Ela i Luna Posted February 28, 2008 Posted February 28, 2008 MartaReksKiwi napisał(a): 1. kurza łapka, żołądki z kurczaka + papka warzywna (marchewka + brukselka) + pol szyi z indyka 2. podudzie z kurczaka, biały ser 3. skrzydełko, ogon wołowy (krótki kawałek), szyja z kurczaka 4. wątróbka z kurczaka + papka warzywna (marchewka+ brukselka), biały ser z jajkiem (skorupka + żółtko) 5. Połówka makreli, 2 szyje z kurczaka 6. skrzydelko z kurczaka, mostek wolowy (az 300g), troszkę kefiru 7. Ozór cielęcy, 2 szyje z kurczaka, połówka banana 8. wątróbka wołowa + papka warzywna (pomidory, marchewka, ogórek) Fajne menu :) Bogate i różnorodne. Kilka dodatków o których była już mowa i będzie super. Ja mam malamutkę. Przypuszczam, że moja bestia nie przejadłaby takich porcji (a waży 36,5 kg). Chyba po prostu nie ma zapotrzebowania albo jest bardzo oszczędna ;) Moje menu jest kilka stron wstecz. Życzę smacznego! Quote
Irviers Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 w takim razie dolączymy jeszcze te dodatki :) Ciesze sie ze menu jest w miarę ok. Na pewno będzie nieco dluższe bo codziennie znajduję cos nowego w sklepie :evil_lol: Moje narazie bez problemu jedzą takie ilosci podejrzewam ze wynika to z tego ze wczesniej caly czas jadly suchą karmę i teraz korzystają "na zapas"- ale zapewne niedlugo im przejdzie ;) Quote
Martens Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 Co do tej oliwy z oliwek to nie mam pojęcia czy jest dobra czy nie. Po prostu w żadnych barfowych źródłach nie była wymieniana ani polecana. Quote
krooffcia Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 a powiedzcie mi proszę,czy dajecie BEZPIECZNIE skrzydła z indyka..? Dakar zjadał do tej pory porcje rosołowe i szyje z indyka ,kości cielęce, wołowe..ale jakoś boję się dać mu te skrzydła z indyka.. Quote
betty_labrador Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 ja tez sie boje dac takie skrzydla, wiec sama nie wiem nic o tym. Quote
Marta i Wika Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 Ja dawałam, ale te długie kości jednak były za twarde dla Wiki, tzn. nie trawiła ich jakoś rewelacyjnie. Quote
Złośnica Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 ja stosuje przeróżne oleje roślinne ( z winogron, lniany, ryżowy, kukurydziany, z mieszkanki ziaren ) i jest okej. A co do fajnych kawałów mięs to dużo tańsze są mostki wieprzowe, ja płace po ok. 3 zł. za kg i są wersje gołe czyli same chrząstki albo pełna wersja z mięsem i tłuszczykiem :razz: Quote
szasztin Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 Witam, Przechodzę z moim wariatem na barfa. Od wielu tyg. jada surowe mieso. Uwielbia je. Jest 16 mies. wilczakiem czechosłowackim. Ale aby nie popełnić błedów poproszę o Magiczna tabelkę na maila: szasztin@gmail.com . Mój łobuz wazy około 40 kg. Quote
Magd@ Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 krooffcia napisał(a):a powiedzcie mi proszę,czy dajecie BEZPIECZNIE skrzydła z indyka..? Dakar zjadał do tej pory porcje rosołowe i szyje z indyka ,kości cielęce, wołowe..ale jakoś boję się dać mu te skrzydła z indyka.. ja daję :loveu:Arga je wciąga aż miło :) Złośnica - dziękuję za tabelkę :multi: Quote
Martens Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 Jeśli chodzi o skrzydła z indyka, moja zjadła, ale strawienie też mnie nie zachwyciło. Podobnie świńska noga - więcej jej nie dam, wystarczą kostki ze schabu, które akurat wchodzą bez problemów. A mam pytanie: czy to normalne, że na barfie kupy mają bardzo różną konsystencję? Bo widziałam u mojej już sporo rodzajów - po kościach małe twarde dość bobki, a z kolei np. po twarogu z jajem dość rzadkie. Ja się przyzwyczaiłam, że na suchej karmie wszystkie są identyczne i nie wiem czy to normalne :) Quote
tygra Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 Tygra miałą na suchym i gotowanym rzadkie kupy na Barfie ma idealne Quote
Martens Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 A teraz ma identyczne? :razz: Czy hmm obserwujesz pewne zróżnicowanie zalezne od podawanego pokarmu :cool3: Quote
UTAAP Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 U mojej Gajki moga byc rozne, zaleznie oc akurat je, ale generalnie sa podobne. Zmienia sie tylko wtedy jak powiedzmy po 5 dniach miesnych kosci dostaje warzywa - wtedy jest zmiana i konsystencji i zapachu, aczkolwiek nie jest to zmiana jakas bardzo drastyczna, ale jest. Po tym tez wiem co powinnam zmienic w diecie w danym momencie, jak np widze ze qoopy sa bardzo twarde to znak ze powinnam dac jakis warzywny/owocowy posilek, i odwrotnie to samo. Quote
