstrasza klescze i pies mniej lapie

Posted

[quote name='panbazyl']Ja dałam swoim kaczkę i wiecie co - nie ruszyły jej.... Chyba z PIS-u czy co????? Kury zjedzą ale kaczek nie...[/QUOTE]
Ok. trzy lata temu kupiłam taką kaczkę, która w czasie pieczenia smierdziała strasznie rybą - nie nadawała się do jedzenia!!!! Zapewne była karmiona mączką rybną - smród nie do opisania (chociaż jak była surowa - nie śmierdziała).
Może, ta Twoja coś podobnego w sobie miała i pies wiedział co robi?

Posted

Oleje roślinne mają nie tak łatwo przysfajalne nnkt, więc lepiej dać olej z ryby ale z ciałą ryby a nie z wątroby bo ten zawiera dużo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach wiec możesz przedobrzyć.

A co do barfu, Igor się sam na barfa przestawił - kategorycznie odmówił jedzenia wszystkiego, co nie jest surowe. W związku z tym wczoraj zamrożone 3 kilowe porcje tasakiem pocięłam na mniejsze i barfujemy :)

Posted

[quote name='Sylwia M.']Ok. trzy lata temu kupiłam taką kaczkę, która w czasie pieczenia smierdziała strasznie rybą - nie nadawała się do jedzenia!!!! Zapewne była karmiona mączką rybną - smród nie do opisania (chociaż jak była surowa - nie śmierdziała).
Może, ta Twoja coś podobnego w sobie miała i pies wiedział co robi?[/QUOTE]
nasza kaczka śmierdziała kaczką - czyli pierzyną jaką jeszcze tu i ówdzie można spotkać. A że ja pierzyn nie lubię, więc kaczek chyba też nie. Moje psy też wyszły z tego założenia. hihihi.

a czosnek - to naturalny antybiotyk. Ja daję czasem swoim. Tylko wtedy i ja muszę się naczosnkować, bo jak wszystkim wali czosnkiem z japy to od razu lepiej! ;) Byle z umiarem. Ale tak do wszystkiego.

Posted

Zjedz i Ty kawałek czosnku.... Nie zaszkodzi. Na chlebie z masłem a czosnek posyp solą i poczekaj chwilę aż puści wodę.
Ja swoim pakuję czosnek do jakiegoś mięsnego opakowania i zjadają taki pakiecik.

Posted

W tych ogólnych założeniach barfu, które dostałam od Ladybird, jest napisane że czosnek można ale w bardzo małych ilościach - jeden ząbek na porcję papki przygotowaną na 3 tygodnie, czyli taki homeopatyk bardziej ;)
Przypuszczam, że czosnek tak jak i cebulowe - jakoś tam niezbyt dobrze wpływa na krew ale przypuszczam także, że ten wpływ się ujawnia po dłuższym czasie regularnego stosowania.
*
A jak się nazywa taki olej z ciała ryby?

Posted

Ja uwielbiam podsmażony chleb natarty czosnkiem. Mmmm...;dA zwierzakom niezbyt smakuje papka z czosnkiem. Następnym razem dodam go mniej, żeby nie było aż tak czuc.

Posted

Czosnku i cebuli nie powinno sie podawac psom- powoduja niedokrwistośc.
W okresach zimowych,czy np jesiennej chlapy- ogółem wtedy gdy pies jest bardziej narazony na przeziebienia, nalezy zwiększyć ilośc dobrej jakości białka zwierzęcego /najlepiej o czerwone mieso/. Nawet ,gdy pies juz jest przeziebiony i zwiekszymy ilośc miesa w diecie- organizm psa szybko zwalczy infekcję.

U nas teraz szczeniaczki /2 mioty/ i koźleta (dzisiaj znowu sie dwa maluchy urodziły), rury nam po mrozach (było -34 w nocy) w stajni pozamarzały- więc ganiamy z wiaderkami z woda do stajni ,koźlarni, drewnem do kominka itp itd
panbazyl - nieco się ze zwierzyńcem i "urokami" zimy ogarnę to siądę do stronki - bo chwilowo prace zostały "zawieszone" ;)