Squ Posted March 18, 2009 Posted March 18, 2009 Suciune napisał(a):Przed chwilą mnie olśniło, czemu pies jeść nie chce. Mama potajemnie podczas mojej nieobecności niuniowi daje żarcie, trzeba z nią poważnie porozmawiać :mad::diabloti: Skąd ja to znam :diabloti: Od czasu gdy w domu nie ma ani grama suchej i ani jednej puszki dokarmianie się skończyło :multi: Choć początki bywały ciężkie :diabloti: Quote
Suciune Posted March 18, 2009 Posted March 18, 2009 Squ napisał(a):Skąd ja to znam :diabloti: Od czasu gdy w domu nie ma ani grama suchej i ani jednej puszki dokarmianie się skończyło :multi: Choć początki bywały ciężkie :diabloti: Ja mam gorzej, wszyscy myślą że zabidzam sukę i niedługo skóra z niej zostanie. Nie da się przetłumaczyć, że ona jest szczupła, nie chuda... Quote
Inkaa Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 bonsai_88 napisał(a): Zwłaszcza, że większość właścicieli małych psów się boi barfa [że kości za duże itp] My też barfujemy, my też (7kg westik). :multi: Quote
ttossa Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Kinga&Wenka napisał(a):My też barfujemy, my też (7kg westik). :multi: ktoś sie boi Barfować z małymi psami - ludzie - ja mam i małe i wielkie psy i szczeniaczki i wszystko je Barf!!!!!!!!!! oto dowody 8 tyg . szczeniaczki Chihuahua!!!!!!!!!!!!!!!:evil_lol::evil_lol::evil_lol: a teraz 4 tyg . szczurki - ale sama wołowinkia jak widać Wielki Brat czuwa !!!!! Quote
ttossa Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 a tu kilka zdań dla osób co maja obawy ,że przeBIAŁKUJĄ psa : :diabloti::diabloti::diabloti: Białko w suchej masie (s.m.) obliczono na podstawie podanej ilości białka w stosunku do suchej masy produktu. Najbardziej „białkowa” okazała się karma w puszce Animonda – zawartość białka wyniosła tu aż 55%. Wysokobiałkowa jest również dieta BARF – zawartość białka w analizowanym zestawie wyniosła 42%. Najmniej białka zawierają analizowane karmy suche – 27-28%. Warto też zwrócić uwagę na ilość karmy zjadanej przez psy, a więc na rzeczywistą masę poszczególnych składników odżywczych. Według założeń diety BARF, dorosły pies powinien zjadać dziennie ok. 2-3% swojej masy (w zależności od aktywności). Oznacza to, że średniej wielkości pies ważący 15 kg powinien jeść dziennie 0,3-0,45 kg, a więc 37-55 g białka (2,5-3,6 g na kg masy ciała). Pies o tej samej masie żywiony suchą karmą Alfa powinien (według zaleceń podanych na opakowaniu) zjeść 0,2-0,3 kg suchej karmy dziennie, a więc 52-78 g białka (3,5-5,2 g na kg masy ciała). Średniej wielkości pies żywiony puszkową karmą Purina Dog Chow Adult powinien według rekomendowanej dziennej dawki żywieniowej zjadać 1,3 kg karmy, czyli 97,5 g białka (6,5 g na kg masy ciała). Te obliczenia wskazują, że pies żywiony dietą BARF, pozornie wysokobiałkową, zjada w rzeczywistości najmniej białka w porównaniu do psów żywionych pozostałymi rodzajami karm! Quote
Charly Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 o super zdjecia barfujących maluchów:multi::loveu: wstaw je prosze także na wątek zdjęciowy BARF http://www.dogomania.pl/forum/f503/barf-e-motion-111167/ Quote
Poli Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 donald1209 napisał(a):Też tak mieliśmy. Aż ktoś mądry mi powiedział, że barf to jedzenie dużo bardziej kaloryczne i pies potrzebuje go dużo mniej niż suchego. Teraz moja 8.5 mieś Luka , ON-ek o wadze 32 kg jada ok. 0.8 do 1 kg dziennie, mimo że normy żywieniowe dla tego wieku zalecają 5 - 10% masy ciała, czyli 1.6 do 3.2 kg dziennie!!! Nie przejmuj się. przejedzenie jest gorsze od przedłodzenia. Je tyle ile potrzebuje. Daj mu więcej ruchu to i apetyt się zwiększy. Ja mam labka 7 miesiecy, wazy ok 25 kg i zjada 1 kg dziennie. Dopisze, ze bezprzerwy chodzi glodny , ale moj pies mial tak zawsze, nawe na suchej :evil_lol:. I na dokladke jest troche za gruby, ma faldki tluszczu :cool1:. Quote
bonsai_88 Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 Tak na prawdę patrzcie na to, czy wasze psy mają dobrą figurę, a nie na to ile procent zjadły ;).... są psiaki, które potrzebują mało jedzenia [np. haszczaki czy malamuty], są tez psy jedzące bardzo dużo [moja osobista Birma - dorosła suka, która je 5-10% dziennie, bo inaczej jest za chuda. przebadana przez weta - jest zdrowa, tylko tak ma :razz:] Quote
