iza Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 A ja mam pytanie w związku z ptasią grypą , czy podawanie surowego mięsa kurzego nie jest (nie będzie) niebezpieczne dla naszych piesków? Czy mrożenie może zabić wirusy grypy? Quote
an3czka Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 hmmm dolaczam sie do pytania.Co bedzie jak ptasia grypa dotrze do Polski? Quote
wolfi Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 Nie mam wystarczających informacji ,zeby odpowiedzieć na te pytania ale... Wiem jedno- podając surowe ( drobiowe lub inne) karmię psa mięsem przeznaczonym do konsumpcji dla ludzi. Podając karmę komercyjną nie jestem przekonana czy mięso użyte do jej produkcji-drobiowe jest odpowiednio skontrolowane...Jest przetworzone ale czy to wystarcza na pewno... Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała zalecenia, które pozwalają zmniejszyć ryzyko zakażenia. Zaleca się unikanie kontaktu z ptakami nie zależnie od tego czy są one zdrowe, czy nie. Osoby, które muszą pracować z ptakami powinny nosić maski i kombinezony chroniące przed pyłem unoszącym się ze ściółki, a także dbać o higienę. Drób z zarażonych stad musi być niszczony i nie może być przeznaczony do spożycia przez ludzi ani przez zwierzęta nawet po przetworzeniu. Uznano, że drób i jaja ze zdrowych stad znajdujących się jednak na terenach objętych epidemią po przetworzeniu nie zagrażają zdrowiu ludzkiemu. Zdaniem ekspertów rozprzestrzenianiu się epidemii influenzy zapobiegnie masowy ubój ptaków z zarażonych stad i szczepienia pozostałych ptaków szczepionką odpowiadającą międzynarodowym standardom. Wirus ptasiej grypy może przeżyć: - w materiale mrożonym przez długi okres czasu dlatego każdą mrożonkę mięsa drobiowego należy uznać za zakażoną. - materiale organicznym pochodzenia zwierzęcego co najmniej przez 7 dni – dlatego też czyszczenie z użyciem detergentów miejsc skażonych bądź narażonych na skażenie jest istotnym elementem w zapobieganiu rozprzestrzeniania się wirusa. Wirus jest wrażliwy zarówno na wszystkie rodzaje detergentów jak i temperaturę powyżej 90ºC. Quote
an3czka Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 tzn. ja nie panikuje czy cos :oops: z ciekawosci dolaczylam sie do pytania, bo w koncu psisko surowe indyki i kaczki wcina Quote
wolfi Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 Pewne jest ,że drób tanieje w oczach a inne mięsa będą na pewno drożeć i to jest niefajne... Quote
iza Posted October 18, 2005 Posted October 18, 2005 W takim razie może trzeba mięso z drobiu poddawać jakiejś obróbce termicznej, np. na 5 minut wkładac do wrzątku. Czy to zabije wirusy? No i czy to będzie jeszcze dieta BARF? Quote
an3czka Posted October 18, 2005 Posted October 18, 2005 no wlasnie w tym problem, ze to juz nie bedzie BARF :( Quote
Marta Chmielewska Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Kilka lat temu były wściekłe krowy, teraz grypne kurczaki. Niedługo ptaki zakończą migracje i zagrożenie minie, jak ktoś się boi, może nie podawać na razie drobiu. Niczym to nie grozi. Quote
an3czka Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 osobiscie watpie, zeby pies mogl sie zarazic ptasia grypa... nie przesadzam i nie panikuje. dzis w sklepie ekspedientka poinformowala mnie, ze kurczaki tanieja tak, ze codziennie spadaja o 10-20 groszy :o indyki natomiast stoja w miejscu. szkoda, bo moj nie je kurczakow :-? Quote
