Milkat Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Zaczęłam barfować od stycznia i Tajga juz się zdążyła przestawić. Nadal jednak daje kombinowane - do szkolenia suche i wieczorem barfowy posiłek. Na poczatku miala lekkie problemy ze strawieniem kości. Teraz wcina wszystko i nic sie nie dzieje. Papkę daje raz na tydzień, czasem dwa. Dodaje tran i siemie lniane i jajko. W ulożeniu jadlospisu pomogły mi te przykładowe z Psiejstwa :http://www.dogs.gd.pl/psiejstwo/ Też płynnie dobieram ilości. Na jej 30 kg liczę 1% (czyli 30 dkg), bo dostaje barfowe pół dziennej porcji. No i musze pilnować żeby nie tyła, bo nawet tyle bywało, że było za dużo! Więc nic sie nie dzieje, gdy np. szyjki indyczej mam porcję ok. 25dkg, a wolowych żeberek nawet 20dkg. Zauważyłam wiecej energii i chęci do zabawy po zmianie żywienia! Życze powodzenia zaczynajacym i pieskom dobrego apetyciku! Tajga jak widzi surowe to tańczy z radości:lol: Quote
Marta i Wika Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 la_pegaza napisał(a):a skąd jesteś ?? w Poznaniu kupuję nutrię, wołowinę mielone z kością w sklepie ;) Gdzie kupujesz nutrię w Poznaniu? Quote
la_pegaza Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 na Poznańskiej 1/3 :) w poniedziałki mają nieczynne :lol: Mają nutrię mieloną, ogony z nutri, podroby itp. Kości baranie, czasami mielona jagnięcina, serca cielęce, wątroby, pełen asortyment. Quote
JinnyAl Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Ludki, wieprzowiny nie dawać psom ;) Ileśtam postów wcześniej pisze czemu. A takeimu 8miomiesiecznemu dogowi to już 3% powinny być może wystarczyć, a nie 10. W każdym razie mój 25gk pies od 8miesiaca je 2% swojej wagi + nagródki różne. Quote
JinnyAl Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 la_pegaza napisał(a):na Poznańskiej 1/3 :) w poniedziałki mają nieczynne :lol: Mają nutrię mieloną, ogony z nutri, podroby itp. Kości baranie, czasami mielona jagnięcina, serca cielęce, wątroby, pełen asortyment. Ale Wam zazdroszczę :placz: Może pewnego dnia i ja odkryję w moim mieście taki wymarzony sklep... :cool1: Quote
sisay Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 JinnyAl, moze cos wydumamy :) Mysle ze moze warto by bylo sprobowac z ta strusina z Katowic? 10 kg to sporo, ale na polowe to juz jest 5 kg :cool3: Jutro sie przejde na jakis targ albo po tych sklepach o ktorych mi pisalas. Moze surowe sardynki albo szprotki dostane, kiedys byl rybny naprzeciw Piasta, nie wiem czy jeszcze jest ;) A ja mam jeszcze pytanie dot. jajek, bo dzis wbilam psom do papki tylko zoltwko. Wszystkie moje psy mialy biegunki po zjedzeniu surowego bialka i troche sie boje. Dawac cale?? Quote
Marta i Wika Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 ma-ja napisał(a): A ja mam jeszcze pytanie dot. jajek, bo dzis wbilam psom do papki tylko zoltwko. Wszystkie moje psy mialy biegunki po zjedzeniu surowego bialka i troche sie boje. Dawac cale?? Wika zjada całe i nic jej nie jest. Ale są psy które mają biegunkę. Spróbuj ;-) Quote
