Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich BARF-iarzy i ich BARF-ujące zwierzaki,
Rafał z początkującym BARFożercą Leonem :lol:

Mam pytanie,szczególnie do an3czki,o adresy sklepów z przystępnymi cenami mięs końskich,jagnięcych itp.

an3czka napisał(a):
Najlepszy numer jest z koniną:evil_lol: W Carrefourze droga. Ja kupuję na targu, w sklepie zajmującym się sprzedażą tylko koniny i źrebięciny.
Ogon koński 3,60/kg, gulasze, rosołowe, itp. mniej niż 10 zł/kg. Źrebięcina droższa (szponder ź. ok. 13 zł/kg, a koński 8 zł/kg). Kości 1,50/kg.

Czy mogłabyś podać adres tego sklepu?
Poszukuje koniny dla urozmaicenia diety mojego psiaka.
Pozdrawiam.

Posted

o amtko.... ja cos bardziej jestem przekonana ze raczej na barfa nie przejde;(((( jak sobie pomysle ze mialabym kupowac mojemu psiakowi konine to mi sie cos robi....(jestem wegetarianka a dodatkowo milosniczka koni i jezdziectwa.....).... wiec chyba nic z tego

Posted

madzior_ka napisał(a):
o amtko.... jak sobie pomysle ze mialabym kupowac mojemu psiakowi konine to mi sie cos robi....(jestem wegetarianka a dodatkowo milosniczka koni i jezdziectwa.....).... wiec chyba nic z tego

Swego czasu nie jadałem mięsa,konie lubię ale mój pies wegetarianinem nie jest a konina to stety czy nie jedno z najlepszych rodzajów mięsa,nie mam konia ale mam psa więc wybór jest prosty ...coś jeść musi,a skoro musi niech je zdrowo,ja koniny nie tykam.

Posted

ech... no niby prawda to co mowisz....ja tez z psa wegetarianina nie mam zamiaru zrobic (a slyszalam o tksich przypadkach i o karmach wegetarianskich... ale tyo troche sprzeczne z natura)...ale jakos tak mi sie smutno zrobilo jak o tej koninie pisales...

Posted

[SIZE="1"]Nie czytalam calego tematu, bo jet ciut za dlugi, wiec mam nadzieje, ze sie nie powtarzam :oops:

Jak wygląda kwestia z bakteriami i pasożytami? Wiemy, jak w Polsce badane jest przez weterynarzy mięso, czasem słyszy sie o zatruciach włośnicą, tasiemcem etc. Co, jeżeli, tfu tfu, spotka to psa...?

Posted

[quote name='dog_master']
Jak wygląda kwestia z bakteriami i pasożytami? Wiemy, jak w Polsce badane jest przez weterynarzy mięso, czasem słyszy sie o zatruciach włośnicą, tasiemcem etc. Co, jeżeli, tfu tfu, spotka to psa...?

:grins:

kolega chyba za dużo portali internetowych czyta

Posted

[quote name='dog_master']Nie czytalam calego tematu, bo jet ciut za dlugi, wiec mam nadzieje, ze sie nie powtarzam :oops:

Cóż, jak się zarazi to i się odrazi :evil_lol: po to masz co trzymiesięczne odrobaczanie psa. Jeśli masz obawy, powinnaś mrozić mięso i podroby przed podaniem. Wtedy znaczna część chorób ginie. Raczej mało prawdopodobne jest, żeby w dobie przepisów unijnych, w XXI wieku pies jedzący produkty przeznaczone do spożycie dla ludzi i zakupione w sprawdzonycm punkcie zaraził sie paskudami.
Poza tym pies zaraża sie pasożytami na podwórku. Od innych psów, przez owady, odchody itd. Pasożyty dostają się do organizmu nawet wwiercając sie przez skórę łap.
Ja jedynie unikam podrobów wieprzowych. Ale łatwo je zastąpić.
No i temat był już wielokrotnie wałkowany ;)

Posted

tez bym chciala przejsc na BARFa
ale mam inne pytanie czy ktos to wyprubowal i ma zla opinie o tym?
Nie chodzi mi np. o zle strawienie kosci.. tylko jakosc futra kondycja..
bo ja slysze tylko dobre rzeczy...ale z drugiej strony sie boje bo malo osob ta metoda karmi swe psy.. chodzi mi tylko o ludzi ktorzy tym karmia lub karmili.. nie zdanie od tak (nieswiadczonych;) )!!!!

