Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

emilka napisał(a):
Przykładowy jadłospis tygodniowy moich psów:
pn
mięso wołowe + papka warzywna
skrzydła z kaczki + olej z łososia
wt
konina mięso i podroby +papka warzywna
kości cielęce + kefir
śr
korpus z kurczaka + jajko
serce wołowe
czw
mięso wołowe + papka warzywna
ogon wołowy + olej
pt
wątróbka drobiowa + warzywa
skrzydełka z kurczaka + kefir
sob
wołowina + algi
korpus z kurczaka
nd
tchawica wołowa

Za dużo czerwonego mięsa... Wymień minimum połowę na indyka, kurczaka, królika, kaczkę, etc. albo jogurt/kefir bo pies będzie miał nadmiar żelaza i obciążone nerki.
Kości wołowych-cielęcych też jest za dużo - jeśli pies nie jest bardzo duży, może mieć problemy trawienne - i jeść trawę.

Posted

Przyjmuje się, że na każdy kg masy ciała powinniśmy dostarczać 1 gram oleju dziennie (5 gram ma łyzeczka od herbaty, a 15 gram zwykla). Co ciekawe, zwiększone dawki tego oleju nie skutkują odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Nie mniej nie przesadzałabym. ;) Ale gdy chcemy by zadziałał leczniczo, możemy podać więcej - a potem zmniejszyć dawkę.

Posted

Bonsai napisał(a):
Przyjmuje się, że na każdy kg masy ciała powinniśmy dostarczać 1 gram oleju dziennie (5 gram ma łyzeczka od herbaty, a 15 gram zwykla). Co ciekawe, zwiększone dawki tego oleju nie skutkują odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Nie mniej nie przesadzałabym. ;) Ale gdy chcemy by zadziałał leczniczo, możemy podać więcej - a potem zmniejszyć dawkę.

Dziekuję bardzo. Nie spodziewałam się, że aż tak dużo. Muszę zwiększyć ilości.

Posted

Witam. ;)
Jestem posiadaczką 7-letniego Goldena.
Szukam sporo na temat BARF, ponieważ dotychczas karmiony był suchą karmą, czasami gotowane było mięso i kasza.
Wiem, że jego dieta nie jest dobra, dlatego chcę przejść na BARF.
Niestety, dużo nie rozumiem na ten temat, dlatego mam kilka pytań:
Jak ogólnie ma to wyglądać?
Codziennie inne mięso?
Czy jest jakaś lista, w której są podane dozwolone mięska?
Ogólnie chciałabym wiedzieć,jak to wszystko wygląda, gdyż jest dla mnie bardzo ważne.
I czy taka dieta dużo kosztuje?
Pytam, ponieważ jestem na utrzymaniu rodziców, więc muszę jakoś się z tym liczyć. ;)

Jeśli zaśmiecam temat, proszę przynajmniej, żeby ktoś do mnie napisał!

Pozdrawiam.

Posted

Sremogirl, zajmie Ci to dużo czasu ale poczytaj ten wątek. Dużo z niego dowiesz ;)Jeśli chodzi o koszty to przynajmniej u nas wychodzimy na Barfie dużo taniej niż na suchym ;) Gdzieś są tu też przepisy na innym wątku.

Posted

Opłaci się, bo to kopalnia wiedzy ;) wejdź też na stronkę z kalkulatorem, policzysz ile i czego potrzebuje Twój pies :

[url]http://www.barf.pl/index.php/components/com_kalkulator[/url]

Posted

SemoGirl poczytaj tutaj: [url]http://abc-psow.pl/zywienie-psow/BARF-dieta-naturalna/55-rozne-typy-miesa.html[/url] i inne artykuły w tym serwisie. Są bardzo pomocne. I kilka ostatnich stron też poczytaj - ostatnio JJD zadała podobne pytania i Tobie też przydadzą się nasze odpowiedzi. ;)

Posted

Dziękuję bardzo dziewczyny. ;)

A wiecie może czy w Polsce jest coś takiego jak BARF, ale takie zamrożone?

Mam jeszcze jedno pytanie. Gdy karmicie barf to dajecie jakieś resztki z obiadów? Jakieś mięsa itp.?
I moja mama kupuje czasem w sklepie takie .. kiełbasy z resztek mięsnych. Co o tym sądzicie?
Składu chyba nawet nie ma, bo szukałam.

Posted

Nie mogę już edytować..

To mam jeszcze jedną prośbę. ;)
Czy pomoże mi ktoś ułożyć początkowy jadłospis.? Taki na sam początek. Bo sama też nie wiem, jak po kolei przechodzić. Jak coś, na PW też może ktoś napisać.
Dziękuję z góry.

Posted

Tu masz przykładowe jadłospisy: [URL]http://www.dogomania.pl/threads/122910-Barf-jadlospisy[/URL]!!!