shin Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 Poli napisał(a):Ja mam labka 7 miesiecy, wazy ok 25 kg i zjada 1 kg dziennie. Dopisze, ze bezprzerwy chodzi glodny , ale moj pies mial tak zawsze, nawe na suchej :evil_lol:. I na dokladke jest troche za gruby, ma faldki tluszczu :cool1:.To ma zdecydowanie za duzo jedzenia i/lub za malo ruchu i trzeba go zaczac odchudzac. Nie znam sie na labradorach, ale moj psiur przestal byc tlusciutki jak tylko przestal byc malym szczylkiem, a z doswiadczenia wiem, ze tluszczyk mozna stracic, ale jest to o wiele bardziej pracochlonne i nieprzyjemne niz niedopuszczenie, zeby ten tluszczyk sie pojawil. Kilo barfowego dziennie to jednak sporo. Rozumiem, ze pies rosnie, ale niech nie rosnie wszerz :evil_lol: 1,2kg zjada moj ponad 20kg ciezszy, niespelna roczny szwajcar [ktory wg tych procentow to powinien mnie z torbami puscic :evil_lol:]. Tez jest lakomy jak diabli i dlatego wlasnie trzeba bardzo uwazac, zeby pies nie utyl zbytnio. Jesli psa mi sie jakos za duzo robi, to mniej zarcia - jak zebra za latwo wyczuc, to wiecej. Ale zeby faldki tluszczu mu sie robily? :shake: Labki to duze i jednak stosunkowo ciezkie psy - szkoda stawy rozwalac. Quote
Martens Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 Ja to mam dobrze i ekonomicznie, moja na 2% i mniej ledwo linię utrzymuje :lol: Quote
Poli Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 Sama nie wiem, czy zmniejszyc racje dziennie, wg procentow to je za malo, ale jak widac ten kilogram to nawet za duzo teraz. Tylko teraz jakos boje sie zmniejszyc racji :roll:, dopiero zacznie krasc :cool1:. Na imprezie zjadla w ciagu 1 sekuny pol ciasta, ostatnio ukradla dwa surowe kotlety ze stolu i dwie czekolady cale opkowane :oops:. Quote
shin Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 Poli napisał(a):Sama nie wiem, czy zmniejszyc racje dziennie, wg procentow to je za malo, ale jak widac ten kilogram to nawet za duzo teraz. Tylko teraz jakos boje sie zmniejszyc racji :roll:, dopiero zacznie krasc :cool1:. Na imprezie zjadla w ciagu 1 sekuny pol ciasta, ostatnio ukradla dwa surowe kotlety ze stolu i dwie czekolady cale opkowane :oops:.Znam to, znam to wszystko... ale uwierz mi - jak sie za mlodu upasie, to i ze stawami moze byc nieszczesliwie, i ze zrzuceniem tego tluszczyku bedzie pozniej ciezko. Wg procentow to ja mojego psiura wrecz glodze :evil_lol: bo powinien dostawac w tej chwili prawie 5kg dziennie, a tyl juz na 1,5kg. Nie wyobrazam sobie jak by wygladal po miesiacu pasienia na 'poprawnej' dawce - a jestem w stanie postawic diamenty przeciw kokosom, ze by moze kilka dni glodowki w sumie zrobil, ale generalnie by pozeral wszystko. Na jedno posiedzenie 2kg miesa to dla niego nie problem. Quote
Charly Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 moj pies juz nie jest na barfie- zrezygnowal po pół roku:), ale jak był jadl do dwóch razy tyle niz procenty sugerują:roll:. I zaznaczam, ze nie byl gruby:) Quote
donald1209 Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Poli napisał(a): Na imprezie zjadla w ciagu 1 sekuny pol ciasta, ostatnio ukradla dwa surowe kotlety ze stolu i dwie czekolady cale opkowane :oops:. A wiesz, że w czekoladzie jest jakiż związek który jest dla psów trucizną i po zjedzeniu jednej czekolady pies może zdechnąć? Quote
Martens Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Poli napisał(a):Na imprezie zjadla w ciagu 1 sekuny pol ciasta, ostatnio ukradla dwa surowe kotlety ze stolu i dwie czekolady cale opkowane :oops:. To może ta nadwaga wcale nie bierze się z za duzej dawki barfu :diabloti: Popieram przedmówcę; ta ilość czekolady zawiera wystarczającą ilość trujących dla psa związków, żeby wyslać na tamten świat 2 małe psy... U większego może wywołać problemy neurologiczne i sercowe. Quote
