sylvia1 Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 Charly napisał(a):mozesz oferowac Twoja karme na watku o karmach suchych..tam ludzie przyjmuja czasem sucha karme. jesli moze troche obnizysz cene...moze ktos odkupi. co to za karma? dzięki to brit care junior dla dużych psów Quote
Charly Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 sylvia1 napisał(a):dzięki to brit care junior dla dużych psów bric care tez ma chyba nawet swoj watek. jest szansa ze ktos odkupi;) Quote
Bura Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Charly napisał(a):ja mysle, ze warto moze poszukac ksiazki w necie na ten temat. mam nadzieje ze sa jakies polskojezyczne. z rasowcami i to takich olbrzymich ras to pewnie trzeba szczegolnie uwazac, zeby mala dostala odpowiednia ilosc wapna itd. moze napisz do Bura. Tylko jej nie ma na forum jakos Nie ma jej bo nad morzem była na wakacjach normalnie... Już wróciła ale po 20 godz w pociągu nie wie co pisze więc jutro się wczyta :evil_lol: Quote
sylvia1 Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Bura napisał(a):Nie ma jej bo nad morzem była na wakacjach normalnie... Już wróciła ale po 20 godz w pociągu nie wie co pisze więc jutro się wczyta :evil_lol: :multi::multi: będę wdzięczna Quote
jumbolot Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 wracam do wątku sprzed parunastu postów. Dlaczego uparcie twierdzi się że podawanie mięsa może spowodować przebiałczenie. Otóż mięso najbardziej bogate w białko ma 21/ 22 % białka. Popatrzcie na skład suchych karm z wyższej półki. Orijen 46 % białka zdaje się a poniżej 23 mają tylko karmy light. Przeciętnie jest to ok 26 %. Czy na suchych karmach nie można przebiałczyć psa????? Quote
Marta i Wika Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 [quote name='jumbolot']wracam do wątku sprzed parunastu postów. Dlaczego uparcie twierdzi się że podawanie mięsa może spowodować przebiałczenie. Kiedyś taki tekścik popełniłam o żywieniu, m.in. wyszło mi że tak naprawdę barf to jedna z bardziej niskobiałkowych diet. Porównywałam dwie karmy suche (tańszą i droższą), dwie puszkowe i barfa. Cytuję (się;)): "Według założeń diety BARF, dorosły pies powinien zjadać dziennie ok. 2-3% swojej masy (w zależności od aktywności). Oznacza to, że średniej wielkości pies ważący 15 kg powinien jeść dziennie 0,3-0,45 kg, a więc 37-55 g białka (2,5-3,6 g na kg masy ciała). Pies o tej samej masie żywiony suchą karmą Alfa powinien (według zaleceń podanych na opakowaniu) zjeść 0,2-0,3 kg suchej karmy dziennie, a więc 52-78 g białka (3,5-5,2 g na kg masy ciała). Średniej wielkości pies żywiony puszkową karmą Purina Dog Chow Adult powinien według rekomendowanej dziennej dawki żywieniowej zjadać 1,3 kg karmy, czyli 97,5 g białka (6,5 g na kg masy ciała). Te obliczenia wskazują, że pies żywiony dietą BARF, pozornie wysokobiałkową, zjada w rzeczywistości najmniej białka w porównaniu do psów żywionych pozostałymi rodzajami karm!" Całość: http://www.psiarnia.eu/readarticle.php?article_id=23 Quote
prittstick08 Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 mam pytanie(nie wiem czy juz było): Gdzie mozna dostac algi da psa? szukalam w internecie i sa tylko takie "sproszkowane". czy one zawsze wystepuja w takij postaci, czy mozna tez kupic w bardziej naturalnej np w jakichs sklepach ze zdrowa zywnoscia? czy algi sie czyms roznia, co dają? pozdrawiam:) Quote