Posted

madzior_ka napisał(a):
ech... no niby prawda to co mowisz....ja tez z psa wegetarianina nie mam zamiaru zrobic (a slyszalam o tksich przypadkach i o karmach wegetarianskich... ale tyo troche sprzeczne z natura)...ale jakos tak mi sie smutno zrobilo jak o tej koninie pisales...

Ja też jestem wege i u nas w domu tylko pies jada mięso; nie czuję się wcale dobrze z zamrażarką pełną mięsa i kości, zwłaszcza że nikt za mnie nie pokroi, nie zmieli tych krwistych kawałków :shake: ale pies musi mięso dostać, nie wierzę w wegetariańskie karmy, i czy to będzie BARF, czy gotowane, czy sucha karma - nie polepszasz ani nie pogorszasz sytuacji zwierząt rzeźnych karmiąc jednego psa (tak myślę). A koniny nie musisz mu podawac, jeśli do koni masz wielki sentyment.
(też mi smutno :-()

Posted

Marta Chmielewska napisał(a):
Cóż, jak się zarazi to i się odrazi :evil_lol: po to masz co trzymiesięczne odrobaczanie psa. Jeśli masz obawy, powinnaś mrozić mięso i podroby przed podaniem. Wtedy znaczna część chorób ginie. Raczej mało prawdopodobne jest, żeby w dobie przepisów unijnych, w XXI wieku pies jedzący produkty przeznaczone do spożycie dla ludzi i zakupione w sprawdzonycm punkcie zaraził sie paskudami.
Poza tym pies zaraża sie pasożytami na podwórku. Od innych psów, przez owady, odchody itd. Pasożyty dostają się do organizmu nawet wwiercając sie przez skórę łap.
Ja jedynie unikam podrobów wieprzowych. Ale łatwo je zastąpić.
No i temat był już wielokrotnie wałkowany ;)

Dzieki :cool1:

Posted

Gracjana napisał(a):
tez bym chciala przejsc na BARFa
ale mam inne pytanie czy ktos to wyprubowal i ma zla opinie o tym?
Nie chodzi mi np. o zle strawienie kosci.. tylko jakosc futra kondycja..
bo ja slysze tylko dobre rzeczy...ale z drugiej strony sie boje bo malo osob ta metoda karmi swe psy.. chodzi mi tylko o ludzi ktorzy tym karmia lub karmili.. nie zdanie od tak (nieswiadczonych;) )!!!!

Ja karmiłam przez 6 miesiące, potem miałam 2 miesięczną przerwe (karmiłam Hillsem) i teraz znowu karmie barfem. I na BARFIE pies wygląda świetnie, nie jest wiecznie chudy (jak po suchym) i uwaga - poprawił mu się wygląd nosa znacząco juz po tygodniu (według veta to było starcze zapalenie tarczki nosowej). Nos miał okropny (pękający, krwawiący), teraz jest z dnia na dzień lepiej. Lepiej wyglądają jego stawy, skóra, sierść, zęby... Jest bardziej żywy. Wyniki krwi ma idealne.

Posted

No wlasnie :D
Wszyscy co probowali chwale ale inni sie boja (ci co nie probowali i mi doradzaja)
ale czego sie bac jesli wszyscy to bardzo chwala??
Czy ktos zna moze strone z daniami dla mniejszych pieskow (sheltie ok.6kg)??
znam jedna ale dla pracujacych borderow...i troche mi ceiszko oreslic ile by moj maluch jadl (ona ma 20miesiecy),
z gory dzieki!

Posted

Powinien zjadać mniej więcej 0,12-0,18 kg żarcia dziennie, w tym: 0,072-0,108 mięsnych kosci; 0,018-0,027 czystego mięsa; 0,018-0,027 podrobów; 0,012-0,018 warzyw, owoców, itp. Trzeba pamiętać że są to wartości orientacyjne. Najlpiej ustalic sobie plan tygodniowy. Ustalic ile dokładnie powinien pies zjeśc tygodniowo,a potem rozdzielic to na dzienne porcje.
Mi na początku ciężko było ustalać psu jadłospisy, teraz to jest moja ulubiona niedzielna czynność :lol:

Posted

Jak ktoś chce mogę się podzielić taką fajną tygodniową tabelką do rozpiski jadłospisów, którą znalazłam na francuskiej stronie. Jest ładnie zrobiona(taka Barfowa) Wygląda jak plan lekcji:lol: Jest w Wordzie ale ładnie by też wyglądała wydrukowana np. na lodówce:p

Posted

[quote name='hanik']Jak ktoś chce mogę się podzielić taką fajną tygodniową tabelką do rozpiski jadłospisów, którą znalazłam na francuskiej stronie. Jest ładnie zrobiona(taka Barfowa) Wygląda jak plan lekcji:lol: Jest w Wordzie ale ładnie by też wyglądała wydrukowana np. na lodówce:p

Hanik, ja sie pisze wysli na jjackowski7@wp.pl

Posted

Moje psy są na barfie, początkowo tylko haszczaczka była na tym ale teraz i nawet nasz 9-letni jamnik jest na tym i nawet nie było problemów z przestawieniem go na to. Tzn jamnik nie dostaje już kości najwyżej chrząstki bo wiadomo starszy już. Ale dzięki tej diecie mają super sierść, są zdrowe itp. Jak byliśmy z Jurą w ZK to wszyscy mówili, że musi być dobrze odżywiona bo ma taką piękną sierść :lol: ale w sumie to też efekt trzymania jej na dworze ;)

Posted

Gracjana napisał(a):
e-mail do mnie doszedl ale tabelka jest pusta... tylko rano i wieczur jest napisane....

Bo ją musisz sobie uzupełniać wg własnych pomysłów co tydzień. Możesz ją zmodyfikować na rano południe wieczór. To nie jest gotowiec.:lol:

Posted

Jak ktoś chce mogę się podzielić taką fajną tygodniową tabelką do rozpiski jadłospisów, którą znalazłam na francuskiej stronie. Jest ładnie zrobiona(taka Barfowa) Wygląda jak plan lekcji:lol: Jest w Wordzie ale ładnie by też wyglądała wydrukowana np. na lodówce:p

ja tez poprosze na maila: mag_den@interia.pl z góry wilkie dzieki

a co do bania sie to ja sie wlasnie boje ze to bedzie czasochłonne, że Denis nie będzie chciał gryźć kości, że nie będę wiedziała jak mu ustalić jadłospisy itd....:/

Posted

[quote name='madzior_ka']ja tez poprosze na maila: mag_den@interia.pl z góry wilkie dzieki

a co do bania sie to ja sie wlasnie boje ze to bedzie czasochłonne, że Denis nie będzie chciał gryźć kości, że nie będę wiedziała jak mu ustalić jadłospisy itd....:/
Może na początku tak,ale póżniej jak w to wejdziesz będzie spoko. Trzeba kiedyś zacząć:lol:

Posted

Witajcie kochani BARFiarze!! Moje psiaki (2 akitki i suczka kundelek) od prawie 4 miesięcy są na BARFie. Generalnie bardzo jesteśmy zadowoleni z diety, zarówno my, jak i psiaki :lol: Pieski mają zdecydowanie ładniejszą sierść, bialutkie ząbki, są bardzo żywotne i naprawdę szczęśliwe. Żeby mieć pełną kontrolę nad ich zdrowiem co pewien okres robię im badania krwi. Większość wyników jest w normie, poza próbami wątrobowymi, obie akity mają podwyższony ALAT. Asztar w obecnej chwili ma już ALAT w normie, ale przez trzy miesiące dostawał 2 razy dziennie HEPARAGEN (do tej pory dostaje) i podejrzewam, że dzięki niemu poprawiły się tak jego wyniki. Aszi ALAT wzrasta, nie znacznie, ale jednak. Dodam, że wcześniej psiaki były wyłacznie na gotowanym jedzeniu i w tym okresie niestety nie zrobiłam im badań krwi, dlatego nie wiem jak wyglądał ALAT przy porzedniej diecie. Staram sie bardzo urozmaicać psiakom BARFowe jedzenie, wprowadziłam dużo ryb, podaje im dodatkowo kwasy nienasycone OMEGA3 i OMEGA6. Jedzą coraz więcej owoców i warzyw. Mięsne kości staram się obierać ze skór, żeby były jak najmniej tłuste. Może ktoś z Was miał podobne problemy przy początkach BARFowania?
Z góry dziekuję za każdą wskazówkę i pomoc!!