Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

evl napisał(a):
Kochani, czy ktoś z Was ma jakiś super sklep mięsny albo znajomego rzeźnika w Lublinie albo bliskiej okolicy? :grins:

poszukaj na targu na Ruskiej - nie wiem czy nadal jest tam mięsna jatka w takim budynku, mieli to zlikwidować. na Bronowicach na targu są super mięsne stoiska. Mozesz pogadać też w Stokrotkach na dziale mięsnym - ostatnio pani powiedziała mi, ze jak się wcześniej powie to będzie odkladać jakiś konkretny asortyment. Jak sie porozglądasz to znajdziesz dużo!!!!!! I jak coś znajdziesz to daj znać - moze się tu przyda.
A - hipermarkety też mają często ciekawe mięcho-gnaty dla psów. Tylko nie mów od razu, ze dla psa.... Bo wcisną starocie. Takie aromatyczne już bardzo.

Posted

panbazyl napisał(a):
Filodendron - ostatnio żarły Josere - najpierw testowałam na kocie - i dopiero po jego akceptacji dałam psom - ok, zjadly. Josera Festiwal (mozna namaczać jak ktoś lubi), dawalam też Bewi Dog Sport. obydwie firmy dostępne chyba tylko u dystrybutorów, ale nie jestem pewna.... ja kupowałam u przedstawicieli z dostawą do domu (mieszkam na zatulu gdzie droga się w lesie konczy a samochodu nie mam....) więc ta opcja dla mnie jest ok. Jeśli chcesz namiary na mojego dystrybutora to na pv moge podać, ale wieczorem dopiero, bo zaraz wybieram się do ZKwP. A na forum publicznym takich danych nie podaję! Ja dystrybutorem nie jestem żadnej firmy!!!
mozesz też pomyśleć nad puchami - moje na dalekich wyjazdach konserwy jedzą. Tyle, ze ciężko taszczyć konserwy a suche jednak lżejsze, zwłaszcza jak sie ma swoje, dziecka i psa bagaże. Milego wypoczynku!

Biedny kot :) Zawsze robisz najpierw testy na kocie?

Posted

Sylwia M. napisał(a):
Biedny kot :) Zawsze robisz najpierw testy na kocie?

Niestety tak.... On byle czego nie zje. kiedyś to nawet prawie że do mięsnego chodziłam z nim.... he!
To pers w dodatku Ukrainiec ze Lwowa i ma bardzo szlacheckie podniebienie.

Posted

Dlaczego "niestety"? Wiadomo, że kot wybredniejszy :) Zamówiłam tę Joserę - zobaczę, jak pies zareaguje - jeśli dobrze, to będzie na wyjazd.
**
Przymierzam się do kupienia jakichś wodorostów, powinnam nimi wzbogacić nasz barf - kupujecie Algolith czy Kelp?

Posted

a ja cierpie
jestem juz pewna ze suke zaczal ucuzlac kurczak ;/
a nasze rzezniki ubogie w inne mieso
zrobilam specjalnie odstep od surowego kurczaka na tydzien i lupiez zaczal znikac,suka przestaje sie drapac
i tak sie chyba zakonczy nasza przygoda z barfem
ale bede polecac to napewno

swoja droga jak zamowilam przedwczoraj worek suchego to sie zalamalam ;/ cenowo wychodzi strasznie drogo tymbardziej karma bez kurczaka , przywyczailam sie do tego surowego

Posted

A indyk? Kości wieprzowe? Cielęce? Nie masz jakiegoś dużego sklepu w pobliżu? Ja na przykład w Auchan kupuję podroby niedrobiowe, bo w innych sklepach raczej ciężko dostać (poza HM ;)). Kości wieprzowe są w większości mięsnych. Shina kurczaka je bardzo rzadko i nie narzeka - wychodzi 6-8 małych korpusów w miesiącu (czyli jakieś 3-4 dni), a z innych kurzych części to tylko skrzydełka raz na jakiś czas. No i podroby, ale te bez problemu można zastąpić np. indyczymi, cielęcymi czy wołowymi.
Dobrze że tu weszłam, bo mi się przypomniało że muszę papu na obiadek psu wyjąć :lol:.