betty_labrador Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 donald1209 napisał(a):A wiesz, że w czekoladzie jest jakiż związek który jest dla psów trucizną i po zjedzeniu jednej czekolady pies może zdechnąć? a dokladniej jest to teobromina zawarta w kakale, najniebezpieczniejsza juz w mneijszych dawkach jest gorzka czekolada. poza tym po co obciazac psa dodatkowym tluszczem, cukrami.. Quote
betty_labrador Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Poli napisał(a):Ja mam labka 7 miesiecy, wazy ok 25 kg i zjada 1 kg dziennie. Dopisze, ze bezprzerwy chodzi glodny , ale moj pies mial tak zawsze, nawe na suchej :evil_lol:. I na dokladke jest troche za gruby, ma faldki tluszczu :cool1:. e to za duzo zjada :P moja sunia wazy ok 26kg i dziennie dostaje maxymalnie 0,45-0,50 kg i trzyma linie ;) Quote
Poli Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 Martens napisał(a):To może ta nadwaga wcale nie bierze się z za duzej dawki barfu :diabloti: Popieram przedmówcę; ta ilość czekolady zawiera wystarczającą ilość trujących dla psa związków, żeby wyslać na tamten świat 2 małe psy... U większego może wywołać problemy neurologiczne i sercowe. moze:cool3:. Co do czekolady, czytalam, czytalam, ale jakos w te nowinki nie wierze :roll:. Moj pies po zwinieciu tych czekolad, nie mial zadnych problemow. Moj poprzedni pies , lubowal sie w rodzynkach (podobno takze trujace) i jak wyniuchal jakies na stole, to takze potrafil zwinac i zjesc cala paczke i jakos zyl ( 16 lat):razz:. Wiec, co do zywienia barfem musze zmienic strategie, na jeden posilek przeznacze 0,25 miesa + tyle samo warzyw +owoce. Wiec dalej bedzie kilogram dziennie, tylko z wieksza iloscia warzyw;). Quote
Martens Posted March 29, 2009 Posted March 29, 2009 To że pies, po jednorazowej uczcie nie miał żadnych objawów, nie znaczy że nie ma żadnych uszkodzeń organizmu albo że następnym razem też nic się nie stanie. Ci, którzy po czekoladzie stracili psy, też pewnie nie wierzyli. Grunt to rozwaga, i rodzynki są trujące, i czosnek, i czekolada, ale żadna z tych rzeczy nie zaszkodzi jeśli jej zjedzenie zdarza się rzadko i w małej ilości. Quote
betty_labrador Posted March 29, 2009 Posted March 29, 2009 Martens napisał(a):To że pies, po jednorazowej uczcie nie miał żadnych objawów, nie znaczy że nie ma żadnych uszkodzeń organizmu albo że następnym razem też nic się nie stanie. Ci, którzy po czekoladzie stracili psy, też pewnie nie wierzyli. Grunt to rozwaga, i rodzynki są trujące, i czosnek, i czekolada, ale żadna z tych rzeczy nie zaszkodzi jeśli jej zjedzenie zdarza się rzadko i w małej ilości. podobno jeszcze cebula ;) Quote
bonsai_88 Posted March 29, 2009 Posted March 29, 2009 Dodam, że czosnek w MAŁYCH ilościach może pomagać. Moja 20-kg suka dostaje 1-2 ząbki [zależy od wielkości] w miesiącu i nie łapie pcheł ani kleszczy :eviltong:. Quote
betty_labrador Posted March 29, 2009 Posted March 29, 2009 bonsai_88 napisał(a):Dodam, że czosnek w MAŁYCH ilościach może pomagać. Moja 20-kg suka dostaje 1-2 ząbki [zależy od wielkości] w miesiącu i nie łapie pcheł ani kleszczy :eviltong:. powaga? skad wiesz o takiej rewelacji? Quote
bonsai_88 Posted March 29, 2009 Posted March 29, 2009 Przeczytaj cały wątek to też będziesz wiedzieć :razz:... W zeszłym roku przypadkiem sprawdziłam to dość dokładnie. Miałam u siebie przez tydzień psa, który miał być zakropiony przeciw pchłom [specjalnie pytałam!] i ciągle łapał kleszcze [po paręnaście dziennie :crazyeye:]. Okazało się, że zostałam okłamana i pies nie był niczym zakropiony :angryy:.... dla porównania moja Birma zabezpieczana tylko czosnkiem [mam dziecko z alergią na chemię, nie mogę jej zakraplać czy dawać obroży :shake:] przez ten czas, jeszcze więcej biegając po lesie, nie złapała ani jednego kleszcza :razz:. Quote
yuka66 Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Bonsai, a jak dajesz ten czosnek, jednorazowo, caly zabek, zmiazdzony. Ja mam psa 8 kg, chcialabym sprobowac z tym czosnkiem, bo nienawidze szpikowania psa chemia. Moj wet od barfu polecil mi taki czosnek sproszkowany, suchy, ale mysle, ze swiezy moze skuteczniejszy. Quote
g@l@xy Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 ojjjj moja koleżanka walczyła 3 dni o zycie swojej suni po zjedzeniu czekolady......krucho było, wyszła z tego ale było tragicznie..... Quote
Recommended Posts