sisay Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Marta, dzieki ci za cierpliwosc dobra kobieto :Rose: Najpierw zobacze jak oni zniosa ta zmiane, a potem sprobuje dowalic cale jajko :cool3: Quote
JinnyAl Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Rosa dostaje całe, ze skorupką. Biegunkę to ma, jak zje kości ze smażonych żeberek, bo mamie żal wyrzucić :/ Moje rozeznanie w Gliwickich mięsnych: A z tą strusiną, to bardzo chętnie się złożę. U nas jeszcze w sklepie na Wieczorka (przy rogu placu Mickiewicza) jest mięsny i tam rano (ale nie wiem w jakie dni) jest duży wybór podrobów cielęcych. Na targu na Lipowej wcześnie rano kości cielęce można kupić. Na ryneczku są 3 sklepy mięsne i w Dudzie są kości cielęce po 4,50, w takim małym są np korpusy indycze tanie, tam w ogóle tanio bardzo. A u Jurewicza też wszystkie podroby wołowe, tam to w ogóle chyba wszystko jest. No i tak jak mówiłam - na placu Piastów w poniedziałki są kości cielęce, a w poniedziałki i czwarki kaczka czarna. Pytałam się ich czy nie mają kaczych łapek. Pan sprzedawca spojrzał na mnie jak na zdrowo rąbniętą kanibalkę i wytłumaczył, że kaczuchy rozbierają w innym sklepie na Lipowej, więc żeby tam pytać, ale nie dotarłam. No i na Zwycięstwa strusią wątrobę znalazłam. Dalej w stronę rynku na Zwycięstwa widziałam też gęsie żołądki po 14 zł za kg. Chyba oci...li :D Jak mam mało czasu, to kupuje u mnie na osiedlu podroby, czasem jest promocja na żołądki i sa tanie, ale tego nie da się przewidzieć. Moja babcia mówi, że w Dudzie na Sikorniku jest full wypas ze wszystkim, ona tam kupuje wątróbkę i nerki dla kota. Nigdzie indziej nerek nie widziałam. Ale nie rozpaczam, bo mój pies nie cierpi 2 rzeczy: sałaty i nerek własnie :) Jak ktoś z Gliwic jest, to niech dopisze, co jeszcze zdobył i gdzie :) Quote
UTAAP Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 ma-ja, moze sprobuj jajka na miekko. W bialku jest awidyna ktora wiaze biotyne i nie pozwala na jej wchloniecie przez organizm, wiec jajka slyszalam zeby podawac na miekko tak ze bialko jest sciete a zoltko jeszcze nie - wtedy biotyna jest wolna i organizm moze ja wykorzystac. Nie wiem, czy to akurat od surowego bialka Twoje psy mialy biegunke, moze poprostu tak zareaowal organizm na cos nowego, ale mi sie wydaje ze generalnie im bardziej gotowane jajka tym bardziej zatwardzaja niz rozwalniaja, wiec takie na miekko powinny sie Twoim psom lepiej 'przyjac' niz calkowicie surowe ;) Ja do Gajki wykorzystuje cale jajko, ale wlasnie gotuje na miekko, albo takie w wodzie z octem, a skorupke miele i daje do papki Quote
sisay Posted March 26, 2007 Posted March 26, 2007 UTAAP, dzieki :) Mojemu dziecku od 8 lat probuje ugotowac jajko na miekko :placz: Latwiej mi bedzie rozbic jajko i ugotowac bialko osobno :lol: Ale pomysle nad tym, ostatecznie moze chyba byc lekko na twardo? Dzisiaj psy wsunely pierwszy miesny posilek. Gaga rzucila sie z szalem i jak na taki maly pyszczek dosc szybko sobie poradzila (nie wiem czy dobrze pogryzla, zobacze wieczorem ) Bu natomiast bardzo sie brzydzi surowego drobiu w skorze, dlatego rozpracowanie skrzydelka poszlo mu troche ciezko, najpierw odstawil dziki taniec