Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

MartaReksKiwi napisał(a):

1. kurza łapka, żołądki z kurczaka + papka warzywna (marchewka + brukselka) + pol szyi z indyka
2. podudzie z kurczaka, biały ser
3. skrzydełko, ogon wołowy (krótki kawałek), szyja z kurczaka
4. wątróbka z kurczaka + papka warzywna (marchewka+ brukselka), biały ser z jajkiem (skorupka + żółtko)
5. Połówka makreli, 2 szyje z kurczaka
6. skrzydelko z kurczaka, mostek wolowy (az 300g), troszkę kefiru
7. Ozór cielęcy, 2 szyje z kurczaka, połówka banana
8. wątróbka wołowa + papka warzywna (pomidory, marchewka, ogórek)

Fajne menu :) Bogate i różnorodne. Kilka dodatków o których była już mowa i będzie super.
Ja mam malamutkę. Przypuszczam, że moja bestia nie przejadłaby takich porcji (a waży 36,5 kg). Chyba po prostu nie ma zapotrzebowania albo jest bardzo oszczędna ;)
Moje menu jest kilka stron wstecz.
Życzę smacznego!

Posted

w takim razie dolączymy jeszcze te dodatki :) Ciesze sie ze menu jest w miarę ok. Na pewno będzie nieco dluższe bo codziennie znajduję cos nowego w sklepie :evil_lol:

Moje narazie bez problemu jedzą takie ilosci podejrzewam ze wynika to z tego ze wczesniej caly czas jadly suchą karmę i teraz korzystają "na zapas"- ale zapewne niedlugo im przejdzie ;)

Posted

a powiedzcie mi proszę,czy dajecie BEZPIECZNIE skrzydła z indyka..? Dakar zjadał do tej pory porcje rosołowe i szyje z indyka ,kości cielęce, wołowe..ale jakoś boję się dać mu te skrzydła z indyka..

Posted

ja stosuje przeróżne oleje roślinne ( z winogron, lniany, ryżowy, kukurydziany, z mieszkanki ziaren ) i jest okej.

A co do fajnych kawałów mięs to dużo tańsze są mostki wieprzowe, ja płace po ok. 3 zł. za kg i są wersje gołe czyli same chrząstki albo pełna wersja z mięsem i tłuszczykiem :razz:

Posted

Witam,
Przechodzę z moim wariatem na barfa. Od wielu tyg. jada surowe mieso. Uwielbia je. Jest 16 mies. wilczakiem czechosłowackim. Ale aby nie popełnić błedów poproszę o Magiczna tabelkę na maila: szasztin@gmail.com . Mój łobuz wazy około 40 kg.

Posted

krooffcia napisał(a):
a powiedzcie mi proszę,czy dajecie BEZPIECZNIE skrzydła z indyka..? Dakar zjadał do tej pory porcje rosołowe i szyje z indyka ,kości cielęce, wołowe..ale jakoś boję się dać mu te skrzydła z indyka..

ja daję :loveu:Arga je wciąga aż miło :)
Złośnica - dziękuję za tabelkę :multi:

Posted

Jeśli chodzi o skrzydła z indyka, moja zjadła, ale strawienie też mnie nie zachwyciło. Podobnie świńska noga - więcej jej nie dam, wystarczą kostki ze schabu, które akurat wchodzą bez problemów.

A mam pytanie: czy to normalne, że na barfie kupy mają bardzo różną konsystencję? Bo widziałam u mojej już sporo rodzajów - po kościach małe twarde dość bobki, a z kolei np. po twarogu z jajem dość rzadkie. Ja się przyzwyczaiłam, że na suchej karmie wszystkie są identyczne i nie wiem czy to normalne :)

Posted

U mojej Gajki moga byc rozne, zaleznie oc akurat je, ale generalnie sa podobne. Zmienia sie tylko wtedy jak powiedzmy po 5 dniach miesnych kosci dostaje warzywa - wtedy jest zmiana i konsystencji i zapachu, aczkolwiek nie jest to zmiana jakas bardzo drastyczna, ale jest. Po tym tez wiem co powinnam zmienic w diecie w danym momencie, jak np widze ze qoopy sa bardzo twarde to znak ze powinnam dac jakis warzywny/owocowy posilek, i odwrotnie to samo.

