Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

yuki napisał(a):
Nie wiem tylko czy jak Twoja suka ma 11 miesięcy to jakiś inny jadłospis by jej się nie przydał, musisz doczytać :)

Chodzi ci, że powinna już dostać jadłospis dla dorosłego/ młodego psa ? Zaraz biorę się do przeszukiwania dogo.

Posted

Tak właśnie o to , gdzie to tu nawet było chyba poruszane na tym wątku, albo są jakieś osobne założone. Znaleźć na pewno znajdziesz. I pisz od arzu jak się barfowanie przyjęło, jak już zaczniesz :)

Posted

ekhm...mam do przeczytania 389 stron omg...
Ze względu na to, że mam problem ze znaleźeniem żwaczy kurzych łap to napisałam własny jadłospis na 2 tygodnie, na razie bez proporcji. Czy mogę go tutaj wrzucić do "sprawdzenia" :D??

Myślę, że będzie dobrze tylko nie wiem jak zje tą papkę warzywną ;/

Posted

Jola , ja bym na początku nie ryzykowała i "poleciała" jednak na sprawdzonych przepisach, ponieważ są one zbilansowane. Chodzi o to żeby nei przesadzać albo z ilością mięcha: żeby nie przenergetyzować psa, albo z ilością warzyw. Potem jak już się w to zagłębicie to żaden jadłospis nie potrzebny :) sama będziesz czuć czego futrzakowi trza :D
O papkę się na razie nie martw, po prostu spróbuj i zobacz co z tego wyniknie. Wątek radzę przeczytać, bo kupa w nim informacji :)
Paniebazylu dołączam się do "huraaaaaaaa"

Posted

No i w trzecim badaniu kału z rzędu znaleźli nicienia - jak to wet ujął - "słownie: trzy jajeczka". I teraz pytanie - nicienie to chyba nie z surowego mięsa? Z mięcha to raczej tasiemce, czy się mylę? (Bo to badanie było głównie robione jako pokłosie wymienianych w tym wątku uwag o konieczności częstszego odrobaczania psów na barfie.)

Posted

Dobra, ale mimo wszystko spisałam to tak
http://img59.imageshack.us/img59/5324/beztytuu2c.png

Wieprzowe podroby mogą powodować chorobę na A (sto razy czytałam i nie pamiętam :oops:).
Mleko sunia trawi bez problemów?
Moim skromnym zdaniem to trochę mało w niektórych dniach tego jedzenia, ale ja mam raczej żarłoka i może inaczej na to patrzę ;). Np u nas szyja indycza jest na raz (ogromna na 2 razy) plus jeszcze tego samego dnia jeszcze coś. U Was widzę jednego dnia dużo, później malutko i tak nierówno.. Ja też się jeszcze uczę, więc tylko wyrażam swoje zdanie bez wytykania błędów bo od tego są mądrzejsi ;)

Posted

Jola ja bym z mleka zasadniczo zrezygnowała. Dorosłe psy i koty nie mają enzymu trawiącego mleko. Peniwe , ze niektórym nieszkodzi, ale generalnie ja jestem przeciwna.

Z kalkulatora barfowego wynika :

Twój pies waży 14 kg i ma 1 lat więc powinien spożywać dzienną dawkę 1.4 kg:
w tym:

mięsne kości :1.12 kg
mięso :0.14 kg
podroby, ryby, nabiał :0.07 kg
warzywa, owoce :0.07 kg

Mniej więcej wg tego powinnaś układać jadłospis.

Jak chcesz dawać posiłki, 1 czy 2 razy dziennie ? bo jak raz to nie dawaj psu jednoczesnie, papek, sera i kości, bo to niezbyt zdrowe dla układu pokarmowego. Żeby Ci pies nie eksplodował :)

Posted

Tu jeszcze sprostuję, że jednak dawanie tak dużej ilości młodemu psu na raz jedzenia, to chyba nienajepszy pomysł :D, dziel posiłki .

Posted

Tak, tak 2 posiłki dziennie.
Mleko niedobre? opss a do tej pory jej dawałam i było wszystko ok.

"bo jak raz to nie dawaj psu jednoczesnie, papek, sera i kości, bo to niezbyt zdrowe dla układu pokarmowego. Żeby Ci pies nie eksplodował" tzn. nie mogę dać do tej papki trochę mięsa- dla smaku ?

Posted

Mięsko możesz jak najardziej, np. do miksowanej papki można dorzucić wątróbkę i tez zmiksować. Ale spróbuj najpierw bez :) kiedy zaczynacie ?
Ja jestem przeciwniczką dawania mleka dorosłym psom i kotom , ale skoro Twojej nie szkodzi to od czasu do czasu przecież nie zaszkodzi .

Posted

filodendron napisał(a):
No i w trzecim badaniu kału z rzędu znaleźli nicienia - jak to wet ujął - "słownie: trzy jajeczka". I teraz pytanie - nicienie to chyba nie z surowego mięsa? Z mięcha to raczej tasiemce, czy się mylę? (Bo to badanie było głównie robione jako pokłosie wymienianych w tym wątku uwag o konieczności częstszego odrobaczania psów na barfie.)

Nicieniami pies zaraza się zwykle z odchodów zarażonych zwierząt - niekiedy z niedokładnie umytych warzyw - czyli poniekąd też przez kał.