Posted

[quote name='gops']a ja cierpie
jestem juz pewna ze suke zaczal ucuzlac kurczak ;/
a nasze rzezniki ubogie w inne mieso
zrobilam specjalnie odstep od surowego kurczaka na tydzien i lupiez zaczal znikac,suka przestaje sie drapac
i tak sie chyba zakonczy nasza przygoda z barfem
ale bede polecac to napewno

swoja droga jak zamowilam przedwczoraj worek suchego to sie zalamalam ;/ cenowo wychodzi strasznie drogo tymbardziej karma bez kurczaka , przywyczailam sie do tego surowego

Martens pisała do mnie na GG, że też kurczaka odstawiła u małego smerfika.
Ja od dwóch tygodni również. Moja sunia miała dziwne uczulenie, strasznie się drapała. Już odstawiałam różności (siemię lniane, olej lniany itd) nic nie pomagało, teraz w odstawkę poszedł kurczak i widzę poprawę :)

Posted

panbazyl napisał(a):
Niestety tak.... On byle czego nie zje. kiedyś to nawet prawie że do mięsnego chodziłam z nim.... he!
To pers w dodatku Ukrainiec ze Lwowa i ma bardzo szlacheckie podniebienie.

Na moim to suchego nie można próbować (je wszystko co suche). Za to mięsko surowe, to już co innego. kurczak może leżeć w misce, wołowina jest zjadana - ale tylko pierwszy gatunek :)

Posted

filodendron napisał(a):
Sylwia M., jak jesteś z Martens w kontakcie, to zapytaj, czy dawać kelp czy algolith, please :)

Podam Tobie GG na PW, jak będziesz Ja widziała sama zapytasz?

Posted

u nas jest bardzo duzy problem zeby dostac w normalnej cenie co inengo niz drob ;/
moglabym ale wtedy zbankrutuje calkiem
bede sie rozgladac po rzezniakch napewno przy okazji , a moze jakis nowy keidys otowrza w maire normlany
w kazdym razie alergia u suki byla abrdzo duza lupiez i drapaianie sie ,dlatego narazie odstawimy barfa

Posted

Filodendron tu kopia odpowiedzi Martens: [FONT=MS Shell Dlg 2]w sumie nie wiem czy jest jakaś róznica :)
[/FONT]
[FONT=Arial]11:11:06
[/FONT]
[FONT=MS Shell Dlg 2]ja daję algolith i jest ok
[/FONT]
[FONT=Arial]11:11:10
[/FONT]
[FONT=MS Shell Dlg 2]ale kelp też można[/FONT]

Posted

Hej BARFowe ciotki :) Przymierzam się do przestawienia suni na BARFA. O kcim BARFie mam juz jako takie pojęcie, o psim słabe bardzo ...
Czy jest szansa gdzies znaleźć info w pigułce jakie składniki powinna zawierać optymalna BARFowa dieta psia ?
Nie chodzi mi o analize chemiczną tylko jakie mięso, ile kości (czy mielone ?), ile podrobów (procentowo), co ponadto (warzywa, ile, jakie) ?
Czy na poslkim rynku są dostępne kompleksowe suplementy wspierające karmienie surowym mięsem tak jak to jest w przypadku kocim ?

Pewnie w wątku juz było nie raz , ale przez 428 stron nie przebrnę, nie da rady ... Poza tym dogo po zmianach technicznych nie działa mi jak trzeba.

Z góry dziękuję :)

Posted

[quote name='filodendron']
Panbazyl, wspominałaś tutaj na wątku, że jeśli musisz psy przestawić na suche, to wybierasz karmy niemieckie. Mogłabyś podpowiedzieć, jakie? Planujemy w maju wyskok w góry świętokrzyskie i tam raczej tylko suche będzie wchodziło w rachubę (pensjonat). Muszę coś znaleźć i wypróbować w domu zanim tam pojedziemy.
Spróbuj tego:
http://www.koebers.pl/produkty.html
Karma ma forme płatków które zalewa sie woda na kilka minut przed podaniem.
Bardzo wydajna, skład w miare sympatyczny i kilka znajomych psów mówiło ze smaczna.

Posted

Puli, karma ta również by mnie interesowała w przypadku jakiegoś wyjazdu. Bardzo ciekawa się wydaje. Czy można ją gdzieś dostać w Polsce (Katowice i okolice), czy raczej zamawiać przez internet trzeba?

Posted

[quote name='Mada:)']Puli, karma ta również by mnie interesowała w przypadku jakiegoś wyjazdu. Bardzo ciekawa się wydaje. Czy można ją gdzieś dostać w Polsce (Katowice i okolice), czy raczej zamawiać przez internet trzeba?
Nie wiem ale na stronie obiecują próbki...
http://www.koebers.pl/kontakt.php

Posted

Tylko chyba wszystkie te karmy oprócz jednej z jagnięciną, są na bazie wołowiny, tak?
Mój bandyta od wczoraj strajkuje - zjada tyle, co kot napłakał. Znowu się boję, że będzie powtórka z rozrywki - jak z karmami.