Charly Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 z tego co ja wyczytałam, algi powinnas dawac tylko sproszkowane lub jesli masz swieze:) to wyciesniete w sokowirowce (wtedy sok podac razem z miąższem). Pies nie trawi scianek alg tak jak nie trawi warzyw czy owocow, dlatego powinny byc albo sproszkowane albo wycisniete no ostatecznie ugotowane (ale wtedy traca witaminy). To tyle i znikam, bo ja jestem na suchym znow:) Ja dawalam mojemu malemu spiruline zmielona na maczke ze sklepu ziolowego lub zdrowa zywnoscia. Sa bardzo bogate w np. zelazo. Dlatego ja dawalam tylko na poczatku jak był umierający. Ale generalnie to podaje sie moze jedna szczypte na tydzien chyba. Quote
Martens Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 Ja podaję Algolith z Beaphar. W ogóle ile podajecie alg i jak często? Ja daję ok. 2 łyżek stołowych co 2 tygodnie mniej więcej. Quote
prittstick08 Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 aha czyli to sie daje tak zadko. to jutro przejde sie do sklepu ze zdrowa zywnoscia. a mozecie mi powiedziec ile mam dawac dla psa 2 letniego 35kg i szczeniaka 5,5 mies 10kg? czy jest na nich jakies dawkowanie? czy mozn je dodac do papki, lub podorobow, czy do sera bialego, jogurtu? Quote
Charly Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 prittstick08 napisał(a):aha czyli to sie daje tak zadko. to jutro przejde sie do sklepu ze zdrowa zywnoscia. a mozecie mi powiedziec ile mam dawac dla psa 2 letniego 35kg i szczeniaka 5,5 mies 10kg? czy jest na nich jakies dawkowanie? czy mozn je dodac do papki, lub podorobow, czy do sera bialego, jogurtu? ja dawalam szczypte dla mojego 7kg codziennie przez 2 tyg i koniec. Czlowiekowi zaleca sie 5 gr. Generalnie to algi sie podaje chyba tylko profilaktycznie i nie za często. Quote
prittstick08 Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 aha, czyli jest sens je kupowac? jutro ide na pobranie krwi z psami, zeby zbadac stosunek wapnia do fosforu. juz sa na barfie jakies 2 miesiace, wiec najwyzszy czas to zrobic. Datego mam jeszcze jedno pytanie(przepraszam:D): Na co mozna zrobic jeszcze badanie, hccac sprawdzic czy barf sie dobrze przyjał? jakis ilosci krwinek czy cos? ja sie kompletnie na tym nie znam. Quote
Charly Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 ja też nie:) ja mysle ze nie nalezy sie przejmowac zbytnio. Powiedziec lekarzowi ze psiak jest na barfie i pod tym kątem skonsultowac wyniki krwi. lekarz jak tylko sie dowie ze karmisz psa surowym miesem, a nie genialnie zbilansowana (hehe) suchą karmą bedzie z pewnoscia szalenie krytyczny;) a co do alg, jesli chcesz wsyp psu od czasu do czasu szczypte do czegos. Ale potrzeby raczej na to nie ma, jesli jest zdrow. Oczywiscie algi sa super zdrowe i jak nie przesadzisz to mu tez nie zaszkodzisz. Quote
Martens Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 prittstick08 napisał(a):aha czyli to sie daje tak zadko. to jutro przejde sie do sklepu ze zdrowa zywnoscia. a mozecie mi powiedziec ile mam dawac dla psa 2 letniego 35kg i szczeniaka 5,5 mies 10kg? czy jest na nich jakies dawkowanie? czy mozn je dodac do papki, lub podorobow, czy do sera bialego, jogurtu? Ja daję zazwyczaj do białego sera z jajkiem albo miodem. Dawkowanie jest na opakowaniu, ale generalnie się nim nie przejmuję, podaję nawet sporo mniej. Quote
Charly Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 dawkowanie tyczy sie zdaje mi sie dorosłego czlowieka. I wtedy to jest jakkies 5 gr dziennie. Moze daj Twojemu mała lyżeczke raz na tydzien albo dwa i bedzie ok. Jejku..sama nie wiem. Gdzeikolwiek czytam nigdzie nic dokladnego nie jest napisane na ten temat. wszedzie algi figuruja jako dodatki gdzies na szarym koncu. Quote
