Bonsai Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Na BARFie syty dzienny posiłek może wynosić nawet 50 gr :eviltong: (np. korpus kurzy 1,3 zł / kg i pies o wadze 22 kg ). Quote
gops Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 mojej nie wystraczy 1 korpus na dzien ;/ jak zje korpus to musi byc jescze conajmeij jogurt :) ale wychodzi sporo taniej niz sucha Quote
filodendron Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 gops napisał(a):mojej nie wystraczy 1 korpus na dzien ;/ jak zje korpus to musi byc jescze conajmeij jogurt :) ale wychodzi sporo taniej niz sucha Mój waży 9,5 i jeden korpus na dzień to jest taka minimalka. Chętnie zjadłby więcej. W ostatnim miesiącu zeszłam do porcji 3% masy ciała dziennie (tak mi wyszło z podsumowujących obliczeń), nie licząc smakołyków, przygodnych kęsów i podkarmiania przez tatę w czasie naszej tygodniowej u niego wizyty ;) i pies mi schudł. Quote
evel Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Bura napisał(a):Ja dziś nabyłam 3 kilo mrożonych warzyw, zmieliłam i rozgniotłam ze szprotkami. Pies zadowolony, ino nie mogę wywabić z rąk tego rybnego smrodku... Spróbuj "rozmemlać" w dłoniach pół dość miękkiej cytryny, trochę poszoruj nią ręce a później normalnie umyj. Pomaga na różne "smrodki", o ile ktoś nie ma uczulenia na cytrynę ;) Quote
gops Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 filodendron napisał(a):Mój waży 9,5 i jeden korpus na dzień to jest taka minimalka. Chętnie zjadłby więcej. W ostatnim miesiącu zeszłam do porcji 3% masy ciała dziennie (tak mi wyszło z podsumowujących obliczeń), nie licząc smakołyków, przygodnych kęsów i podkarmiania przez tatę w czasie naszej tygodniowej u niego wizyty ;) i pies mi schudł. sporo je ;D moja na barfie przytyla ale to akurat jej sie przydalo i ma sporo wiecej energi co mnie cieszy Quote
filodendron Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 gops napisał(a):sporo je ;D moja na barfie przytyla ale to akurat jej sie przydalo i ma sporo wiecej energi co mnie cieszy No właśnie sporo. I zupełnie nie wiem, z czego to wynika. M.in dlatego robiłam badania kupska trzy razy z rzędu - wyszły tam jakieś pojedyncze jajeczka nicieni (sztuk trzy), wet mówi, że to norma w miejskich warunkach (ale został odrobaczony) - w każdym razie żadnego życia wewnętrznego, które by z niego podczerpywało te korpusy i inne, nie ma. Nie znaleźli żadnych segmentów tasiemca czy coś w tym stylu. Zresztą ja sprzątam po psie, to widzę co tam w koopsku ma i nigdy żadnych robali nie widziałam. Nie wiem - może on ma takie bogate życie umysłowe, że mu te kalorie są potrzebne ;) Quote
bonsai_88 Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Filodendron nie przejmuj się ;). W tej chwili mój 1 pies [Birma, poniżej 20 kg] je dziennie minimum 1 kurczaka [i nie o korpusie tutaj piszę ;)], a drugi [znajda - husky Bolek, na oko 30 kg] je dziennie jedno udko z kurczaka :D. Razem wychodzą mi 2 normalnie jedzące psy :) Quote
gops Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 [quote name='bonsai_88']Filodendron nie przejmuj się ;). W tej chwili mój 1 pies [Birma, poniżej 20 kg] je dziennie minimum 1 kurczaka [i nie o korpusie tutaj piszę ;)], a drugi [znajda - husky Bolek, na oko 30 kg] je dziennie jedno udko z kurczaka :D. Razem wychodzą mi 2 normalnie jedzące psy :) masz haszczaka i nic nie mowisz!! Ty Ty ;d co sie nie chwalisz Quote
