Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a taki nie doprawiony tatar moge dac? teraz swieta wiec miesa pelno , misia sie cieszy :diabloti:

edit: dzisiaj dalam jej udko ale tylko polowe druga polowe dam wieczorem , czy to nie za malo? normalnie daje jej dwa skrzydla na jeden posilek a udko jenak ma wiecej miesa..ehh
a czy to mozliwe ze przez przejscie na barf sucz mi jeszcze urosla? mam ja miesiac nie caly a poszla w gore 4 cm..i przytyla prawie 3 kg...

Posted

U nas sytuacja sie normuje:multi:
Doberman nie ma biegunki-jestem pewna,że to reakcja na warzywka. Z kupa wytrzymuje ładnie do rana. Apetyt dopisuje.

Ulver za to miał teraz jednodniowa biegunke- chyba po twarożku:roll:Nie mial tez apetytu jedne dzien, ale jest juz ok:p

Swoja drogą tak sobie myślę,że jednak karmienie sucha spacza psychike właścicieli:evil_lol:-zmiana jedzenia od razu powoduje dramaty,że może im cos byc po kości...

PS. TZ kazał napisac,ze jego kupka ma sie dobrze...skoro juz tak opisuje wszystko:evil_lol::evil_lol:

Posted

Jak tak tu czytam to jeszcze bardziej mnie korci żeby jeszcze raz spróbować.
Mam nadzieje, że pójdzie lepiej no i że sunia będzie chciała jeść.
Bo na karmie niestety chudnie...:roll: Żadna karma jej na dłuższą mete nie smakuje..:shake:

Posted

sorki,ze tak pozno ale dzieki za odp ;) chyba przejdzimy na barf'a takze troszke sobie jeszcze watek poczytam. I jeszcze jedno pytanie-na przelomie kwietnia/maja do naszego domu zawita 2gi piesek-szczeniaczek BC czy jego tez od poczatku karmic barfem?bo martwie sie ,ze nie bede w stanie mu da wszystkich wit i min potrzebnych do zdrowego wzrostu.

Posted

Martens napisał(a):
Można, tylko do 10-12 tygodnia życia w całości można podawać tylko mięciutkie części, chrząstki, np. szyjki z kurczaka; większ3e kości mielimy. Od 10-12 tyg. stopniowo w całości.
No i proporcje dla szczeniaka są nieco inne niż dla dorosłego psa.

P.S. Jadłospis sklecę Ci pewnie dopiero jutro bo 4 dni nie było mnie na dogo i ogarniam dopiero powoli.

mam taka prosbe...a moglabys wypisac mi tuttaj albo na pw wszystkie rodzaje miesa ktore mozna podawac..bo ja sie co chwila pytam i az mi glupio juz...tzn chodzi zeby wymienic mi ze skrzydelka ,udka itd mozna a cos tam innego nie mozna..:roll:

Posted

Można, tylko do 10-12 tygodnia życia w całości można podawać tylko mięciutkie części, chrząstki, np. szyjki z kurczaka; większ3e kości mielimy. Od 10-12 tyg. stopniowo w całości.
No i proporcje dla szczeniaka są nieco inne niż dla dorosłego psa.

P.S. Jadłospis sklecę Ci pewnie dopiero jutro bo 4 dni nie było mnie na dogo i ogarniam dopiero powoli.

Posted

Wszystkim barfującym wszelakiego dobra i szczęścia w Nowym Roku życzy Ajutkowo :)

p.s. z okazji świąt można wiele cudów w sklepach dostać za grosze, ja wczora z wieczora :evil_lol: nabyłam wołowinę udziec za 5 zł za kilo, czyste cudne mięsko!!!

Posted

My sobie z moją Mange zaczynamy BARFowanie. Narazie drugi dzień przestawiamy się na BARFa. Suczka jest ze schroniska, całe życie dostawała suchą karmę. Dlatego ostrożnie wprowadzam BARFa i obserwuję czy nie ma żadnych sensacji żołądkowych. Karmę odrzuciliśmy. Narazie dostaje udka kuraka i piersi kuraka + papka warzywna. Jak narazie jest w porządku, a Mange wciąga wszystko w niecałą minutę;)

I mam pytanko do Was BARFowicze.
Czy papka warzywno-owocowa może zawierać dodatek mięcha. I czy w takim razie można podawać papkę razem z mięchiem lub kośćmi, tzn podaję papkę a zaraz potem mięsko albo kości. Można tak, czy raczej nie mieszać??

Posted

No to super. :multi::multi::multi:
Jutro jadę sobie na zakupy dla mojej psiurzucy. Pokupuję tego i owego i pozamrażamy sobie :cool3: Troszkę podrobów, trza mięcha też jakiegoś innego kupić, może indyczek, wołowinka no i kooości, które są uwielbiane przez nią:lol: Bo nie będzie się przecież cały czas kurczakiem zażerać:roll:.

Posted

:lol: Witam wszystkich bardzo serdecznie, to mój pierwszy post na DOGOMANII !

Zawsze tylko czytałam sobie posty, jednak dziś rano nie wytrzymałam i zalogowałam się bo... :oops:

... od wczoraj czytam niezmiernie zaintrygowana BARF-em.

Niestety jestem laikiem w tym temacie i cała moja wiedza jaką usiłuję zdobyć to... na podstawie Waszych postów ! ;)

Mam więc pytanie : czy znajdzie się jakiś dobry czlowiek, który pomógłby mi - laikowi raczkującemu w BARF-ie ułożyć jakiś próbny, początkowy plan żywienia mojej suni ???
Widzę na forum, że pomagacie sobie wzajemnie, zwłaszcza MARTENS bardzo pomaga... :oops:

Czy ktoś mi pomoże ???
Proszę o kontakt na priva.

Dodam tylko, że moja sunia ma 2,5 roku i waży ok. 6,5 kg. ;)

AGA

Posted

Mam skromne jedne pytanko:cool3::

Wszyscy pisza o miksowaniu warzyw, czy jest to niezbędne ? .Ja mam labradora i jak wiadomo zje wszystko , jest strasznie lakomy . Wiec, czy jesli zje warzywa pokrojone w kawalkach to moge mu takie podawac :roll:?

Posted

Poli jasne że można podawać w kawałkach, nawet można podawać w całości.
Ja kiedys nawet dostałam "ochrzan" że podaje zmiksowane owoce i warzywa :evil_lol:

Pisałam już że Lana zaczęła wybrzydzać i już zadnego mięsa jeśc nie chciała, i kaczkę jej kupiłam z myślą że jak jakaś nowość to może będzie smakować i smakowało przez jeden dzień :shake: więc obecnie przeszłam na Hillsa mokrego ale jak mi się skończy znowu spróbuje z surowym.

Posted

D&J napisał(a):
a nie jest tak, że zmiksowane warzywka zostaną lepiej przyswojone przez organizm?

Tak. Pokrojone często wychodzą w kale niemal nienaruszone; nawet ugotowane. Nadal pełnią rolę "przepychacza", ale w porównaniu ze zmiksowanymi pies niewiele z nich przyswoi.