Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

co do terminu ważności oleju lnianego - moze to być kwestia dodanych przeciwutleniaczy, a może też być kwestia, ze producent czy dystrybutor uznaje, że skoro dla zwierząt to może dłużej postać - zwierzę się nie otruje.
Przecież ten olej nie zaczyna być trujący po upływie terminu ważności, on po prostu traci swoje właściwości pro-zdrowotne.

Posted

[quote name='Martens']A my chyba na razie rezygnujemy z barfu :(
Barył musi być na diecie wątrobowej i jest meksyk kiedy ona dostaje bobki, a mały świeże; za to mały aż się trzęsie do suchego... Widać dla niektórych psów smaczniejsze nie świeże, a po prostu to czego się nie je na co dzień :p
Ale na wątku będziemy ;)[/QUOTE]

A my wracamy chyba do barfu, przynajmniej częściowo.

Od grudnia Barył była na Trovecie dla wątrobowców i mimo, że karma weterynaryjna, w cholerę droga, widzę zmiany na gorsze.
Zaczęła się częściej drapać.
Na zębach zaczął odkładać się osad.
Pogorszyła się sierść - może nie dramatycznie, ale widocznie.
Dramat za to jest ze śmieciami na spacerach - meksyk dosłownie...
Z powodu problemów wątrobowych nie możemy wrócić do barfu w czystej postaci - wszelkie kości nie są wskazane jako podstawa pożywienia przy chorobach wątroby - pewnie będziemy podawać tylko szyjkę z indyka 1-2 razy w tygodniu do czyszczenia zębów. Poza tym - miękkie mięso + warzywa i owoce, i dodatki wapniowe w małych ilościach (pewnie Can Vit, chyba że znajdziemy coś ciekawszego), trochę odchudzony nabiał, który zawsze uwielbiała i jej służył. Raz na jakiś czas jakieś chude czerwone mięso. Może uda się obyć w ogóle bez karmy.

Z młodym sprawa jest bardziej skomplikowana... Od stycznia jest na karmach dla alergików - na testach wyszła alergia na kurczaka, wołowinę, jajka, wszelki nabiał i owoce cytrusowe.
Totalny brak jajek i nabiału trochę komplikuje nam sprawę z układaniem jadłospisu. U niego pewnie pozostanie system kombinowany, rano trochę karmy na przegryzkę, wieczorem na zmianę, mięsne kości z indyka, czasem wieprzowe, albo podroby z warzywami, plus dodatki wapniowe.
U niego też widzę zmiany na minus, mimo że karmy dostawał przez te 2 miesiące z najwyższej półki - powyżej 200 zł za 12-13 kg.
Mimo że ma dopiero półtora roku, nagle zaczął mu się odkładać kamień na zębach :razz:
Sierść przestała błyszczeć, pojawił się łupież...
Najgorzej z umięśnieniem - na barfie był szczuplutki ale wyżyłowany, czyste mięśnie, piękna rzeźba. Teraz zrobił się taki matowy nabity kloc. Pewnie za parę lat zacząłby przypominać bardziej buldoga niż ttb.

Tak więc po 2 miesiącach testów z suchymi karmami, wracamy przynajmniej częściowo do świeżego ;)

Posted

A ja mimo wielkiego zadowolenia z barfu muszę zdradzić wielki minus jaki u młodej zauważyłam, a dokładniej na co mama mi zwróciła uwagę i w pełni się z nią zgadzam ;). Na barfie młoda wyglądała ładnie, była trochę grubsza ale bez przesady, sierść gęsta, mocna, błyszcząca, energia i zdrowie dopisywały, ale... śmierdziała :shake:. Myślałam że ten typ tak ma i to jest jej naturalny 'zapach' ale jednak po dłuższym czasie jedzenia karmy smrodek zniknął. Może czegoś nie przyswajała, może coś jej nie służyło, nie wiem, w każdym razie w końcu od niej nie cuchnie :p.

Posted

Kurcze to pierwszy raz czytam, żeby na barfie pies zaczął brzydko pachnieć. Moja wręcz przeciwnie, na karmie śmierdziało jej z paszczy, a na surowym żarciu wręcz pachnie, nie tylko z pyska, tylko ogólnie jako pies w całości.

Posted

A ja mogę potwierdzić, że na barfie zapach z pyska u mojej suni znacznie się pogorszył. Nie zraża mnie to jednak, bo za to bąki się skończyły i hałasy w jelitach.

Posted

[quote name='betty_labrador']Monia a jaki sklad byl główny Barfu? [/QUOTE]
Mięsną podstawą była cielęcina, kurczak, indyk i wieprzowina, w takiej kolejności.
Z bąkami problemu nie było, chociaż jak czasem walnęła to musieliśmy się szybko ewakuować, z paszczy nie śmierdziało ale jej 'psi' zapach był bardzo intensywny :roll:.

Posted

[quote name='*Monia*']Mięsną podstawą była cielęcina, kurczak, indyk i wieprzowina, w takiej kolejności.
Z bąkami problemu nie było, chociaż jak czasem walnęła to musieliśmy się szybko ewakuować, z paszczy nie śmierdziało ale jej 'psi' zapach był bardzo intensywny :roll:.[/QUOTE]

a moze taki efekt dawał jakis jeden rodzaj mięsa? np wieprzowina? moze warto by przetestować ktory to?