*Monia* Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Bolek niejadek albo go po prostu głodzisz :eviltong:. A jak przyjął nowe jedzonko? Shina dzisiaj pokazała, że serek biały jest czymś za co nawet jest skłonna posunąć się do kradzieży :-o. Obydwie dostały swoje porcje serka i sobie zrobiłam na obiad z cynamonem i cukrem (mniam). Wyszłam na moment z kuchni i usłyszałam tylko że ktoś się wspina po szafce :mad:. Jak wpadłam do kuchni to brakowało połowy mojego pysznego serka, a Shina pod stołem usuwała resztki dowodów ze swoich wąsów. Myślałam że ją rozszarpię na maleńkie kawałeczki :mad:. Hexa złodziej jest, ale aż tak perfidnych kradzieży mi ostatnio nie urządza.. Quote
O1us_89 Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Mada:) napisał(a):Monia, wydajność BARFU jest naprawdę bardzo opłacalna. Ja dla dwóch niewielkich psów i kota wydaję na miesiąc nie więcej niż 50 zł, a jedzonko urozmaicone, pożywne i smakowite. ;) Naprawdę super dieta, pod warunkiem, że organizm psa/ kota toleruje i wszystko 'gra'. :) Powiem Wam, że ostatnio zabrałam się za robienie pizzy (drugi raz w życiu) i co? I oczywiści ciasto nie wyrosło grrr! I mam dość pichcenia w kuchni żareka dla ludzi, za to kombinacje dla zwierząt no po prostu ubóstwiam tworzyć! :D Wam to jakos strasznie tanio to wszystko wychodzi ja na sojego Bandyte wydaje ok 300 zl/mies. I to bez zadnych wielkich rewelacji... Moze tansze miecho macie? A i dodam, ze Bandyta wazy ok 45 kg (moze wiecej, dawno go nie wazylam), i zjada jakies 3-4% wagi. Quote
O1us_89 Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Mada:) napisał(a):Monia, wydajność BARFU jest naprawdę bardzo opłacalna. Ja dla dwóch niewielkich psów i kota wydaję na miesiąc nie więcej niż 50 zł, a jedzonko urozmaicone, pożywne i smakowite. ;) Naprawdę super dieta, pod warunkiem, że organizm psa/ kota toleruje i wszystko 'gra'. :) Powiem Wam, że ostatnio zabrałam się za robienie pizzy (drugi raz w życiu) i co? I oczywiści ciasto nie wyrosło grrr! I mam dość pichcenia w kuchni żareka dla ludzi, za to kombinacje dla zwierząt no po prostu ubóstwiam tworzyć! :D Wam to jakos strasznie tanio to wszystko wychodzi ja na sojego Bandyte wydaje ok 300 zl/mies. I to bez zadnych wielkich rewelacji... Moze tansze miecho macie? A i dodam, ze Bandyta wazy ok 45 kg (moze wiecej, dawno go nie wazylam), i zjada jakies 3-4% wagi. Quote
filodendron Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 [quote name='bonsai_88']Filodendron nie przejmuj się ;). W tej chwili mój 1 pies [Birma, poniżej 20 kg] je dziennie minimum 1 kurczaka [i nie o korpusie tutaj piszę ;)], a drugi [znajda - husky Bolek, na oko 30 kg] je dziennie jedno udko z kurczaka :D. Razem wychodzą mi 2 normalnie jedzące psy :) Tak, ale Twoja Birma to spotsmenka (sportsdoginka), a mój to pół-kanapowiec - godzina latania za piłką dziennie, trochę ćwiczeń umysłowych i tyle. Chyba, że go kąpiele, suszenie i strzyżenie tak wyczerpują ;) Quote
bonsai_88 Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 gops napisał(a):masz haszczaka i nic nie mowisz!! Ty Ty ;d co sie nie chwalisz Mam od paru dni - wbiegł mi prosto pod samochód, niech się cieszy, że mam hamulce dobre... o mało go nie rąbnęłam, a Bolek jest wielkości malamuta - jeszcze by mi maskę uszkodził... *Monia* napisał(a):Bolek niejadek albo go po prostu głodzisz :eviltong:. A jak przyjął nowe jedzonko? Niejadek z niego... ale tylko na własny obiad - mój by chętnie zeżarł ;). Nowe jedzenie przyjął nadzwyczaj dobrze, wczoraj jadł papkę warzywną.... muszę przyznać, że mnie tym zadziwił, byłam przygotowana na kręcenie nosem Quote
