Martens Posted January 21, 2009 Posted January 21, 2009 Tascha napisał(a):ee- no nie przesadzajmy - kilka wilków upoluje sarenke bez problemu;) Ale już tak upierdliwie dociekając :evil_lol: wilki poza okresem zimowym żyją raczej w parach lub samotnie, stąd przez większość roku jedzą raczej mniejsze zwierzęta ;) No i ja przykładowo kości z większych zwierzat (świnka, krowa) nie podaję częsciej niż raz w tygodniu. Zazdroszczę żołądeczków :loveu: Quote
Poli Posted January 22, 2009 Posted January 22, 2009 Tascha dzieki za opinie :cool3:, przyda sie. I male sprostowanie napisalam we wczesniejszym moim poscie " miesnie czaszki ":lol:, cholera mialo byc "miesnie żuchwy" :oops: . I jeszcze dopisze, tutaj wogole nie podaje sie zmielonych kosci, jak sa wymieszane z miesem w paczce gotowej, to sa to raczej male kawaleczki. Mozna osobno kupic kosci z owcy i podawac do obgryzania. Zreszta glownie w paczkach gotowych jest czyste mieso , bez kosci:roll:. Quote
shin Posted February 17, 2009 Posted February 17, 2009 Nowy BARFowicz wam doszedl! :multi: Od kilku dni moje bydlatko [43kg :loveu:] jest na BARFie - niby wszystko ok, pies zachwycony, ale... no wlasnie, ale. O kosciach sie naczytalem - wiadomo, tylko surowe, itp itd. Ale jak do licha nauczyc tego potwora, zeby ich nie polykal w calosci!? Wczoraj dostal mostek, od trzeciej nad ranem nim wymiotowal, strasznie sie przy tym zapowietrzyl i ogolnie sie meczyl. Diabel go pozarl zanim zdazylem sie zorientowac co sie dzieje i jest efekt - po prostu go nie raczyl pogryzc na male kawalki, tylko takie nawet do 5cm kawaly polykal :shake: [a przynajmniej takimi wymiotowal... wole nie wiedziec co w nim jeszcze siedzi...] Generalnie zawsze jadl dosc lapczywie, ale to juz przegiecie. Czy jestem skazany na mielenie kosci? Jesli tak - jak mielicie? Bo drobiowe to w zwyklej maszynce mozna, miekkie sa, ale jak zmielic taka wypasna jakas, wieksza kosc [nie mowie o wolowych, nad ktorymi pies sie modli caly dzien :evil_lol:]? Mielicie maszynkami recznymi, czy automatem? Czym w ogole te kosci lamac, zeby sie miescily do maszynki? :crazyeye: Quote
Martens Posted February 17, 2009 Posted February 17, 2009 Nie miel tylko trzymaj kość w ręku, kiedy pies ją obgryza. Nie uda mu się połknąć całej (chyba że z ręką :diabloti: ) i będzie musiał obgryzać powoli. W ten sposób przyzwyczai się, że kości sie ciumka a nie połyka ;) Quote
shin Posted February 17, 2009 Posted February 17, 2009 Martens napisał(a):Nie miel tylko trzymaj kość w ręku, kiedy pies ją obgryza. Nie uda mu się połknąć całej (chyba że z ręką :diabloti: ) i będzie musiał obgryzać powoli. W ten sposób przyzwyczai się, że kości sie ciumka a nie połyka ;)Ciekawe zjawisko - kosc bestia miazdzy, ale palce nawet jak zlapie, to delikatnie. Czujniki jakies ma w paszczy? :evil_lol: W kazdym razie, mina matki bezcenna byla. Weszla biedna, a tu ja siedze na schodach, reka do polowy przedramienia we krwi, podloga we krwi, psi pysk we krwi, widok musial byc przecudny :evil_lol::evil_lol: No i prawie 3h po karmieniu, i jeszcze nie bylo 'efektow specjalnych' :multi: Pod wieczor jeszcze dokonczymy obrabiac ta kosc, skoro tak dobrze poszlo :multi: Byle tylko szybko sie przyzwyczajal do tego obgryzania kosci, bo jak to mu zajmie dwa miechy... :mdleje: Quote
Martens Posted February 17, 2009 Posted February 17, 2009 U mnie to było kilka dni ;) Na początku pies karmiony wcześniej suchymi bobkami był w szale, że dostał COŚ TAKIEGO i podobnie jak Twój chcial połknąć w całości. Jak dotarło, że teraz będzie tak codziennie, trochę się opanował :) Quote
