karjo2 Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 Dosc tluste, ale korpusy jak najbardziej powinny smakowac. Quote
gops Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 a szyjke moge dac?poradzi sobie z tymi kosciami ? ;) wole sie spytac o wszystko :roll: Quote
bonsai_88 Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 Moje szyjki z indyka jedzą i to dość często ;) Quote
Cimi Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 Ja daje jednej suce i kaczkę i gęś (ta też jest tłusta), korpusy, skrzydła i jak się uda to szyjki też :). Druga suka nie tknie tego. Quote
gops Posted December 20, 2008 Posted December 20, 2008 a taki nie doprawiony tatar moge dac? teraz swieta wiec miesa pelno , misia sie cieszy :diabloti: edit: dzisiaj dalam jej udko ale tylko polowe druga polowe dam wieczorem , czy to nie za malo? normalnie daje jej dwa skrzydla na jeden posilek a udko jenak ma wiecej miesa..ehh a czy to mozliwe ze przez przejscie na barf sucz mi jeszcze urosla? mam ja miesiac nie caly a poszla w gore 4 cm..i przytyla prawie 3 kg... Quote
Ania+Milva i Ulver Posted December 20, 2008 Posted December 20, 2008 U nas sytuacja sie normuje:multi: Doberman nie ma biegunki-jestem pewna,że to reakcja na warzywka. Z kupa wytrzymuje ładnie do rana. Apetyt dopisuje. Ulver za to miał teraz jednodniowa biegunke- chyba po twarożku:roll:Nie mial tez apetytu jedne dzien, ale jest juz ok:p Swoja drogą tak sobie myślę,że jednak karmienie sucha spacza psychike właścicieli:evil_lol:-zmiana jedzenia od razu powoduje dramaty,że może im cos byc po kości... PS. TZ kazał napisac,ze jego kupka ma sie dobrze...skoro juz tak opisuje wszystko:evil_lol::evil_lol: Quote
bonsai_88 Posted December 20, 2008 Posted December 20, 2008 Ania a mąż też na BARFie? Jak tak to gratuluję zdrowej kupy :evil_lol: Quote
Talia Posted December 20, 2008 Posted December 20, 2008 Jak tak tu czytam to jeszcze bardziej mnie korci żeby jeszcze raz spróbować. Mam nadzieje, że pójdzie lepiej no i że sunia będzie chciała jeść. Bo na karmie niestety chudnie...:roll: Żadna karma jej na dłuższą mete nie smakuje..:shake: Quote
wiska Posted December 21, 2008 Posted December 21, 2008 sorki,ze tak pozno ale dzieki za odp ;) chyba przejdzimy na barf'a takze troszke sobie jeszcze watek poczytam. I jeszcze jedno pytanie-na przelomie kwietnia/maja do naszego domu zawita 2gi piesek-szczeniaczek BC czy jego tez od poczatku karmic barfem?bo martwie sie ,ze nie bede w stanie mu da wszystkich wit i min potrzebnych do zdrowego wzrostu. Quote
gops Posted December 21, 2008 Posted December 21, 2008 Martens napisał(a):Można, tylko do 10-12 tygodnia życia w całości można podawać tylko mięciutkie części, chrząstki, np. szyjki z kurczaka; większ3e kości mielimy. Od 10-12 tyg. stopniowo w całości. No i proporcje dla szczeniaka są nieco inne niż dla dorosłego psa. P.S. Jadłospis sklecę Ci pewnie dopiero jutro bo 4 dni nie było mnie na dogo i ogarniam dopiero powoli. mam taka prosbe...a moglabys wypisac mi tuttaj albo na pw wszystkie rodzaje miesa ktore mozna podawac..bo ja sie co chwila pytam i az mi glupio juz...tzn chodzi zeby wymienic mi ze skrzydelka ,udka itd mozna a cos tam innego nie mozna..:roll: Quote
Martens Posted December 21, 2008 Posted December 21, 2008 Można, tylko do 10-12 tygodnia życia w całości można podawać tylko mięciutkie części, chrząstki, np. szyjki z kurczaka; większ3e kości mielimy. Od 10-12 tyg. stopniowo w całości. No i proporcje dla szczeniaka są nieco inne niż dla dorosłego psa. P.S. Jadłospis sklecę Ci pewnie dopiero jutro bo 4 dni nie było mnie na dogo i ogarniam dopiero powoli. Quote
Bura Posted December 21, 2008 Posted December 21, 2008 Wszystkim barfującym wszelakiego dobra i szczęścia w Nowym Roku życzy Ajutkowo :) p.s. z okazji świąt można wiele cudów w sklepach dostać za grosze, ja wczora z wieczora :evil_lol: nabyłam wołowinę udziec za 5 zł za kilo, czyste cudne mięsko!!! Quote
Ania+Milva i Ulver Posted December 21, 2008 Posted December 21, 2008 A ja dostałam grube kosci z mięsem-raczej jako zabawka będą- za 19 groszy kilogram:diabloti: Zdjęcie super:loveu: Quote