prittstick08 Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 aha, w takim razie sie zastanowie nad algami. skoro nie sa niezbedne. psy sa zdrowe, przynjamniej tak mi sie wydaje. bernenczyk w wersji bordera-szkielet, ale bez przesady, (po porstu linia super laski:D). szczeniak mi dobrze rosnie, codziennie kurze łapki:) Moj weterynarz, jak powiedziałam mu, ze karmie barfem i na czym barf polega powiedział mniej wiecej tak:" O, nie slyszlaem o tym, ale brzmi swietnie". :) Quote
Charly Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 to zaraz go musisz wpisac na watek wet. przyjaznych BARFowi ( taki tez jest):) Quote
soti Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Witam, od paru dni czytam ten wątek i jestem dopiero na 90 stronie. Oczywiscie mam zamiar doczytac cały (ale moge to robic tylko nielegalnie podczas pracy), ale juz teraz musze was o cos spytac. Nie wiem, czy znajde na moje pytanie odpowiedz na dalszych stronach, ale juz teraz sie martwie.jestesmy dopiero 1 dzien na barfie. wlasciwie to po pierwszym posilku skladajacym sie z porcji rosolowej z indyka (dzis na sniadanie byly szyje kurze) i pierwsze kupa jest... otoczona sluzem. Co to oznacza? Czy to normalny objaw na poczatku? Do tej pory dostawał suche na przemian z gotowanym i czasem surowe kosci i nigdy takiej kupy nie miał W ogóle dodam też, ze kiedy mój Kendo dostaje czasami kości to strasznie dużo się załatwia, kupki nie są wielkie ale za to po 4-5 razy dziennie pozdrawiam Quote
Marta i Wika Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Wydaje mi się że o śluzie coś było w tym wątku, i to też na początku barfowania. Ale nie pamiętam dokładnie. Myślę że to normalny objaw, obserwuj, powinno zniknąć. Quote
Charly Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 też sobie przypominam, ze gdzies czytałam o tym sluzie i to nic złego. poszukam w tym co ja mam. Quote
bonsai_88 Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Moja też na początku robiła takie kupki, a i teraz czasaaaami jej się taka zdarzy. To nic strasznego, tylko trochę obrzydza jak się to sprząta :P Quote
Martens Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 prittstick08 napisał(a):aha, w takim razie sie zastanowie nad algami. skoro nie sa niezbedne. Z tego co mi wiadomo algi pomagają głównie na wybarwienie sierści, i są polecane dla psów z chorą tarczycą ze względu na zawartość jodu - stąd dla mojej suczy bardzo wskazane :) Quote
krooffcia Posted July 19, 2008 Posted July 19, 2008 a myśmy doś długo barfowali..i jestem jak najbardziej ZA !! ale Dakar od kilku miesięcy poprostu nie tknie surowizny..kości wołowe ,czy cielęce były dla niego namniamniuśniejsze ,a teraz nawet ich nie poliże :-( .. wczoraj spróbowałam mu dać porcję rosołową ..zjadł ,ale tylko dlatego,ze od kilku dni nie jadł ( zmieniłam mu karmę i się zawziął ;) )..zjadł ją o 7 mej rano a o godzinie 16 tej zaczął wymiotować tą porcją i to w takich ilościach,że szok !! u weta nie obyło się bez antybiotyków .. nie wiem co się stało,że on poprostu nagle powiedział NIE wszystkiemu,co surowe..a pamiętam kiedysiowe jego jedzenia bnarfowe..on poprostu pożerał wszystko co surowe..ech..:-( Quote
Marta i Wika Posted July 19, 2008 Posted July 19, 2008 A w ogóle badałaś go? Zdrowy jest? Czy coś się zmieniło te kilka miesięcy temu? To dziwne, że psu tak nagle zaczyna szkodzić jakieś żarcie, zwłaszcza że - z tego co piszesz - nie dotyczy to tylko surowizny. Quote
Recommended Posts