Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bonsai napisał(a):
Będę też zamawiać króliki, najchętniej z podrobami, ale to się jutro dowiem - 15 zł/kg, odbiór osobisty w Warszawie pod koniec września. Ktoś reflektuje?

Ja ;) Już napisałam na barfnym świecie ;)

Posted

Tascha napisał(a):
Moje kaczek, gesi nie tykaja...najwyzej takie zywe, co to uciekaja i wrzeszczą, bo to fajna zabawa za kuper złapac, ale jeść to beee...

no jak u mnie :) ale ostatnio znajomi przywieźli kaczuchę wiejską ciut woniastą (zrobili porządki w lodówce i zapomnieli o kaczce na zewnątrz lodówki i tak to moje psy dostały prezent) i te moje burki pożarły ze smakiem taką smrodliwą kaczkę. Byłam w lekkim szoku....

Posted

Kolejna oferta barfowa dla Warszawy:)

Dzwoniłam do hodowcy drobiu w Kaliszu

Za dwa tygodnie (czyli w momencie, gdy będę wracała z Kalisza do Warszawy) będzie miał on do sprzedania:

kury zielononóżki 4-tygodniowe w cenie 9 zł/szt. (w tym wieku może ważyć max. 300 g)
przepiórki 6-tygodniowe w cenie 10 zł/szt. (też ważą ok. 300 g)

ewentualnie również koguty dorosłe 30 zł/chyba za sztukę, przy czym ważą ok. 1kg

wszystkie zwierzaki niewypatroszone, bez głów, ale opierzone (Pan mi tłumaczył, że w tak młodym wieku nie ma możliwości oskubania ptaka, bo by go całego uszkodził, a pióra są na tyle delikatnie, że pies nie powinien mieć problemów z poradzeniem sobie z tym)

dorosłych kur w tej chwili nie ma, dorosłe sprzedaje jedynie w maju.

Zbieram zamówienia, jeśli ktoś jest chętny, ja na pewno spróbuję. :)

A chętnych na króliki proszę o ostatecznie potwierdzenie zamówienia dzisiaj.

Posted

panbazyl napisał(a):
no jak u mnie :) ale ostatnio znajomi przywieźli kaczuchę wiejską ciut woniastą (zrobili porządki w lodówce i zapomnieli o kaczce na zewnątrz lodówki i tak to moje psy dostały prezent) i te moje burki pożarły ze smakiem taką smrodliwą kaczkę. Byłam w lekkim szoku....

a to wiesz, z taką smierdząca to nie próbowałam.. jak walało sie toto przez cały dzień to wyniosłam lisom...

Posted

Bonsai napisał(a):
Kolejna oferta barfowa dla Warszawy:)

Dzwoniłam do hodowcy drobiu w Kaliszu

Za dwa tygodnie (czyli w momencie, gdy będę wracała z Kalisza do Warszawy) będzie miał on do sprzedania:

kury zielononóżki 4-tygodniowe w cenie 9 zł/szt. (w tym wieku może ważyć max. 300 g)
przepiórki 6-tygodniowe w cenie 10 zł/szt. (też ważą ok. 300 g)

ewentualnie również koguty dorosłe 30 zł/chyba za sztukę, przy czym ważą ok. 1kg

wszystkie zwierzaki niewypatroszone, bez głów, ale opierzone (Pan mi tłumaczył, że w tak młodym wieku nie ma możliwości oskubania ptaka, bo by go całego uszkodził, a pióra są na tyle delikatnie, że pies nie powinien mieć problemów z poradzeniem sobie z tym)

dorosłych kur w tej chwili nie ma, dorosłe sprzedaje jedynie w maju.

Zbieram zamówienia, jeśli ktoś jest chętny, ja na pewno spróbuję. :)

A chętnych na króliki proszę o ostatecznie potwierdzenie zamówienia dzisiaj.

ja bardzo chętnie, ale nastepnym razem, bo za tydzien od piatku jade na urlop 2tyg wiec akurat bedzie moment ze mnie nie będzie ;) szkoda. Ale nastepnym razem na pewno :)

Posted

Bonsai napisał(a):
No to znalazłam lepszy deal. :)
Przepiórki 2zł/szt. , Warszawa odbiór osobisty w środę. Kto jest chętny?

kuszące, ale nie wiem czy odważę się dać psu całego ptaszka :shake:

Posted

motyleqq napisał(a):
kuszące, ale nie wiem czy odważę się dać psu całego ptaszka :shake:

Czemu? Wilkom nikt nie obskubywał ani nie patroszył zwierzyny. :) To właśnie prawdziwy barf! ;) Myślę, że Etna by sobie poradziła, a w najgorszym wypadku... 2 zł? :)

Posted

Bonsai napisał(a):
Czemu? Wilkom nikt nie obskubywał ani nie patroszył zwierzyny. :) To właśnie prawdziwy barf! ;) Myślę, że Etna by sobie poradziła, a w najgorszym wypadku... 2 zł? :)

Tizzy (husky) upolowała raz kurę, rozerwała na części, zakopała na podwórku w kawałkach i jadła przez kilka dni. Zjadła wszystko i żyje :D myśle ze z przepiórki bedzie szczęśliwa :D A Tosca tez mam nadzieje ze sobie poradzi :)

Posted

Bonsai napisał(a):

ona na bank by to zjadła, ale nie wiem czy mogłabym na to patrzeć :lol: jak duże one są?