Martens Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Dziś nad ranem moja suka zwróciła fragment posiłku. Nasadę skrzydełka kurczaka (główkę kości) z dość ostro zakończonym szpikulcem. Od razu przypomniały mi się opowieści o psach z przebitym jelitem, przełykiem, etc. A podobno surowe kości nie łamią się w ostre kawałki :p:p:p Też się u was coś takiego zdarza? Bo mnie to zaniepokoiło. Quote
Ela i Luna Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Ja nawet nie lubie patrzec kiedy Luna je skrzydełka. Wolę jej nie przeszkadzac aby jadła spokojnie i dokładnie gryzła. Tyle że ona łyka je prawie w całości. Martens - przypuszczam że twoja suka nie pogryzła dokładnie i dlatego zwróciła. Pewnie kawałek był zbyt duży. Luna też czasami zwraca gdy zbyt łapczywie coś zje. Na to już chyba nie mamy wpływu. Quote
Ask@ Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Witam wszystkich barfiarzy wraz z moją Uzi (3msc cc) przeszlyśmy na tą dietę!!!:multi: Barfujemy juz prawie 2 tydzień na początku były delikatne rewelacje żołądkowe a teraz nic!!!!!Mała pochłania jedzonko i wciąz łazi za mną bo chce jeszcze:p. Daje jej ogonki, żeberka, mostki z kurczaczka, skrzydełka z indyka i szyjki, ruru cielęce i ogólnie co upoluje ciekawego w sklepie mięsmym. Ważywka musze niestety przemycać z podrobami ale jakoś daje sobie rade :lol:. Mam pytanko czy ktoś z Was jest z Rzeszowa i może pomóc w poszukiwaniu łapek kurzych??? A przeczytałam caly wątek "skarbnica wiedzy" jak dla mnie!!! Pozdrawiam Quote
yuka66 Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Moj pies jest na RMB nie na Barfie, ale z tego co czytalam, to rodzaj kosci powinien byc dopasowany do wielkosci psa i moze te skrzydelka sa za male dla duzych psow i dlatego pies nie gryzie dokladnie tylko lyka w calosci albo prawie w calosci. Moze byloby lepiej podac polowke kurczaka czy korpusu ze skrzydelkiem. Co do kurzych lapek, to ja kupuje w chinskim sklepie (Chinczycy jedza kurze lapki wiec zawsze u nich mozna je kupic), ale oczywiscie nie wiem gdzie w twoich okolicach jest taki sklep. Quote
Cimi Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Martens napisał(a):Dziś nad ranem moja suka zwróciła fragment posiłku. Nasadę skrzydełka kurczaka (główkę kości) z dość ostro zakończonym szpikulcem. Od razu przypomniały mi się opowieści o psach z przebitym jelitem, przełykiem, etc. A podobno surowe kości nie łamią się w ostre kawałki :p:p:p Też się u was coś takiego zdarza? Bo mnie to zaniepokoiło. Mojej suce się zdarzało w nocy, jak zwracała (bardzo rzadko) to zawsze jakiś jeden nie strawiony kawałek kości. Quote
Martens Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 U mnie zdarzyło się 2-3 razy, że suka coś zwróciła i ponownie przeżuła i zeżarła. Tylko przestraszył mnie ten szpikulec w zwróconej ostatnio kości. I nie chciała jej zjeść z powrotem. U mnie sensacje były tylko po świńskiej nodze i ostatnio po skrzydełku. Z kurzymi łapkami też mam problem, bo w mięsnych nigdzie nie ma, a o chińskim sklepie mogę sobie pomarzyć. Nawet wołowina jest tylko w 2 sklepach :shake: Quote
an1a Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 Wiecie może jakie są 'naturalne' metody zapobiegania kamicy nerkowej? Co można podawać? Quote
Bura Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 an1a napisał(a):Wiecie może jakie są 'naturalne' metody zapobiegania kamicy nerkowej? Co można podawać? Nie podawać podrobów plus zależy jakie to kamyki. Poczytaj na barfowych stronach dalmatyńczyków co prawda po ang. ale dużo informacji. Quote
an1a Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 Bura napisał(a):Nie podawać podrobów plus zależy jakie to kamyki. Poczytaj na barfowych stronach dalmatyńczyków co prawda po ang. ale dużo informacji. Podroby same z siebie odpadają bo m alergię na mięso... Dzięki za informację. Quote
jumbolot Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 ja tez myślałam że nigdzie nie ma u mnie łapek kurzych ale potem okazałao się że sa praktycznie wszędzie tylko trzeba spytać i zamówić Quote
betty_labrador Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 mam pytanie: czy sledzione mozna podawac psu? dzis bylam na hali mirowskiej w wawie i pani mi do pluc dolaczyla ponad kilo sledziony gratis :p Quote
Recommended Posts