Mada:) Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 Faktycznie tanio. Mam dwa psy - 4 kg i 7 kg, więc kurdupelki. I kot - 3 kg. Kupuję indycze szyje, skrzydła, korpusy, porcje kurze, skrzydła kurze, szyje, łapki, podroby, kości wołowe, wieprzowe czasami, jogurty, warzywa, owoce. Raz na tydzień filety z jakichś rybek. To nasze główne menu. Kotu mielę drobiowe kości, niestety innych moja maszynka do mięsa nie przetrawi. Mięso dostaje natomiast zarówno z kurczaka, jak i z indyka, wołowiny. I naprawdę w 50zł. na miesiąc, bez problemu się mieszczę prz dwunastu łapach. ;) Quote
panbazyl Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 a u nas dziś małe święto domowe - szczeniaki po raz pierwszy zjadły coś co nie jest mlekiem ich matki a jedzeniem stalym. zjadly ze smakiem troszkę mielonego mięcha z indyka - surowego oczywiście! I bardzo sie rozglądaly za więcej :) Jutro dostaną znow troszkę więcej jak dziś. Quote
joaha Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 Ja na 40 kg boksera wydaję do 200 zeta/ miesiąc. czasem blizej 200 a czasem bliżej 150, zalezy jak się ułoży.Przy okazji czy dajecie płucka wieprzowe? Niechcący kupiłam wieprzowe zamiast wołowych i teraz nie wiem czy dawać, wydaje mi się, że czytałam cos o tym, ż esię nie powinno,a le nie jestem pewna Quote
filodendron Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 Joaha, Nie powinno się dawać podrobów wieprzowych ze względu na ryzyko obecności wirusa wścieklizny rzekomej - podobno u nas mięso nie jest badane pod tym kątem, ponieważ wirus nie zagraża człowiekowi. Panbazyl, małe krwiożercze labradorki Ci rosną, w dodatku czarne - jak sobie poradzisz z krajanami skłonnymi do mitologicznego myślenia? ;) Quote
Darianna Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 Mam pytanie - czy na pewno można dawać surowy kurzy korpurs? Bo się waham, czy kupić chłopakom, ale oni mięso zachłannie jedzą i boję się, czy kości dobrze pogryzą.... Quote
Mada:) Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 Darianna, korpus kurzy jest miękki, elastyczny. Na początek, kiedy przestawiasz psy na BARFA, a jest ryzyko, że zbyt łapczywie zjedzą kości, podaj korpus. On nie zawiera kości, które się zozszczepiają, które mogą być ostre. Jednak niech ktoś pokryje moją wypowiedź. ;) Quote
filodendron Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 Ja gdzieś czytałam, że przy łapczywcach lepiej na początku karmić trzymając w ręku - czyli jakąś szyję indyka czy inną kostkę - właśnie po to, żeby zmusić psa do powolnego dziamlania a nie połykania w całości. Choć z drugiej strony korpus rzeczywiście jest miękki - w takim bez skrzydeł są dwie większe i twardsze kostki, które ja zawsze przecinam nożycami na części - no ale skoro da się je przeciąć nożycami do drobiu, to znaczy że bardzo twarde nie są. Ktoś uprosiłby Martens, żeby przerwała swój urlop od dogo i wróciła chociaż na wątek barfowy, to byłoby więcej danych... Quote
panbazyl Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 Darianna! Te korpusy są faktycznie bardzo miękkie. One nawet zbyt poważnie nie wyglądają jak się toto w rękę weźmie.... Ale po pierwszym razie będziesz już pewniejsza. Najgorzej to ten pierwszy raz. Ja po jakimś czasie "rzucałam mięchem" po domu i to dosłownie. Potem mop i wiadro. Tylko nie lubię jak ktos nas odowiedza w porze karmienia, bo niechcący może korpusem dostać przelatującym między nogami od stołu. Quote
Darianna Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 Nie taki wilk straszny jak go malują - czyli nasz pierwszy raz z korpusami ;) Tylko rozdzielaj po równo! Jeszcze nie pozwala jeść.... Ej Młody! Nie pozwalaj sobie! Chrupiemy Chłopakom smakowało, chwilę po zdjęciach przenieśli się na podłogę :D Quote
panbazyl Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 ale super!!!! Bardzo mają "smakowitą" minę! Chyba na prawdę im smakowało! Quote
Recommended Posts