Posted

Bonsai napisał(a):
No to znalazłam lepszy deal. :)
Przepiórki 2zł/szt. , Warszawa odbiór osobisty w środę. Kto jest chętny?

Ja chętna! Gdzie odbiór by był i w jakich godzinach? Do 16stej w pracy jestem, daleko od Wawy i jeśli wcześniej niż 17 to niestety odpada...

Posted

*Monia* napisał(a):
Ja chętna! Gdzie odbiór by był i w jakich godzinach? Do 16stej w pracy jestem, daleko od Wawy i jeśli wcześniej niż 17 to niestety odpada...

A w jakich ilościach? Godzinę odbioru poznam w środę (Bielany - ale raczej rano), ewentualnie odbiór ode mnie z Ursynowa.

Posted

Niedużo - z 4-6 sztuk na spróbowanie, bo ciekawa jestem czy cokolwiek nowego wezmą do paszczy. Shina raczej nie ruszy, bo ona nawet myszy czy szpaki małe niańczy, ale Hexa może się skusić na takie cudo. Jeśli można to bym odebrała od Ciebie po południu, rano jadę w przeciwnym kierunku..

Posted

Wyobraźcie sobie, że BARF jest nie tylko dietą dla zdrowych psów, ale także tych chorych m.in. chorych na przewlekłą niewydolnością nerek :cool3:
Mój 10 letni dalmatyńczyk choruje od 4 lat na PNN. Przez całe życie był na suchym, ew. puszkach, w czasie choroby na różnych Renalach. Na początku roku wyniki się pogorszyły więc przeszliśmy na gotowane. Przed wakacjami wyniki się nie zmieniły także nie mając nic do stracenia przeszliśmy na BARF! Na przekór wszystkim wetom, który twierdzą (de facto tylko i wyłącznie na podstawie badania kreatyniny i mocznika!), że PNN = RC Renal + Ipakitine.
Po 2,5 miesiącach BARFowania jest znaczna poprawa! Takiej różnych wyników (przed barfowaniem i po) nawet na suchym nie było ;)
Oczywiście dieta jest odpowiednio zmodyfikowana. Jeśli ma ktoś psa chorego na PNN i chciałby spróbować z BARFem to mogę pomóc z ułożeniem odpowiedniej diety :)

Posted

Bonsai napisał(a):
Będę też zamawiać króliki, najchętniej z podrobami, ale to się jutro dowiem - 15 zł/kg, odbiór osobisty w Warszawie pod koniec września. Ktoś reflektuje?

szkoda, że mnie to ominęło :(

Posted

magda_z napisał(a):
Wyobraźcie sobie, że BARF jest nie tylko dietą dla zdrowych psów, ale także tych chorych m.in. chorych na przewlekłą niewydolnością nerek :cool3:
Mój 10 letni dalmatyńczyk choruje od 4 lat na PNN. Przez całe życie był na suchym, ew. puszkach, w czasie choroby na różnych Renalach. Na początku roku wyniki się pogorszyły więc przeszliśmy na gotowane. Przed wakacjami wyniki się nie zmieniły także nie mając nic do stracenia przeszliśmy na BARF! Na przekór wszystkim wetom, który twierdzą (de facto tylko i wyłącznie na podstawie badania kreatyniny i mocznika!), że PNN = RC Renal + Ipakitine.
Po 2,5 miesiącach BARFowania jest znaczna poprawa! Takiej różnych wyników (przed barfowaniem i po) nawet na suchym nie było ;)
Oczywiście dieta jest odpowiednio zmodyfikowana. Jeśli ma ktoś psa chorego na PNN i chciałby spróbować z BARFem to mogę pomóc z ułożeniem odpowiedniej diety :)

Magda, powinnaś założyć osobny temat o barfowaniu "nerkowca" - oczywiście jeśli masz czas i chęci, może akurat ktoś skorzysta z Waszych doświadczeń :)

Posted

A ja znowu mam pytanie z serii głupie pytanie nr.... :mdleje:

Są jakieś przeciwwskazania, aby nie podawać psu wieprzowiny, a raczej kości?
tzn. że kości są zbyt twarde i mogą poharatać psu żołądek i jelita?

no i czy to jest jakaś zasada, że pies nie powinien jeść samych kości, tylko do tego podawać np. kupne mielonki? żeby jadł mięso, a kości to taki dodatek?

no mi się wydaje, ze nie.. no ale dla świętego spokoju wolę zadać tu to pytanie....

Posted

To mają być mięsne kości - czyli całkiem obrany z mięcha, ścięgien gnat nie bardzo. Co do kości wieprzowych - kwestia dyskusyjna, najbardziej "niepewne" są wnętrzności np. podroby.

Natomiast co do proporcji mięcho/kości są różne szkoły. Ja skarmiam więcej kości typu skrzydełko (czyli dość niewiele czystego mięsa), niektórzy dają raczej mięso/mielonki, a kości okazyjnie.