dexterka Posted November 13, 2012 Posted November 13, 2012 PANBAZYL a możesz wrzucić zdjęcie tego suszu?:) Quote
*Magda* Posted November 13, 2012 Posted November 13, 2012 A moja Tora partyjna nie jest :evil_lol: Pewnie dlatego, że nie mieszka w PL :evil_lol: Dziś zjadła kaczkę i to z wielką ochotą ;) Quote
Delph Posted November 13, 2012 Posted November 13, 2012 Pytanie mam, bo od dłuższego czasu podchodzę do tematu BARFowego: Jak się ma ta dieta do psów starszych i z różnymi schorzeniami? Czy np. jest specjalny jadłospis odciążający wątrobę? Gdzie szukać takich informacji? Moje psiaki są stare, bezzębne, ale surowiznę uwielbiają. Kości mogą dostawać mielone, ale jeden pies z racji wieku ma już kiepskie wyniki wątrobowe (nie chorobowe, ale ja wolę dmuchać na zimne). Jest na to jakiś sposób? Quote
panbazyl Posted November 13, 2012 Posted November 13, 2012 no w końcu zrobiłam te foty (od razu uprzedzam - nie mam żadnego sklepu, nie prowadzę działalności gospodarczej i nie jestem przedstawicielem ŻADNEJ firmy związanej z jedzeniem dla psów) [IMG]http://i47.tinypic.com/ztd5c0.jpg[/IMG] Quote
panbazyl Posted November 13, 2012 Posted November 13, 2012 i raz jeszcze bo chole...ry dostaję jak przez tiny pica tu wrzucam (wole przez FB, ale na co mi takie foty w galeriach?) [IMG]http://i50.tinypic.com/6jq4uo.jpg[/IMG] Quote
dexterka Posted November 13, 2012 Posted November 13, 2012 dzięki za zdjęcia:) małe kawałki, do szkolenia się przydadzą i na wyjazdy. A jak smakuje psom? Quote
evel Posted November 13, 2012 Posted November 13, 2012 [quote name='Delph']Pytanie mam, bo od dłuższego czasu podchodzę do tematu BARFowego: Jak się ma ta dieta do psów starszych i z różnymi schorzeniami? Czy np. jest specjalny jadłospis odciążający wątrobę? Gdzie szukać takich informacji? Moje psiaki są stare, bezzębne, ale surowiznę uwielbiają. Kości mogą dostawać mielone, ale jeden pies z racji wieku ma już kiepskie wyniki wątrobowe (nie chorobowe, ale ja wolę dmuchać na zimne). Jest na to jakiś sposób?[/QUOTE] Skontaktuj się z Martens, ona miała starszą suczkę na BARFie, suczka miała różne komplikacje zdrowotne. Fajnie wygląda ten susz i cena całkiem przyzwoita. Quote
Tascha Posted November 13, 2012 Posted November 13, 2012 [quote name='dexterka']dzięki za zdjęcia:) małe kawałki, do szkolenia się przydadzą i na wyjazdy. A jak smakuje psom?[/QUOTE] Ja miałam to mieso Vollmersa- do szkolenia to sie raczej nie przydadza...bo twarde to jak nieszczęscie i duza częśc jest wilekosci okruchów na wyjazdy sie owszem, nadaje-ale trzeba toto namaczac raczej aby pies normalnie zjadł / na noc sie nastawia/, bo jakby to były tylko kawałeczki wilekosci paznokcia powiedzmy, to jeszcze owszem, ale jak to sa okruchy a takze mniejsze drobinki to nie za bardzo do zarcia na sucho... Quote
filodendron Posted November 13, 2012 Posted November 13, 2012 Chyba jednak kupię przed następnym dłuższym wyjazdem urlopowym. Nawet moczenie przez noc wygląda ciekawiej niż desperackie poszukiwanie zjadliwego mięsa w okolicznościach małej i stricte turystycznej miejscowości (ostatnio, w październiku, przyjechaliśmy po 21 i w sklepie była tylko mrożona tilapia - i nic, nic poza tym). Quote
panbazyl Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 na wyjazdy to super sprawa. Nie sprawdzałam, tylko cen w necie, ta cena to z wystawy, napisane było jak wół 15 zł za kg czegoś takiego. Psy to jedzą nawet suche - moje z reszta jedzą wszystko, nawet telefony komórkowe i poduszki. a dzis na targu kupilam cos takiego po 2 zł za kg w stoisku naszego ulubionego sklepu Dobrosławów [IMG]http://i46.tinypic.com/105xoqd.jpg[/IMG] Quote
filodendron Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 [quote name='panbazyl']Nie sprawdzałam, tylko cen w necie, ta cena to z wystawy, napisane było jak wół 15 zł za kg czegoś takiego. [/QUOTE] W ekozwierzaku 5-kilogramowe opakowania są w tej cenie. 10-cio wychodzą nawet ciut taniej. Quote