Kiedyś kupiłam na spróbowanie psom taką psią kiełbasę i nigdy więcej, wyrzuciłam 3/4.
Z resztek moje psy dostają tylko chrząstki i jak widzą kurczaka na talerzach to leżą zaplute i czekają aż tata skończy jeść (ja im nie daję bo raczej mięsa nie jadam ;)). Są to śladowe ilości i rzadko, więc nie zabieram im frajdy :lol:.

O mrożonkach możesz poczytać np. tu: [url]http://www.dogomania.pl/threads/120721-BARF-w-kostkach[/url]

Posted

Ale mnie ciekawi jedna rzecz:
Bo gdzieś czytałam, że ogólnie te małe kości kurczaka są niebezpieczne, bo mogą przebić jelita czy coś.
Czy takie skrzydełka są bezpieczne..? Bo przecież w nich są praktycznie same kości.

I czy przestawiając Oscara na BARF mam od razu mu wyrzucić suchą karmę czy jakoś powoli przestawiać, czyli mieszać i stopniowo eliminować suchą..?

Aha, i te papki to podaje się od razu?

Posted

O, dziękuję.
A co mi radzicie? Takie przejście gwałtowne czy powolne? Oscar dostawał mięso i to bardzo często: jakieś kości wołowe, więc myślę, że takie nagłe przejście nie powinno być problemem dla jego zdrowia.

Posted

[B]SremoGirl[/B]
Ogólnie w barfie są kości, więc jaka różnica czy z kurczaka czy z krowy..
Niebezpieczne są kości gotowane i tych podawać psom nie należy. Zadławić się pies może zarówno kością jak i karmą (jak moja suczka), przebicie jelit przez kość po przetrawieniu jest bardzo małe.

Możesz pod koniec worka zacząć przestawiać - np. na śniadanie albo na kolację surowe a na drugi posiłek karma.

Papki na początek bym dawała z małej ilości składników (w ten sposób można dojść czy psiak dobrze toleruje nowe papu) i później stopniowo dodawała czegoś nowego. Mnie ten sposób upewnił że moja starsza suńka nie może jeść pomidorów ;). Wszystko powoli wprowadzaj żeby psu rewolucji żołądkowej nie zrobić.

Posted

Przyznam się, że u nas nie ma tak, że miskę dostaje rano i wieczorem. Leży ona ciągle i Oscar podjada (rzadko, mało coś je tej suchej karmy, dlatego często ma jakieś mięsko)

I troszkę nie rozumiem z tymi papkami: po prostu wsadzam do miksera np. marchewkę i.. pomidor i tak podaję?

Posted

[quote name='SremoGirl']
I troszkę nie rozumiem z tymi papkami: po prostu wsadzam do miksera np. marchewkę i.. pomidor i tak podaję?[/QUOTE]
Jeśli pies zechce zjeść, to dlaczego nie? ;) Ale jednak większość (chyba) psiurów woli zmieszane z podrobami albo jogurtem/kefirem i/lub surowym jajkiem.
Ja mieszałam z sercami, wątróbkami, żołądkami (naprzemiennie) i odrobiną oleju (bo mój nie lubi nabiału - szkoda).

Posted

[quote name='SremoGirl']Przyznam się, że u nas nie ma tak, że miskę dostaje rano i wieczorem. Leży ona ciągle i Oscar podjada (rzadko, mało coś je tej suchej karmy, dlatego często ma jakieś mięsko)

I troszkę nie rozumiem z tymi papkami: po prostu wsadzam do miksera np. marchewkę i.. pomidor i tak podaję?[/QUOTE]
To zmień mu przyzwyczajenia i michę zabierz ;).

Tak - wsadzasz, miksujesz i podajesz :p. Np. marchewka, jabłko, natka pietruszki i wątróbka (u nas taki zestaw był jak mi się nie chciało do sklepu iść :roll:, bo to zawsze było w lodówce/zamrażarce)

Posted

A te papki są ważne w tej diecie? W sumie.. mój psiak je wszystko, więc mogę spróbować. :D

Ale przyznam, że boję się o te kosteczki w kurczaku. Czytałam o tym i.. :/ Sama nie wiem.

Posted

[quote name='SremoGirl']A te papki są ważne w tej diecie? W sumie.. mój psiak je wszystko, więc mogę spróbować. :D

Ale przyznam, że boję się o te kosteczki w kurczaku. Czytałam o tym i.. :/ Sama nie wiem.[/QUOTE]
Barf to nie tylko mięcho i kości, ale też warzywa, owoce, podroby, nabiał, oleje. Poczytaj przykładowe jadłospisy - w każdym są warzywa i owoce (papki), bo to one dostarczają witamin których nie ma mięso.

Jak się boisz kurczaka dawać to zamiast niego podawaj indyka, może też być kaczka, gęś raz na jakiś czas.