Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Te kości które sa w obecnych "produktach"miesnych dostepnych w sklepach są tak miekkie,ze mozna przypuszczac iz same w sobie maja ciutke za mało wapnia niz normalnie powinny miec...szczególnie mysle o drobiu- wezmy kuraka wiejskiego, z wolnego wybiegu- kości ma twarde jak nie wiem, a ten sklepowy takie mieciutkie,że sama bym je zjadła...własnymi ludzkimi zebami...
mozesz kupic wapno z muszli ostryg-to jest tylko wapno, nie pamietam gdzie ja je widziałam.hm..zobacz na zooplus.pl ale głowy nie dam
mozesz tez kupowac normalne wapno ludzkie-calcium gluconicum,w aptece
to jest czyste wapno, w tabletkach, bez smaku

Posted

Dziękuję, każda wskazówka jest dla mnie cenna, bo jednak nie chce małemu mięsa całkiem odstawić im bardziej naturalne pożywienie i mniej przetworzone tym lepiej, w sumie wychowałam już 9 szczeniąt w tym dwa dogi ten jest trzeci, ale wyjatkow szybko rośnie :)

Posted

Tascha napisał(a):
Moje psy nie sa wybredne i na wyjazdach spokojnie zjedza cokolwiek-moze byc surowe,moze byćpuszka,moze być suche a moze byc i kanapka...:smile:
ja jezdze czesto i musze miec psy przyzwyczajone do róznych pokarmów- raz te co ze mna jada, dwa te co zostaja w domu pod opieka sznownego małzonka, który w kwestii opieki na domem i psami jest 100% staroswieckim chłopem i kompletnie nie mysli-a jak mu kulki kaze wsypac psom ilestam na sztuke /ma rozpiske na kartce na lodówce/ to wiem,ze wsio bedzie ok :-D

I nie ma żadnych rewolucji, sraczek itp?
I czy generalnie psiego żołądka się nie rozreguluje jak tak np podam mu raz na jakiś czas karmę suchą/puszkę- Czy on się przyzwyczai czy to za każdym razem zmienia mu w trawienie i nadwyręża żołądek?
Bo zrozumiałam ogólnie że jeśli barf to tylko i wyłącznie już barf, a jakbym np chciała barfa jeszcze uzupełnić trochę suchym ( nawet tu z tej konieczności wyjazdowej)? Do tej pory dawaliśmy suche, ale nie samo, bo kości i mięso też dostawał w formie przysmaku do pogryzienia, warzywka i owoce też dostaje, także taka nowość to dla niego nie jest. Tym że czasem się na delikatne resztki z obiadu typu trochę puree czy chrząstki załapie się nie będę chwalić :)
I jeszcze jedno pytanie - jak jest z kurczakami ? Dużo psiarzy z tego co słyszałam odrzuca całkiem karmienie kurczakami ze względu na hormony i sposób ich chowu - w większości słyszałam to odnośnie suk , że cieczki się rozlegulowywują, że potem poomstwo może być coś nie tak itp. Jak to z tym jest?

Posted

Różne są szkoły, ja kurczaka podaję, sama jem to i psu kupuję. Grunt, żeby w diecie nie było go zbyt dużo - u nas jest przewaga wołowiny i cielęciny, ale pies od czasu do czasu wcina kurze skrzydełka, serca czy wątróbkę.

Posted

Nie, u moich nie ma sraczek tudziez tego typu rewelacji ;) ale i na codzień mimo ze barf to u nas podstawa, jedzonko maja urozmaicone i dostaja rózne pokarmy-grunt to zdrowy rozsądek i równowaga we wszystkim :)
Moje jedza kuraki sklepowe, ale w miare mozliwości i dostepności staram sie podawac im jak najwięcej innego miesa.
Sama kuraków nie lubie, mieso jest obrzydliwe,plastikowe...pfuj...z kuraka wsiowego jak zrobie rosół to pachnie na kilometr a przypraw mozna dac ledwo co,a ze sklepowego to nawyzej moze sie nazywac popłuczyna-a nie rosół, jak nie walniesz pół torby soli,przypraw i diabli wiedza czego jeszcze, to woda bez smaku i zapachu to jest

Posted

[quote name='filodendron']Dunaj, w sprawie wapnia i fosforu zajrzyj tutaj (mam nadzieję, że link przejdzie):
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=335

Dziękuję bardzo, link przeszedł poczytałam i bardzo dużo mi pomogło, już dziś zostawiłam skorupki do suszenia, a rozejrzę się za weglanem wapnia, moja wetka upiera się przy karmienieu psa tylko suchą karmą, ja jestem do tego sceptycznie nastawiona, preferuję formę mieszaną, choćby z tego powodu, że jak zajdzie konieczność zmiany sposobu zywienia (np. choroba, wyjazd itp...) to trudno takiego psa przestawić, no i młody pies niestety lubi podkradać, albo zbierać jak odkurzacz co się da, przy jedzeniu tylko jednej suchej karmy bez żadnych dodatków dochodzi do sensacji gastrycznych, sucha karma jest z pewnością wygodna dla właścicieli, bo nie muszą się zastanawiać co podają, dzieci też można karmić słoiczkami gebera, a mimo to gotujemy im domowe jedzonko :) Jeszcze raz dziękuję