Posted

[quote name='Martens']
Mimo że ma dopiero półtora roku, nagle zaczął mu się odkładać kamień na zębach :razz:
[/QUOTE]
To jest chyba jakiś mit, że sucha karma ma sprzyjać usuwaniu osadu z zębów. Mój ma zawsze najgorsze zęby na suchej. Nawet na zwykłym gotowanym osad nie odkłada się tak, jak na suchych bobkach.
Martens, jakbyś znalazła coś ciekawszego niż Can-vit (w sprawie suplementacji wapnia) to napisz na wątku, please. Nam by się przydało coś bez witamin - boję się przedobrzyć, bo niektóre witaminy pies ma w preparacie na stawy i w oleju z łososia.

Posted

[quote name='betty_labrador']a moze taki efekt dawał jakis jeden rodzaj mięsa? np wieprzowina? moze warto by przetestować ktory to?[/QUOTE]
Najbardziej prawdopodobna by była cielęcina jeśli to o konkretny rodzaj mięsa chodziło. Żadnego łupieżu, uczulenia, tylko ten 'zapach' :roll:. W kwietniu będę miała więcej czasu to sobie poeksperymentujemy. Może to był kurczak, bo na równi z cielęciną był podstawą. Wieprzowina była na tyle rzadko że raczej nie.

Posted

Karmy nie podawałam przez długi czas w ogóle, nawet na nagrody mięsne się przerzuciłam...
Chyba do makro po kaczkę i gęś trzeba się wybrać zamiast kurczaka, zamiast cielęciny wołowinę i wieprzowinę i zobaczymy. Tylko kurze łapki nie wiem czym zastąpić. Po kolei będę odrzucać jak mi zacznie kurdupel śmierdzieć. Teraz jest prawie tak bezzapachowa jak Hexolina ;)

Posted

[quote name='filodendron']To jest chyba jakiś mit, że sucha karma ma sprzyjać usuwaniu osadu z zębów. Mój ma zawsze najgorsze zęby na suchej. Nawet na zwykłym gotowanym osad nie odkłada się tak, jak na suchych bobkach.
Martens, jakbyś znalazła coś ciekawszego niż Can-vit (w sprawie suplementacji wapnia) to napisz na wątku, please. Nam by się przydało coś bez witamin - boję się przedobrzyć, bo niektóre witaminy pies ma w preparacie na stawy i w oleju z łososia.

tak jak najbardziej mnie irytuje karma dla kotów "na zęby".

-poprosze troche tej suchej na zęby żeby kotek mógł sobie je poczyścić.
-moim zdaniem i z tego co czytałam sucha nie czysci zebow bo kot nie zuje tylko pionowo gryzie-jest przystosowany do rozrywania kawałków miesa...
-ale weterynarz powiedzial ze to najlepsze na zęby.

i weź tu z takimi klientami gadaj ;)

Monia czekamy na efekty :)

Posted

tak mi sie przypomnialam kilka tygodni temu ,przyszedl akurat do nas wujek kiedy moja suka jadla szyjke indycza , wujek widzac to powiedzial " przeciez ona sobie zeby polamie na surowych kosciach " i powiedzial to bardzo powaznie, nic nie daly moje tlumaczenia nadal upieral sie ze pies nie moze jesc surowych kosci bo sa twarde i napewno wkoncu sobie polamie zeby :lol:
suka zeby ma cale :evil_lol:

Posted

Ja się trochę bałam dać psu goleń jagnięcy - to jednak dość twarda kość, a i gdy jadł to dźwięk był też poważny. Ale on rozgryza kości bardzo uważnie i delikatnie, myślę, że prędzej złamie sobie ząb pies, który chce kość pogryźć szybko i byle jak.

Posted

moja tez je dosc wolno i nie zachlannie dokladnie gryzie , najwiekszy problem miala z koscia od schabu i najdluzej ja meczyla
nie wiem jak twarda musialaby byc kosc zeby az zeby polamac , chyba ze miejszy pies ktory nie ma sily zeby poradzic sobie z czyms twardszym ale to kazdy wie co moze psu dac

Posted

[quote name='betty_labrador']Monia czekamy na efekty :smile:
Mamy już gęsie szyje i skrzydła, kaczy korpus i będziemy testować. Podroby też z gęsi ;).

Co do zębów i karmy to mnie zdziwiło ostatnio nagłe wybielenie się i oczyszczenie zębów Hexoliny w ostatnim czasie. Ma prawie 7 lat, większość czasu na karmie, sporadycznie surowe czy gotowane i na tylnych zębach zero kamienia czy nawet osadu. Może po prostu nie ma tendencji do osadzania się kamienia albo sporadyczne podawanie kości (raz na tydzień/dwa) tak pomaga zębiska wyczyścić. W zimę patyków nie gryzie, więc to nie ich zasługa :lol:.
Patrząc na to jak Hexolina je kości nie raz drżałam o jej zęby, ale na szczęście wszystkie całe :lol:

Posted

czy moglabym prosic o wyjasnienie jak to jest z miesem wolowym a zelazem w organizmie? Bo wczesniej byl post ktory jak zrozumialam mowi ze duza ilosc czerwonego miesa powoduje ( chyba) spadek ilosci zelaza w krwi. Czy tak wlasnie jest? Bo u mnie podstawa to wolowina i cielecina - glowki cielece- i czasem ryby a teraz zastanawiam sie czy powinnam dac dodatkowo zelazo? I chyba musze zrobic morfologie- w sumie dawno nie robilam badan- chybas ze 2 lata juz- czyli czas na badania profilaktyczne.