panbazyl Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 ja jeszcze nie zdążyłam sprawdzić. Ale sobie tez pomyślałam, ze taka cena jest do przyjęcia - zwłaszcza, ze suche bobki lepszej firmy kosztują jakos podobnie jak nie więcej a tu niby że mięso 100%. I na wyjazdy jak znalazł. Pan na stoisku miał to namoczone. Chyba to będzie nasze wyjazdowe jedzenie, bo jak ostatnio w lecie jechaliśmy na tydzień do lasu to zabralam psom suche bobki i po 3 dniach miały mega sr..aczkę a ja pędem ze 4 km gnałam do wiejskiego sklepu w którym na szczęście były 3 ostatnie mrożone korpusy... jakoś - zwłaszcza za granicą - nie mam ochoty na poszukiwania mięsa. Quote
hecia13 Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 [quote name='panbazyl'] a dzis na targu kupilam cos takiego po 2 zł za kg w stoisku naszego ulubionego sklepu Dobrosławów [IMG]http://i46.tinypic.com/105xoqd.jpg[/IMG][/QUOTE] Ja takie mam w swoim mięsnym na stałe :D Po 4-5 kg kupuję zazwyczaj Quote
panbazyl Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 ja mięsne "stałe" mam w cenach właśnie takich wyższych. a co tydzień mam targ na którym kupuję taniej. W Lublinie są sklepy tej firmy, więc tam można praktycznie co dzień kupić, ale nie mam potrzeby tak często byc w Lublinie. A jakbym byla to z pewnością coś bym jeszcze "upolowała". Te żeberka są bardzo mięsne, choć wedle paragonu to "kości techniczne". Quote
anorektyczna.nerka Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 A ja w lublinie jestem nonstop a i tak nie mam czasu tam zajść :< Cjhociaż hitem z "dobrosławów" i tak są ogony i serca wołowe, te drugie pies wciąga od razu. Quote
panbazyl Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 dziś nie bylo serc wołowych. U mnie nawet jeden kot pożera serca jak mu pokroję na małe części. Drugi nie bardzo rusza mięso... dziwak. Quote
betty_labrador Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 te pieknosci na zdjeciach to co to za częśći? to od żeberek? Quote
panbazyl Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 [quote name='betty_labrador']te pieknosci na zdjeciach to co to za częśći? to od żeberek?[/QUOTE] tak żeberka z całkiem sporą iloscią mięsa Quote
betty_labrador Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 [quote name='panbazyl']tak żeberka z całkiem sporą iloscią mięsa[/QUOTE] :) dosc smaczny kąsek. Ja kupuje czasem żeberka-lub bardziej chrząstki od nich ze spora ilością mięsa. Ale drogie to to :P Quote
betty_labrador Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 [quote name='panbazyl']moje to po 2 zł za kg :)[/QUOTE] no tak bo to juz odpad dla ludzików, a te z miechem to rarytas :P Quote
panbazyl Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 ludź spokojnie by na tym zupę też ugotował, jak by chciał oczywiście (ja nie chcę bo nie lubię zup na szkieletach, gnatach i takich tam, zupa ma być na warzywach). Quote
kalyna Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 [quote name='panbazyl'] [IMG]http://i46.tinypic.com/105xoqd.jpg[/IMG][/QUOTE] u mnie to to jest za darmo :) a też takie mięsne ;) ja często też kupuję mostki, gdzie sporo jest chrząstki za 1,50 za kg ;) Quote
farabutto Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 [quote name='panbazyl'] Ale tez było coś co mi się spodobało - w domu pykne fotę temu czemuś - wedle opisu z opakowania to [U]100% suszonego mięsa wołowego[/U] w takich niedużych, malutkich wręcz kawałeczkach [U]za 15 zł za kg[/U] chcieli. Hmmm - cena dośc kusząca, jakość nie wiem jaka, ale psy dostaly świrka jak im dałam trochę tego i koty również. [/QUOTE] [FONT=&]Mocno podejrzana jest ta 100% suszona wołowina w cenie 15 zł/kg. Mięso podczas suszenia mocno traci na wadze i z 1 kg surowca, po wysuszeniu, otrzymamy zaledwie 0,2 – 0,3 kg suszu. To oznaczałoby, że producent kupuje mięso wołowe w cenie grubo poniżej 5 zł/ 1 kg. Kosztów suszenia, konfekcjonowania, dystrybucji i sprzedaży nie liczę. Coś mi tu nie styka.[/FONT] Quote
Recommended Posts