Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zastanawiam sie nad przerzuceniem mojego psa na BARF, i troszke już poczytałam, tylko nie znalazłam jednej odpowiedzi-jaka jest odpowiednia ilośc dziennego spożycia.
Mam 7 letniego, 40 kg psa,który normalnie je ok 0,5 kg suchej karmy dziennie. Ile w jego przypadku powinnam podać jedzenia?

Posted

moniqa napisał(a):
Zastanawiam sie nad przerzuceniem mojego psa na BARF, i troszke już poczytałam, tylko nie znalazłam jednej odpowiedzi-jaka jest odpowiednia ilośc dziennego spożycia.
Mam 7 letniego, 40 kg psa,który normalnie je ok 0,5 kg suchej karmy dziennie. Ile w jego przypadku powinnam podać jedzenia?

Podajemy 2-3 % masy ciała, zależnie od budowy, ilości ruchu, skłonności do tycia, itp. Dla Twojego psa będzie to 0,80 - 1,20 kg.

Posted

Bura napisał(a):
Do mielenia kości najlepsza jest ręczna na korbę maszynka.

dokładnie mój mąż zmielił kiedyś w takiej maszynce szyje indycze w ilości 5 kg:crazyeye:. Ale to był pierwszy i ostatni raz:-(

Posted

Moje psy od 3 dni sa na barfie. dzis pierwszy raz dostały papke warzywna. dałam tam marchewke, selera, pietruszke, troche zodkiewki, czosnku, dwa listki sałaty i kilka natki z pietruszki. mam do was pytanie (nie dałam rady przeczytac całego tematu, jezeli pytanie juz było, to przepraszam). Nie mam malaksera, warzywa scierałam dzis recznie na tarce, na najmniejszym ostrzu. Potem wrzucilam to do miski, ugniotłam mocno takim tłuczkiem do ziemniaków, przygniotłam miska i poczekałam kilkanascie minut az pusczza sok. jak wy mielicie warzywa, zeby miały odpowiednia konsystencje? Czy tak jak zrobiłam wystarczy? czy macie mzoe jeszcze jakies sposoby?
pozdrawiam:)

Posted

prittstick08 - podziwiam Cię za poświęcenie i wytrzymałośc. Dużo się napracowałaś! Tak przyżądzone warzywa napewno są doskonałe.
Ja daję albo po prostu starte na tartce (drobne oczka) albo miksuję malakserem. Wtedy wychodzi taka papka. Daję od razu świeżo startą albo robię porcje i zamrażam.

Posted

Witam wszystkich Barfujacych dogomaniakow! Moj pieso jest od wczoraj na barfie, dzisiaj po raz pierwszy podalam mix(marchew, pietrucha,seler,natka pietruchy i do tego mielona watroba indycza) wszystko recznie scierane na tarce oprocz watrobki, ale Nero nie docenił mojego poswiecenia i zjadl tylko pare kesow.

Posted

Warzywka miele w takiej starej maszynce do miesa :lol:Puszczaja sok i wychodzi papka :) Piesio na poczatku polizal, wzial pare kesow i potem zostawił Dawałam mu na siłe i w koncu chyba posmakował bo wylizał miske to czysta :)
Pis waży ok 2o kg tak wiec powinien dostawać dziennie ok 0,5 kg o ile dobrze wyliczylam...
Na poczatku watku znalazlam informacje ze kosci miesne powinny stanowic 80%.
A jak jest u psa, niedługo juz 8-letniego? Na BARF dopiero przecodzimy ale Oskar wczesniej tez bardzo czesto dostawał rozne kosci...

Posted

80% to strasznie dużo, za dużo!! Max 50=60 procent, szczególnie dla starszego psa. Ja miałam liczone przez tą tabelkę w excelu i na pewno było tego mniej tzn mniej kości

Posted

No wlasnie czytalam roznie, 60-80.
Tak wiec jesłi 50% miesa, to drugie 50% maja byc warzywa, podroby?
20% warzywa, 30% podroby? Czyste mieso rowniez nalezy dawac w niewielkiej ilości? Przy wadze mojego psa na przykład dwa razy dziennie 100 gr wolowiny?
Niestety nie mam czasu by przeczytac zaly watek :oops:

Posted

Bura napisał(a):
Jak Ajeczka była na 100% barfu to jadła 1 % swojej wagi docelowej czyli ok 35 deko papu dziennie, bilansowałam to w danym dniu a jak nie miałam czegoś to np w jeden dzień miała mięsko a następny miała podroby. W pewnym okresie zrezygnowałam w ogóle z warzyw i było WPM Lonesdale'a :diabloti: Nie chciało mi się mielić :evil_lol: Ale do rzeczy. Jedno skrzydło to tak około 20 deko i to było np rano, a do tego wieczorem po 5 deko warzywek, mięska i podrobów.

Sobie wylicz ile to by było dla Twojego psa. Jeśli sterylny lub gruby to zostaw 1% jeśli nie to 2% powinny wystarczyć.

Posted

prittstick08 ja wrzucam warzywa i owoce do sokowirówki- pozniej łącze te zmielone wiórki z sokiem. Czasami tez używam blendera.
Podziwiam Cię że Ci się chce na tarce :) Patrzylam na allegro i najtansze blendery są juz od 10 zł :) Ale nie wiem jak z ich żywotnością.

Posted

Pytałam ostatnio w sklepie jak to jest z tymi blenderami czy dadza rade twardym surowym warzywa i pan raczej odradzał. Ja tez myslałam o sokowirowce, ale na razie zcierałam na tarce, mam zapas na 3 dni

Posted

Nero&Aga ja używam blendera tylko wtedy kiedy daję psom "warzywa z torebki"- tzn marchewki, kalafiory, brokuły, pietruszke, seler itd które są pokrojone w plasterki- wtedy blender mieli na papkę. Duze nie pokrojonee warzywa i owoce typu jabłka, buraki, marchewki wrzucam do sokowirówki.

Posted

Czemu ja na to nie wpadłam! Dzieki serdeczne za podsuniecie pomysłu, alez mi teraz ulzyło. Mam jakis stary blender wiec teraz pojdzie jak z platka. Jadyny problem to zeby psiska sie przekonalo do tych papaek. Chociaz nie jest tragicznie a przeciez bedzie coraz lepiej. Pozdrawiam

Posted

Mam jeszcze pytanko. Czy karmicie swoje psy codziennie koscmi miesnymi, warzywami i podrobami? No bo jeśli to jakos procentowo jest wyliczone mniej wiecej to wnioskuje ze kazdego dnia trzeba dawać troche warzyw i podrobów... Czy nie za dużo?

Posted

moj dzisiaj zjadl na sniadanko 25dkg twarogu wymieszanego z jajkiem i lyzeczka tranu, teraz zaserwowalam mu marchewke z jabkiem polane niewielka iloscia kefiru, a wieczorkiem dostanie 3 kurze lapki. Ja daje w jeden dzien jakis mix warzywno watrobiany a na drugi dzien owocki z jogurcikiem bo tak jedynie zje, ale te porcje na razie sa male bo dooiero jemy barf-a dzien 3

Posted

Ja nie daje codziennie wszystkiego. Najwiecej daje kosci z miesem- warzywa daję 3 razy w tygodniu (na zmianę z rybą lub podrobami). Biały ser z jajkiem raz w tygodniu. Do tego oczywiscie roznego rodzaju jogurty, kefir, smietana, olej itd

Posted

no ja bialy ser tez raz w tygodniu, a warzywa i owoce na przemian, tylko ze psisko nie bardzo je lubi, jak sie przyzwyczi to tez zamierzam podac tylko pare razy w tygodniu. Ja olej z pestek winogron dodaje do mixow warzywnych i mieszam razem z watrobka bo tak mu lepiej podchodzi. Ale staram sie zeby to jakos bylo urozmaicone

Posted

no własnie widze, ze nero&Aga korzysta z tego samego jadłospisu co ja ze strony:
http://www.dogs.gd.pl/psiejstwo//barf_jadlospisy.html

własnie mam do was pytanie-
moj dorosły pies ma problemy z jelitami i albo ma biegunke teraz albo zatwardzenie. Wczoraj miala takie, ze az piszczala. A nie chce jej prowadzic tego jadłospisu do konca, bo z niego wynika kilka dni zatwardzenia, kilka dni biegunki. Czy moge jakos to pomiszac? Tzn konkretnie- czy moge (prawie codzinnie np 5 razy na tydzien) dawac papke warzywna z podrobami (oczywiscie w duzo mniejszych ilosciach, jakby ta ilosc 3 porcji na tydzien rozlozyc na 5) i miesne kosci. tak, zeby była jakas równowaga. Co jeszcze mogłabym dodawac do papki, by łagodziło zatwardzenie? wiem o oleju z pestek winogron. A co jeszcze?
pozdrawiam:)

Posted

Tak, wlasnie z tego jadlospisu korzystam, ale tez go troche modyfikuje. Na razie nie ma u nas problemow z kupkami, sa normale. Ale wlasnie z powodu niecheci mojego bordera do mixow postanowilam ze na razie bede mu dawac po trochu ale codziennie i albo sie przelamie albo nie wiem co. owocki dzisiejsze troche polizal i odszedl