Posted

u mnie skorupki z jaj to klasyka - mam w kuchni specjalną miseczkę na skorupki w której się je zbiera - w domu zakaz wyrzucania takiego dobra, jak coś piekę to skorupki w innej miseczce pakuję do piekarnia, podsuszam ciut i w kamiennym moździerzu potem kruszę na pyłek. A potem psom przy okazji do michy :)

Posted

Też już zaczęłam kolekcjonować, ale mnie ze skorupkami może być problem , bo moja mama też je skrzętnie zbiera - chyba oddaje je ( i foremki też) komuś od kogo bierze jajka. Odkryłam jej zbiory, sporo tego...może się podzieli. A jak nie to będę musiała walczyć :P A skorupki muszą być w totalny pył? Pamiętam że poprzedniemu psu zalecali nam dawać całe skorupki - sam je sobie gryzł.
Stworzyłam właśnie Waldkowi jadłospis. Dumna jestem jak diabli, ale na razie go nie wklejam, coby się trochę swoim geniuszem pocieszyć. Potem wrzucę do korekty z setką pytań które mi się narodziły podczas procesów twórczych :)
Powoli go sprawdzam , może tragedii nie będzie - dziś dałam trochę jarzynki mielonej - wciął bardzo chętnie :) Na całość pójdziemy po światówce.

Posted

panbazyl napisał(a):
u mnie skorupki z jaj to klasyka - mam w kuchni specjalną miseczkę na skorupki w której się je zbiera - w domu zakaz wyrzucania takiego dobra, jak coś piekę to skorupki w innej miseczce pakuję do piekarnia, podsuszam ciut i w kamiennym moździerzu potem kruszę na pyłek. A potem psom przy okazji do michy :)

ja do mielenia używam maminego młynka do kawy :lol:

Posted

Te mamy to się jednak przydają :D
Moja jakaś wybrakowana bo młynka nie ma. Ale ma jakieś blendery i inne tajne maszyny. Tylko chyba mnie dość przewiduje, bo ma to pochowane... Tylko jakbym faktycznie jej to zatkała to ...o gosh...

Posted

Luzia napisał(a):
ja do mielenia używam maminego młynka do kawy :lol:

o nie! Młynek do kawy jest do kawy i nikomu nie wolno się do niego dotykać :diabloti: może kiedyś nabędę drogą kupna młynek do skorupek, ale na razie kamienny moździerz jest super.

Posted

Hi,hi, nasze zbiory skorupek przykuły kiedyś uwagę gości - uznali, że to taki kuchenny, dekoracyjny gadżet ;)
Dość długo tłukłam w tradycyjnym moździeżu - i super się sprawdzało, bez zastrzeżeń.
Potem, dla oszczędności czasu, "pan mąż" kupił mi w prezencie młynek do kawy, elektryczny, udarowy - nie kosztowało to majątku, jakieś 70 zł. Mieli skorupki szybko i na pył. Używam go też do mielenia suszonych liści pokrzywy - też na pył.

Posted

Pokrzywy dla psa - daję zamiennie z algami - 3 miesiące algi, przerwa, 3 miesiące pokrzywy.
Jak masz własne ekologiczne to możesz dawać psu w charakterze barfowej papki warzywnej - trzeba je krótko zagotować, żeby nie parzyły i traktować jak szpinak - dla psa i dla rodziny - majowa pokrzywa jest najzdrowsza.

Posted

O spożywaniu pokrzywy wiele słyszałam, ale sama nigdy nie próbowałam, ani dla nas, ani dla psów, może pora spróbować, są w pełni ekologiczne bo mieszkam prawie w rezerwacie przyrody :)

Posted

Pokrzywa to kopalnia witamin i mikroelementów. O ile w przypadku psa można dyskutować nad przyswajalnością tychże z roślin, to dla ludzia to prawdziwe dobrodziejstwo.
Choć mam taki trochę starszy zielnik (z czasów PRLu) i tam są podane zastosowania ziół w hodowli zwierząt. O pokrzywie piszą, że podaje się ją zwierzętom futerkowym dla poprawy jakości futra.
Szkoda, że u mnie wszystkie pokrzywy dokładnie obsikane przez miastowe psy ;) Jestem "skazana" na Herbapol ;)

Posted

Pokrzywę suszycie w suszarce czy wieszacie do wysuszenia?

Muszę zwiększyć Torce porcję dzienną :) Do tej pory zjadała 500g, ale od 2 miesięcy biega ze mną 3x w tygodniu i dość mocno schudła :roll: W tym tygodniu skończą się zapasy w zamrażarce, a potem pomrożę trochę większe porcje ;)