shin Posted February 17, 2009 Posted February 17, 2009 Rewolucji po obiedzie nie bylo, kolacja juz pozarta, z duza iloscia chrupania. Na razie nie slychac, zeby cos sie psu burzylo we flaczkach, wiec moze ta noc bedzie spokojna :shake: Przynajmniej kupy sie ustabilizowaly - ladne, twarde, srednio ciemne, twarde, raz-dwa na dobe i twarde. No i twarde. Chyba widac, z czego sie najbardziej ciesze? :evil_lol: Ehhh, a na jutro trzeba ogon wolowy rozmrozic. Dzis to wyciagnac z zamrazarki i zostawic na wierzchu? Wiem, pytanie co najmniej na poziomie, ale ja na miesie sie nie znam w ogole, a zamrazarka to dla mnie jakas egzotyka kompletna :oops: Quote
Ania+Milva i Ulver Posted February 17, 2009 Posted February 17, 2009 tak wyciagnij - na rano sie rozmrozi;) Quote
shin Posted February 17, 2009 Posted February 17, 2009 Juz zostalem uswiadomiony, glosem typu 'rany boskie, gdyby nie zupki instant to bys zszedl z tego swiata' :evil_lol: Wiec ide miecho rozwieszac w garazu, bo koty miesa surowego nigdy jeszcze nie raczyly do pyskow wziac, ale znajac prawa Murphy'ego, teraz nagle postanowia zezrec wszystko :evil_lol: A pies grzecznie spi, kopytkami przebiera dziarsko przez sen, ale zadnego bekania, gazowania czy wymiotow nie ma :multi: ... ... jeszcze. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted February 17, 2009 Posted February 17, 2009 :evil_lol::evil_lol::evil_lol: mój dobek mial takie gazy,że trzeba było okna otwierac...a na barfie wszytko jak reka odjął;) tylko cosik moim czterołapom sie ostatnio chyba za duzo przytyło:evil_lol::evil_lol: Quote
shin Posted February 17, 2009 Posted February 17, 2009 Ania+Milva i Ulver napisał(a)::evil_lol::evil_lol::evil_lol: mój dobek mial takie gazy,że trzeba było okna otwierac...a na barfie wszytko jak reka odjął;) tylko cosik moim czterołapom sie ostatnio chyba za duzo przytyło:evil_lol::evil_lol:Za krotko barfujemy, zebym cokolwiek powiedzial o gazach [poza tym, ze na razie jeszcze kosci siedza grzecznie na miejscu i nie wylatuja ekspresem przez pysk :multi:], ale czasem moje psisko tak na suchej karmie potrafilo zagazowac... W ogole dziwne te jego gazy, bez masowania brzucha rzadko kiedy sie obywalo, jak juz zaczal - dostawal napadow lizania wszystkiego, co sie nawinie pod paszcze, odbijalo mu sie, puszczal gazy bojowe, a brzuch twardy jak deska. Wczoraj [dzisiaj?] w nocy zreszta to samo bylo, tylko jeszcze gorzej, z wymiotami i popiskiwaniem. Sie nawet przestraszylem, ze skret zoladka ma, stad moja troche glupkowata radosc, ze dzis zjadl te kosci i wszystko ok jest :oops: Quote
Martens Posted February 17, 2009 Posted February 17, 2009 Oj, po karmie to dopiero były gazy :shake: Teraz na barfie sporadycznie zdarza się mały bączek. No a niestety objawy które opisujesz, to lizanie, świadczyło o bardzo kiepskim przyswajaniu pokarmu, wzdęciach no i cierpieniu psa niestety - psy bardzo często odreagowują takie dolegliwości lizaniem... Quote
shin Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 Martens napisał(a): No a niestety objawy które opisujesz, to lizanie, świadczyło o bardzo kiepskim przyswajaniu pokarmu, wzdęciach no i cierpieniu psa niestety - psy bardzo często odreagowują takie dolegliwości lizaniem...Wiem, wiadomo, ze nikt nie czuje sie swietnie z brzuchem rozdetym gazami, stad tez masowanie psiska, zeby chociaz troche mu ulzylo - zwykle pol godziny masazu i bylo po sprawie, a tamtej nocy... :shake: Masakra po prostu. Za to tej nocy cwaniakowal - ja do lozka, a ten zaczyna lizac co popadnie. Ciekawe, ze brzuch miekki, zadnych innych objawow, i jeszcze co chwila przestawal i patrzyl, czy ja juz lece na pomoc, czy jeszcze nie. Przestal i poszedl grzecznie spac jak tylko stwierdzil, ze tym razem to nie dziala. Symulant :evil_lol: W kazdym razie, poza ow przeblyskiem inteligencji, noc spedzilismy spokojnie, a z rana to ja musialem psa prosic, zeby laskawie raczyl ruszyc zadek na dwor. Samo siku, kupy brak, czyli stabilizacja osiagnieta, bo od kiedy barfa wciaga, to kupa jest popoludniowo-wieczorna. A ogon wolowy zostal ze smakiem pozarty samodzielnie, bo pies jest duzi i dojosly i sobie nie zyczy, zeby mu trzymac :eviltong: Obserwowalem - lezal spokojnie, chrupal nawet jak kawalek odgryzl, wiec moze nie bedzie zle. Quote