cuciola Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 zaciekawil mnie BARF... mam taka tabelke ktora nazywa sie zywienie Julki :) tylko teraz jak ja rozgrysc..skoro moj pies ma 6,5 miesiaca to jeszcze powinien dostawac 10% wagi czyli swspisalam 10%.. i wychodzi: dzienna dawka: 2,60kg w tym: mięsne kości, ryby, nabial 1,95kg mięso 0,13 kg podroby 0,26 kg roślinki 0,26 kg tylko teraz...jak to rozbic na 2 posilki i co z czym dawac? no bo nie rozumiem...np powiedzmy ze dam kosci rano a wieczorem papke...i co z tym nabialem? trzeba to jakos dniowo robic..kto mi pomoze ustalic jadlospis??? moze macie jakas inna tabelke bardziej jasna?? bo ja jakas inna jestem i don't understand! :) Quote
wolfi Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 6,5 miesiąca to juz nie 10% ale 4-5-6 % , zobaczysz ile będzie potrzeba psu. Na poczatek bez takiej różnorodności-zacznij od porcji rosołowych z kurczaka albo skrzydełek lub szyjek kurzych czy indyczych. Wprowadzaj następne RMB powoli i stopniowo. Papka warzywna 4-5x w tygodniu i jajka 2-3x w tygodniu. Proste. Do tego nie potrzeba żadnej tabelki. Quote
cuciola Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 tak tylko mam tabelke ktora wszystko ladnie wylicza odnosnie kilogramow.. a odnosnie twojej teorii ze nie trzeba tabelkio...rozpisz mi ile czego dawac prawie 7 miesiecznemu psu? poniedzialek az do niedzieli bo nie chcialabym zbabrac bilansu.. jesli chodzi o dostepnosc miesa to mam dostep do: ryb,kurczaka,watroby,skrzydelek z indyka i kurczaka, mielonego mieska,serc,pluc i kosci...jak to tygodniowo rozpisac..prosze cie o przygotowanie menu..bo ja nie wiem ile czego dawac...i boje sie zepsuc bilans Quote
Farmer Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 Witam.. Karmie moje psy od 1,5 r.barfem,jestem bardzo zadowolony,psy nie mają żadnych rozwolnień i zatwardzeń.sierść jest bardzo błyscząca i psy ładnej budowy a do tego mają tyle energi jagdyby były psami wyścigowymi.co do proporcji to daje 1,5-2kg.dzienie owczarek niemiecki ok.40kg.wagi ciała,1kg border collie ok 23kg.Skład mojego barfa<50%kości,20%mięso,porcje rosołowe,podroby/reszta to marchew,seler,pietruszka,buraczki,jabłka,jogurt. Quote
cuciola Posted November 6, 2005 Posted November 6, 2005 Farmer codziennie kupujesz swierze czy mrozisz? kto mi pomoze ulozyc menu dla mojego psa? sama sie boje ze zle uloze ... :( Quote
wolfi Posted November 6, 2005 Posted November 6, 2005 Cuciola- nie przejmuj sie tak tym bilansem, czy sobie też codziennie bilansujesz posiłki ?... :wink: Napiszę Ci co ja podaję Przykładowo: rano-skrzydełka z kurczaka =około700-800g obiad-szyje indycze=około 800g rano-serca i przełyki cielęce=około 800g obiad-flaki wołowe niegotowane, oczyszczone w całości=około1 kg rano-papka z warzyw+serca lub żołądki indycze+ 2-3 jaja ze skorupkami obiad-mostki cielęce itd. Na deser 1-2x w tygodniu piękna cielęca kość kulkowa. Psy jedzą też jagnięcinę, dziczyznę, kaczkę i indyka, ryby, cielęcinę, wołowinę, kurczaka. To tak w skrócie. Podaje się dorosłemu psu około 2% masy ciała. Aristo wazy około 68-70 kg i dostaje 1,2-1,5 kg dziennie. Twój pies waży 27 kg więć może dostawać około 1,0-1,5 dziennie. Sama zobaczysz czy dawac więcej czy mniej. Możesz cały tydzień dawać te same RMB a w następnym tygodniu inne a w praktyce podajesz to co masz dostępne oczywiście pamiętając o urozmaicaniu ale przecież nie w każdym posiłku. Ja podaję i świeże i mrożone, oczywiście po rozmrożeniu. Same "suche" kości to nie to. Czasem przez parę dni psy jedzą tylko skrzydełka lub szyje itp. Pozdrawiam Quote