Posted

[quote name='filodendron']Mam pytanie na temat szybkości trawienia u psów. Wiem, że jest dość szybkie na barfie, ale u mojego chyba za szybkie. W dni, w które je głównie mięsne kości koopy są twarde, bobkowate i trudno zgadnąć czy to akurat poranne skrzydła z kurczaka czy wieczorne żeberko. Kiedy jednak daję papkę warzywną, to koopy się zmieniają - są miększe (ale nie ma to nic wspólnego z biegunką), ciemniejsze i inaczej uformowane. No i kłopot w tym, że zmieniają się bardzo szybko - pies dostał papkę na śniadanie około 9.30, pierwsza koopa była jeszcze "kostna", ale druga, o godz. 14 - już "papkowa", czyli przeleciało to przez niego (zapewne nie wszystko) w 4,5 godziny. Czy to normalne? (Podkreślam, że nie są to biegunki, zwyczajne niezbyt duże koopki).

U nas też tak jest; pies ma bez porównania krótszy przewód pokarmowy niż człowiek.

[quote name='jola123']
Szczeniak" W końcu Lili jest jeszcze szczeniakiem, ale mam zastrzeżenia do tego jadłospisu np. 11 dzień
kośc wieprzowa lub wołowa, 12 dzień rybka- czy to wystarczy?? Nie wydaje mi się, żeby Lili ZJADŁA te kości, co najwyżej może "pomulać"

U mnie 4-miesieczny szczeniak ważący ok. 7 kg bez problemu zjada wieprzową kość karkową ;)
Kup coś z dużą ilością chrząstek, obrośnięte mięsem. Naje się. Nie musi codziennie jeść do pęknięcia.

[quote name='jola123']Dobra, ale mimo wszystko spisałam to tak
http://img59.imageshack.us/img59/5324/beztytuu2c.png

Po pierwsze moim zdaniem za dużo tu kości wołowych i wieprzowych w stosunku do drobiu; może być problem z zaparciami, zwłaszcza że dopiero zaczynacie.
Po drugie raczej nie mieszaj jednego dnia dwóch rodzajów kości.
Poza tym ok ;)

Posted

[quote name='Martens']Nicieniami pies zaraza się zwykle z odchodów zarażonych zwierząt - niekiedy z niedokładnie umytych warzyw - czyli poniekąd też przez kał.
[SIZE="1"]To jesteśmy bez szans na ograniczenie odrobaczania :shake: Spacerniak do szambo. Przez trzy lata nie spotkałam ani jednej osoby, która sprzątałaby po psie. Ba - ostatnio na spacerze pani, której pies walnął kupencję wielkości głowy mojego psa czyniła mi wymówki, że zaśmiecam środowisko woreczkami. Aż się boję myśleć, co będzie jak te mrozy wreszcie popuszczą i stopnieje to, co odkłada się od grudnia w zakoopionej zmarzlinie.

Posted

[quote name='Martens']U mnie też spacerniak to szambo - ale od wąchania pies się nie zaraża ;)
[SIZE="1"]Ale od podjadania trawki/śniegu, podrzucania znalezionych patyków i przynoszenia piłek już może :( To jest niestety kiepska pod pewnym względem okolica - dużo starszych ludzi, których Pikusie i Pimpusie nie widują weterynarza i nie łudzę się, że są regularnie odrobaczane.

Posted

:( a ja znowu mam dylemat.Zastanawiam sie czy znowu na gotowane nie przejsc.Tam latwiej jest wszystko przemycic.W barfie potrzebne sa zmiany a Lol zmian nie toleruje.Wcale nie jada warzyw, kefirow, jogurtow a nawet jajek surowych.Nic oprocz kosci mu nie pasi a jeszcze ostatnio zaczal z tym kombinowac i je np. korpusy ale juz szyji albo lapki to nie. Co o tym myslicie?Mam dola normalnie , co za francuzik mi sie trafil :mad:
Bo tak to wrzuce mu warzywka do mieska i jakos zje a kosci dawalabym mu np. tylko czasem.

Posted

czesc, zdecydowalam sie na barfa dla mojego 4-miesiecznego bernenczyka, ale nawet nie wiem od czego zaczac. doczytalam, ze istnieje jakas tabelka-kalkulator, ktory bardzo pomaga w wyliczeniach czego ile i z czym podawac :) w zwiazku z tym pytanie, czy ktos posiada jeszcze takie pomoce dydaktyczne i moglby sie podzielic? pozdrawiam.

Posted

Mameczka, zobacz sobie na moje rozpaczliwe posty z listopada na 341 stronie wątku :) Ciężko było, pies chudł, spadł do 8,9 kg. Na początku nie jadł niczego oprócz kości wieprzowych, długo nie jadł jogurtu, jajek. A teraz wsuwa bardzo ładnie, wszystko się unormowało i właśnie dziś ważyliśmy się u weta - 9,2 kg :) Przybrał 30 deko, jeszcze będziemy musieli się ograniczać :)
Madziarsl, kalkulator jest na www.barf.pl

Posted

Mameczka a próbowałaś psiaka przegłodzić, bo zwyczajnie jest wybredny :) spróbuj go może maksymalnie wybiegać , najlepiej bez śniadania. A wieczorem podsuń piękną szyjkę z indyka, jak nie tknie to schowaj na rano, kiedyś w końcu zgłodnieje. A papki już mieszałaś z podrobami ?