Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Talia - jak przejdziesz na BARFa to takie suche kulki będą nie lada przysmakiem dla piesia... coś o tym wiem :) Luna nie chciała jeśc suchego w ilościach przeznaczonych na dzienną dawkę. Teraz kiedy jest na BARFie, jak tylko poczuje że mam suche w dłoni to robi wszystko by je dostac.

Posted

Czesc! Mam na imie Marta i posiadam 3 letniego labradora, wykastrowanego - Argo. Po krotce napisze jak wyglada jego aktywność. Ilość ruchu ma srednia. Rano spacerek ok.40min, potem 2 razy po około 1,5h i wieczorny tez kolo 40min. Rano i wieczorem to raczej zwykle chodzenie i wachanie, czasem troche klikamy. 2 spacery po 1,5h to jakis wyjazd za miasto, na ogol nad wode. Wtedy jest duzo biegania i plywania, troche ćwiczeń z posłuszeństwa no i zabawy J
Od 2 tygodni karmie psiura Barfem. Zdecydowalam się ze względu na to ze jest alergikiem i mam nadzieje ze mu się zmniejszy wydrapywanie się. Stwierdzilam ze najpierw sprobuje z alergia walczyc w ten sposób a jeśli to nie wyjdzie zainteresujemy się odczulaniem, sterydami itd.

I teraz chciałam spytac o to czy dieta jest wystarczająco urozmaicona i czy odpowiednie dawki podaje.
Piesek w tej chwili wazy ok.41,5kg. Tak mu się waga wciąż waha od 41 czasem prawie 42. Chcialabym choc go odchudzic tak do 40 a najlepiej do 38 J dla zdrowia jego stawow.
Wg tablki
waga ciała psa dorosłego: 40kg
dzienna porcja min. 0,8
w tym:
miesne kosci: 0,48
czyste mieso: 0,12
podroby:0,12
warzywa i owoce: 0,08

i u nas jadłospis jest ściągnięty ze strony: http://www.dogs.gd.pl/psiejstwo/barf_jadlospisy.html
i troche zminiony

1 dzień
0,5kg korpus z kurczaka , 2 kurze łapki
2 dzień
2 szyje$ indycze (0,7kg), kubek kefiru
3 dzień
0,4kg twarogu z jajkiem (całe jajko ze skorupką, wgniecione w twaróg), 3 kurze łapki
4 dzień
0,7 kg kości cielęcych
5 dzień
papka warzywna (pomidory zmiksowane ze smietaną i bazylią, lyżką oleju z pestek winogron, małym ząbkiem czosnku), 0,4kg żołądków z indyka +siemie lniane
6 dzień
0,7 kg kości wołowych
7 dzień
0,7 kg łapek kurzych, kubek kefiru
8 dzień
0,7 kg szkrzydełek kurzych
9 dzień
papka warzywna (marchewka, jabłko, pietruszka zielona - zmiksowane z olejem (łyżeczką), tranem (łyżeczką)i wątróbką drobiową do smaku +siemie lniane
10 dzień
3 szkrzydła z indyka
11 dzień
0,7 kg kości wieprzowych lub wołowych
12 dzień
2 szyje indycze
13 dzień
jogurt (duzy kubek), papka warzywna (ogórek,bakłażan zmiksowane z olejem i podrobami i ziołami) +siemie lniane
14 dzień
1 korpus z indyka, kubek kefiru
15 dzień
0,7 kg żwaczy wołowych świeżych
16 dzień
2 szyja z indyka
17 dzień
twaróg (0,40kg) z jajkiem, łyzką miodu i kelpem, wzglądnie algami +siemie lniane
18 dzień
serce wołowe
19 dzień
0,7kg korpusu z gęsi

Chciałabym tez cos urozmaicic bo wydaje mi się ze za duzo drobiu. Nie bardzo mam pomysl, moglibyście podpowiedziec? I sprawdzic czy ilości wg was będą odpowiednie.

Z gory dzieki

marta&argo

Posted

Ciekawi mnie taka rzecz.
Czy psu barfowemu mozna podawac L-karnityne?
L-karnityna odchudza, jest dodatkiem do diety, w kapsulkach przy cwiczeniach . z tego co czytalam to jest w mięsie (czy w barfie jest naturalnie? ide dalej- czyli barf odchudza?). Jest tez w karmach light, tych odchudzajacych.
I jestem właśnie ciekawa, czy jak ktos ma za grubego psa i ten pies jest na barfie, to moze mu podawac w jakis malych dawkach l-karnityne, jako dodatek do aktywnosci, ktora ma tę nadwagę zlikwidowac?