Posted

Dziś nad ranem moja suka zwróciła fragment posiłku. Nasadę skrzydełka kurczaka (główkę kości) z dość ostro zakończonym szpikulcem. Od razu przypomniały mi się opowieści o psach z przebitym jelitem, przełykiem, etc. A podobno surowe kości nie łamią się w ostre kawałki :p:p:p Też się u was coś takiego zdarza? Bo mnie to zaniepokoiło.

Posted

Ja nawet nie lubie patrzec kiedy Luna je skrzydełka. Wolę jej nie przeszkadzac aby jadła spokojnie i dokładnie gryzła. Tyle że ona łyka je prawie w całości.
Martens - przypuszczam że twoja suka nie pogryzła dokładnie i dlatego zwróciła. Pewnie kawałek był zbyt duży.
Luna też czasami zwraca gdy zbyt łapczywie coś zje. Na to już chyba nie mamy wpływu.

Posted

Witam wszystkich barfiarzy wraz z moją Uzi (3msc cc) przeszlyśmy na tą dietę!!!:multi:
Barfujemy juz prawie 2 tydzień na początku były delikatne rewelacje żołądkowe a teraz nic!!!!!Mała pochłania jedzonko i wciąz łazi za mną bo chce jeszcze:p.
Daje jej ogonki, żeberka, mostki z kurczaczka, skrzydełka z indyka i szyjki, ruru cielęce i ogólnie co upoluje ciekawego w sklepie mięsmym. Ważywka musze niestety przemycać z podrobami ale jakoś daje sobie rade :lol:.
Mam pytanko czy ktoś z Was jest z Rzeszowa i może pomóc w poszukiwaniu łapek kurzych???
A przeczytałam caly wątek "skarbnica wiedzy" jak dla mnie!!!
Pozdrawiam

Posted

Moj pies jest na RMB nie na Barfie, ale z tego co czytalam, to rodzaj kosci powinien byc dopasowany do wielkosci psa i moze te skrzydelka sa za male dla duzych psow i dlatego pies nie gryzie dokladnie tylko lyka w calosci albo prawie w calosci. Moze byloby lepiej podac polowke kurczaka czy korpusu ze skrzydelkiem. Co do kurzych lapek, to ja kupuje w chinskim sklepie (Chinczycy jedza kurze lapki wiec zawsze u nich mozna je kupic), ale oczywiscie nie wiem gdzie w twoich okolicach jest taki sklep.

Posted

Martens napisał(a):
Dziś nad ranem moja suka zwróciła fragment posiłku. Nasadę skrzydełka kurczaka (główkę kości) z dość ostro zakończonym szpikulcem. Od razu przypomniały mi się opowieści o psach z przebitym jelitem, przełykiem, etc. A podobno surowe kości nie łamią się w ostre kawałki :p:p:p Też się u was coś takiego zdarza? Bo mnie to zaniepokoiło.

Mojej suce się zdarzało w nocy, jak zwracała (bardzo rzadko) to zawsze jakiś jeden nie strawiony kawałek kości.

Posted

U mnie zdarzyło się 2-3 razy, że suka coś zwróciła i ponownie przeżuła i zeżarła. Tylko przestraszył mnie ten szpikulec w zwróconej ostatnio kości. I nie chciała jej zjeść z powrotem. U mnie sensacje były tylko po świńskiej nodze i ostatnio po skrzydełku.

Z kurzymi łapkami też mam problem, bo w mięsnych nigdzie nie ma, a o chińskim sklepie mogę sobie pomarzyć. Nawet wołowina jest tylko w 2 sklepach :shake:

Posted

an1a napisał(a):
Wiecie może jakie są 'naturalne' metody zapobiegania kamicy nerkowej? Co można podawać?

Nie podawać podrobów plus zależy jakie to kamyki. Poczytaj na barfowych stronach dalmatyńczyków co prawda po ang. ale dużo informacji.

Posted

Bura napisał(a):
Nie podawać podrobów plus zależy jakie to kamyki. Poczytaj na barfowych stronach dalmatyńczyków co prawda po ang. ale dużo informacji.

Podroby same z siebie odpadają bo m alergię na mięso... Dzięki za informację.