g@l@xy Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 czaję się i czaję.....słuchajcie a ma ktoś doświadczenia z BARFem dla małych ras? Konkretnie o yorasa mi chodzi :oops: Quote
Martens Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 http://www.dogomania.pl/forum/f503/barf-e-motion-111167/index7.html Tu można obejrzeć barfującego yorka ;) Wiem, że barfują również buldożki francuskie, chińskie grzywacze... Quote
g@l@xy Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 Martens dzięki, niestety fotka mi nie wystarcza :roll: Quote
Martens Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 Zawsze można napisać PW do jej autorki :p Quote
g@l@xy Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 a pewnie że napiszę :) dzisiaj moja panienka której dogadzam z żarciem gotowanym (ona je oczywiście olewa) dostała 2 serca indycze i wątróbkę surową i wcięła to w minutę.... znaczy się nie dawać gotowanego i nie dawać suchej karmy bo woki surowe. Nie wiem tylko jak yorki sobie radzą z gnatami przecież to zupełnie inna siła w paszczy..... Quote
Martens Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 Szyjka czy korpus z kurczaka nie powinny stanowić żadnego problemu ;) Quote
yuka66 Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 Ja mam cavaliera - dostaje kurczaki, szyjki z indyka, krolika, zeberka jagniece, moze tez byc przepiorka, flaki. Quote
Ela i Luna Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 Proszę o poradę. Do tej pory raz w tygodniu podawałam Lunie skrzydełka kurczaka i raz w tyg. łapki. Zauważyłam, że Luna woli łapki. Skrzydełka zjada ze znikomą chęcią. Zastanawiam się czy nie zamienic tych skrzydełek na łapki, wtedy wypadałyby dwa razy w tygodniu... Co o tym sądzicie? Czy łapki są wartościowo zblizone do skrzydełek? Czy dalej "męczyc" Lunę tymi skrzydłami? Czekam na Wasze opinie. Quote
Martens Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 Na skrzydełkach jest więcej mięsa (białko), łapki są bardziej korzystne na stawy. Może sunia instynktownie wybiera coś, czego jej potrzeba? Dawaj więcej łapek ale i nie rezygnuj zupełnie ze skrzydełek ;) Quote
Ender Posted February 19, 2009 Posted February 19, 2009 Witram! Myślę, że wielkość psa nie ma szczególnego znaczenia i barfować może każda rasa. Ja mam dużego psa (bouviera), ale przekabaciłem już moją mamę i teściową, obie mają jamniki miniaturki. Pieski wsuwają,że aż miło. Trzeba tylko dostosować wielkość tych "gnatów", które im się daje. Moja mama z powodzeniem karmi swoją suczkę szyjkami kurzymi; nawet nie zmielonymi, tylko tasakiem je tnie i miesza z papką owocowo-warzywną. Teściowa z kolei (za moją namową) swoją suczkę karmi szyjami indyczymi + papka. I jest git, suki wyszczuplały, ożywiły się, a zaznaczam, że obie mają po 8/9 lat i barfują od ok. pół roku. Pozdrawiam Bartek Quote
D&J Posted February 19, 2009 Posted February 19, 2009 Ja mam maltańczyka, któremu BARF bardzo przypadł do gustu. Z alergika i niejadka BARF zamienił nam psa w potwora :diabloti:. Zjada wszystko, energii ma x3, a o alergii dawno zapomnieliśmy. Nic mu nie tnę i nie mielę. Świetnie radzi sobie z szyjkami, łapkami, skrzydełkami i korpusami. Teraz co prawda czekam z niecierpliwością na dystrybucje BARF w kostkach w moim regionie, ale i tak będzie dostawał jakies kosteczki do pogryzienia. Także dla małych piesków również polecam. Quote
g@l@xy Posted February 19, 2009 Posted February 19, 2009 dzisiaj przywlokłam wołowinę i gratis dostałam gnata wołowego wielkości mojego psa :) wołowinę zjadła, gnata olała, myslałam że chociaż się nim pobawi :shake:. Gnat został przepołowiony w środeczku mnóstwo szpiku a mój pies nic.... Kiedyś miałam spanielicę ta to kochała takie gnatki..... Quote
Recommended Posts