zdechlego kurczaka (biegajac po domu, wykonujac dziwne podskoki i polobroty nad zdziwionym skrzydelkiem). W koncu usiadlam i trzymalam mu to skrzydlo, no i zezarl. Szyjka indycza poszla w mig (indyk jakos nie jest tak obrzydliwy) a z korpusem bylo gorzej, bo on mial pelno skory! ale wyobrazcie sobie ze i ta skora na sam koniec zostala zezarta nie wierze wlasnym oczom, nigdy jeszcze sie to nie zdarzylo. Zebyscie widzieli jakie miny robil, mozna peknac ze smiechu Potem jeszcze ukradly kotom jedyne skrzydelko ktore dostaly A na koniec chodzily i szukaly czy czegos jeszcze dla nich nie mam I powiem wam cos jeszcze: Bardzo lubie odglos chrupanej suchej karmy, potrafie siedziec przy psach i sluchac jak jedza i troche mi bylo zal ze juz tego nie uslysze. ALE dzis doswiadczylam czegos milion razy lepszego - odglos kruszonych kosci i chrupanych chrzastek. To dopiero efekt! Juz mi nie zal A jak trzymalam te kurze zwloki zeby Bu mogl laskawie zjesc, to jedyna moja mysl byla taka, zeby przypadkiem moj palec nie dostal sie miedzy zeby. Normalnie jestem zafascynowana moimi drapieznikami Quote
Marta i Wika Posted March 26, 2007 Posted March 26, 2007 ma-ja napisał(a):I powiem wam cos jeszcze: Bardzo lubie odglos chrupanej suchej karmy, potrafie siedziec przy psach i sluchac jak jedza i troche mi bylo zal ze juz tego nie uslysze. ALE dzis doswiadczylam czegos milion razy lepszego - odglos kruszonych kosci i chrupanych chrzastek. To dopiero efekt! Juz mi nie zal No nie? :-D Dzwiek jest super :-) Odglos chrupanej karmy mozesz zarezerwowac na wyjazdy, ja przynajmniej po kilku wyjazdach gdzie na miejscu okazalo sie ze nie ma lodowki, zdecydowalam sie na taka opcje :-) Skora ma wyraznie w sobie cos obrzydliwego, bo faktycznie jesli juz sie zdarzy ze Wika cos zostawi, to wlasnie skore. Trzymam kciuki za dobre trawienie :-) Quote
sisay Posted March 26, 2007 Posted March 26, 2007 Dzieki Marta :) Wieczorem chyba pojde na spacer z latarka :evil_lol: JinnyAl, ty czesto robisz takie wycieczki po Gliwicach ??? :crazyeye: Z mojego zadoopia to pol dnia lazenia. Ostatnio w ogole do centrum nie zagladam, nie mam po co :roll: Ale teraz jest motywacja :cool3: Quote
Milkat Posted March 26, 2007 Posted March 26, 2007 JinnyAl nieźle rozpracowałaś branżę mięsną w naszym kochanym mieście.... Ja też często na ryneczku u Jurewicza, duży wybór i np. żebra wolowe chrzęstne taniej niz u mnie na osiedlu. Dobrze zaopatrzony jest Duda na Zubrzyckiego, no i często wpadam do małego sklepiku na tym samym osiedlu u pana Mirka, zamawiam u niego kości cielęce z główkami np. a ponieważ to psiarz wiec sobie jeszcze pogadamy przy okazji.... Quote
JinnyAl Posted March 26, 2007 Posted March 26, 2007 Milkat napisał(a):JinnyAl nieźle rozpracowałaś branżę mięsną w naszym kochanym mieście.... Onieśmielasz mnie :P Rozpracowałam tylko centrum i moje okolice :) Bo gonię za tym to słynnym barfowym urozmaiceniem niby :razz: Milkat, nie wiedziałam, ze jesteś z Gliwic :D Quote