betty_labrador Posted December 24, 2008 Posted December 24, 2008 wszystkim Barfujacym i poczatkujacym Barfowanie wszystkiego najlepsiejszego z okazji swiat składaja Beata i Tosca :) ktore juz barfuja 4 roczek( 1stycznia minie :multi:) Quote
Pinesk@ Posted December 25, 2008 Posted December 25, 2008 My sobie z moją Mange zaczynamy BARFowanie. Narazie drugi dzień przestawiamy się na BARFa. Suczka jest ze schroniska, całe życie dostawała suchą karmę. Dlatego ostrożnie wprowadzam BARFa i obserwuję czy nie ma żadnych sensacji żołądkowych. Karmę odrzuciliśmy. Narazie dostaje udka kuraka i piersi kuraka + papka warzywna. Jak narazie jest w porządku, a Mange wciąga wszystko w niecałą minutę;) I mam pytanko do Was BARFowicze. Czy papka warzywno-owocowa może zawierać dodatek mięcha. I czy w takim razie można podawać papkę razem z mięchiem lub kośćmi, tzn podaję papkę a zaraz potem mięsko albo kości. Można tak, czy raczej nie mieszać?? Quote
Bura Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 Jasne że papka może zawierać mięso bo inaczej większośc psów by jej nie tknęła:evil_lol: Quote
Pinesk@ Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 No to super. :multi::multi::multi: Jutro jadę sobie na zakupy dla mojej psiurzucy. Pokupuję tego i owego i pozamrażamy sobie :cool3: Troszkę podrobów, trza mięcha też jakiegoś innego kupić, może indyczek, wołowinka no i kooości, które są uwielbiane przez nią:lol: Bo nie będzie się przecież cały czas kurczakiem zażerać:roll:. Quote
AGA NR 1 Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 :lol: Witam wszystkich bardzo serdecznie, to mój pierwszy post na DOGOMANII ! Zawsze tylko czytałam sobie posty, jednak dziś rano nie wytrzymałam i zalogowałam się bo... :oops: ... od wczoraj czytam niezmiernie zaintrygowana BARF-em. Niestety jestem laikiem w tym temacie i cała moja wiedza jaką usiłuję zdobyć to... na podstawie Waszych postów ! ;) Mam więc pytanie : czy znajdzie się jakiś dobry czlowiek, który pomógłby mi - laikowi raczkującemu w BARF-ie ułożyć jakiś próbny, początkowy plan żywienia mojej suni ??? Widzę na forum, że pomagacie sobie wzajemnie, zwłaszcza MARTENS bardzo pomaga... :oops: Czy ktoś mi pomoże ??? Proszę o kontakt na priva. Dodam tylko, że moja sunia ma 2,5 roku i waży ok. 6,5 kg. ;) AGA Quote
Charly Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Aga moze napisz do Martens na pw- zeby jej post nie umknął, a poza tym zajrzyj tutaj: http://www.dogomania.pl/forum/f503/barf-jadlospisy-122910/ Quote
AGA NR 1 Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 Charly, tak zrobiłam. :p Skontaktowałam się z MARTENS i mam już niesamowicie WYCZERPUJĄCE informacje i jadłospis. Dziękuję i pozdrawiam ! AGA Quote
Poli Posted January 6, 2009 Posted January 6, 2009 Mam skromne jedne pytanko:cool3:: Wszyscy pisza o miksowaniu warzyw, czy jest to niezbędne ? .Ja mam labradora i jak wiadomo zje wszystko , jest strasznie lakomy . Wiec, czy jesli zje warzywa pokrojone w kawalkach to moge mu takie podawac :roll:? Quote
karjo2 Posted January 6, 2009 Posted January 6, 2009 To masz ulatwiona sprawe. Z miksowaniem/tarkowaniem chodzi o to, by pies nie wybral miecha i nie zostawil reszty ;). Quote
D&J Posted January 6, 2009 Posted January 6, 2009 a nie jest tak, że zmiksowane warzywka zostaną lepiej przyswojone przez organizm? Quote
joanika Posted January 6, 2009 Posted January 6, 2009 Poli jasne że można podawać w kawałkach, nawet można podawać w całości. Ja kiedys nawet dostałam "ochrzan" że podaje zmiksowane owoce i warzywa :evil_lol: Pisałam już że Lana zaczęła wybrzydzać i już zadnego mięsa jeśc nie chciała, i kaczkę jej kupiłam z myślą że jak jakaś nowość to może będzie smakować i smakowało przez jeden dzień :shake: więc obecnie przeszłam na Hillsa mokrego ale jak mi się skończy znowu spróbuje z surowym. Quote
Martens Posted January 6, 2009 Posted January 6, 2009 D&J napisał(a):a nie jest tak, że zmiksowane warzywka zostaną lepiej przyswojone przez organizm? Tak. Pokrojone często wychodzą w kale niemal nienaruszone; nawet ugotowane. Nadal pełnią rolę "przepychacza", ale w porównaniu ze zmiksowanymi pies niewiele z nich przyswoi. Quote
Recommended Posts