cuciola Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 dziekuje ci wolfi...czyli powinien jesc 1-1,5 kg..nawet jak bedzie dorosly to tez tyle czy mniej? bo teraz o ile wiem to powinien jesc 5-6% swojego ciala bo ma 7 miesiecy prawie.. aha a witamin nie trzeba dodawac? Quote
wolfi Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 To ile ma zjadać to tylko orientacyjna ilość. Sam(a) zobaczysz czy dawać więcej czy mniej . Witaminy daję nieregularnie- wit. C , Wit.B complex. Selen, to sprawa indywidualnych zapatrywań i potrzeb. W ŻADNYM wypadku Wapno dodatkowo na BARFie ! On już jest prawie dorosły -po prostu po jego kondycji zobaczysz jak dużo ilościowo mu podawać. smacznego :D Quote
Farmer Posted November 9, 2005 Posted November 9, 2005 Ja podaje mrożone,nie dysponuje taką ilością czasu bym mógł robić codzienie świeze,mam maszynę do mielenia kości i własne warzywa przez cały rok,robię raz na dwa tygodnie większą ilość i zamrażam.Pozdrawiam! Quote
NNL-BC Posted November 11, 2005 Posted November 11, 2005 Ja tez karmie BARFem, od ponar roku, bardzo sobie to chwale. Przykladowe jadlospisy znajdziecie tez na http://www.dogs.gd.pl/psiejstwo/pierwsza1.html Potem kliknac BARF. To czego nie polecam to czesci gesi i kaczki, psy niechetnie to jedza a poniewaz jest dosc tluste to zdaza sie ze potem wymiotuja. Kupilam i jedno i drugie raz i nigdy wiecej :wink: Prowidlowy bilans to 70% kosci i 30% reszty. U nas podstawa diety sa kurze korpusy, tzw. golaski/porcje rosolowe. Do tego 3 x w tygodniu kosci, 2 x platki (rozne) z jogurtem i 2 x papka wazywno owocowa z podrobami. Do tego daje tran w kapsulkach, mlode psy 2 x w tygodniu, dorosle 1 x. Nie dodaje extra witamin. Na siersc dostaja tez drozdze, srednio co 3/4 dni. Pozdrawiam Ewa Quote
blaira Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 mam do was pytanie mysle od jakiegos czasu przejscie na BARF ale mam problem ze starsza suka jest uczulona na kurczaka i zoltko i co dalej? czy poprstu mam omijac kurczaka i podawac inne miesko itp? Poza tym czy wszystko jest miejone czy kroicie czasem w male kostki mieso? uswiadomcie mnie jestem totalny laik. ZCzytalam twoja strone nnl-bc ale nadal jakos do mnie nie dociea do konca co i jak mam robic :oops: Quote
blaira Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 i jeszcze pytanie czy szczeniakowi dodajcie np na wszelki wypadek canvit czy cos w tym stylu? Quote
an3czka Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 moj tez nie je w ogole kurczaka. zoltka nie musisz podawac. jesli canvit to jakis preparat witaminowy to sie nie podaje Quote
blaira Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 an3czka napisał(a):moj tez nie je w ogole kurczaka. zoltka nie musisz podawac. jesli canvit to jakis preparat witaminowy to sie nie podaje Moja kurczaka nie tyle co nie lubi a nie moze bo lubic go strasznie lubi....fakt ze na to samo wychodzi ze nie jedza. a can-vit to preparat mineralno-wapniowy. Nadal czekam na jakies konkrety :) oswieccie mnie Quote
blaira Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 No to sie troche juz naczytalam na forum barfowskim na yahoo Okazuje sie ze kurczak nie jest konieczny ale jest jednym z tanszych mis dlatego tak czesto uzywany. Dzis porobilam papki na zapas i pomrozilam a talerz po pace zostal dokladnie wylizany bardz mnie to cieszy bo balam sie ze nie zjedza tego wogole ;) Narazie wprowadze do BARFu tylko suke zobacze jak bedzie reagowala a mlucha za ok miesiac :) Zlosnica dzieki...odezwe sie do Ciebie napewno :) Quote
Recommended Posts