sisay Posted March 26, 2007 Posted March 26, 2007 No prosze :) W ramach samopomocy donosze, ze u mnie na Warynskiego w sklepiku rano stawiaja przy drzwiach taki wielki kubel pelen gnatow, mozna wziac ile sie chce :) Tylko nie wiem czy to kazdego dnia (bo ja spioch jestem i tlyko raz bylam tam o odpowiedniej porze :oops:) Ja sie tylko pochwale ze inauguracja za nami! Pierwsza barfowa kupa w porzadku! Przynajmniej Gagulcowa, bo Bu w ogole nie zrobil. Albo go przytkalo, albo jeszcze nie przetrawil zobaczymy jutro. Ale ciesze sie, ze Gaga ktora z byle czego ma sensacje, zrobila sliczna, malutka, twarda, po prostu idealna koope Natomiast po spacerku Bula dostal swoja papke, wylizal miske, po czym stanal bardzo wymownie przy wiadrze z karma i tak stal, stal, stal... Coz, przyzwyczajenie druga natura (nie tylko czlowieka) Quote
JinnyAl Posted March 26, 2007 Posted March 26, 2007 ma-ja, jadę do Was do mięsnego jutro z rana. może na gnaty się załapię :) Quote
sisay Posted March 26, 2007 Posted March 26, 2007 Kurka, mialam sprawdzic od ktorej ten sklep jest czynny :oops: zapomnialam! Ale na 8 odprowadzam Szkodnika do szkoly to wracajac zajrze i dam ci znac na GG :) Quote
JinnyAl Posted March 26, 2007 Posted March 26, 2007 No dobra, to w takim razie nie pójdę jutro, bo planowałam tak przed 8 być :) A potem iść do miasta. Bo mi szuflada z gnatami świeci pustką w lodówce :) Quote
sisay Posted March 27, 2007 Posted March 27, 2007 Sklep jest czynny od 8 ale dzis gnatow nie bylo :roll: Quote
Marta i Wika Posted March 27, 2007 Posted March 27, 2007 Widze ma-ja że zaczynasz czuć ten barfowy klimat polowania ;-) Ja żadnemu mięsnemu nie przepuszczę, a jest to o tyle zabawne że jestem wegetarianką :-) Quote
jumbolot Posted March 27, 2007 Posted March 27, 2007 JinnyAl napisał(a):Ludki, wieprzowiny nie dawać psom ;) Ileśtam postów wcześniej pisze czemu. A takeimu 8miomiesiecznemu dogowi to już 3% powinny być może wystarczyć, a nie 10. W każdym razie mój 25gk pies od 8miesiaca je 2% swojej wagi + nagródki różne. Mój wet troche mnie wyśmiał z tą wieorzowiną....bo w Polsce nikt nie widział tej choroby u psów i znana jest bodaj tylko z książek...i on sam daje wieprzowinę :cool3: swoim owczarkom Quote
jumbolot Posted March 27, 2007 Posted March 27, 2007 Jestem z Zabrza....czy znacie jakiś sklep właśnie ze śląska w którym możnaby było kupić takie frykasy jak nutria albo mielone kości Quote
jumbolot Posted March 27, 2007 Posted March 27, 2007 Jaka strusina w Katowicach:crazyeye: ile kosztuje gdzie to jest? Dajcie prosze znać bo mój pies to niejadek i musze bardzo mu urozmaicać, bo inaczej nie je:mad: a wogóle do miski podchodzi jak na skazanie, więc czasami robie mu dzień diety...i na chwile mu przechodzi. A tak wkwestii ogólnej to musze powiedzieć, że mój jumbek to chyba jedyny dog niem który nie miał w okresie intensywnego wzrostu rozczłapanych łap wszystko dzięki barfowi. Quote
jumbolot Posted March 27, 2007 Posted March 27, 2007 Ja kupuję kacze korpusy i kacze skrzydełka w makro sa tanie bo korpusy kosztują 3.99 a skrzydełka 4.99 i nie pachną tak obrzydliwie jak kurczaki. Jumbek po kurczakch drapie sie ......i dalismy spokój..... ja tu sama ze sobą gadam:roll: Quote
Recommended Posts