Posted

martaa moj pies ma praktycznie allergie na wszystko. wet proponowal sterydy, ale to bardzo, ale to bardzo niedobrze dla psa....i dla Ciebie też...dużo pije...jeszcze więcej sika...(karmy hypoallergiczne np. firmy RC są bardzo drogie i po kilku tygodniach "przestaly"działać...)

więc ja wykluczyłam z diety za radą weta drób, wolowine, warzywa, jajka nabial i pies ma się dobrze. Dodatkowo dostawał przez kilka tygodni tabletki na alergie; clemastinum...

Dobrze sprawdza się królik, ale drogi (33 zl za kg). Przy wadze Twojego psa zbankrutujesz. Jeszcze lepszy i duzo tanszy jest filet z ryby (okolo 11 zlotych-podobno najlepsza jest ryba morska-

Ja podaję psu czasem surowego krolika czy filet z ryby( filet zawsze gotuje- pies nie lubi surowej ryby), a czasem gotowane z ryżem i z dodatkiem oleju z pestek winogron. Jesli gotuję, to wkladam filet do małej ilości (kilka cm) gotującej się wody, do tego od razu ryż...Filet bardzo szybko się ugotuje, wyciągam, ryż dalej się gotuje i przechodzi aromatem ryby (ilosc wody powinna byc tak mala, zeby ryz ją wchlonąl- szkoda odlewac) i pies bardzo chętnie to je.

Taki ma jadlospis- nic poza tym. Sprobuj taka karme, mozesz dodac póżniej (dopiero jak alergia ucichnie) warzywa, czy algi w proszku (np. spiruline) i zobaczyc jak reaguje. ale nie musisz..

Generalnie jest tak przy alergiach, że ogranicza się ilość zródeł białka do minimum. Najlepiej, jesli pies pobiera białko tylko z jednego max. dwóch zródeł...Jesli podajesz i warzywa i nabial i mieso itd, reakcja u psa allergika jest natychmiastowa. Kurczak, wolowina, jajko itd. są bardzo niedobre dla malego wrazliwca;). Wiec wyklucz drób, wolowe i absolutnie zero jajek i nabialu...ZERO

Zboża przy allergiach nie powinno się podawac, jednak widzę, że ryż malemu służy (rozgotowany ryż- musisz gotowac dlużej niz dla ludzi). U mojego alergia objawia się także dolegliwościami układu pokarmowego, a jesli dostaje ryż kilka razy w tygodniu ma bardzo ładne kupki.. Poza tym ryż działa jako wypełniacz...dajesz wtedy mniej mięsa... Co w przypadku tak drogiego miesa jak krolik czy ryba morska ma znaczenie...w zaleznosci od mozliwosci finansowych...

ps. i przy okazji pierz jego poslanko tylko w proszku dla dzieci wrazliwych, a co drugi raz bez proszku w ogole...

Wszystko to bardzo pomoglo mojemu psu-alergia oprocz typowych objawow przeradzala się w postacie padaczki...teraz jest wyrazna poprawa i z tym co jest teraz i pies i ja;) mozemy zyc:). Powiem więcej- wyniki krwi są dobre,ale najwazniejsze jest co widzę...pełen energi silny szczęśliwy pies.. Alergia mojego psa zabierała mu całą energię. nie spalismy po nocach i on i my.A teraz jest na prawde dobrze:)
Nie dawaj Twojemu sterydow...I nie dawaj zadnej suchej karmy..

ps. jesli masz jakies dalsze pytanie to pytaj na pw, bo nie zawsze tu wchodze..

Posted

prittstick08 napisał(a):
Ciekawi mnie taka rzecz.
Czy psu barfowemu mozna podawac L-karnityne?
L-karnityna odchudza, jest dodatkiem do diety, w kapsulkach przy cwiczeniach . z tego co czytalam to jest w mięsie (czy w barfie jest naturalnie? ide dalej- czyli barf odchudza?). Jest tez w karmach light, tych odchudzajacych.
I jestem właśnie ciekawa, czy jak ktos ma za grubego psa i ten pies jest na barfie, to moze mu podawac w jakis malych dawkach l-karnityne, jako dodatek do aktywnosci, ktora ma tę nadwagę zlikwidowac?

powiem tylko, ze mnie l- carnityna nie pomogla:evil_lol:

Posted

Jeśli chodzi o alergie przy BARFowaniu to słuchaj się Charly - chyba o na będzie o tym wiedziała najwięcej... a jeśli chodzi o pranie legowiska to lepsze będą orzechy do prania [wbij takie hasło w allegro to znajdziesz ;)]... to akurat wiem, bo moje dziecko ma uczulenie na chemię - nawet po proszku dla wrażliwców musiał dostawać sterydy [a miał tylko 3 miesiące :(], a po orzechach ma ładną, zdrową skórę :)

Posted

a ja mam taki problem, ze za chiny ludowe moj pies nie chce jesc tyle kosci, ile mu wyznacza ramka, tzn. ramka wysnacza ok 1 kg kosci dziennie, a on je tylko 0,6-0,7 kg. wiecej nie tknie, a kosc zaczyna smierdziec po jakims czasie, i klops. jakis pomysl? a tak na marginesie, to od kilkunastu dni jestesmy na barfie. przedtem jadla moja suczka sucha, ale teraz nie chce nawet na nia patrzec. przez 4 dni prowadzila strajk glodowy, jak miala w misce sucha karme. :)

Posted

bonsai_88 napisał(a):
Jeśli chodzi o alergie przy BARFowaniu to słuchaj się Charly - chyba o na będzie o tym wiedziała najwięcej... a jeśli chodzi o pranie legowiska to lepsze będą orzechy do prania [wbij takie hasło w allegro to znajdziesz ;)]... to akurat wiem, bo moje dziecko ma uczulenie na chemię - nawet po proszku dla wrażliwców musiał dostawać sterydy [a miał tylko 3 miesiące :(], a po orzechach ma ładną, zdrową skórę :)

super. dzięki. nie wiedzialam o czyms takim. Ja mam alergie i Filip też.zaraz poszukam

Posted

martaa napisał(a):
Charly nie obraz sie ale nie o to pytalam ;) radzisz mi co podawac psu do jedzenia a nawet nie wspomnialam na co jest uczulony :) ale dziekuje za rady :)

:evil_lol:, bo ja juz mam obsesje:evil_lol:. myslalam, ze ma alergie pokarmowa;)

Posted

geny80 napisał(a):
a ja mam taki problem, ze za chiny ludowe moj pies nie chce jesc tyle kosci, ile mu wyznacza ramka, tzn. ramka wysnacza ok 1 kg kosci dziennie, a on je tylko 0,6-0,7 kg. wiecej nie tknie, a kosc zaczyna smierdziec po jakims czasie, i klops. jakis pomysl? a tak na marginesie, to od kilkunastu dni jestesmy na barfie. przedtem jadla moja suczka sucha, ale teraz nie chce nawet na nia patrzec. przez 4 dni prowadzila strajk glodowy, jak miala w misce sucha karme. :)

Moze po prostu wystarcza psu te 0.6 0.7...
Ja bym sprobowala w miejsce brakujacych gramow dac mu cos innego;)

Posted

Charly napisał(a):
powiem tylko, ze mnie l- carnityna nie pomogla:evil_lol:

Bo (tak słyszałam) l-karnityne (w tabletkach, taka ze sklepow odzywki dla sportowcow) bierze sie jakos godzine przed cwiczeniami i przyspiesza przemiane "tłuszczu" w "miesnie":) sama w sobie chyba nie odchudza.
Ale ciekawa jestem czy ktos odchudzajacy swojego psa probowal czegos takiego jak podawanie l-karnityny wlasnie rpzed wysilkiem fizycznym, treningiem.
Nie chodzi o to, ze ja chce tak zerobic, pytam z ciekawosc. Bo skoro to dziala u ludzi, to mysle ze u psow moze tez działac.

geny80- moj bernenczyk tez zjada tyle ile mu potrzeba, wiecej nie tknie. lubi jesc, jest łasuchem, ale zjada tyle ile mu potrzeba. I zawsze to jest mniej niz kilogram, czasem nawet o polowe mniej. trzyma swietna linie:) za to borderka jest takim zarłokiem, ze na jej 11 kg jakbym jej dała 3 grubasne szyje indycze to by je zjadła, nawet jakby miala zwrocic:D Pies ktory sam sobie dawkuje ile mu potrzeba jest lepszy, bo przy psie- żarłoku trudno jest to wszystko dobrze ułozyc, pies jest wiecznie głodny i czesto robia sie problemy z nadwagą. Więc ciesz się z tego co masz:)

Posted

no ja własnie zazywałam to i moje kumpele też (taka moda byla na to w 98 roku) przed wysiłkiem fizycznym w fitnes klubie- wycisk byl wtedy naprawde niezly, 2 godziny sportu 3 razy w tygodniu...i...nic specjalnego się nie działo..:shake:

Posted

Aha:evil_lol:

To ja mam pytanie.
Moj szczeniak jest troche za gruby(oczywiscie nie chcialm go faszerowac l-karnityna, to byo pytanie z ciekawosci, bardziej chodzilo mi psy typu ttb i "pakowanie"). Na pewno nie jest to moja wina, tzn ma bardzoo duzo ruchu, jest starsznie aktywnym psem, barf dostaje w najmniejszych porcjach (cielecina, jagniecina, wolowina, troche drobiu, bez wieprzowiny, wszystko chude). Wiec nie mam sobie nic do zarzucenia.
Nie jest bardzo gruba, ale troszke za gruba. i dziwi mnie to ze wzgledu na jej aktywnosc i rase. jest niziutka jak na swoja rase, z najnizszej granicy suk (chociaz wzorzec nie jest okreslony co do centymetra u suk). ma 7 miesiecy zaczęte. Właściwie od początku karmie ja barfem. Ma świetna siersc, zeby, dziasła, kondycję. tylko jest za niska i za gruba. Jako sczeniak nie zapowiadała sie, na aż tak niską, chociaz wiem, ze psy na barfie rosna wolniej i bardziej równo. Ale zaczęło mnie to niepokoic. reszta miotu jest troche wieksza, ale sa na suchej karmie, jeden piesek na barfie, ale on ma zupełnie inna budowę.
Mam wrażenie, ze suka jakos nieproporcjonalnie rosnie do przyrostu masy. Jakby rosła wolniej, ale szła juz w masę. Chciałabym przejsc z nia na dobrą sucha karme (mysle o Acana puppy), zeby urosła szybciej, zeby zobaczyc jak to będzie na suchej. Bo nie kazdemu psu słuzy barf. Mojemu dorsłemu psu słuzy genialnie. Nie bede sie rozpisywac co daje, ile, jak. Ale wszystko jest zgodnie ze "wzorcem".
Jednak zanim przejde na sucha karmę (chce ja odstawic jak pies bedzie mial 15misiecy do dwoch lat i znowu sproboac barfu), chce isc do spcjalisty dietetyka. Dostalam dwa numery na sggw, jeden jest niedostepny drugi za granicą. Pójdę do swojego weta sie skonsultowac, porobie tez badania.
Co Wy o tym myslicie, miał moze ktos podobny przypadek? Czy myślicie, ze przejscie na sucha jest ok, ze niczego nie zaburzy?

pozdrawiam:)

Posted

Ja na razie tylko robie rozkład dań i wydaje mi sie mało urozmaicony.
Korpusy, szyje indycze, ćwiartki tylni, serca, kurze łapki(?), wołowina, kości wołowe. Myślałam też o tym kręgosłupie wołowym tylko nie wiem gdzie go dostanę.
Jakie macie jeszcze propozycje (wykluczając wieprzowinę) dość taniego jedzonka i nie trudnego w 'zdobyciu'?

Posted

Mam prawie 11 miesięcznego buldożka, ważącego 13-14kg. Póki co je Acanę dla szczeniaków, ale myślę o urozmaiceniu mu tego właśnie różnymi koścmi itd, a potem nawet przejście konkretnie na barfa. Jakie kości, mięso itd mu kupić i z czym mieszać (proporcje itd) by było ok??

Posted

asiol ile musisz takiego psiaka karmić, to ci nie powiem, musiałabyś przejżeć temat [co chwilę to się ptutaj przewija], ale ogólnie cała dawka żywnościowa powinna wynosić ok. 4-5 % wagi psiaka. Napiszę tylko, że ja moją sunię w tym wiku karmiłam już jak dorosłego psa

Posted

Czyli mam mu dawać z 40dag dziennie, podzielone na dwa posiłki po 20dag. Ile mięsa powinno być w tych 20dag na oko?? A ile warzywek, owoców (które je na codzień- jabłka, brzoskwinie, banany, śliwki, marchewki, gruszki...) :) Dzięki za pomoc :)

Posted

bonsai_88 napisał(a):
Charly masz rację, sorry... odruchowo podałam dawkę na bardzo aktywnego psa :P.... to chyba dlatego, że dla mojej 17 [!] kilowej suki musi być min. kilogram jedzenia dziennie :D

moj też żre z 3-3, 5 % . To rzeczywiscie zalezy od psa.Husky odwrotnie żra chyba 1-1, 5%..... Ale jak taki francuski buldożek dostanie 4-5% to go Asiol będzie musiala toczyć..:lol: